Търся рецепта за гръцки петуфури - продаваха ги на килограм преди години

• 12 809
  • 18
  •   1
Отговори
  • Варна - Монреал-Едмънтън
Здравейте, търся от известно време рецепта за гръцки сладки  - петифури.
Във Варна ги продаваха на килограм преди години.
Не съм убедена, че това е правилното им име, затова прилагам снимка.

Много ще се радвам , ако можете да помогнете с рецепта.  Simple Smile

# 1
# 2
  • Балчик
Само не знам защо ги пишат петифури, това са маслени бисквити.

# 3
Нали. И аз така мисля. И са невероятно вкусни, но не знам дали в домашни условия ще станат същите, защото в промишлеността се ползват добавки, които у дома не ги слагаме. Но, разбира се, домашните винаги могат да бъдат много по-вкусни и от купените.

# 4
+1 Peace
Друга представа имам за петифурите. newsm78

# 5
  • Балчик
О, да със сигурност няма да станат точно като купените. В тези предполагам има много изкуствени съставки + есенциите, които нямаме у дома.
Помня и аз колко бяха вкусни, REAL_WOMAN, но сега ни е забранено да се заглеждаме тук, а ние какво правим всъщност в темата и двете? Laughing За мое извинение ще кажа, че случайно видях заглавието и ми стана интересно какви са тези петифури.

# 6

Помня и аз колко бяха вкусни, REAL_WOMAN, но сега ни е забранено да се заглеждаме тук, а ние какво правим всъщност в темата и двете? Laughing
Даваме акъл, то това не ни е забранено.  Laughing  Hug

# 7

Едва ли тия бисквитки в Гърция са известни като петифури ,а защо пък не ,с това название можем да ги видим у нас ,а и навсякъде-това са малки ,дребни бисквитки(сладки) ,за справка PETIT FOUR ,френските сладкари  решили така да ги назоват  и от там  се възприема терминолгията...която се разпостранява по света ,щот е френско Който се затруднява с фр.език в ляво има руски и др.езици.Но традиционните гр.сладки ,които са прекрасни  и съм имала възможност преди години да ги опитам в Пловдив си имаха  гръцки имена.

# 8
  • Балчик
Да, терминът е френски, но у нас това си има наименование - маслени сладки и затова ми звучи странно. Ако така пише на кутиите, явно така ги и пишат тук. В нашето сладкарство определено  не са петифури. Разликата между бисквити и петифури е в тестото. Изделия от платки не можем да наречем бисквитки, нито пасти, поради размера им, но от маслено са си точно това. Аз сигурно изпадам в крайности, като държа да използвам термините както са у  нас. Защото то и на турски примерно на тигана казват тава, ама ние не го правим. Както и да е, отклоних се от темата.
Но няма никакво значение как се пишат, вкусът им е водещ до зависимост. Laughing

Аз имам една рецепта, която бях пробвала преди години, но изобщо не е същото, затова не я написах веднага.  Какаовите са слепени с някакъв вкусен крем, който е на маслена основа, доколкото помня. Но ето все пак, може аз да не съм ги докарала, авторката на темата да опита, ако иска.

Сладки ( като гръцките )

2 малки яйца, 150 г. мас, 1 ч.ч.пудра захар, 2-3 с.л. какао и брашно за мнооого меко лепкаво тесто. Шприцоват се розички и се пекат. Тестото е на границата между рядко тесто и много гъста каша, слагай брашно докато от сместа може да се оформи топче за шприцоване с фунийка и палец

Последна редакция: нд, 31 яну 2016, 09:15 от Джемма

# 9
Ето и моята рецепта за "домашните ми петифури"   4 яйца се разбиват с 2 чаши пудра захар. Отделно се бъркат 2 малки масла с 1 пакет мас.  Две амонячни соди се погасяват с малко топла водичка и капки лим. сок и се прибавят към сместа плюс брашното, докато сместа спре да лепне. Меси се с ръце, не с миксер. С ръчен шприц правя розички или осморки, които слепвам с конфитюр. Стават много, много и затова винаги правя половин доза. Издържат дълго време.

# 10
Благодаря на включилите се.
Намирам се в Канада  няма как да си ги закупя.
Аз също си мисля, че е маслено тесто, но те по скоро са твърди отколкото ронливи. Аз така си ги спомням.  Laughing
Рецептата на Джемма няма да мога да опитам, поради липсата на мас.

