Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 27

• 130 712
  • 800
  •   1
Отговори
# 525
Така е, доказани ползи няма от барокамерата, решение на родителите е дали да опитат.
А че детенцето не може да се обслужва само е ясно, то иначе нямаше да е аутист.
И аз се учудих на цената 180 лв, не бях чувала такава.

# 526
Никъде в България няма цена 180 лв цена за сеанс!!! Айде стига спекулации
ВМА София - 100лв.
Окси фор лайф София - 30 лв
Хипербарика София - между 35 и 50 лв
Оксилайф София - 50 лв
Клиника по ДЦП - около 30 лв
ХБО Стара Загора - 35 лв
Барокамера Пловдив - 50-60 лв
Барокамера Пазарджик - 50-60 лв
За Варна и Бургас нямам точна информация за цените, но и там е в този диапазон.

А, и камерата в Пловдив не е на Кондеви Wink Тяхна е само тази в Пазарджик.
Rolling Eyes
Какви "спекулации"? Наясно ли сте със значението на този термин или нещо лично се засегнахте?
"Спекулация"- Използване на положението с користни цели; злоупотреба с обстоятелства. Политически спекулации.
 -умозрително философско познание"

Моля ви, какви користни цели, какво философско познание видяхте?
Аз споделям какво ми казва една загрижена за внучето си баба и питам за сверка там, където може би знаят повече.
Ето, само на тези 2 страници има няколко противоположни мнения за това, чия е камерата в Пловдив.
Ако имате информация, то просто я споделете. Няма нужда от подобни емоции. И вие не печелите от това. 
За много от хората разлика от 50.00 лв. на сеанс е достатъчно сериозен мотив за избор на място.  Peace

Така е, доказани ползи няма от барокамерата, решение на родителите е дали да опитат.
Някои могат да ходят сами до тоалетната /това имам предвид под "да се обслужва само"/. Имам съученичка с момченце, което няма такива сериозни проблеми като онези, на внучето на моята позната, например. Но тя не е опитвала, доколкото знам, барокамера.

# 527
  • София
Благодаря, че ме просветлихте. Понеже и Вие поднасяте грешна информация се изказах...Спирам.

# 528
Малката не беше в едноместна камера, заедно с баща си беше. Между другото, там е бил и известен български артист, няма нужда от имена, та мъжа ми е отнесъл лекция от него колко невъзпитано е детето, както и да е.
Тогава във Варненската барокамера имаше нещо, че по някакви проекти общината финансира мисля да 20 процедури. Не знам в момента как е. Може да звъннат да питат.
А относно ползата, ако наистина се получава насищане с кислород то би трябвало да има полза за мозъка /но може да провокира епи пристъп при деца с епи/. Тъпа работа е това аутизма, няма хапче и това е. Пробваме каквото чуем.

# 529
  • Пловдив
Някои могат да ходят сами до тоалетната /това имам предвид под "да се обслужва само"/.
На каква възраст е детето?

# 530
  • Пловдив
   Подчертаното не го разбрах или ако го възприема буквално не мога да се съглася.
Синът ми е аутист ( високофункционален) обслужва се съвсем сам, ходи на училище сам, справя се с всякакви домашни дейности, дори си готви сам. Не казвам това, за да се хваля, точно защото осъзнавам колко по-тежки проблеми за решаване имат някои от вас, вече много рядко пиша тук. Но моето дете също има своите си проблеми, винаги е на една ръка разстояние от другите, има обучителни трудности и естествено, няма приятели.

# 531
  • Пловдив
Цената от 180 лева може да е била за пакет от няколко процедури. Във фейсбук страницата на пловдивската барокамера стоеше и обява за намаление на пакет от 5 процедури на 150 лева за някакъв период.

А камерата в Пловдив според всички намираеми в интернет данни е на Кондеви. Търсенето с Гугъл свързва номера на телефона, даден във ФБ и на сайта barokamera.bg за контакт, с Лилия Кондева. Пак да повторя: не че е съществено.

