Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 27

• 130 265
  • 800
  •   1
Отговори
# 90
  • с.Николово, обл. Русе
Ние сме ходили на ясла, но както момичетата казаха, много е важно да попаднеш на Човек, който няма да изолира детето ти. Ние нямахме този късмет - детето ни, както по-късно разбрахме от една майка на дете от групата, е било отделяно от другите деца за да не им пречи на занятията. Отписахме го и го пуснахме в частна знимална, където наред с другите деца имаше и деца от спектъра. Там се научи на много неща, но допреди да се роди брат му той рядко търсеше контакт с другите деца.
Относно Центъра - и там важи същия принцип - да попаднеш на Специалистите. Тук случихме. За една година много напредна, но той пък категорично отказва да прави някои от нещата. Инат си е.

# 91
  • Варна
Социализация в ясла няма как да се получи.....
Детски център за деца с переспектива не е добро решение но има деца за които това е единственото възможно и много нужно решение...
Имате впредвид,че детето трябва да се гледа в домашна среда така ли.След като яслата не е алтернатива,а според вас и детският център не е добър вариант.Вие как процедирате.

Ще се помъча простичко да ти обясня какво имам предвид:
Ако детето ти е един "блуждаещ електрон" - не обръща внимание на другите , прави си "неговите" неща - тип стереотипно поведение, смисълът от социализацията няма да е голям.
Искаме едно дете да е в масова среда, за да може да общува, да получава и да се учи от децата в норма, да слуша правилна реч. А при нашите деца точно имитацията, подражанието, общуването и контакта с другите е нарушен.
Т.е. за да има смисъл детето да е в детско заведение, то трябва да осъзнае кой съм аз,  кои са мама и тати, да разбере, че има части на тялото, с които може да борави по предназначение, да може да се задържи вниманието поне за малко, за да може да се учи и да разбере, че около него има и друг свят и хора, които да наблюдава, опознава и подражава.
Този етап може да отнеме месеци, година и повече, в зависимост от състоянието на детето.
Т.е. пренасяме научени дейности от домашната среда в масовата. Всичко това става с подходящи специалисти и според индивидуална програма.
Дневният режим също е от изключително значение.
По-нататък посещението в детско заведение трябва да стане постепенно - първо по 1-2 часа сутрин по време на игрите и закуската или обяда, след това ако се адаптира добре, да се удължи до цял ден.
Надявам се горе долу да си ме разбрала .
 Peace

# 92
  • София
Снимаха моя внук в "На кафе" при Гала, като акцента на предаването Беше АВА терапията

Последна редакция: нд, 21 фев 2016, 18:27 от rimar

# 93
Социализация в ясла няма как да се получи.....
Детски център за деца с переспектива не е добро решение но има деца за които това е единственото възможно и много нужно решение...
Имате впредвид,че детето трябва да се гледа в домашна среда така ли.След като яслата не е алтернатива,а според вас и детският център не е добър вариант.Вие как процедирате.

Ще се помъча простичко да ти обясня какво имам предвид:
Ако детето ти е един "блуждаещ електрон" - не обръща внимание на другите , прави си "неговите" неща - тип стереотипно поведение, смисълът от социализацията няма да е голям.
Искаме едно дете да е в масова среда, за да може да общува, да получава и да се учи от децата в норма, да слуша правилна реч. А при нашите деца точно имитацията, подражанието, общуването и контакта с другите е нарушен.
Т.е. за да има смисъл детето да е в детско заведение, то трябва да осъзнае кой съм аз,  кои са мама и тати, да разбере, че има части на тялото, с които може да борави по предназначение, да може да се задържи вниманието поне за малко, за да може да се учи и да разбере, че около него има и друг свят и хора, които да наблюдава, опознава и подражава.
Този етап може да отнеме месеци, година и повече, в зависимост от състоянието на детето.
Т.е. пренасяме научени дейности от домашната среда в масовата. Всичко това става с подходящи специалисти и според индивидуална програма.
Дневният режим също е от изключително значение.
По-нататък посещението в детско заведение трябва да стане постепенно - първо по 1-2 часа сутрин по време на игрите и закуската или обяда, след това ако се адаптира добре, да се удължи до цял ден.
Надявам се горе долу да си ме разбрала .
 Peace
Благодаря за отговора Simple Smile

# 94
Барокамерата има ли някакви противопоказания?  Конкретно за епилепсия най-вече?  Как се започват посещенията там, кой назначава кога и по колко?  Детски невролог нямам наблизо, трябва ли документ от него?
Моля ви, споделете и негативите, доста чета из нета, но не попаднах на такива.

И хомеопатията ме интересува-към кого да се обърна?  Имаше един хомеопат в Пловдив мисля, давали са го в На Кафе, който работел по метода на холандския хомеопат, който има и книга, изключих му името сега.

За барокамерата се обади лично и попитай,ще ти обяснят.Знам че не на всеки може да се прави. Ние сме записали час за края на май,при Маги Джокова от Пловдив.

# 95
Ради
Кари е отговорила перфектно
Общо взето гледайки че детето ще тръгне на градина септември си имате -7-8 месеца да го постигнете. Или родители или платен възпитател, понякого баба дядо трябва организирано да се работи с детето ежедневно , постоянно.. Нямате време за губене и имате възможност за наваксване. В яслата отсамосебе си не е възможно да се случи.

