Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-7

• 109 047
  • 824
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, аз влизам с въпрос - гледам ето тази сграда: http://www.imot.bg/1b143472076986077 и всичко звучи супер, но изглежда напълно необитаема newsm78 Какъв ѝ е проблема, че 3 години седи празна и никой не е почнал ремонт дори?

# 151
  • София, Bulgaria
Блокът на Артекс в Младост 4, не е на Артекс, а на Пайнер/ Митко Пайнера/ , Артекс са само изпълнители и нямат отношение към ценообразуването в този случай. Артекс по принцип винаги са продавали по-скъпо на около 1200Е/кв.м , дори и в годините на криза, когато цените бяха ударили  дъното.
Относно купувачите от провинцията: Първо въобще не са толкова много процентно погледнати; Второ , моето наблюдение е, че те са много по-старателни и подготвени, събират много повече информация по всички канали, преди да вземат решение.... питат, разпитват, консултират се...В повечето случай винаги търсят препоръка за добър брокер, с който да работят и на който да имат доверие.
Хората, който живеят в София от години/няма да ги наричам софиянци/ са тези, който действат урбулешката/грубо, стремглаво, набързо/.
Вчера се видях с моя приятелка адвокат/основно по недвижима собственост/, която е най-милия и спокоен човек, който познавам....тя направо изригна разказвайки ми за последната си сделка, при която с нейни клиенти купуват имот от "брокер" на продавача, който бил толкова арогантен и нахален с купувачите и меко казано невъзпитан, все едно са някакви навлеци, а в същото време така любезен с продавачите, който са му основни клиенти, че тя простоооо.... беше останала без думи.... единствено сменил тона накрая, когато попитал купувачите...."парите, за комисиона в брой или по банка"....На всичкото отгоре имотът въобще не струва, както ми го разказва и описва, но не е нейна работа да оценява имоти и да дава мнение по този въпрос, а и купувачите са се свързали с нея/ поне това са направили за своя сигурност/, след като вече се стигнало за предварителен договор и са дали "СТОП капаро". Така че казвала съм го и пак ще го кажа: " Бог да пази купувачите, продавачите също!!!"  Може ли, ако ще си купуваш ботуши да обиколиш 5 МОЛа, Пиротска и Графа 2 пъти, а когато ще си даваш всичките пари, десетки хиляди евро, да се заровиш в интернет и да звъниш на когото и както се случи и да се оставиш на случайността.  newsm78 newsm78 newsm78

# 152
Здравейте. Аз търся брокер за продажба на имот в гр. София.

# 153
  • София, Bulgaria
Здравейте. Аз търся брокер за продажба на имот в гр. София.

Пиши ми на лични, ще ти помогна...

# 154
Да попитам следното: ако купувачът е финансиране 80% от банка, то при сделката как се осъществява плащането на другите 20%  до реалната цена? И кога?
Вариант ли 20% да се изискат ,като капаро или има по- подходящо решение?

# 155
  • София
И аз влизам с въпрос: Харесали сме си къща в един курорт. Къщата е нова, продавачите имат нот. акт за земята и за право на строеж. Построена е, в регулация, има ток, вода...но за самата къща няма документи (разрешение за ползване или нещо такова). Обясняват ми, че процедурата е елементарна - иска се строителна линия и за седмица и после си намираш някой техник за строителен надзор, той ти съгласува документите и бързо ти издават разрешението от общината. Но аз не съм наясно доколко нещата могат да се объркат и какво да гледам. Иначе къщата е супер!

# 156
И аз влизам с въпрос: Харесали сме си къща в един курорт. Къщата е нова, продавачите имат нот. акт за земята и за право на строеж. Построена е, в регулация, има ток, вода...но за самата къща няма документи (разрешение за ползване или нещо такова). Обясняват ми, че процедурата е елементарна - иска се строителна линия и за седмица и после си намираш някой техник за строителен надзор, той ти съгласува документите и бързо ти издават разрешението от общината. Но аз не съм наясно доколко нещата могат да се объркат и какво да гледам. Иначе къщата е супер!

На твое място след като процедурата по издаване на разрешение за ползване е бърза ще настоявам сегашните собственици да задействат получаването на документа.

# 157
  • Там някъде
Здравейте!
Ние сме от търсещите жилище в гр.Варна и то от 1г. И 6 мес. За параметрите, около които сме се насочили жилища почти няма, или ако има, то трябва да се правят компромиси. Интересното е, че с гледането на толкова имоти(наистина съм гледала много) по-скоро изобщо не съм склонна на компромиси, а не да разширя параметрите, както се очаква.
Тук се наблюдава много висок скок в цените на жилищата, особено за тези, които ние търсим.Определено четиристайните жилища са редки или ако ги има-не стават.
Иначе търся усилено- чрез сайтове за имоти, базар, олх, публични продажби, банки, строители...Вече ми се струва, че съм изкарала курс за брокер:)

