Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 27

• 130 638
  • 800
  •   1
Отговори
# 645
Много типично за тях и моят син яде храните по определе начин, например кренвирша на колелца или спагети приготвени по определен начин, но с повече търпение детето склонява да експериментира с нови храни. Wink
Някой има ли големи проблеми със спането, може и на лични да не спамим темата. Simple Smile

# 646
  • София

Някой има ли големи проблеми със спането, може и на лични да не спамим темата. Simple Smile

Нашия хубавец  Grinning

# 647
Всички деца от спектъра имат проблеми със съня! Така че това не е спам а част от проблема!

# 648
Не всички, но не е спам, разбира се

# 649
Всички деца от спектъра имат проблеми със съня! Така че това не е спам а част от проблема!
Всъщност аз тръгнах да пиша, че Мири няма проблем със съня, но се върнах години назад, когато всъщност имахме проблеми, но не с нощния сън. Като беше бебе имахме проблем със следобедния сън - не искаше да спи. Ако го насилехме да спи, ставаше с ревове и ако успеехме, тогава пък нямаше заспиване през нощта. Затова в един момент се предадох и не го приспивах следобед, за да ни е мирна нощта  Peace

# 650
Всъщност аз тръгнах да пиша, че Мири няма проблем със съня, но се върнах години назад, когато всъщност имахме проблеми, но не с нощния сън. Като беше бебе имахме проблем със следобедния сън - не искаше да спи. Ако го насилехме да спи, ставаше с ревове и ако успеехме, тогава пък нямаше заспиване през нощта. Затова в един момент се предадох и не го приспивах следобед, за да ни е мирна нощта  Peace

Абсолютно по същия начин. От бебе новородено не спеше по цял ден. Не бях виждала такова нещо. И вечер си се будеше до година и половина за задължителното нощно кърмене в три часа . Дето казват че бебетата само спели , ами явно може и да не спят. В дг му беше официално разрешено да не спи след обяд. ако се случваше такова нещо като да задреме после вечерното заспиване ставаше немислимо късно. под късно визирам доста след полунощ. Той и сега може да презареди с малко сън и това ми е притеснително защото нали уж децата трябва да спят много повече...

# 651
  • Пловдив
И моите и двамата не спят кой знае колко много, с баткото в яслата беше голям проблем да го приспят.
Малката спи според мен дори по-малко, отколкото баткото на същата възраст. Тя спи на обяд и вечер заспива към 10, но се буди през нощта - обикновено около 4 сутринта, понякога повече от веднъж, понякога заспива пак сравнително бързо, друг път - не.
Някакви огромни проблеми със съня обаче не сме имали. Много други деца имат подобен режим на спане и неспане, за деца в норма говоря.
Колкото конкретно до спането на обяд, и аз, откакто се помня, не спях на обяд, и племенничката ми на обяд много трудно заспива.

# 652
То проблемът е че без обеден сън не издържа, защото нощем спи малко около 6-7 часа, напоследък. А пък наобяд много трудно заспива чак към 15 или дори 16 часа, и като се събуди след 18:00 часа, вечер много след  полунощ ние  някой път заспиването. Пробвахме и без да спи наобяд не го насилвам, но при този вариант понякога се събужда след 3-4 часа сън и иска да играе Shocked т. е. посреднощ.
Като бебе спеше, но не спокойно, пак трдно заспиваше с ревове, или от най малкия шум се будеше. Незнам колко общо спят вашите деца на денонощие, нашето около 9 часа му се  събират само, мисля че е много малко за тяхната възраст, а когато е буден почти не се спира Confused

# 653
  • Пловдив
И на моите някъде толкова им се събират, мисля.
Девойката няма две години. Тази сутрин пак ни събуди в пет без нещо. Заспа си около десет снощи. И не е от кротките (физическата активност всъщност не знам има ли особено отношение към продължителността на съня, или това е мит). Баткото е кротък, но и той не спи много. На три години и половина е.
Малката се будеше много лесно като бебе, сега вече спи по-дълбоко, но пак се буди по-лесно от брат си.
Да уточня: малката не е от спектъра, само големият.

