Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 27

• 130 675
  • 800
  •   1
Отговори
# 570
Напълно разбирам, че не трябва децата с множество увреждания да са в масови училища, но нагласите в малките населени места дори и към децата от високия спектър са негативни.
Не си ли в норма не ставаш и това е.
В момента Хриси започна да осъзнава, че е различна.Направи си айран, изми чашата и ми показа, че я е поставила при другите и ме попита:
"Аз уволнена ли съм?"
Иска да бъде като другите от класа и се старае.Ето това не бива да се спира.Желанието, въпреки различието си, че може да си полезен на обществото.

Последна редакция: чт, 14 юли 2016, 17:19 от n_alex76

# 571
  • Пловдив
  Така е и е абсолютно нечестно, защото огромна част от проблемите ги създават децата в "норма". Ходила съм да прибирам сина си по време на учебен час и такива крясъци и шум съм чувала от стаите, че не е за разправяне. Влизала съм в класна стая след последния час и по пода не можеше да се стъпи от боклуци и хартийки. Това се случва в "елитно" пловдивско училище. Детето плачеше и казваше, че не иска да стои в час, защото шума адски го изнервяше, дори молеше да сменя госпожата с по-строга, за да се кара на децата и да слушат в час. Та проблемите в нашите училища са толкова много, че не знам от къде да се почне. Всъщност знам, но това е друга тема.

# 572
За мен децата с поведенчески проблем като моето си казвам честно трябва да учат в специални училища, та то аз едвам издържам, пък какво остава за сама учителка. Деца с увреждания физически и леки ментални са за масово училище, примерно дете без ръце и крака как ще се чувствали на гледката другите деца ми се струва малко дискриминация и нечестно. Ами ако имат такова братче, ще си го гледат по цял ден.

# 573
  • В заешката дупка
Не мога да кажа нищо съществено по темата, но се сещам, че има метод, наречен транскраниална магнитна стимулация, който се ползва при лечението (също и при диагностика в някои случаи) на различни неврологични заболявания. От официалната медицина това. Подробности не знам, само най-общо съм чувала.

Не знам дали тази транскраниална електростимулация е нещо сходно с магнитната като действие, звучи като сходно, но може и да има съществени разлики. Специалист или поне интересувал се човек вероятно може да каже повече.

То и хипербарната оксигенотерапия (барокамерите) е утвърдена и официално одобрена терапия за десетина състояния, за които е доказано, че има ефект, но сред тях не е аутизма.

Също както и хелирането е утвърдена терапия с доказан ефект за някои състояния, но сред тях пак не е аутизма.

И TMS ( транскраниална магнитна стимулация) и TDCS (транскраниалната електростимулация) са признати като ефективни невростимулиращи и невромодулиращи процедури за различни състояния, но сред тях не е аутизма.

Затова и всички рекламни твърдения за ефективност на тези (и не само тези) терапии по отношение на аутизма са, да го кажа по-нежно, некоректни и подвеждащи.

А информация може да се намери, ако човек се интересува. Лошото е, че не е на български.

# 574
Моята щерка имаше в класа до 7 в клас в класа дете с дцп. То беше със съхранен интелект както се казва и с физически проблеми.
Децата не го деляха,свикнаха с него, постоянно му помагаха с чантата ,по стълбите, винаги Един го придружаваше от вкъщи до училище и обратно. Голяма роля за това изигра и учителката.възрастна от старата закалка, наистина много добър професионалист. Но детето нямаше вербални проблеми нито тикове, можеше да ползва ръцете си добре , и  имаше проблеми с предвижването.

Последна редакция: пт, 15 юли 2016, 00:30 от _re_ge

# 575
  • Пловдив

И TMS ( транскраниална магнитна стимулация) и TDCS (транскраниалната електростимулация) са признати като ефективни невростимулиращи и невромодулиращи процедури за различни състояния, но сред тях не е аутизма.

Затова и всички рекламни твърдения за ефективност на тези (и не само тези) терапии по отношение на аутизма са, да го кажа по-нежно, некоректни и подвеждащи.

А информация може да се намери, ако човек се интересува. Лошото е, че не е на български.
Разбира се, че може да се намери информация. Аз нямах предвид, че не мога да намеря, а че нямам време и мерак да търся в момента. Simple Smile
Споменах го, защото се ползва за лечение именно на неврологични заболявания.
Във всеки случай се смята, че специално ТМС няма сериозни или трайни странични ефекти. Ако греша, извинявам се, при бързо търсене мярнах нещо такова, а и отпреди бях останала с подобно впечатление.
Според мен всичко, което не носи вреда, принципно си струва да се опита, дори при недоказана полза в конкретния случай. Ако последва подобрение - супер. Ако няма - опитал си.
Т.е. мен това "ползата не е доказана" не би ме спряло. С големи очаквания не бих тръгнала и без това. Би ме спряло "рисковете са такива и такива".

