Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 27

• 130 231
  • 800
  •   1
Отговори
# 690
# 691

изрязаните картинки се ламинират

# 692
Томелла
Слуховия метод Томатис добре описан тук - http://logosabv.com/the-listening-program/
По наше време- преди 5-6 години едва прохождаше в бг. Ние не сме го опитвали но синът ми беше с такава слухова чувствителност Сид че не търпеше да му се говори нормално в празна стая. Не търпеше да му се пее живо, жива музика, дори от телевизора си запушване ушите, както и в тоалетната като се пуска водата....

# 693
Да, благодаря ти Re ge:) Точно там четох,ще видим дали ще почнем и с този метод. За сега сме само на ПЕКС...

# 694
А това е набора от картинки с които започнахме ПЕКс . тетрадката не е наша а е на терапевтката.

https://plus.google.com/photos/105424083040728833586/albums/6327684028776346193

Пекс картинки които съм запазила на диска си

https://plus.google.com/photos/105424083040728833586/albums/6327684951621145793

специално за синът ми по повод тоалетната бях нарисувала картинки на пикаене прав и миене на ръце но не ги намирам...

намерих ги  и качеството е лошо... но колкото толкова Качвам ги в отделна папка

https://plus.google.com/photos/105424083040728833586/albums/6327687490335614401

имам и малко от монтесори занимавките и общи, примерно каква беше огранизацията на шкафа му за дрехи като беше малък..

https://plus.google.com/photos/105424083040728833586/albums/6327688646659072033

Последна редакция: ср, 07 сеп 2016, 23:25 от _re_ge

# 695
Ре-ге, кажи моля те, как преодоляхте слуховата чувствителност? В момента при нас положението е същото да не кажа и по-лошо. Този слухов метод ли използвахте?

Страхотна работа за ПЕКС.

# 696
  • с.Николово, обл. Русе
И на мен ще ми интересно за слуховата чувствителност да науча повече, тъй като при нас се появи преди около 4 годи. Преди това не е имал такива проблеми. Сега доста често си затиска ушите - някои шумове направо го докарват до леко агресивно поведение /щипане, бутане/. И в същото време са му интересни инструментите на баща му, които го дразнят. Аз миксер и пасатор не използвам вкъщи ако той е наблизо.

# 697
При нас звуци като крещене от деца, плач, виене на котки, резачки и други ремонти предизвикват направо нервна криза с агресия. Вкъщи стоим на затворени прозорци, на улицата е ад.

# 698
  • В заешката дупка
За изолиране на шума могат да се носят шумоизолиращи слушалки. Не постоянно. Но в критични ситуации.

# 699
Rege, благодаря много!!  bouquet
Супер са тези картинки! Аз преснимах едни доста грозни..., но за проба...

Tomella, ако се свържеш с някой Томатис център, моля те, да ми пишеш на лични после. Интересува ме какви са цените. Тук при нас има първо и второ ниво, но не съм се обаждала, защото Лимончо още не търпи слушалки.

Днес бяхме на невролог. Оправило му се е желязото (предвид че забравях да му давам) и вече край. Иначе питах за изследванията и се оказа, че това е някакъв пакет, който се прави на всички деца. Пак отложихме генетичните.
Питах и за възрастни как стои въпросът, но май ще ме отсвирят. Препратиха ме към личния лекар. Искам да знам до колко "мутант" съм... И въобще родата сме все образи  Mr. Green

И втори ден на детска градина (по 3 часа). Всичко е ОК. Пу-пу-пу

# 700
Ежедневието ни е АД!!! Не можем никъде да отидем с нея. Аз лично има панически страх да излизам с нея. Ето миналата седмица насред центъра /понеже едно дете крещеше/ направи ужасна нервна криза, разкрещя се като луда, като крещи чак въздуха вибрира, легна на земята и започна да ме удря. Няма дя ви кажа какво преживях, от тогава не смея да я извеждам. И такива неща за ежедневие при нас.  Тя става все по-силна, скоро ще дойде деня, в който ще е опасна за нас за себе си и околните. За съжаление така стоят нещата при нас. Обиколили сме маса психиатри, ама то и на Луната да я заведем все тая.
Много от това което описа и при моя сладур,го имаше.Как ме е разтрепервал и удрял,в каква депресия бях заради ежедневните кризи,пищене,тръшкане.Страх,срам,безсилие през какво ли не минах,беше АД.Нямах сили и желание за нищо.Сега обаче е друго,дали от хомеопатията или от това че аз промених поведението си спрямо него,незнам.И при нас го имаше това с шумовете но оттихна с времето.Пробвах да му пускам класическа музика,не ще и не ще.Харесва ретро музика,руски казачок,маршове,метъл,хора и даже заспива понякога на тях.Сега като чуе някое дете да вика или куче да лае,или нещо друго почва да се смее с глас.Онзи ден бяхме на рожден ден на по големи от него дечица,и той беше на послушния #Crazy отидох с нагласата че ще ме направи на маймуна както правеше преди,ама не от масата го командвах и той ме слушаше.Закачаше се с децата,търсеше ги  и беше много усмихнат.Аз пък си направих супер мохабет с майките,пийнахме по някоя бира.От няколко дена махнахме пампреса,зор беше ама разбра за какво служи тоалетната.Последния АТЕС тест му беше 106 а сега е 72(говор нямаме още).Много се разписах,има още мн.да пиша но спирам  Wink

