Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 27

• 130 667
  • 800
  •   1
Отговори
# 585
И всички тези чудодейни терапии все струват стотици лева, как пък една не беше 20 лв на месец. Това ми се струва дай да вземем парите на който се излъже и да ни няма. Ей така навремето дадохме 3500 лв за една чудодейна терапия, ама как й забравих името, за двигателното развитие. С часове посред нощите с едни кърпи правихме едни упражнения, ефект никакъв Направо си ни преброиха глупаците.

Аз за това реших да купя апарата. Направихме два курса за около три месеца и видях че има резултати. Двата курса ми струваха около 2 000лв, а апарата  излезе около 1 600лв. А самия апарат го поолзвам и на себе си както и на приятели понякога. Много добре ми действат програмите за релаксиране. Успокояват ме прекрасно и спомагат да се свали напрежението. А и при детето се отразява добре. Да не сме стигнали връстниците, но не сме и там от където тръгнахме

# 586
usmihnelka  , Би ли споделила какъв е този апарат, някакъв линк откъде може да се закупи? Какво е основното му предназначение? Какви са подобренията които наблюдавате при детето?

# 587
http://brain-amigo.com/product/61/david-delight-pro.html

Ето това е апарата. Разбира се преди използването му е важно да се направи диагностика. При диагностицирането се прави анализ на вълните в мозъка  и от се вижда имали дисбаланс . При нас имаше много ниски нива на вълните които са свЪрзани с двигателната дейност. Много високи нива на вълните  свЪрзани с емоциите и тревожноста. Имаше огромен превез на активноста в лявата половина на мозъка над дясната.  И почти всички вълни бяха доста разбъркани. Започнахме от състояние в което изобщо не забелязвахме света. Двигателната активност беше много минимална с тежка хипотония. Никакъв очен контакт, никакви звуци сирчки говор абсурд. Както вече писах първоначално правихме терапията с терапевт. Резултати имаше но беше доста скъпо. За това и купих апарата. След около два три месечно ползване  има  следните подобрения :
В двигателното развитие - от състояние невъзможност за седеж с опора сега се движим с проходилка. Вярно вървим назад, но се движим. Има самостоятелен седеж с лека опора. Почти изчезнаха напрегнатоста в ръчичките и крачета. Много по подвижна е. Имаме мускули  и любимото занимание е да се борим . Започна да се изправя сама с опора.
С очния контакт -  има добър очен контакт. Забелязва когато се движи някой или нещо. Обича да играе на криеница . Разбира когато се забавляваме и когато й се карам. Познава играчките и има любими. Разпознава лицата на хората и свързва определени хора с определеени неща. Много енергично изразява чувства на радост, тревога  и други.

Като цяло мога да кажа че някак излязохме от едно състояние на летаргия , безразличност и безличност. Появиха се нови звуци. Има някакви опити за срички. Има определени звукове за някои неща. Например за ядене за водичка  И за дискомфорт.  Търси непрекъснато внимание и почти винаги изразява готовност за игра. Започна да взима и да подава предмети. Когато нещо подне се навежда да го види и чака да й го подадеш.

Има още и други неща, но става много дълго за описване. Разбира се мисля че освен апарата влияние окозват и добавките.

А и забравих - имаме вече много хубав нощен сън. Че три години беше денонощен рев и мрънкане............направо кошмар.

Все пак да не оставям някакво впечатление че това е панацея. Просто при моето дете явно това дава добри резултати.

# 588
Имам няколко въпроса:
1. Как се прави диагностика на вълните?
2. Как избирате кога и в каква програма да го пуснете?
3. Колко време на ден и колко често стои с апарата?

# 589
Диагностиката правихме при терапевт. Слагат се два датчика отгоре на главичката и два на ушичките. Всъщност диагностиката си е еег. Само че невролозите гледат единствено дали има мъртви участъци, остри вълни и следят всъщност основно за епилепсия. Докато терапевните измерват и дължината на вълната. Както и при еег -то датчиците са свързани с компютър който прави диагностиката. Между другото има много хубава диагностика и в център кортекс в софия при доктор Дундова мисля че беше.
Компютърът ви показва вълните, както и тяхната честота и съотношението между тях. Както при всяко изследване и тук има граници. И когато неещо е извън границите се вижда.

Така се избират и самите програми. Например ако има високи нива на бързите вълни, които всъщност са причината за хиперактивност, напрежение  и нервност се пускат програми с бавни вълни. А и при самото изследване се е видяло че има високи нива на бързите вълни и ниски нива на бавните. И по този начин се стремежът е за достигане на баланс.

Процедурата се прави веднъж дневно, обикновенно в обедния сън. Ние правим два или максимум три пъти седмично за да не се претоварва разбирасе. Защото и пресилването не е добре. Стимулацията е между 20 и 40 минути взависимост от програмата.

Всъщност това което се чува от слушалките е нещо като ритъм. . А в очиталата има малки светодиотчета. Програмите които са с бавни вълни ти действа така както приятна музика може да те приспи. Всъщност може би повечето сте чели как въздейства върху мозъка различните стилове музика. Например класическата успокоява, рока превъзбужда и така. Тук е същото.

