Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 27

• 130 323
  • 800
  •   1
Отговори
# 270
Дони, не винаги хората и да искат забременяват. Вече нямам и желание да се разочаровам всеки месец...
Исках само заинтересованост, не ежедневни грижи, но ми се отговори да си родя второ дете.Ако за някой е лесно, за други-не.В този смисъл сестра ми е прекалено различна от мен, за да ме разбере.

# 271
  • София
Нинче, гледай по-оптимистично. Хриси е светлинни години в развитието си пред Гого, но за момента гледам да не мисля в тази посока... Hug

# 272
  • София
Иска ми се да попитам тук който има желание да ми отговори: как приемат децата и госпожите в детската градина вашите деца? Моето, за съжаление, го игнорират напълно (учителките). Когато правят нещо в груповите занимания, него го оставят да си се разхожда наоколо и не се занимават въобще. Така той реално е изолиран и разбира се, нищо не научава. При логопеда работи много добре самостоятелно и има напредък.
Малко ми е мъчно оттова отношение. Давам си сметка, че не са длъжни да го включват в заниманията на другите, но все пак чак пък така да действат с него. Излиза, че в ДГ няма да научи нищо. Докато чакаме епикриза от Св. Никола, изглежда ще си работим сами с него в къщи.

# 273
И на мен това с бъдещето не ми дава мира. Абсурд е да обричам здравото си дете да се грижи за другото. Ами баща ми, Бог да прости, се разболя и 3 год беше на моите грижи и то не постоянно, ами аз се поболях, буквално. Предлагам тук да обсъждаме темата за защитените жилища и въобще всякакви варианти, кой каквото узнае.

В детската градина и моето дете го пренебрегват, ама какво да го правят, като то нищо не разбира, не му е интересно и само разваля дисциплината. Затова ми отказаха и на танци да я вземат, че щяла да разваля дисциплината и ги разбирам хората.

# 274
Нинче, а защо мислиш че сестра ти трябва да те разбере? Тя не е от твоето семейство а си има собствено такова.Всеки от нас си живее собствен живот и никой със нищо не ни е задължен. и другото дете не е задължено да помага на това със СОП. Само ако успееш да го накараш да има собствено желание, да се опиташ да го възпиташ с отговорност, но да внимаваш да не насадиш чувство за вина....
... гледам щерка ми. Допреди да стане на 15 много помагаше , сама поемаше доста инициативи - уроци занимания сбрат си. Но някакъв етап премина и вече живота й си иска своето- интереси хормони...мога ли да й се сърдя...

Гала, докато моят баща беше болен както писах 100% инвалид зависим 100% от друг човек  на нас никой не ни помогна, майка ми си отработва смяната 12 часа да го гледа и отива да спи. Сестра ми на екскурзийки . Моите 12 часа  го гледах - после вкъщи и там грижи ... никой не само не предложи помощ ами и майка ми каза като я помолих да заведе детето на логопед ми отогвори - само това не ме моли .. интересно какво друго можех да я помоля...с мъжа ми- като тъкачница- при баща ми, детето, дъщерята кандидатства гимназия... оцеляхме.

Последна редакция: ср, 27 апр 2016, 17:45 от _re_ge

# 275
Ами ето затова хората са измислили хосписите. И затова трябва да има и места за деца като моето. То на другото ми дете му стига само мисълта, че има сестра с уреждане.

# 276
МЕТОДИКА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СОЦИАЛНАТА УСЛУГ … bsp; Ж И Л И Щ Е”
Скрит текст:
1.5. Таксата за ползването на социалната услуга “Защитено жилище” се определя в Тарифата за таксите за социалните услуги, финансирани от Републиканския бюджет.
Необходимо е да бъдат използвани и  възможностите на Националната програма “От социални помощи към осигуряване на заетост”, т.е. в помощ на персонала да бъдат назначени “социални асистенти”. Предвид реализирането на основната цел на методиката и естеството на социалната услуга, препоръчително е привличането на доброволци (близки на потребителите, ученици, студенти, църква, НПО и др.).

ТАРИФА ЗА ТАКСИТЕ ЗА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ, ФИНАНСИРАНИ ОТ РЕПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ
Скрит текст:
Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2004 г., в сила от 01.11.2004 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2008 г., в сила от 27.06.2008 г.) Размерът на таксите се определя в процент от дохода на лицата, които ползват социални услуги, както следва:
1. в домовете за възрастни с умствена изостаналост - 80 на сто;
3. в домовете за възрастни хора с психични разстройства - 80 на сто;
10. в защитените жилища - 50 на сто;

СОФИЯ: СОЦИАЛНИ УСЛУГИ, ПРЕДОСТАВЯНИ В ОБЩНОСТТА

Варна: Три са защитените жилища за хора с умствена изостаналост  … рията на общината

В.Търново: Социални услуги за възрастни
5 защитени жилища за хора с умствена изостаналост има в община Велико Търново

# 277
Моля за помощ и актуално инфо по-точно. От няколко дни се опитвам безуспешно да се свържа със св. Никола, но резултат ... йок. На тел. 02/9230 681 ми вдигнаха, но те били само за предварително записване при първо явяване и ме пренасочиха към тел. 02/9230 981, който бил за връзка с лекарите и реоценка. Да но на този номер дни наред не ми вдигат. Някакъв друг телефон, на който да звънна? Или тел. на д-р Трендафилова, която ни се води наблюдаващ  Confused. Въобще някакви координати...

# 278
  • София
Моля за помощ и актуално инфо по-точно. От няколко дни се опитвам безуспешно да се свържа със св. Никола, но резултат ... йок. На тел. 02/9230 681 ми вдигнаха, но те били само за предварително записване при първо явяване и ме пренасочиха към тел. 02/9230 981, който бил за връзка с лекарите и реоценка. Да но на този номер дни наред не ми вдигат. Някакъв друг телефон, на който да звънна? Или тел. на д-р Трендафилова, която ни се води наблюдаващ  Confused. Въобще някакви координати...

На нас казаха, че са в ремонт и поради тази причина няма да правят оценка и занимания.

# 279
  • София
Там в момента кашата е пълна. Преди 2 седмици бях на платен прием, който ще платя при вземане на етапна епикриза...а тя все още не е готова.
Пепи, ако е за ТЕЛК - звънни в Детско здраве. Е да, преписват старата, но не губиш време...

# 280
Ние сме при д-р Дора Симеонова на тел.02/9230798, но ни казаха, че е в болнични до края на месеца.
Междувременно ми обясниха, че тъй като има много деца за първоначална оценка и не са в състояние да поемат децата от високия спектър, а само тези за първо обследване и тези за реоценка от ниския спектър.
След празниците пак ще се обадя да се уточня лично с нашия психиатър да ни каже дали да ходим тази година.

# 281
Пепи, ако е за ТЕЛК - звънни в Детско здраве. Е да, преписват старата, но не губиш време...
За ТЕЛК е да  Peace. Къде е това Детско здраве? Координати някакви, и за колко време напред са ангажирани? На мен ми трябва реоценката към Октомври някъде, но искат от по-напред да се подготвя  Crazy
На нас казаха, че са в ремонт и поради тази причина няма да правят оценка и занимания.
А докога са в ремонт?

# 282
pepi_r , за ТЕЛК-а нас ни караха да минем през ЦПЗ-В.Търново.
http://tcentarpzvt.com/
Както и етапна епикриза от психиатър/няма значение дали е детски/ и амбулаторни листи от него.
От ТЕЛК-а изобщо не ги интересуваше, че съм ходила всяка година през "Св.Никола".  Crazy
Това бе за м.10.14 г. Сега не знам има ли промяна в изискванията за ТЕЛК.

# 283
Нинче, когато ние последно ходихме на ТЕЛК, не сме ходили в св. Никола, а точно си взехме етапна епикриза и минахме през ЦПЗ-то. Но последния път страшно много ни орязаха %-тите и махнаха ЧП и сега имам предчувствието, че може съвсем да ни орежат /а определено сме не само за орязване, а напротив  Confused/. Та в тази връзка искам да се подготвя с епикриза от св. Никола, че ако стане така, че ни намалят %-те до под 50, да обжалвам пред НЕЛК, а там определено по- ще важи епикриза от София  Wink

# 284
  • София
Пепи, http://zdraveto.com/zdraveto/. За преглед по каса чакаш макс месец. За  платено до седмица. Аз си платих 40лв, защото вече минахме комисия и е отложен дори, а епикризата ми от св. Никола все още не е готова...
Не виждам смисъл да се ходи всяка година в св Никола. Нищо ново не ми казват. нямам нужда да ми кажат какво е дереджето на детето ми - виждам го сама... От два дни го хванах диването, че познава и английската азбука. Но дървения шоп на въпрос на д-р Симеонова - Гого, погажи ми коя е твоята буква отказа и реши, че ще и посочи всички други, но не и Г. Ако иска някой да му направи серизен тест няма да му стигне и месец всекидневно наблюдение...

Общи условия

Активация на акаунт