# 701
Това да отидем на детски рожден ден е невъзможно. Тя скоро имаше рожден ден милата и го празнувахме сами Sad

# 702
Ре-ге, кажи моля те, как преодоляхте слуховата чувствителност? В момента при нас положението е същото да не кажа и по-лошо. Този слухов метод ли използвахте?

Въобще не започнахме от проблемите със звуците.Почнахме от брашинг с нежна четка по тялото и по главата. Защото той не търпеше да му се пипа главата и доста части по тялото по кожата, да ходи бос или гол- на плажа облечен ходеше. Започнахме от по отворените участъци- горната част на китките , външната част на ръцете - не сгъвките и подмишниците и краката до колената. Също с неговата ръка обърната с външната част прокарваа ръката си по моята кожа. Толкова го дразнеше че даваше само по кожата на корема ми като най неждн както каза терапевтката. Това сутрин и на заспиване. Имало и още един способ - обгръщане с одеало и така люлеен или милване през него - но то било за още по чувствителни деца от спектъра.о Свен това ни караха да играем с кус кус , дребни макарони да търси в тях заровени играчки, или в дно като кутийки да търка пръсти в различен материал за да каже какво усеща. Понеже е задача сиак не иска се налагаш да бърка.
 За слуха ми казаха да го водя в нашата спалня която е доста празна и там да му правя театър с. Играчки , да му чета, говоря с на заспиване тихо да му пея . Да му пускам музика на фон докато игра или се занимава с нщо. полека лека по преценка да засилвам до нормалното. Не стана бързо. Но според мен много помогна и Комплесната работа която целеше подобряване по всичко направления. В момента в който проговори някак нещата тръгнаха много по бързо, дори започна да рисува на почти 5 години слд като проговори на 4 и 8 месеца. Ако ви покажа рисунките му преди тоя  по задание на ресурсен или друг ще видите че са като на дете на две години. Само кръг и черти.

Слухов метод не сме ползвали, нали разбирате че става въпрос за 2010 - 2011. Тук във Вн се работеше с импровизации , повечето новишества бяха в сф. То аз че са работили с нас по Гпп научих преди 2 години. Пекса беше прохождащ. Терапевтката ни правеше обучения по бг и правеше с него филмчета да видят хората проблеми и решения...

# 703
Моето дете също не дава да я пипат по главата, няма да ви кажа какво става като трябва да я среша. Ще пробвам това с меката четка.
Относно музиката, аз често пускам малко по-тихо от нормалното, понася. Обаче градския шум - автобуси, мотори, деца, крясъци и да не изброявам, особено когато са внезапни откача направо.

# 704
  • Варна
Ще навляза и аз в обсъжданите теми с неща от опита, който имаме:

Почнахме от брашинг с нежна четка по тялото и по главата.
Брашинг може да се прави с електрическа четка за зъби по дланите и до края на всички пръстчета.
Иначе съм съгласна, че комплексната работа помага за преодоляване на слуховата чувствителност. Може да се сяда заедно с детето и да се четат книжки като се започва от монотонно четене, без паузи, без интонации и емоции. Постепенно вкарвайте емоции, редувайте високо с ниско четене, а също и бързо и бавно, почти флегматично четене.

Като чета тук май никой няма като нашите проблеми.   Тя става все по-силна, скоро ще дойде деня, в който ще е опасна за нас за себе си и околните. За съжаление така стоят нещата при нас. Обиколили сме маса психиатри, ама то и на Луната да я заведем все тая.
Има хора и с вашите проблеми, бъди сигурна!  Hug
Относно подчертаното - нямаш идея колко си права  Sad
Само можем да се молим да се стабилизира поведенчиски  с подходяща за това терапия. Стискам палци.

Това не може да е сериозно, нали?
Ако някой ми каже, че едно дете с такъв сериозен дефицит изгледа всичките 9-10 картинки и извърши последователно действията - браво - ееее то мен ме заболя главата или ще се напишкам докато ги изгледам всичките  Wink Момичета, не го приемайте като обида или подигравка, но замислете се. Толкова по-лесно е да се научи детето на действиат без картинките. На първо време  е достатъчно една снимка на детето, докато е седнало в тоалетната -  да се научи да я носи и показва, когато има нужда.

Имаме опит с пекс, не съм специалист, но и там подходите могат да са толкова различни ...
Съветвам родителите, които нямат опит с пекс , да не се опитват сами да прилагат свои интерпретации. Има си последователност и цели.

Hug

Общи условия

Активация на акаунт