# 532
The Game, аз щях да пиша , че при високофункциониращите е по-вероятно да се обслужват сами, но късно се сетих и не можех да редактирам. Както и да е.
Хубаво е, и то много, човек да прочете това, което пишеш.

# 533
  • Пловдив
The Game, аз щях да пиша , че при високо функциониращите е по-вероятно да се обслужват сами, но късно се сетих и не можех да редактирам. Както и да е.
Хубаво е, и то много, човек да прочете това, което пишеш.

Няма проблем  Peace. Всеки си има своите проблеми и своите цели, към които вървим къде с по-малки, къде с по-големи стъпки.
 Моето дете, както казах се справя добре, винаги съм срещала разбиране от учителките му и толерантност от съучениците му. Сигурна съм, че криво-ляво щеше да завърши училище, обаче после на къде? И така взехме кардиналното решение , решихме да пробваме нещо съвсем различно и цялото семейство заминахме за Германия. Това решение беше най-трудното и тежко в живота ми. Можете да си представите какво е да хвърлиш едно аутистично дете в абсолютно чужда среда, без една думичка немски. Е, справи се. Аз много тъгувам по стария си живот, но сега имам едно спокойно и ходещо с желание на училище дете. Не е станало чудо, но той е щастлив и това е най-важното. Ако на някой му е интересно мога да разкажа за немския подход при работата с нашите деца. Нещата, за които толкова години се борих да се случат в България и така и, за съжаление не успях.

# 534
The Game , последният ти пост наистина ме заинтригува. Аз също се чудя къде най-добре ще се чувстват децата ни.
Може ли накратко да обясниш какви са плюсовете и минусите от пребиваването ти в Германия?
Какво трябва още да се промени в България и би ли се върнала?

# 535
 The Game, и аз чакам с интерес поста ти  bouquet

# 536
И аз чакам да прочета.

# 537
  • Пловдив
  Хм, не знам от къде да започна. Беше дълъг път, който още продължава...Ще видим до къде ще стигнем, но имахме възможността да опитаме и бяхме длъжни да го направим. Както казах, чудо не е станало, но със сигурност новите емоции, новите хора, всички места, които има възможност да посети детето, новия език, всичко това го обогатява, а и нас самите.
 След като години наред в България пробвахме всичко, за което може да се сетите един ден просто съпругът ми каза, аз отивам в Германия. За разлика от мен, той взима радикални и не толкова емоционални решения. А и има свободата да ги взима, предвид квалификациите и опита му. И въпреки всичко ни отне три години, докато се съберем отново заедно.
  Немската образователна система е много различна от нашата. Всички деца завършват заедно 4 клас. След това има три основни коловоза: Училище до 9 клас, реално училище до 10 клас и гимназия. Влезеш ли в някои от коловозите е много трудно да преминеш в друг. Само децата завършили гимназия имат право да се явят на матури и след това да учат в университет. А те са много малко, немците в огромната си част предпочитат да учат за професия и не се стремят към висше образование.
  За мен, обаче беше много важно другото ми дете да учи в гимназия и за това отложихме с три години заминаването, за да научи тя на високо ниво немски.
  Аутистичното ми дете учи в училище за деца с говорни проблеми. Децата са от 8 до 10 в клас. Учебниците са различни от тези в гимназиите, но не бих казала, че са елементарни. По скоро почти не ги ползват, а всичко преминава през ръцете им. Правят макети, рисунки и проекти.
  Детето има ресурсен учител, който е по цял ден с него и се занимава само с него. За да ни го отпуснат ни беше необходим преглед при психиатър, който след трикратно посещение диагностицира детето и издаде препоръки за обучението му. ТЕЛК получихме , след като същият този лекар изпрати документи по пощата към централата. След 1 месец си получихме документа за 40% инвалидност пак по пощата. Shocked
  Два пъти в годината се прави кръгла маса с участието на класния, директора на училището, ресурсния, инспектори от социалните служби, инспектората по образованието и училищния психолог. Обсъждат се проблемите и успехите на детето. За първи път ми се случва, когато говоря с учители да не се налага аз да им обяснявам "странностите" на детето ми и едва ли не винаги да се извинявам и оправдавам, а те да са подготвени и да ми задават напълно адекватни въпроси.
 Много се надявам всичко, което пиша да не звучи сладникаво и идеалистично. Животът е много по-сложен, тук просто поднасям съвсем схематично нашият опит. Ако е възможно да вдъхна кураж на родителите, които са в началото на пътя.

