Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 27

• 130 320
  • 800
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте!

Искам да споделя нещо което ще ви зарадва макар и косвено.
Бяхме на зелено училище с моя син. В групата имаше и друго дете с диагнозата на моето, разбира се също придружавано от родител. При това дете аутистичните черти в поведението се проявяват по различен начин в сравнение с моя син и докато при нас диагнозата все още не съм я съобщила тъй като не се налага това, за това дете и госпожите и децата знаят, че е с ГРР.
Госпожата е свършила чудесна работа и детето е прието сред връстниците си напълно и видимо се чувства чудесно сред тях. Не забелязах дори палавниците да го игнорират по един или друг начин. Родителите най-добре си знаят, но на пръв поглед това дете е щастливо в класа си, а учителката има прекрасно отношение.

# 256
Здр,отново, Имам пйтане: Как се справяте с натрапчйвйте въпросй? От йзвестно време са му като манйя, лошото е че не се задоволява само с нас,но пйта й съседй , че дорй й непознатй, Въпросй от рода на кое е по_ голямо й кое е по_ малко, от къде започва й къде свършва едй кое сй, кое е по_ полезно й кое по_вредно за хранйте й т,н, подобнй сравнйтелнй въпросй, Трудното е че не може да бъде спрян, много е натрапчйв да не кажа досаден й това много му вредй на дйалога,чува основно само това което той пйта й говорй,

# 257
    Здравейте!

Първо искам да благодаря на bubetopm, че се отзова и отговори на въпросите ми  bouquet

Искам да ви помоля да ми препоръчате гастроентеролог в София и къде да отидем за изследване за глутенова непоносимост. Детето от два дни плаче, извива се назад, повърна, когато се опитва да се оригне, но не може да каже какво му е, но аз смятам, че го боли корем. В предишният си постбях писала, че предполагам, че има непоносимост към глутен, яде предимно тестени неща. А и като цяло поведението му се влоши в последните две седмици.
     Моля, препоръчайте ми и е логопед, който работи с децича от спектъра и е имало положителни резултати. Детенцето ми не говори, казва само мама, баба, някакви неща, които са неразбираеми, но рядко казва такива.

Благодаря!

# 258
Гала може разбера се, ще можем да идем само първия денр но надявам се че ще има и материали за обучение, които можем да споделим. Wink

# 259
  • с.Николово, обл. Русе
Нашата класна ще бъде и двата дни и ако има нещо интересно през втория ден ще споделя.

# 260
Искам да споделя с вас неща, които ме вълнуват и на които не мога да си отговоря. Дано вие ми помогнете  Peace

Наскоро бях на наблюдение в първи клас и имаше едно дете от спектъра в класа. Потресена съм как това никога учителката не му обърна внимание и това при условие, че има преподавател от университет, студенти, които наблюдават и трябва да я вземат за модел на преподаване. Детето беше тотално игнорирано  Sad Смучеше си палеца през цялото време и понякога повтаряше думи, чути от своите съученици, ставаше, правеше каквото си иска. Разбрах, че ресурсният учител работи само 2 учебни часа седмично с него  Shocked

В мен изниква въпросът: доказано децата със СОП се чувстват добре сред други деца, социализират се сред тях, но обучението къде остава?!? Възможно ли е? По силите на учителя ли е да обучи 24 деца в час по математика на действие събиране+да обърне внимание на детето със СОП? Няма да коментирам, че детето видимо пречи на другите, освен ако те не успеят да се абстрахират от действията му-ставане, говорене и други/ама първи клас дете да се абстрахира аз още не познавам/.
Помощното училище със специалистите го отрекоха, тук в обикновеното училище сред другите деца аз не виждам никакъв, ама никакъв шанс за това дете да научи нещо, освен ако някой не работи с него ежедневно - родител и учител. Може би добра формула е детето да бъде няколко часа с класа, а през другите часове с ресурсен учител, който да го обучава

Понеже вие сте вътре в тези неща, това е важно за вас, сигурна съм, че имате поглед и мнение.

