Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-7

• 108 617
  • 824
  •   1
Отговори
# 30
Не съм автора на мнението, нито негов адвокат. Но понеже имам няколко имотни сделки зад гърба си, които са си мои, а и освен това съм консултирал доста сделки и мнението ми до голяма степен се покрива с това на автора, ще обърна вниманието на следното: Какво означава цена х1.4 - х1.5 ? Отговорът на този въпрос е разковничето в питането. Очевидно някой има завишени очаквания. За съжаление цената се определя от пазара. И това, че някой си представя определена цена, била тя х0.6 - х0.7, или х1.4 - х1.5, това не означава, че цената може да се коригира от нечие желание, било то на продавач, или на купувач. Цената е там, където се срещнат очакванията на двете страни. Понякога цената се среща на изненадващи нива. Защото при имотните сделки има елемента пристрастност. Пристрастност към квартал или даже по-точна локация, към определен тип строителство, цветове, и много други психологически фактори. И все пак, цените, макар и вариращи в определени граници, имат някаква логика. И за квартала Х, тип строителство У, етажност Z цената е някаква на квадратен метър. И ако всички жилища по зададен критерий са надценени/подценени според някого, очевидно той трябва да коригира критериите си. Грешката е там.
Най-добронамерено коментирам.

# 31
Без да искам да се заяждам, но ни разбрах много от коментара ти освен, че някой трябва да коригира цента си или друг да коригира очакванията си.
За много завишени цени имам в предвид следното - ако в даден квартал, локация, тип строителство, изложение и етаж ако средната цена е да речем 70 000 EUR то за мен лично цени до 80 000 - 85 000 EUR ми се виждат донякъде нормални, но когато някой излепи 2-стаен за 110 000 EUR това вече за мен е завишена цена. Принципно няма лошо - човекът явно не бърза и иска да получи по-добри пари за имота си, ако успее.

# 32
  • Sofia
atadar, браво на вас! Много щастие в новия апартамент ви пожелавам! И аз като теб съм с три деца и по тази причина ми предстои същото - продажба на сегашния и закупуване на по-голям апартамент. Обаче това, което вие сте направили, направо си е достойно за възхищение  - сделка в един и същ ден. На мен ми се струваше нещо такова направо невъзможно. Сега виждам, че има светлина в тунела. Аз търся четиристаен апартамент и ще продавам тристаен, но обявите за четиристаини са много малко. Преди обаче не гледах обяви без снимка, мислех, че са несериозни, но явно не е така.

jalana, на мен също ми се вижда много скъпо в Селерето, по 1000 евро на квадрат е с общите части. Аз гледам четиристаен, 144 кв. за 144 000 евро, еми много ми е скъпо, но явно такъв е пазарът. Като имам предвид, че ще трябват още поне 20 000 евро за обзавеждане и  ooooh! Контракт сити също ги гледах, за два двустайни например, но те искат да се плати цялото жилище до 2 месеца, което не ме устройва. Аз искам да купя с ипотека и то на 80% почти. Въобще много ми е объркано и нямам представа как ще се случат нещата. Rolling Eyes Затова засега чета тук и се надявам на късмет да излезе отнякъде и нашето ново жилище.

Последна редакция: чт, 04 фев 2016, 16:22 от rib4e

# 33
  • Сф
Аз имам малко страничен въпрос- къде може да се види дали жилището (единствено на мое име, мм и той няма на негово име имоти) е основно и дали плащаме 50% данък сгради?
Почти съм убедена, че го регистрирах като основно жилище в общината, но може ли някъде да се провери и да съм сигурна?

# 34
  • In the shadows of my mind
За момичето с въпроса за 100 000 евро - над 5000лв ще струва с всички такси.
Aз съм и благодаря за информацията. Тази приблизителна сметка е при делене на нотариални и други подобни такси по прехвръляне, или ако ние поемам всичко?
atadar, от миналата тема следя как се развиват нещата при вас. Чудесни новини, щом вече всички документални подробности са минали и вече ще може да мислите за новото си жилище, ремонти и обзавеждане. Много щастие, топлина и любов там  Simple Smile

# 35
Аз имам малко страничен въпрос- къде може да се види дали жилището (единствено на мое име, мм и той няма на негово име имоти) е основно и дали плащаме 50% данък сгради?
Почти съм убедена, че го регистрирах като основно жилище в общината, но може ли някъде да се провери и да съм сигурна?
Пак в данъчното. Мисля че с лична карта става, дори нов акт не е нужен. Ако ще се сменя основното жилище се носят всички документи, подава се декларация...поне за Варна е така.

# 36
  • Sofia
Момичета, извинявам се предварително че вероятно се повтарям но съм в голяма дилема затова да Ви питам: как ще коментирате цена от 1400 евро за квадратен  метър старо строителство в кв. Иван Вазов, Петко Каравелов. Прекалено много ли е?

# 37
  • София
Много Благодаря за милите думи и пожелания - дай Боже и дано на всички скоро Ви се връщат тъпкано Wink
rib4e Успех! ние от двустаен, търсихме тристаен, но си харесахме и взехме четиристаен. офертите на такива имоти, наистина са много малко и странното е как цените им са доста завишени понякога ... уж колкото е по голям, толкова е по изгоден на кв.м.  Thinking но то пак си е въпрос на късмет ... а и цените така драстично летят нагоре ... аз мислех, че навремето по зададените ми критерии излизат малко обяви / примерно 18 - 27/ сега по същото търсене излизат / 8-10/ и то нищо ново - поне на тоя етап - дано скоро има раздвижване на пазара. то зависи и къде търсиш разбира се Peace желая много успех!!!
Josellyn нотариалните такси с учредяването на ипотека, за имот 65000Е беше около 5500 лева Rolling Eyes

# 38
atadar, отново браво и честито! Hug

Ние още не сме харесали нищо. В Бургас усилено се строи и очаквам тази година много нови сгради.

# 39
  • Сф
Скрит текст:
Пак в данъчното. Мисля че с лична карта става, дори нов акт не е нужен. Ако ще се сменя основното жилище се носят всички документи, подава се декларация...поне за Варна е така.

Благодаря, Лъки.

Може ли по-запознатите да дадат мнение за това ЕПК.
http://imoti.net/tristaen-apartament-sofia-lagera--anno2579276.html

Сестра ми е го е харесала, точно до ТЕЦ-а в Лагера. За тотално изриване е, но тя е на мнение, че за тези пари и квадрати си струвал. КАк ви се струва на вас цената?

# 40
Може ли по-запознатите да дадат мнение за това ЕПК.
http://imoti.net/tristaen-apartament-sofia-lagera--anno2579276.html

Сестра ми е го е харесала, точно до ТЕЦ-а в Лагера. За тотално изриване е, но тя е на мнение, че за тези пари и квадрати си струвал. КАк ви се струва на вас цената?

Сестра ти живяла ли е в такъв блок или имате ли познати,които живеят? На пръв поглед тя се е впечатлила от квадратурата и цената,нали? Но в 18 етажен блок сметни колко семейства живеят средно по 6-7 апартамента на етаж! Това си е едно цяло село и винаги има много проблеми! Само си представи ,като спре тока и си с бебе и количка , как стигаш до 15-я етаж???  Един блок(вход) ново строителство е 5-6- етажен с по 2-3 апартамента на етаж (средно). И от тези малобройни съседи , все се намира по някое недоволно и мрънкащо същество, да ти лази по нервичките. А в "селото" не знам как се стига до консенсус, по който и да е въпрос???

# 41
  • Сф
Точно това и аз й казах. Аз съм живяла на квартира в ЕПК в Борово, но е различно да си наемател и собственик.
Абсолютно същите доводи и аз й казах, питах я как ще се качва като няма ток или асансьори.  Входът бил поддържан, заключвал се, с видео наблюдение.
За мен огромен минус е, че тия високи етажи са и такива ветрилници, няма какво да те пази, абсолютен късмет ще е, ако апартаментът е вътрешен.
Да не говорим, че брокерът представлява и продава, и купувача   #2gunfire #2gunfire
Ама не иска да ме слуша. Нашият апт го взехме ноември 2014г. и толкова много изчетох в тази тема, а тясега хич не иска да чуе патило от къде е минало. Малко лично стана, оплакох се  Tired

# 42
  • София, Bulgaria
Miraj*, тук трудно ще намериш отговор на въпроса си, защото хората нямат поглед върху пазара като цяло, всеки си е направил изводите според неговото си търсене и от неговата си камбанария.
Въпросът, който трябва да си зададете е каква е другата алтернатива т.е. какво друго бихте могли да купите. 3-ст НС, изключено; 3-ст стара тухла също. Остават панел или ЕПК, кое по-добре, всеки си има предпочитания, като строителство по-добре е ЕПК, недостатъкът е големия брой живущи, но все пак е въпрос на организация. Ако направят компромис с площта т.е минат на 2-ст, може и някъде в някой от кварталите да купят тухла/стара или нова/, но губят значителна част от необходимата им площ.
Този ап. струва 54000Евро още 15000Е за ремонт ще им струва финално 70 000Е. За тези пари пак ще могат да купят ремонтирано ЕПК или панел/ тук ще им останат пари, малко по-евтини са/.  
Около 70 000Е е най-трудния бюджет. Моето мнение, че нямат друг вариант. Освен нещо с локацията да изиграят.

# 43
  • Сф
tomeva, както винаги много на място и компетентно, благодаря  bouquet
Това ме интересуваше, как вървят ЕПК-тата за тотален ремонт. До колкото разбирам тази цена за вида и мястото му е ок.
Нашият го взехме същите квадрати, НС, тухла, но до НБУ за 62хил. Според нея не може вече да се намери подобен на моя за тези пари и затова гледа ЕПК. Но тухлата с и е тухла.
Благодаря за мнението, все пак.

# 44
  • София
Аз живея в 20 етажно ЕПК. Проблеми със съседи не сме имали - по 4 апартамента сме на етаж. Имаме професионален домоуправител и нещата са решени. Искам да го сменям и пак бих си взела апартамент в по-нов ЕПК блок (виждам много плюсове), но пък на местата, които харесвам такива блокове няма Mr. Green
За конкретния апартамент на мен не ми харесва етажа и че мястото до ТЕЦа е забутано, /а и не знам дали не изпуска вредни емисии, но да не се изказвам неподготвена, само си разсъждавам/. Но пък цената, квадратите и квартала са екстра.
И още нещо - новата тухла със същите квадрати е много по-малка реално.

Общи условия

Активация на акаунт