Мисля да опитам рецептата на ИРМА:

http://sentimentsinthekitchen.blogspot.ca/2013/05/3.html

Последна редакция: пн, 01 фев 2016, 23:29 от arogance

# 11
  • Балчик
Аз пък точно ронливи си ги спомням, в никакъв случай твърди. Едни такива крехки, топящи се в устата. М-м.

# 12

Здравейте,в Гърция също се продават на килограм ,във всяка сладкарница ,или фурна в супермаркетите има опаковки на грамаж.

Тук се наричат -вутората бискота птифур-βουτυρατα μπισκοτα πτι φουρ-или на български бисквити с масло -птифур е френско название което е прието в световната кулинария,отнася се за малки бисквити маслени.От 20 години живея в Гърция ,по професия съм готвач.Пиша историята на гръцката кухня и тайните на техните рецепти в един български вестник -България днес -който се издава в Атина.

Тези сладки са много лесни за изпълнение и и не изискват такива умения.Гърците обикновено ги слепват винаги с домашен конфитюр от череши,ягоди,или сливи.Затова и можем да ги срещнем под различни имена според пълнежа.Понеже в тестото се слага мед някъде можем да ги намерим и под названието-бискота мелиу-μπισκότα μελιού-на български медени бисквити.Основната рецепта е
300 гр чисто масло на стайна температура
150 гр пудра захар
3 яйца
300 гр бяло брашно меко
1ч.л. бакпулвер
2с.л.мед
1 бурканче около 300 гр домашно сладко от вишна
1 бурканче около 300 гр домашно сладко от ягода
за глазурата
300 гр шок .кувертюра +2 с.л. олио
хартия за печене
шприц
тава

Разбъркайте яйцата с пудрата захар,прибавете меда,едно по едно яйцата.Пресейте брашното,омесете го с бакпулвера и добавете към яйчната смес бъркайте с дървена лъжица,да поеме всичкото брашно.Поставете готовото тесто в шприца.Сложете от хартията за печене в тавичката и шприцовайте бисквитите от тази доза излизат 60 като се слепят са 30 .Затоплете фурната на 180 градуса и печете 15 минути.Ако ги оставете повече стават много твърди .Оставете ги да изстинат .Намажете половината с мармалад по ваш вкус,залепете .Затоплете глазурата с олиото на водна баня.Потапяйте бисквитите от едната страна ,оставете на хартия да стегне шоколада.На остров Крит ги поръсват с малко ликьор от мандарини,на остров Наксос с ликьор от Китро,на остров Хио с мастиха.Имат различен вкус и затова са с различни наименования.Някъде може дори да ги видите и с настъргани ядки след като ги потопите в глазурата се потапят в ядките.В шоколадови пръчици,в кокосови стърготини.Обикновено гърците обичат да смесват вкусове.Тук може да се нагледате на такива неща които в България не може да си помислим.Но все пак става вкусно.

# 13
МНОГО балагодаря.
Ще пробвам по рецептата и ще докладвам резултата.

# 14
Благодаря на включилите се.
Намирам се в Канада  няма как да си ги закупя.
Аз също си мисля, че е маслено тесто, но те по скоро са твърди отколкото ронливи. Аз така си ги спомням.  Laughing
Рецептата на Джемма няма да мога да опитам, поради липсата на мас.

Мисля да опитам рецептата на ИРМА:

http://sentimentsinthekitchen.blogspot.ca/2013/05/3.html

arogance  Grinning имате свинска мас в Канада бе. Виж в Walmart: http://www.walmart.ca/en/ip/tenderflake-lard/6000070556876, където е олиото, Crisco-то, по рафтовете. Не хладилните витрини – виж където е брашното, олиото, оцета. Аз пък съм в САЩ и не мога да намеря шоколадова глазура. Много ме дъни това нещо значи. Не знам как се казва и къде да го търся. Правя меденки за Нова година, заливам с разтопен шоколад и не ми съхне, ако пък вземе, че изсъхне ми побелява или става на петна. Сега искам и тези сладки да пробвам, но не знам с какво да ги залея/топна, макар че и слепени да ги оставя пак ще са ок.

Общи условия

Активация на акаунт