Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 27

• 129 861
  • 800
  •   1
Отговори
# 675
Re ge, заниманията ви с пекс картинките колко често бяха...имам предвид на терапията, а не у вас. Знам,че те трябва да са част от ежедневието,но трудно се справям с тях в къщи. Водя сина си веднъж седмично за сега в един център за деца,като нашите и там се получава работата с тях...И още един въпрос извън темата за терапията с пекс картинките...Когато проговори сина ти тогава ли се улесни комуникацията му с другите деца,започна да създава приятелства и т.н. или той не е имал проблеми с това.Знам,че при всяко дете е различно и може при моя син да се получи по друг начин,но все пак реших да питам и да си обясня някои неща...

Работихме един път седмично за един час за пекс  и два пъти седмично с логопед за Речников запас. Останалото го правихме вкъщи цялото семейство. Общо взето за нас се получи когато детето разбра че с ъ-ъ няма са стане и че светът около него не е страшен а е интересен. Той беше изключително концентриран навътре в себе си и не се интересуваше от абсолютно нищо. И отричаше всичко. Единствените му думи на 3 бяха освен мама бяха - не, не мога и не искам. Мисля че и градината допринесе много. В началото се беше опитал да е самоизолира, но децата и особенно момичетата бързо го интегрираха в колектива.

Каквото и да си пишем вербалния проблем не може да бъде изваден от контекста. Да кажеш моето дете има единствено само вербални проблеми но иначе  разбира и всичко друго му е наред можеш когато детето на две до три. натам обаче нещата покрай вербалното вървят с натрупване. Разликите на 3 години понякога са ей тотненко малко .... но после като тъгнат на градина децата в норма така дръпват използвайки езика че пропастта много се ширва. А проблема с езика винаги да казвам но много често върви за ръка с всичко друго, я Сид, я проблеми с храненето, я алергии, задължително проблеми с комуникацията. Когато се чистят съпътстващите проблеми , когато се подобрява разбирането и когато детето усети вкуса на езика всичко естествено дръпва напред и често много бързо.

Когато проговори и така да се каже самото дете усеща  желание да се интегрира , А децата наоколо са като повечето деца - много дружелюбни. И така става наистина много лесно и бързо преливането. Верно доста дълго време когато на сина ми някой започвше нещо много и надълго да му обеснява ( има такива деца ) той се правеше че му е скучно или иска да смени темата защото не разбираше. Но сега след толкова години и както казах с подобряване на разбирането се вижда очевадна разлика - комуникира, интересно му е и той успява да е интересен.

Всъщност никога не бил изолиран от самите  деца, но той сам се чувстваше некомфортно че не разбира всичко . Да е някаква игра на гоненица или нещо друго ставаше,но след третата година в децата почват много да включват езика А на него това му беше проблема..

# 676
Здравейте, видях че коентирате ПЕКС, аз все още се чудя дали да уча моето дете на него, първо при нас незнам къде да го водя да го обучават на тази система, апък аз незнам как да го уча, пробвали сме с каринки още като беше на 3 години, разбира ги добре, да покаже какво иска за храна или предмет. Вмомента той е на 3 и 8 месеца, говора е на етап отваряме чантата където са солетите например и казва дай е-на например и аз го питам "една какво" и той или посочва и дърпа солетите или  казва нещо смотолевено като ълетъ. Изреченията са му много трудни,голяма част от тях не се разбират. Например се напъва да ги казва думите викайки, но почти всичко е с по една дума "да изледзе", "дай окче" за сокче и т. н. Иначе разбирането му е добро когато му обясняваш нещо какво ще правим няма проблем и си го иска, каквото сме казали. Но по му е лесно когато иска нещо, а не го стига например, да ти каже дигни или вземи, да го вдигна и да си вземе нещото. Wink дори за съня казва заучени "дай нани". Та мислълта ми е тези които имат повече опит с ПЕКС как започнахте да учите децата?

# 677
Re ge, благодаря ти за отговора!:)

# 678
Като чета тук май никой няма като нашите проблеми. Малката на 7 г. е на ментално ниво 2г,6 м. някъде. Както с говора, така и с разбирането. Комуникация с деца никаква, нервни кризи ежедневни, всяко нещо от което се стресне куче котка кола линейка и каквото там се сетите се превръща в панически страх, което пък води до нервна кризи. Ежедневието ни е АД!!! Не можем никъде да отидем с нея. Аз лично има панически страх да излизам с нея. Ето миналата седмица насред центъра /понеже едно дете крещеше/ направи ужасна нервна криза, разкрещя се като луда, като крещи чак въздуха вибрира, легна на земята и започна да ме удря. Няма дя ви кажа какво преживях, от тогава не смея да я извеждам. И такива неща за ежедневие при нас.  Тя става все по-силна, скоро ще дойде деня, в който ще е опасна за нас за себе си и околните. За съжаление така стоят нещата при нас. Обиколили сме маса психиатри, ама то и на Луната да я заведем все тая.

# 679
Оле, цяла тема сте изписали, докато вляза  Crazy
Аз не съм ползвала ПЕКС, но съм чела противоречиви мнения  Peace
Гала  Hug

# 680
Като чета тук май никой няма като нашите проблеми.

Гала, момчето на Марк май е имало такива проблеми, пробвай да му пишеш чрез неговата страничка

https://mark.alle.bg/

Може би ще може да ти даде някакъв адекватен съвет. А той е писал във форума интересни неща: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=694311.220;wap2

# 681
Като чух за Марк и ми стана криво и тъжно .... Констанца където и да си  Praynig

Гала  Hug Hug  Hug

# 682
Beauty, писала си, че не си ползвала ПЕКС,а какви други методи има освен този с пекс картинките...не съм чувала,ще ми бъде интересно и полезно да разбера.

# 683
Томела, имаш предвид по принцип ли какво сме ползвали? Сега слуша The listening program (ако не знаеш за метода и ти е интересно мога да споделя) и като цяло забелязвам + промяна. Започна повече да гледа в устата и да му е интересно като говоря, в началото даже се опитваше да повтаря някои думи. Естествено, когато използваш някакви методи, особено, ако са 2-3 наведнъж няма как да кажеш кое помага и кое не, а пък и децата растат и имат регреси, и прогреси (по-рядко), така че е трудно да се каже кое действа и кое не. Догодина, ако стои на стола ще го заведа и на Биофийдбек може би. Иначе диетата я спряхме, изкара 1,6 година (доволно мисля, за да се прецени има ли ефект или не).

# 684
beauty_ сами ли прилагате програмата, или с напътствия?На колко е детето?

# 685
Beauty, имам предвид в центъра за деца от аутистичния спектър,ако сте ходили или сега ходите с детето ти в такъв тип център. Там каква терапия сте прилагали или прилагате. The listening program- прочетох преди малко за този метод...това не е ли всъщност музикотерапия?

# 686
Ето за пекс тетрадката но снимките гугъла го разбърка ужасяващо - не разбрах защо, опитвам се да ги подредя ..

https://plus.google.com/u/0/photos/105424083040728833586/album/6 … ey=CM2fi7z7nNPxfg

# 687
Започват така

Последна редакция: ср, 07 сеп 2016, 19:21 от _re_ge

# 688
# 689

Общи условия

Активация на акаунт