# 576
Аз това и исках да кажа - че всяко дете строго индивидуално трябва да се прецени дали е за негово добро да е в СОУ или помощно  Peace

По повод дисциплината - виждала съм една и съща група в детска градина крайно , ама крайно неузнаваема при двете си различни учителки. Може би 70% поне зависи точно от учителя как ще съумее да организира децата  Simple Smile

Последна редакция: пт, 15 юли 2016, 09:03 от Кливия

# 577
  • В заешката дупка
Въпросът не е дали трябва някой да бъде спрян или не да пробва тази терапия, а в това да се подава коректна информация, а не невярна и подвеждаща, обещаваща чудеса, пък реално с неясното какво ще стане. А ако една терапия е на експериментално ниво по отношения на някакво състояние и не се знае много за ефекта, на практика не се знае и доколко няма да навреди и какви рискове може да има. Особено пък в дългосрочен план.

Реално всички експериментираме с децата си в една или друга степен. Това и преди съм го казвала. Но това не е причина родителите да бъдат подвеждани, дезинформирани и на практика откровено лъгани.

Иначе моето лично мнение е че детето ми не е опитна мишка, а човешко същество, и колкото по-малко експериментирам с терапии, толкова по-добре за него.

Иначе пак ще повторя. ТМС (а и tdcs) са на експериментално ниво като терапия при аутисти.  В този смисъл говорененето с категоричност за някакви ефек и за евентуална вреда или рискове, особенов дългосроченплан, план е некоректно, защото просто няма достатъчно изследвания. Човек ако ще се занимава с тези и подобни терапии, трябва да е наясно, че на практика гаранции за нищо няма.

# 578
За мен всички терапии и всяко вмешателство към мозъка може да доведе до полза но и до съответния риск. Конкретно при моето дете би могло да отключи епи пристъпи.

# 579
Нали това е нова терапия и няма дългосрочни наблюдения и статистика достоверна?

Значи е ясно, че е рисково. За всяко ново нещо е така. И моето дете навремето като мина на първия аналагов инсулин в света, пак си беше риск. Тепърва учените ще трупат данни /къде точно представени, къде изкривени заради изгода/, поне 50 години трябват, казва моя приятелка професор по медицина, за да има достоверност.

# 580
Аз бих опитала дори ако на някои не им понася и  ако на някои носи частищна вреда. Бих започнала и бих следяла нещата до първи знак че трябва да спра. Примерно с ноотропила както всички знаете моето дете е едно от малкото за които това лекарство се оказа именно нужния спускък към преговаряне, без симптоми като изнервяне и нарушение на съня. Докато при много деца м инусите от приема на лекарството са наистина много .
Ако съм в задънена улиця и търся всичко възможно бих опитала нещо което не доказано вредящо на здравето на детето ми. Дори може бих опитала и някое скандално в безизходни ситуации. Да не забравяме ммс

# 581
Аз също мисля че в голяма част това което правим с децата си е така да се каже експериментално. Различните видове терапии, добавки, различни подходи. И това според мен е така , защото аз поне не знам каква точно е причината за състоянието на моето дете , както и до кокви невидими за окото промени са настъпили като например биохимчни процеси .
В тази връзка поне при мен всяка информация и всеки подход  има значение. За терапиите специално съм се убедила , че най важен е терапевта.  Защото дори терапията по същество да е с висок процент положителни резултати терапевта направо може да ви осакати. И честно казано аз лично поне на този етап небих се доверила на сега обучаващите се български невролози в прилагането на тази терапия.

Иначе  и аз така да се каже може би открих топлата вода. И мисля че мозъкът е сложна съвкупност от биохимични процеси и слаби електрически  сигнали или вълни. Та в момента това правим. Добавки и  краниостимулация. Само че клипсите се слагат не на скалпа а на меката част на ушичките. Закупихме си апарат и малко по малко намерих правилния път.

# 582
И все пак бъдете внимателни с добавките.
Център за масажи твърди, че лекува деца с аутизъм
Скрит текст:
Диана Симеонова, чието петгодишна дъщеря с разтройство от аутистичния спектър често посещава центъра, обаче разказва, че в „Холиста“ лекуват живака и алуминия на детето и то взема комплекс, който е на базата на витамини и минерали. Лечението с тази терапия излиза около 300 лева на месец.

„Какво лечение? То е опасно!“
, възмути се доц. Антон Славчев, детски психиатър в УМБАЛ „Александровска“. По думите му има починало дете при прилагането на тази терапия.

# 583
И всички тези чудодейни терапии все струват стотици лева, как пък една не беше 20 лв на месец. Това ми се струва дай да вземем парите на който се излъже и да ни няма. Ей така навремето дадохме 3500 лв за една чудодейна терапия, ама как й забравих името, за двигателното развитие. С часове посред нощите с едни кърпи правихме едни упражнения, ефект никакъв Направо си ни преброиха глупаците.

# 584
А какво да кажат родителите на които децата нямат нито живак, нито алуминии в организма си, но проблемите са видни, какво да лекуваме/извличаме/ тогава.

Последна редакция: нд, 17 юли 2016, 18:39 от beo

Общи условия

Активация на акаунт