# 96
Ради
Кари е отговорила перфектно
Общо взето гледайки че детето ще тръгне на градина септември си имате -7-8 месеца да го постигнете. Или родители или платен възпитател, понякого баба дядо трябва организирано да се работи с детето ежедневно , постоянно.. Нямате време за губене и имате възможност за наваксване. В яслата отсамосебе си не е възможно да се случи.
Много Ви благодаря за отговорите.Помогнахте ми да си набележа някои неща за начало.  Simple Smile

# 97
Социализация в ясла няма как да се получи. Особено при деца с проблеми заради самия начин по който работи яслата се работи в яслата и децата от различни възрасти.
Както писа Кари за да може да се очаква такова развитие детето трябва и да бъде повдигнато до ниво на готовност за такава социализация.въобще наистина е сложно и да се очаква от институцията дг да сърши виско е невъзможно. Процеса е комплексен.

Н-алекс как е първокласничката, сещам се често за вас. Аз по това време минала година бях за консултация с психолог бях съвсем избелила погледа от притеснение...

_re_ge, напълно споделям мнението ти!

Хриси реши че иска нова тетрадка за домашно по математика и изписа старата с куп задачи, преписани в училище от учебника.По БЕЛ е по-трудно.Особено, когато трябва да подреди думи в изречение.Сега съм ги разпечатала и се упражняваме.

За яслата Хриси не е ходила.Имаше детегледачка у дома.Тръгна на ДГ.В Свищов ДЦДУ е единствената и най-необходима възможност, където децата получават необходимата специализирана терапия безплатно.Директорът прави непрекъснато Кампании, за да осигури всичко необходимо за децата. 

# 98
Някой, който скоро е записвал час в св. Никола да ме светне, след колко месеца става приема, ако звънна сега  Rolling Eyes?

/Това е направо ......трагично, тъжно да си запишеш час от сега за след няколко месеца, тъй като това означава само едно - децата са вече много. Преди години, когато аз се сблъсках за първи път /т.е. си отворих очите/, записването беше месец за месец. Трябваше да се обадя в първите дни на месеца, когато вече им беше утвърден графика и да се запиша за месеца. Това да запиша предварително за другия месец, беше в сферата на пожеланията само  Crazy/

# 99
  • София
Сега ...само с месец напред може платен прием... Sad
Но нямам избор

# 100
Пепи, преди 2г. през януари ми дадоха час за началото на март. А след консултацията и уговорката че ще ни повикат за обследване минаха около два месеца и половина преди да ми изпратят по ел поща дата на която да отидем. Тази дата беше три месеца след датата на първата ни среща с лекарката.
Когато аз звънях за час за първа консултация минаха около два месеца в опит да ме пренасочат за другаде и чак когато се оказа, че аз все пак няма да отида до Варна като по-близка дестинация записаха детето при тях. С други думи започнах да звъня може би през декември, а ми дадоха час през януари, за март. Горе - долу три месеца чакане, а до обследването шест месеца. Дано сега дечицата са по-малко и не се налага такова чакане, което си е изнервящо пък за притеснените родители.  Hug

# 101
Ще взема да почвам да им звъня към Април месец  Rolling Eyes. На мен час за консултация не ми трябва, а направо обследване. Датата на епикризата ми трябва да е към края на Октомври, така съм преценила, че ще се явяваме на ТЕЛК и гледам да е възможно по-близо до датата на явяване там  ooooh!

# 102
Д-p Пeтя Чaвeeвa, cпeциaлиcт пo фeтaлнa мeдицинa: “Вcякo нepoдeн … мa шaнc зa живoт”
Цитат
    Зa paзликa oт Бългapия, в Англия poдитeлитe нe ce плaшaт oт cиндpoмa нa Дayн.
Taм дъpжaвaтa им дaвa гoлямa пoдкpeпa, имa cпeциaлни coциaлни гpижи и yчилищa и пeнcии зa poдитeлитe.
Хайде г-н Калфин да вземе пример от добрите европейски практики и да осигури пенсии на родителите, за да могат да си гледат спокойно децата. А не да се молят на чужди хора да стават лични асистенти на децата им, за да работят и да имат шанс един ден да се пенсионират.Това си е издевателство! #Cussing out

# 103
Аз съм от хората които няма да не се песионират. И до 75 няма да доживея за социална пенсия.
Но тя цялата система е толкова уродлива. Баща ми беше две години с телк инвалид 100%.  Придружителя трябвало да бъде от едно домакинство. Никой не го интересува как го гледахме на 12 часови дежурства с майка ми. Тя била пенсионер и не ствало, аз не съм живеела на едно място с него. Теглих им една майна с извинение и толкова. В българия само циганите имат права. Нищо няма да се промени .

# 104
  • Пловдив
Цитат
Хайде г-н Калфин да вземе пример от добрите европейски практики и да осигури пенсии на родителите, за да могат да си гледат спокойно децата.
Важно е, разбира се, да се даде възможност на онези, които се грижат лично за човек с увреждане - дете или възрастен, - да получат доход и пенсия. Аз обаче бих предпочела да имам възможност да работя - не просто "бих предпочела", а за нищо на света не бих си останала вкъщи доброволно, по-скоро бих давала цялата си заплата на гледачка, ако се наложи (дано не се);  тоест нужно е да съществуват и подходящи, достъпни дневни центрове (например) за онези, които имат нужда от това, за да могат близките им да ходят на работа.
За съжаление Калфин и който и да било на негово място, дори да е случайно свестен и кадърен, не е магьосник. Всички тези неща искат и пари, не само желание, организация и честно управление, макар че и само тези последните също биха помогнали доста.

Общи условия

Активация на акаунт