Естествено, спектърът е шарен, но по принцип говоря  Peace

# 261
  • Варна
Кливия, в такава ситуация най-правилно е детето да бъде с асистент.
(Тук ще вметна и относно по-старо запитване за асистент - освен личен, детето може да има и социален такъв, който да го придружава в детска градина или масово училище.)
Даже задължително - асистентът го напътства, помага и извежда, ако детето нарушава реда над допустимите граници. Искаме децата да се социализират и да бъдат в масовата среда, но трябва да се съобразяваме и с правилата на училище. Всички вие, които имате и деца в норма, знаете, че на никой няма да му е приятно някой непрекъснато да шумоли , да става и да отнема на другите деца правото на обучение. Сега , че детето тракнало малко, че се обадило 5-6 пъти, че си бръкнало в носа - ще се преглътне, може да стане от стола, но асистентът ще го върне.
Не може да разчитаме учителят да му обръща непрекъснато внимание, повечето дори не знаят как, не са обучавани за такива деца. Затова е важно и предварително да се говори с учителя и да му се дадат напътствия как да реагира и кога да се намесва или поощрява детето.
 Peace

# 262
И аз моето дете не го виждам в първи клас, дори и с асистент картинката не би била кой знае колко по различна. Осъзнавам колко е неприятно за останалите да има дете, което им пречи. Обмислям вариант за индивидуално обучение, то така и така моето не успя да се социализира за толкова години, едва ли точно в първи клас ще почне.

# 263
И аз мисля, че трябва непрекъснато с детето да има асистент, но как е възможно да стане това в България?

В Америка от позната учителка съм чувала, че има такива асистенти, но дали за всяко дете?!?  newsm78

Предвид бума на аутизъм и тъжната статистика, направо не мога да си представя държавата да е в състояние да предостави адекватна и навременна грижа за тези деца  Sad Малко вероятно е с всяко дете да има и личен асистент  Peace(

Гала, чест ти прави обективното ти мнение за детето ти  bouquet

Вероятно за някои деца от спектъра домашното обучение би било пъти по-ефективно, отколкото да ги неглижират в училище, да си смуче пръста с часове и учителят да нехае  Tired

# 264

тя държавата е абдикирала от децата в норма - и в образователнана сфера и сферата на здравеопазването , въобще във всеки един аспект на тяхното отглеждане. скъпо удоволствие е да имаш дете .... та какво остава за специалните деца....

ние на нашата класна деликатно й казахме че той си има особенности, не искаме тот нея чудеса, но молим за разбиране. ще се борм просто искаме да не ни пречи поне ако няма да ни помага.... и знаете ли какво направи - сложи го " в сибир ' - Най-последния чин до вратата, самичек . да, ама той оцеля, много труд много гърч но не се удавихме.Тази година сме с бележник, имаме шестици , епизодично по някоя петица. премести го на първия чин . Защо обаче трябва да стане по трудния начин ? отговорът е прост - защото не им пука...

# 265
Рори72, аз също исках Хриси да отиде на зелено училище, но условието е да е без родители и се отказах.Никога не сме я оставяли на баби нощем и през деня.Единствено на детегледачката, която е придружител в училище.
Аз тези дни не съм на себе си.Никой от роднините ни не ни помага, а преди дни разбрах от сестра ми, че не мога да разчитам и на пременницата ми след време, когато няма да ни има...
Много ми е тъжно каква ще е съдбата на децата ни, когато спрем да съществуваме.Най-страшното е, че нито държавата, нито роднините ги е грижа за децата ни. 
Започнах да се оглеждам за защитени жилища.Ей така, за успокоение, че има някакъв изход.

# 266
....
Започнах да се оглеждам за защитени жилища.Ей така, за успокоение, че има някакъв изход.
Ако намериш такова....сподели....децата ни ще си правят компания там  Tired