# 538
 The Game, то потвърждаваш моята теза, че трябва ресурсен учител за всяко дете, а не по 1 -2 часа седмично на дете  Peace

# 539
Скрит текст:
Благодаря, че ме просветлихте. Понеже и Вие поднасяте грешна информация се изказах...Спирам.
Скрит текст:
Доника, моля да се държите прилично и да не отправяте безпочвени обвинения. Peace
Аз никакви твърдения не правя тук, защото не аз съм източник на информация за цената на дадена услуга на определено място.
За трети и последен път пиша за това, т.к. който желае да чете, вече е прочел - бабата така ми каза. Нито аз съм питала, нито на мен лично са ми казвали.
Невярно може да бъде в този случай само едно- тя да не ми е казвала това нещо, което нито е така, нито друг можеш да го знае.
Толкова от мен по този въпрос. Лично аз не желая да излизам от нормалния тон за разговор, поради което преустановявам този контакт.
[/spoiler]

Някои могат да ходят сами до тоалетната /това имам предвид под "да се обслужва само"/.
На каква възраст е детето?

Момченце е. Някъде около 6-7 годишно. Водеха го преди с количка и съм го виждала, но последните близо три години не съм. Бабата ме информира за състоянието му, споделя жената.

...
Тогава във Варненската барокамера имаше нещо, че по някакви проекти общината финансира мисля да 20 процедури. Не знам в момента как е. Може да звъннат да питат.
А относно ползата, ако наистина се получава насищане с кислород то би трябвало да има полза за мозъка /но може да провокира епи пристъп при деца с епи/. Тъпа работа е това аутизма, няма хапче и това е. Пробваме каквото чуем.
Благодаря. Те са звънели по телефоните в петък, но ще им предам и това, ако във Варна още не са се обаждали, да го направят.
За болднатото- само при деца с вече налична епилепсия ли? Това детенце няма епилепсия.

The Game, чета с удоволствие. Макар и да не е мой този проблем, ми е интересно.
Моето малко дете има друг проблем- дисграфия, но това са леки неща, а и към момента са преодолени. В класа имаха съученик със сериозна дислексия. Заради него пък родителите заминаха за Австрия това лято. Тук няма помощ и детето определено не се чувства добре, не напредва.
Цитат
Детето има ресурсен учител, който е по цял ден с него и се занимава само с него. За да ни го отпуснат ни беше необходим преглед при психиатър, който след трикратно посещение диагностицира детето и издаде препоръки за обучението му. ТЕЛК получихме , след като същият този лекар изпрати документи по пощата към централата. След 1 месец си получихме документа за 40% инвалидност пак по пощата. Shocked
Два пъти в годината се прави кръгла маса с участието на класния, директора на училището, ресурсния, инспектори от социалните служби, инспектората по образованието и училищния психолог. Обсъждат се проблемите и успехите на детето. За първи път ми се случва, когато говоря с учители да не се налага аз да им обяснявам "странностите" на детето ми и едва ли не винаги да се извинявам и оправдавам, а те да са подготвени и да ми задават напълно адекватни въпроси.
Думи нямам...

У нас учители са ми казвали за дисграфията "Ами аз не знам какво е това.". Да работят с дете с подобен проблем не знам как ще стане при това положение.

Общи условия

Активация на акаунт