ЕЛП 52 - сушена, веяна, паприкована

• 32 943
  • 728
  •   1
Отговори
# 165
  • Пазете Гор
Трябва да почерпиш. С нещо леко. Малка сливова, например, като за предиобед.

Съвсем сериозно - предложете вино към пуешка супа с праз.

# 166
  • София
А аз пък мисля, че сте прекалено либерални даже.

+ ено... ако и невинаги да ми халесват строгите решения Simple Smile

Добри, за мен голямата драма е, че отвсякъде ни бомбардират с изпростяване и то малко или много, против волята ни и срещу усилията ни, полепва по нас

полепва, полепва...

Куркума, не мога да не отбележа колко любезен беше. Така хубаво го беше написал, че според мен дамата го прие за комплимент, а не за обида... Де да можеше всички възпитано като теб да кажат "Мноу си тъпа, ма!"

# 167
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Светълчо, много сериозно приемаш това, което съм написала  Hug
благодаря ти, прекрасно е  Heart Eyes

Добри, за мен голямата драма е, че отвсякъде ни бомбардират с изпростяване и то малко или много, против волята ни и срещу усилията ни, полепва по нас

Бубанка, винаги приемам насериозно тийнейджърите, слабост са ми. Нещо като да си на страната на слабите и да чувстваш нужда да ги защитиш, така го усещам. Ти по-малко ме познаваш, а на другите вече са им опявяла, та не ми се впрягат. Joy Joy
Аз не обичам да поучавам, даже ми е досадно, но понякога, когато искам да споделя опита си, за да съм ви полезна, да ви дам това, което имам,  така излиза, за съжаление. Но по-важно от това е, ако наистина ви помогне, другото няма значение. Не ми пука, че някой ме помислил за досадна латерна, ако съм успяла да го накарам да се замисли поне малко.

За опростачването и изпростяването - ами спрях да гледам телевизия, поне оттам да не
ме облъчват. А вестници не купувам сигурно повече от 10 години.
Последният шок, който изпитах от допир с българската "журналистика" беше прочетено в трамвая заглавие от вестник на човека до мен " Акушерка нокаутира бебе в пет рунда".

# 168
Светълчо, имах предвид себе си - не всичко, което съм написала, трябва да бъде възприемано буквално. Твърде рядко мисля нещата точно така както изглеждат. Дефектът е в мен, не в теб, а често е и търсен ефект.  Wink

хрупам купешка кисела краставичка - има песъчинки в нея  Twisted Evil

# 169
  • Mars Hotel
Куркума, извинявай!  bouquet
станала съм излишно тънкообидна - всеки гледа да ме резне по форумски /независимо дали е прав или не/ и май подскочих без нужда!  Blush

под обстрел съм основно заради метлата
Аз пък тихичко ще кажа, че им е малко. И че се възхищавам на нервите ти.

# 170
  • гр. София
Мъжете не бива да споделят всичко с мама, Розе!

А, той по принцип не млъква, като воденица му е устата Laughing И да не го питам, всичко си казва. Но сега нещо си замълча за танците. Нищо де, имам надежда, че малко по-нататък ще се разприказва и за тях  Laughing

Куркума, не си прав. в нашата детска градинка на момчетата беше разрешено само да гледат как момичетата танцуват  Tired
три години се караха, че когато момичетата станат да танцуват и той се включвал.
до последно не можах да се разбера с госпожата по въпроса.
когато питах защо на момчетата не им се разрешава да танцуват ме гледаше с такъв поглед, сякаш исках да му сменям пола.

ooooh!

Ся да ви кажа - нищо необяснимо няма, предвид съществуването на една тема за тинци и деца в мамма-та, в която няколко майки разпалено разправяха, че танците не са за мъже...

То и шрокоскроеността не е за всеки. Или по-скоро не на всеки му се удава да я развие у себе си.
Са ше кажа на тати, който години наред е играл в ансамбъла на бившата БГА "Балкан", че не е никъф мъж и да забрави за наградите по менждународните фолклорни фестивали.  Naughty И шсе разрОдя с него, че ме е срам задето е друсал ръчница.  ooooh!