# 267
  • Пловдив
Колкото до защитените жилища - в Пловдив на едно място (срещу Първо РПУ, ако някой е от града) на една зелена къща стоеше такава табела. Преди няколко месеца четох във вестник "Марица" за "безумните проекти" на градската управа, които се провалили. Единият споменат беше въпросното защитено жилище - отказали се от идеята след протестите на хора от квартала и - забележете - родители на деца от близкото училище. Авторката ми звучеше като напълно да се солидаризира с протестите. Ако намеря по-късно, сега трябва да излизам, самата статия, ще дам линк, защото може и само на мен да ми е прозвучало така, ама едва ли.
Н-Алекс, твоето дете говори и е с интелект в норма, аз щях да съм щастлива на твое място.  Embarassed Това на Пепи Р също поне говори, доколкото разбирам. Не казвам, че всичко е наред и при двете ви, но е много по-добре от липса на говор.
Колкото до роднините - няма как да се очаква някой да се обвърже с постоянна грижа. Наглеждане от време на време - да, но постоянна грижа - не. Нормално е. Дори да е брат или сестра, камо ли братовчед. Аз не бих искала такова нещо от здравите си деца - само се надявам да имам такива. Надявам се дъщеря ми да израсне здрава и в норма, защото и тя позакъсня с говора, макар че вече се опитва да повтаря думи, надявам се да имам поне още едно здраво дете, надявам се синът ми да проговори поне малко (макар че става все по-малко вероятно), надявам се дотогава да има свестни домове, защитени жилища или нещо такова, не знам и аз и не виждам смисъл да го мисля отсега, няма как да го измисля, дори да искам, нито пък има какво да направя.

# 268
Дано след време да има по-нормални условия за живеене за децата ни, макар и дълбоко да не ми се вярва.
Дори и да сме вербални и с интелект в норма не мога да защитя дъщеря си от крадци, имамници на имоти, лични данни и да не изреждам, че...
Затова за физическото й оцеляване смятам, че е удачно да живее в защитено жилище.
В момента се изработват Закона за физическите лица и мерките за подкрепа и Закон за социалните услуги.
Ще следя с интерес да видя накъде им отива мисълта.  Rolling Eyes
Правата на хората с увреждания обсъдиха на кръгла маса в Шумен
Цитат
Заместник-министърът на правосъдието благодари на Тодорова за възможността днес да представи изготвените текстове по Закона за физическите лица и мерките за подкрепа и отбеляза, че това е първото публично обществено обсъждане на законопроекта.
На кръглата маса бе съобщено още, че новият закон предвижда създаването на подобни механизми, които да подкрепят хората с увреждания, според нуждата им. Сред тях са всеки човек с увреждания да се следи от група, в която е ангажиран съответният кмет, социални работници и други институции. Ще се делегират права и на съда, който на всеки две години ще изисква доклад за състоянието на съответния човек с увреждания, ще се следят неговите действия и предприетите мерки за неговата подкрепа.

Това ми се вижда твърде скъпо за изпълнение...

Лaзap Лaзapoв, зaм.-миниcтъp нa МTСП: Нoвият Зaкoн зa coциaлнитe … идeи нa oбщинитe.
Цитат
Toй пpипoмни, чe oт 2003 г. coциaлнитe ycлyги y нac ca дeцeнтpaлизиpaни и ca oтгoвopнocт нa oбщинитe.
Лaзapoв пocoчи и дpyгo пpeдизвикaтeлcтвo нa peфopмaтa в coциaлнитe ycлyги, a тo e към пoдкpeпaтa нa хopaтa c пcихични paзcтpoйcтвa и yмcтвeнa изocтaнaлocт. Пpoблeмът e, чe oбщинитe нe жeлaят дa пpиeмaт нa тepитopиятa cи тaкъв тип ycлyги. Ниe ce oпитвaмe дa cтимyлиpaмe кмeтoвeтe дa paзвият тaзи пoдкpeпa, нo e мнoгo тpyднo, пpизнa Лaзapoв. Имeннo зaтoвa втopият eтaп нa ДЕИ нa възpacтни щe зaпoчнe oт хopaтa c пcихични paзcтpoйcтвa, кoитo ca в инcтитyция.
Общините нямат пари и се надяват на държавните делегирани дейности, а държавата прехвърля топката на общините... Close

# 269
  • София
Аз не искам детето ми да е в тежест на роднини или дори на брат си. В този ред на мисли Налекс не те разбирам - да си сърдита за това, че племенницата ти няма да се грижи един вид за Хриси...По тази логика роди второ дете, за да гледа Хриси - с най-добри чувства Wink
Искам Гого да може да се гледа сам. За сега той е по-самостоятелен от по-големия си брат, на когото редовно маже филии Wink

Общи условия

Активация на акаунт