Последна редакция: ср, 24 авг 2016, 17:37 от Магдена

# 654
  • с.Николово, обл. Русе
При нас единствения проблем със съня беше да се кротне за 5 мин., че да заспи.  Нощем се будеше само като е гладен/жаден, но ММ го отучи да си търши шишето когато беше на 3,5 г., малко преди да се роди брат му. И спеше като пънче на обед, до 2-3 часа. Като навърши 5 год. от раз отказа да спи на обяд. Сега си ляга към 22,00 ч. и спи до 7,30-8,00 ч. през почивните дни. Оставам го да спи колкото иска. Следя само вечерния му час за лягане.

# 655
Докато ходеше на градина спеше около 8 часа на ден. Но като тръгна на училище почна да се уморява. И 9 часа почнаха да не му стигат...

# 656
Относно диетата БГБК - мисля, че е по добре да се пробва докато са по-малки. При нас беше така. Причината е, че като сте заедно в магазин детенцето няма да посяга към забранените неща и е по лесно да се залъже с нещо друго. А безглутеново брашно, може да Ви отпуснат по каса с епикриза и рецептурна книжка безплатно за 6 месеца- май бяха по 10 кутии от 1кг. на месец. После пак епикриза и продължава изписването на брашното. Аз така го вземах и го ползвах за всичко.

# 657
Нощното събуждане и изобщо безсънието при децата от спектъра често се дължи на недостатъчно производство на мелатонин. Този проблем може да се регулира с ежедневна консумация на ориз.

http://www.icp-bg.com/melatonin.php

Давам всеки ден супа, в която слагам ориз или безглутеново фиде (съдържа ориз и царевица). Също така замених солетите и бисквитите с оризови бисквити - от тези лекичките, които са направени от подут ориз, поне така изглеждат. Китайските оризови спагети също са добър вариант. Не са скъпи и са лесни за приготвяне.

При все това понякога се буди нощем, но не всяка нощ...

# 658
Хриси до 3 години имаше проблем с нощното спане, но след 10-тия месец.Иначе до 10-тия месец беше много кротко и поспаливо бебе.
Все още отказва да яде с лъжица и си смуче палеца.Топи къшей с ръце в супата.

Днес попаднах на тази статия:
Проблеми с менструалния цикъл
Цитат
Преждевременна яйчникова(овариална) недостатъчност настъпва тогава, когато яйчниците на една жена спрат да работят нормално преди тя да е навършила 40 години.Болестта се проявява и при жени,  носещи мутантен ген  , причиняващ Синдром на чупливата X хромозома.
И си мисля дали не сме носители на мутантни гени.Като прочетеш, че в Америка има семейства с 4 деца от спектъра ми се струва правдоподобно. Rolling Eyes

И на стр. 6  и в края на стр.7 за аутизма:
http://career.mu-sofia.bg/attachments/article/352/ABSTRACTS-Litvinenko.pdf

Цитат
Генетичните фактори са комплексни и различни при всеки отделен случай.

Последна редакция: пн, 29 авг 2016, 10:31 от n_alex76

# 659
  • Пловдив
Н.Алекс, ами то отдавна си се предполага, според мен напълно основателно, че голяма част от причините за аутизма са в гените. Едва ли всички (примерно вътреутробният недостиг на кислород също казват, че играе роля за появата на такива симптоми, и още други неща, известни или предполагаеми), но голяма част. Ся, дали винаги е оправдано да бъдат наречени "мутантни", или често е въпрос само на случайни комбинации на "нормални" сами по себе си гени - не мога да кажа. Май и науката все още не е казала.
Понякога пък възникват мутации, които ги няма у родителите. Не говоря за аутизма, а принципно (има немалко генетични заболявания, при които е така), но какво пречи и при него да е същото в някои случаи.
Иначе конкретно този ген на "чупливата Х-хромозома" (FRAXA) отговаря за малка част от случаите и там често са налице и определени външни белези. Между другото аз съм се тествала за носителство на премутацията в гена FMR1, който причинява синдрома FRAXA (въпросния според статията "мутантен ген", който може да доведе и до преждевременна менопауза) и не съм носител.

Последна редакция: пт, 02 сеп 2016, 14:14 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт