Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-7

• 109 348
  • 824
  •   1
Отговори
# 555
  • София, Bulgaria
Сега да Ви кажа честно, Вие знаете много пъти съм го казвала, че аз съм винаги брокер само на едната страна. Или купувам, или продавам. Но, когато ми се случвало частното лице само да се представлява, така се представлява, че работата ми е не двойна, ами направо тройна. И какво да направя, за да си направя сделката на клиента си върша работата и на другата страна. Нямате си и идея какъв отпор и какви тъпи спорове е било, за да си извади един тъп документ. Повечето сама си ги набавям,  но има някой, които не мога вместо него. Така, че въобще не ми говорете. Колкото сделки съм имала с частни лица, нито един не си е свършил задълженията без проблем и адекватно, даже и най-големите разберачи, щото те даже и адвокат нямат. Един се беше научи и като се пресети нещо и в офиса идва при юристите, да питал....ами наеми си адвокат. Или да ми звънят на мен постоянно да питат, кое, как е по-добре да направят. Айде, това не ме дразни, на всеки ще обясня... но понякога са супер нагли.

# 556
  • София
Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?  newsm78
Ами споде мен нищо не се случва.... в България (София) цените са Нереални! Просто се чудя на хора които си взимат жилище на изплащане и отделят над 50% от заплатата за това!? Но всеки сам си решава.... Аз лично няма да си закупя жилище на нереална цена.

# 557
Имам питане- всички брокери ли взимат 3% от сделката или има и с по- ниски комисионни?
Три сделки, и трите пъти платих 3%. За Варна говоря.
Чувала съм за случаи на договаряне, и на случаи на разделяне на разходите по прехвърлянето, но колко е често срещано и реално не знам.

# 558
Аз лично няма да си закупя жилище на нереална цена.

А какво ще направиш? Ще плащаш нереален наем ли? Понеже и наемите са свързани с цените на имототе. Или ще спиш в кашон в някой подлез докато спаднат цените и строителите почнат да продават на себестойност?

# 559
  • София

А какво ще направиш? Ще плащаш нереален наем ли? Понеже и наемите са свързани с цените на имототе. Или ще спиш в кашон в някой подлез докато спаднат цените и строителите почнат да продават на себестойност?

Когато вземеш собствено жилище вече е по различно... Знам го защото имам но не в София. Но какво ме съветваш?! След като ме притискат до стената да се поддам... така ли? И как по точно ще се нормализират цените когато и тези които НЕМОГАТ да имат жилище теглят заеми и едвам ги изплащат сами и само да кажат.... ох.. вече има жилище. Ето това е "Живот в кашон" .... ако ме разбираш.

# 560
Цените не са съвсем нереални. Едни от най ниските в Европа са. Например в Румъния за последните 5 години имотите поскъпнаха драстично, особено в столицата. Навсякъде е огромно преимущество да притежаваш недвижим имот. Само ние искаме с трици маймуни да ловим.

# 561
  • София
Браво! Приветствам решението ти!
Като наемодател много ще те обичкам - нали ще ми снасяш наемче всеки месец

Сега сериозно, Лъки във всяка сделка с имот до сега съм държала таксите и разходи да се разделят между страните.

# 562
Но какво ме съветваш?! След като ме притискат до стената да се поддам... така ли? И как по точно ще се нормализират цените когато и тези които НЕМОГАТ да имат жилище теглят заеми и едвам ги изплащат сами и само да кажат.... ох.. вече има жилище. Ето това е "Живот в кашон" .... ако ме разбираш.

Цените се определят от пазара и щом се продава значи всичко е ОК. Цените в "белите" държави са пъти по-високи, отколкото у нас. Я виж за колко пари се купува жилище в европейска столица. Респективно цените в провинцията са доста по-ниски, отколкото в София. Къщи по селата даже се продават под себестойност (т.е. също на нереални цени). Та избери си къде искаш да живееш и за какво си склонна да плащаш. И аз имам наследствена вила в провинцията, в която родителите ми са вложили "живота" си, а сега ако поискам да я продам сигурно ще е за 30 000 лева. Но не пискам, че цената е ненормална, защото не е  - никой не иска да живее там и затова няма търсене. А като няма търсене цените падат. И обратно.

# 563
  • София, Bulgaria
Сделките с кредити въобще не много...напротив. А тези, които вземат имат значително самоучастие. На по-високите ценови нива почти няма покупки с кредит. Четете сгатиктики, цифрите говорят много и не са "този казал...другия рекъл."

# 564
При нашата сделка платихме 1%на брокера, но имота го намерихме ние и поради натоварен график си наехме доверен брокер да ни обследва имота и да ни съдейства за всичко. Продавачът си има брокер ,на който не сме плащали нищо. С професионалисти се работи лесно.  Това е за София.

# 565

Сега сериозно, Лъки във всяка сделка с имот до сега съм държала таксите и разходи да се разделят между страните.

Нот прехвърляне винаги като купувач съм си го плащала аз. Rolling Eyes

# 566
Сделките с кредити въобще не много...напротив. А тези, които вземат имат значително самоучастие. На по-високите ценови нива почти няма покупки с кредит.

И аз имам такова усещане, че така стоят нещата newsm10
Сделките за "луксозните" имоти се правят главно от хора с налични пари.

# 567
Това е нормално, кой нормален човек ще тегли кредит за луксозен имот...лихвите по кредитите  ни са все още достатъчно високи.

# 568
Мисля,че Ваня по-скоро искаше да каже,че за нашите заплати цените в София са нереални... Което си е така. Да може да е най-евтино в сравнение с другите Европейски д-ви ... ама аз лично не взимам заплата, каквато бих взимала в Германия да речем. От там идва нереалното, че като кажа ми аз в Б-я работя за 300 евро и ми се смеят ... И говоря за хора, които искат да купят ,но нямат друг имот за продажба. Такива ,които искат да работят и учат,да живеят в София ,а идват с едно нищо. Ами да нереално и тъпо е,като цялото ни управление..

# 569
  • In the shadows of my mind
Добре де, мисля, че е ясно, че хора с по-слаби възможности няма да се ориентират към луксозния клас и обратното. Или поне не го виждам адекватно. Ако в семейния бюджет на купувачите влизат 2000-2500лв ми се струва нормално да се ориентира търсенето към по-"евтини" квартали, където те ще могат да си позволят търсените квадратури, тип строителство и т.н. Едва ли хора с по-ниски доходи търсят жилище в Лозенец и се тюхкат, че видиш ли цените били ненормални.

Общи условия

Активация на акаунт