# 158
Влизате в процедура за узаконяване на незаконно строителство, което нито е просто, нито лесно, нито евтино. Строителна линия се издава на обект, на който строителството тепърва предстои. Строителна линия се дава в присъствие на представители на общинската администрация след като са налице одобрени и съгласувани в общината проекти и разрешение за строеж.
Никога не бих се хванала на това хоро, защото и глобите за незаконното строителство (ако правилно съм разбрала липсва разрешение на строеж и одобрени проекти) ще си ги отнесете вие.
Иначе разрешение за ползване наистина се издава бързо, но за да се стигне до такова си има ред технически процедури (актове по време на строителството, актове за скрити работи, акт 15 между строителя и инвеститора и всички проектанти като авторски надзор, технически паспорт, становища на енерго и Вик, вписване в кадастъра на постройката и куп други документи). Пиша го като прясно минала цялата процедура от-до по разписания ред в законодателството ред. На нас ни отне около 6 месеца въвеждането в експлоатация -подготовка и съгласувателни процедури, като всички документи бяха изрядно водени и подписвани по време на строителството.

# 159
Ако процедурата е толкова "елементарна" и "бърза", какво им е попречило да въведат къщата в експлоатация?
Не се връзвайте на приказки.

Здравейте!
Ние сме от търсещите жилище в гр.Варна и то от 1г. И 6 мес. За параметрите, около които сме се насочили жилища почти няма, или ако има, то трябва да се правят компромиси. Интересното е, че с гледането на толкова имоти(наистина съм гледала много) по-скоро изобщо не съм склонна на компромиси, а не да разширя параметрите, както се очаква.
Тук се наблюдава много висок скок в цените на жилищата, особено за тези, които ние търсим.Определено четиристайните жилища са редки или ако ги има-не стават.
Иначе търся усилено- чрез сайтове за имоти, базар, олх, публични продажби, банки, строители...Вече ми се струва, че съм изкарала курс за брокер:)
М да. Познато.

# 160
Нещо бъркате понятията - не може къщата да е с право на строеж, а да притежавате земята. Или едното, или другото, възможно е погрешно да наричате право на строеж разрешението за строеж. Това означава, че има одобрени проекти за сградата, тогава наистина трябва Протокол 2 за откриване на строителна линия и ниво, но... има една подробност - актът се подписва от представител на общината, а доколко той е склонен на компромиси е друг въпрос. Освен това, при одобрени проекти, има срок на валидност на разрешението на строеж - 3 години за започване на строителството и до 5 г за завършване на грубия строеж. Ако мине срокът, разрешението се презаверява. За жилищни сгради този срок не се спазва, но е от съществено значение да се завери Акт 2 защото копие от него остава в общината. След заверката се издава заповедна книга и се съобщава, че е създадена такава в Общината, РДНСК и др. (за жилищни сгради това не се спазва, но...).
Зависи доколко са склонни на компромиси в общината защото в момента няма узаконяване на незаконно строителство, а то се явява такова при така описаните факти. Всяка установено строителство без надлежни документи се събаря! Действа се и по анонимни сигнали - има жалба, правят проверка от РДНСК и ако установят нещо нередно директно издават констативен акт и предписват събаряне.
А разрови ли се случая, не се знае кой как ще реагира и как ще постъпи.
Нека старите собственици извадят документите.
Имайте предвид, че ако вие движите документацията, разходите могат да стигнат 1000-1500 лв с въвеждането в експлоатация

# 161
  • София
Много благодаря! Да, има одобрен проект - явно бъркам понятията. Сроковете не са изтекли, но се притеснявам дали няма несъответствия между проекта и изпълнението.
Къщата и цената са супер и ще си намери бързо купувач, искам да си преценя рисковете.

# 162
Много благодаря! Да, има одобрен проект - явно бъркам понятията. Сроковете не са изтекли, но се притеснявам дали няма несъответствия между проекта и изпълнението.
Къщата и цената са супер и ще си намери бързо купувач, искам да си преценя рисковете.
Ако няма разширения, пристрояване, надстрояване и отстоянията на жилищната сграда са на нормативно установените - няма пречка. Вземете технически компетентно лице на срещата с продавачите и нека разгледа документацията.
Има един "тънък" момент - разр. за строеж и всички документи са на старите собственици. До Акт 14, и то след издаването на удостоверение от общината за завършен груб строеж, няма как вие да бъдете собственици на строежа. Има как да стане и преди това, но е доста сложно. Нека собствениците направят Протокол 2 и за 2 месеца може да се извади Акт 14, така е най-чисто и най-бързо

# 163
  • София
Има ли някой тук личен опит с покупка на жилище, обявено за публична продан?
Изгодно ли е и струва ли си човек да направи такава покупка?

# 164
Има ли някой тук личен опит с покупка на жилище, обявено за публична продан?
Изгодно ли е и струва ли си човек да направи такава покупка?

Имам опит ... достатъчно голям ( http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=882382.msg32197402#msg32197402 ). Ако Ви интересува консултация - пишете на лични.

Общи условия

Активация на акаунт