С този новоговор накрая ще излезе, че и дете не гледам.  Mr. Green

Като едното нищо.  Laughing

Понякога ми се струва, че темата ни е едно от на пръсти броящите се места тук, където все още вирее здрав разум и критично мислене.
А това отвсякъде си е повод за "наздраве" и обгушване!  cheers  Hug

# 171
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
наздрав! обгуш! и тези три неща Simple Smile по много и редовно Simple Smile

бубата не я следя по темите и не мога да се изкажа строга ли е или не, но си я харесвам - една от нас е, и накриво да стъпи ще пийнем и право по осовата да върви пак ще сме до нея Wink

Куркума, за теб каквото и да кажа, все ще е малко Simple Smile
не съм те чела в "онази" тема, но те засичам из зеленчукарската и ти се възхищавам. аз някак не мога да го докарам толкоз кротко и благо  Blush току ми избие някой рог и бодна...

# 172
  • Пазете Гор
Аз зеленчуковата съм я приел леко като пионерско поръчение и се старая там много. Но нямам особена заслуга - повечето хора са мили и читави. Тя благостта и кротостта е по задължение някак - зер може ли да бъда 105 кила и да подрипам като джинка*? Не си съответства никак, нали? Голяма смешка е дебелл мъж-нервак. Ех, като отслабна аз, ще стана един левент за чудо и приказки, па ще стана истинска форумна драка!

*Общо наименование на дребни, свадливи породи кокошки. Шарени и забавни са, само дето петлетата имат нтава и размерите на сврака. Отлични певци.

Аз похвалих ли и пред вас новия петел на тъста ми? Огромно, лъскавопъстро, гласовито създание, с кърваво червени гребен и обици, цяла шепа големи. Пее гладко, мелодично, кадифено, плътно и по много - същи Елвис. И кокошките много го ценят, ако ме разбирате. За съжаление обаче може да се наложи да облажи тенджерата по Заговезни - много голям е, и наранява кокошките, като им се качва. А не пропоуска хайванинът, да уважи всяка, дор до пет пъти всеки ден.

Ей това му се вика много хубаво не е на хубаво.

# 173
Прегледах я аз тази интересна тема за тромавия български език и гадния пълен член.

Свенцето научило много неща за английския език, аз пък научих много за българския, в т.ч. че бил на фонетичен правописен принцип.
Ех, де да беше, колко правописни грешки щеше да спести на поколенията!
Ама е морфологичен. Което все пак е по-добре от исторически (етимологичен) принцип, с който се мъчат хората на английски и френски. Joy

Шекспир бил използвал (според това, което аз знам) - 29 000 думи.  В цялото си творчество! А Вазов - само в първите 200 000 анализирани думи - 31 500. Чела съм, че в цялото творчество - около 40 000 думи. Беден бил българският език...

А ето и защо светът говори английски според обичания от мен Джером:
(понеже прочетох теорията, че е зароди това, че бил по-лесен)

"Шекспир и Милтън може да са допринесли за разширяване на познанството с английския език сред по-необлагодетелстваните жители на Европа. Нютон и Дарвин може да са направили своя език необходим за образованите и мислещи чужденци. Дикенс и Уида1 (който си въобразява, че литературният свят се ограничава до предразсъдъците на тесногръдите критици, много ще се изненада и огорчи, като узнае на каква почит се радва в чужбина тая подигравана в родината є дама) вероятно са помогнали за още по-голямото популяризиране на английския. Но човекът, разпространил английския от нос Сан Висенти в Португалия до Урал, е неспособният или нежелаещ да научи и дума от някакъв език англичанин, който пътува с кесия в ръка из всички кътчета на континента. Можем да се възмущаваме от невежеството му, но неоспорим факт е, че той кара Европа да учи английски. Заради него швейцарският селянин бие в зимните вечери път през снега и ходи на курс по английски, какъвто се провежда във всяко село. Заради него файтонджията и кондукторът, камериерката и перачката дремят с часове над английски граматики и разговорници. Заради него чуждестранните дюкянджии и търговци изпращат синовете и дъщерите си да учат в английските градчета. Заради него всеки съдържател на хотел или ресторант уточнява в обявлението си: "Приемат се само кандидати, добре владеещи английски."
Ако народите, говорещи английски, въведат изискване кандидатите за нещо да владеят някакъв друг език, изумителното разпространение на английския в целия свят ще секне. Човекът, говорещ английски, стои сред чужденците и дрънка златото си.
– Плащам на всеки, който говори английски – вика той.
Ето го великия възпитател. Теоретически можем да го хокаме, практически трябва да му свалим шапка. Той е апостолът на английския език."

1 Луиз дьо ла Роме Уида (1840-1908) - английска романистка.

Последна редакция: ср, 10 фев 2016, 13:55 от svetal4o27

# 174
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Аз зеленчуковата съм я приел леко като пионерско поръчение и се старая там много. Но нямам особена заслуга - повечето хора са мили и читави. Тя благостта и кротостта е по задължение някак - зер може ли да бъда 105 кила и да подрипам като джинка*? Не си съответства никак, нали? Голяма смешка е дебелл мъж-нервак. Ех, като отслабна аз, ще стана един левент за чудо и приказки, па ще стана истинска форумна драка!

*Общо наименование на дребни, свадливи породи кокошки. Шарени и забавни са, само дето петлетата имат нтава и размерите на сврака. Отлични певци.

Аз похвалих ли и пред вас новия петел на тъста ми? Огромно, лъскавопъстро, гласовито създание, с кърваво червени гребен и обици, цяла шепа големи. Пее гладко, мелодично, кадифено, плътно и по много - същи Елвис.
Скрит текст:
И кокошките много го ценят, ако ме разбирате. За съжаление обаче може да се наложи да облажи тенджерата по Заговезни - много голям е, и наранява кокошките, като им се качва. А не пропоуска хайванинът, да уважи всяка, дор до пет пъти всеки ден.

Ей това му се вика много хубаво не е на хубаво.

подсети ме за любимото филмче на Змейчо Горинич  Crazy

# 175
  • Пазете Гор
И Джером, и споменатата от теб "теория" според мен грешат, Све4. Джером, разбира се, в случая няма и претенция да обяснява този феномен.

Срещал съм всякакви числа за словното богатство на различните езици. Според мен не броя думи в речниците по шкафовете е важен, а дали хората, които умеят да си служат красиво и за добро с думите, са на почит, дали са за пример, дали са обичани в оня най-обикновен смисъл - без патос, без клетви за вярност и тежки чествания. Според Довлатов (а той борави с изключително прости, обикновени думи) добър писател е оня, на чиито читатели им се прищява да му звъннат по телефона.

Защото голям праз, ако имаш 380 876 думи посписъчно, но хората, които умеят да ги ползват, презираш, унижаваш, гониш, не издаваш, натикал си ги в кучи г*з или покровителствено определяш като "паразити", като лигльовци, непознаващи "откъде иде хлабът" и тем подобни.

И се сещам за 30-те думи на Елочка Шчукина, всичките, които ползвала от необятния ѝ майчин език. И че е важно това, дали именно Елочките определят "средното" словопотребление, или някой по-улпътнен в зионата над шията.

И аз намерих къде е ѝ! 

# 176
  • n/a

Имам няколко форумни приятелства, които нямаше да имам по безфорумно време. Мигар не стига това? А не е само то.

Това е и моят ключ. Да срещнеш хора, с които пътищата
иначе няма как да се пресекат. Понякога даже и съдбо-
носно.

ЛоДж е на прага на тийнстването. Засега преминава глад-
ко през дебрите на порастването. Споделила съм ѝ, че не
е непременно всеки тийн да изживее този период в драми.
Не е задължение. И ще е запомнящо се различна, ако при
нея те (драмите) липсват.  Laughing Знаете, не е мой отказ за
съпричастност и съпреживяване, просто една алтернати-
ва, която да си я има на ум.  Laughing

Броят думи не оценявам и аз да е толкова важен. Броят и
качеството на изразяваните мисли - това е друга бира, ка-
зано по нашенски. Всяка правописна грешка е простима,
ако времето в четенето е оправдано от ценността на ми-
сълта.

# 177
  • Mars Hotel

Шекспир бил използвал (според това, което аз знам) - 29 000 думи.  В цялото си творчество! А Вазов - само в първите 200 000 анализирани думи - 31 500. Чела съм, че в цялото творчество - около 40 000 думи. Беден бил българският език...  

Oколо 31 000 е използвал, учихме ние в университета. А и е измислил около 1 700 от честоизползваните думи в английския, което си е сериозна бройка спрямо цялото. Оттам и статутът му на езиково величие.

# 178
И къде го намери, Куркума, удареното и?

# 179
  • София
Прелитам само да пратя големи гушове на Розов Оц и на Добрев Миш за успехите, както и на многосладкодумна ЛоДж  Hug

Бубс, ако си виждала как се произвеждат зеленчукови консерви, щеше да се учудиш, че само песъчинки си намерила в краставиците - на мен не би ми се видяло странно да намеря  вътре гущер или цял гълъб например.

Тръгнала да се пеняви онази самоизтритата гуспужа на български или на английски предпочита да пише неграмотно... Да даде да й го скицирам, та всичко да й стане ясно, хем и грешки няма да има къде да направи  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт