Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 27

• 130 697
  • 800
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте,мами  Hug нека и аз да се представя.До сега само четях,но мисля че мога и искам да съм полезна и за други майки.Майка съм на едно прекрасно момченце на почти 4г. с диагноза детски аутизъм.Минах през много възходи и падения,отричане,страх,безсилие единственото което ми върна отново душевното  равновесие беше детето.Това че,и с диагноза той си е моето дете,аз го обичам точно такъв какъвто е,не друг.Появата на моето слънце ме направи един по добър и стойностен човек .Много научих от вас,много ваши истории съм изживявала лично.Благодаря ви  bouquet

# 301
Не, невролог е. Навремето логопедът ни насочи към невролог от София. Не знаехме още каква е причината за късното проговаряне.Идеята ми е, че и да не може да отидете на детски психиатър невролозите също могат да Ви насочат в правилната посока.Бяха цял екип от лекари.Имаше психолози, невролози и направиха скенер на мозъка.Смятам, че ми бе от полза това ходене.Поне знам, че има леко увреждане във вестибуларния апарат, макар и да не е фатално.  Wink 

# 302
Как го установиха това увреждане на вестибуларния? Питам, защото аз не знаех, че правят отоневрологично изследване при деца, но сега в Св.Наум направиха на малката.

# 303
  • София
Ми точно Божинова преди 2г отказа да направи каквито и да било изследвания на детето...Не сме и били симпатични явно Wink

# 304
  • с.Николово, обл. Русе
Моето момче доста боледуваше като малък - бронхит през две седмици. В тази връзка ходихме в София при един професор, който докато го преглежда му направи впечатление поведението на детето и ни разпита за неговото ежедневие - храна, сън, игри, взаимоотношения с околните и т.н. След това се обади на доц. Божинова и и каза, че и изпраща едно дете за консултация, което според него е хиперактивно. Така се озовахме при нея - прегледа ни без направление, без да ни вземе пари за прегледа и ни назначи изследвания за да се елиминират мозъчни увреждания. Минахме първо на скенер и ЕЕГ, където на скенера ни бяха разчели умерена външна хидроцефалия, но след 6 месеца като направихме ЯМР го отхвърлиха, но още от скенера ни откриха родова киста точно в тила и която следим дали расте. За наша радост като направи 6 г. отново правихме ЯМР и нямаше промени в размера на кистата и ни препоръчаха да не се оперира, а само да я следим. След като се оказа, че не сме за невролог и след като пихме разни лекарства за стимулиране на нервната система и нямаше полза от тях, след ходенето при логопеди и психолози - накрая ни диагностицираха като навърши 5 г. Преди това имало шанс детето да си навакса и т.н. При нас не се получиха нещата. Чак сега, когато е на 9 г. започна да подражава, имитира, все още не говори - казва само "мама" и то в краен случай /тъжно му е за мен, тревожен е/. Мойте опасения са, че вече е доста самостоятелен в обслужването си и ни става все по-трудно да го караме да се опитва да каже "дай", "ела" и др. подобни.
Ходили сме да проверим и слуха - това е едно от първите неща които направихме, тъй като бях чела тук, че е добре да се установи дали там не е проблема за говора. Само дето на очен не мога да го прегледам, тъй като аз съм късогледа и да няма проблем при него. Мисля това лято да идем до Варна и там да го прегледам, тъй като все пак там са професионалисти и имат опит с децата, за разлика от местните ни лекари. Моля ако някоя от Вас е водила детето си очен лекар да сподели как е минал прегледа.

# 305
Няколко пъти сме ходили на очен. Като цяло детето съдейства на лекаря, но то няма проблем с говоренето. Проблема при тези прегледи е че кабинетите са пълни с уреди и копчета и други неща за пипане и въпреки порастването /след няколко месеца става на 9г./ тези неща го привличат неудържимо и е голям зор да го удържам да не пипа или ако се докопа до нещо да го отстраня. Но реално самите прегледи с таблиците и замерванията се осъществяват лесно. Вероятно му е забавно. Малко реагира при разширяване на зениците, но като за дете смятам че е приемливо да има реакция на капките и промяната в зрението.

# 306
Ми точно Божинова преди 2г отказа да направи каквито и да било изследвания на детето...Не сме и били симпатични явно Wink
E, Дони, не го приемай така! Hug
Все пак ние ходихме при д-р Божинова пред 5 год., а знаеш, че с всяка година си променят правилата.
Ние бяхме по КП и седяхме 3 дни.КП бе за 5, но трябваше да освободим леглата и си направихме всички изследвания, за да се елиминират мозъчни увреждания.

гала , чакахме Хриси да заспи и така й направиха скенер без упойка.

# 307
Проф.Групчева за очен ... за Варна мога да препоръчам, тя има няколко деца с аутизъм , които следи вкл и моето..вече 3 г ...в нета излизат координати.Около 50 лв е прегледа, по ЗК не знам дали работи.

# 308
Арекс, на скенера не се вижда увреждане на вестибуларен апарат, вижда се на отоневрологично изследване, въртят те на един стол и ти гледат очите. Питам те, защото мисля, че в отделението не го правят на деца.

# 309
Здравейте,нека ви попитам нещо,на невролог бяхме до проф.Иванов от Пловдив и той беше категоричен че детето няма нужда от никакви изследвания.Това можело само да го стресира и нищо повече.Доста настоявах но той каза че е излишно,правило се за родителите по скоро.Много взех да се чудя дали не ни е претупал,но предвид че имахме час за 21ч а ни прие в 23,30ч сигурно не му се е занимавало.Прегледа трая 30мин.и ни отпрати(малкия му разхвърля кабинета и им наду главите)секретаря му остана смаян,за първи път виждал такова чудо.За филм сме били,казаха за малкия,голям манипулатор  #Crazy а на него просто му се спеше.Как мислите да го заведа ли на изследвания и кой?Задължително ли е да оставаме във болница?Мерси.

# 310
имахме час за 21ч а ни прие в 23,30ч сигурно не му се е занимавало.

Какви са тези часове за прием?!? То възрастен човек няма да е адекватен в този часови пояс  ooooh!

# 311
Dezi_re, като започнем от там че са ви дали час за дете в 21ч. и освен това са държали детето до 23.30ч. и са имали наглостта да имат претенции към поведението му смятам че изобщо не си попаднала на точния човек, който е искал да бъде полезен на детето и на вас. Ако ще и десет докторски титли да има бих потърсила и второ мнение.

# 312
С риск разказа ми да стане доста дълъг, ще напиша подробно какво се случи с нас! След преглед при личната на 2 години, тя се усъмни че му има нещо и ни прати на невролог и ми препоръча консултация в Тацитус. До момента единствено ни куцаше комуникацията и това че не казваше нищо. Но се успокоявах, че още на 2 години и може би ще проговори по-късно. Но след срещата с докторката се притесних. Веднага направихме преглед при невролог с ЕЕГ- всичко в норма. Последва преглед за слуха- всичко ок. Между временно се срещнахме и с Мина от Тацитус, която ни препоръча да започнем БГБК диета и посещения в центъра всеки ден по 3 часа. Ходихме 4 месеца, като база супер, специалисти добри, обаче за този период никакъв напредък. И на мен въпреки че всички ми казваха, че нещата при тези деца се случват бавно, започна да не ми харесва липсата на резултат.Освен това техния подход е малко натрапчив, ако не правиш всичко което ти кажат, няма смисъл да ти помагат. Първо беше диетата, добре ама за 6 месеца не се случи нищо.Реших да направя тест за непоносимост и се оказа че няма такава. Спрях я, и нищо не се промени в него. Ползвахме и слушалките на Томатис и там нищо, само дето на църковната музика се изнервяше. И капака бяха хранителните добавки -10 броя, които вече ме накараха да се замисля сериозно. Не можех да дам нищо на дете което е напълно здраво и не е показало медицински че му липсва нещо. Даже на своя глава направих изследване на вит.Д, вит.В и цинк, защото това бяха добавките в огромни количества и се оказа че са му с норма, даже цинка му беше завишен. Как ли шях да му навредя ако бях почнала да му ги давам насляпо, не искам и да мисля! Това беше края и реших че го местя в друг център. Започнахме в "Слънчогледи" и там нещата бавно започнаха да се подобряват. Безкрайно съм благодарна на Соня, която заедно с екипа си направиха така, че нещата да потръгнат и той да почне да се развива. Основния ни проблем все още е, че не говори и  сме с памперс. Миналата година пробвахме да направим ЯМР, но за съжаление под пълна упойка, през цялото време е мърдал и нищо не показа. От упойката едвам го събудиха , анестезиолога беше супер притеснен и аз се отказах да пробвам пак! Четяйки много за ваксините реших да пробвам детоксикация с хомеопатия в Хирон. Въпреки че не вярвах много в успеха , концентрацията му се подобри, започна много повече да разбира, стана по-спокоен/ забравих да спомена че е много активен- тича, скача, катери се/. Не знам от какво точно се повлия защото му давам и залени водорасли на Аквасорс, а може би е и комплексно и от работата с него и от лечението, но нещата напредват! Спирам защото стана много дълго. Ако някой има конкретни въпроси, ще отговоря на драго сърце. В този форум аз намерих много отговори на моите въпроси, за което съм много благодарна на всички!

# 313
  • Варна
Браво vesi t,
поздравявам те, че си намерила верния път към своето дете и не си допуснала да те манипулират. Методите и системата им на работа може да е добра, но това че те задължават и ако откажеш - ти не си за тук, както и избирателната пропускливост на центъра - не ги толерирам. Разсъждавала си трезво като здравомислещ интелигентен човек. Продължавай все така!
Аз също давам водораслите, разбира се те са само една добавка, работата, постоянството и дневния режим са неизменна част от успеха!
 bouquet

# 314
Здравейте, аз вече ще се откажа да се опитвам да променям моето дете, защото при него просто не става нищо на сила. Той е на 6 и половина категорично отказва да говори - но и не може да каже и 2 срички и се въртим в кръг, иначе е опитвал да повтаря, но като види че не става и край.
Така както е не вербален играе  перфектно  на компютърни игри - на Супер Марио дигиталната и другата игра
завършва всички нива  около 50 някъде. Не можем и не можем да си обясним какво му е в главата на това дете, толкова е трудно с него ........ пълен отказ да учи неща от възрастните. С адаптацията и да го вълнуват игри, като другите деца сме на нулата.
Поздрави и много сили да издържим ние майките най- вече Thinking

Общи условия

Активация на акаунт