Принципно тази така наречена аудио стимулация е мога да кажа първата стъпка. Сега след като успяхме да събудим интерес към света предстои да правим втората крачка. Представлява следното . На главичката се слагат два датчика . На монитор или телевизор или таблет се пуска примерно някакво клипче или игра . Когато детето внимава клипчето си върви и всичко е ок. Когато детето загуби интерес и почва да се разсейва клипчето започва да се забавя към спиране и когато детето отново прояви интерес към него клипчето пак си тръгва нормално. Много е интересно. На мен не ми се вярваше че при нас ще има някакъв резултат но воала. И по този начин така да се саже се тренира мозъка. Вкрайна сметка целта е да се стимулират концентрацията и вниманието. Но ние за сега сме правили само няколко такива сесии. Имаме още малко да регулираме вълните. Също има една интересна игра, която е подходяща за нас, например вдига ръчичка и на екрана се появявя весело пеещо човече, ритка с краче и се появява птичка. Тази програма способства  за опознаване на тялото и разпознаване на различните движения на тялото. И това което на мен най вного ми харесва е че за детето няма абсолютно никакъв стрес, тормоз и рев. Всичко е игра и забавление.

# 590
Благодаря за обстоятелствения отговор и отделеното време.    ' Както вече писах първоначално правихме терапията с терапевт. '  usmihnelka  Кой е вашият терапевт, от поста разбирам че има много хубава диагностика в център кортекс в софия при доктор Дундова но съм с впечатление че вие не сте ходили там. Терапевта ли ви направи диагностика?.

# 591
  • Пловдив
Аз бих опитала дори ако на някои не им понася и  ако на някои носи частищна вреда. Бих започнала и бих следяла нещата до първи знак че трябва да спра. Примерно с ноотропила ...
Ако съм в задънена улиця и търся всичко възможно бих опитала нещо което не доказано вредящо на здравето на детето ми. ...
Да, и това ми се струва оправдано и разбираемо в голяма степен.
Колкото до казаното от ЧеКа - възторженото говорене с категоричност за повлияване в подобни случаи е некоректно, да; просто родителят трябва да има едно наум. Вярно е, че когато се сблъскаш за пръв път, а и не само за пръв, с такова представяне, може още да не си свикнал и да се подведеш... няма как да се избегне това, за съжаление. Хората винаги са били склонни да прехвалват онова, което предлагат (по комерсиални причини) или което смятат, че им е помогнало (по некомерсиални).

# 592
От известно време ме тревожи един въпрос:
Има ли деца, които не покриват ДОИ и в същото време от ТЕЛК са им дали по-малко от 71%?
Не искам да си помислям, че някое дете с увреждане един ден могат да го лишат от минимална пенсия и трябва да работи минимум 1 година, за да я получи.Обаче ако е без диплома за основно образование, кой ще го наеме?

# 593
Има Алекс, има - Мири е на границата с 50 %  #Cussing out. Декември сме на преосвидетелстване и ще видим пак колко ще му дадат...

А всъщност влязох да си изкажа лична болка.... не че ми се случва за първи път, но този път много ми дотежа. Бяхме на почивка...само двамата. И да искаме трети - няма. Всичко вървеше добре. Гледах да му угаждам, но в един момент просто ми се качи на главата. И разбира се, не мога да му се скарам пред хората ... Повлякох го към стаята и там си излях яда. Дорева ми се чак, че стигнах до там. Да викам от безсилие. Разбра, че сгафи и ме гледаше с болка. И двамата млъкнахме и се гледахме с болка. И ми тежеше, че точно в този момент нямаше някой с мен да постои с него и аз просто да изляза ... Реших да седна до него и да му поговоря нежно и тогава.... той разтрепера устни и ревна. Еееей, е това вече ме изкара извън нерви. Отново му се скарах и млъкна. Почувствах се отвратително като родител. Че с караница съм взела надмощие. Отидохме до басейна и той не пожела да влезе. Аз влязох. Той стоя на шезлонга по плажни боксери и потник. Чак като дойде един татко, който Мири харесва и го извика в басейна, чак тогава се усмихна и влезе. Постепенно се присламчи към мен. Това беше в събота. Сега е ОК. Но на мен още ми тежи....

Не го пиша за съвет... а просто така, да си изпиша болката, защото това не е за първи път, така да ми прекипи  Cry

# 594
Pepi ние сме само човеци. Силна прегръдка имаш от мен....

# 595
  • Пловдив
  И съм крещяла, и съм плакала, и съм удряла Embarassed. А съм имала всичката подкрепа на света от близки и приятели. Ти явно си много силен човек, за да преминаваш през всичко това сама, само че и най-силният човек има нужда от почивка, подкрепа и прегръдка. Hug

# 596
Пепи, дано ти отмине скоро, че и аз знам как тежи това. Гушкай го, угаждай му умерено и ти пожелавам от сърце да се появи някой, който да те подкрепя и да не си сама!
 Hug

# 597
Благодаря ви момичета  Hug

# 598
pepi_r, напълно те разбирам.В събота умирах за сън, а Хриси подскачаше и бягаше из стаята.Накрая отидох в спалнята и заявих на мъжа ми, че и аз имам нужда от сън.И го попитах как за толкова време не се поинтересува да влезе при нас.Живи ли сме, здрави ли сме?
Легнах за 45 минути.Той отиде в хола, но се събудих от плача на Хриси...  
Хем ми бе съвестно, хем бях отпочинала.
А за ТЕЛК-а на твое място бих показала на лекаря как се справя в училище и да си помисли хубаво за какъв процент е детето.Бих се огледала и за училища, които дават дипломи на деца със СОП.Просто е геноцид хем да няма образование, хем да го оставиш без мизерна пенсия.Ама някой замисля ли се над това от училище и ТЕЛК-а?

Последна редакция: вт, 19 юли 2016, 12:30 от n_alex76

# 599
Алекс... та той дори не е вече и в у-ще. На индивидуална форма на обучение е в къщи. Въобще не покрива ДОИ. Ще взема всякакви становища от училище, ще го заведа и за епикриза в св. Никола /ще запиша сигурно за септември, октомври/ и да видим какво ще решат. Но е нелогично да е с тези проценти и дори без ЧП  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт