Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-7

• 108 612
  • 824
  •   1
Отговори
# 45
Miraj*, ако входът наистина е поддържан и с видеонаблюдение, това е много добре. Виждала съм такива ЕПК-та в Изток, с портиер, достъп с чип, вътре поддържано, блести от чистота. В днешно време се ползват често услугите на външни фирми за събиране на такси и поддържане на етажната собственост и това до голяма степен намалява риска.
Красивата гледка и простора на 15-тия етаж за някои хора са много по-важни от хипотетичната възможност да няма ток или всички асансьори в сградата да не работят точно в този момент, когато трябва да се качат до апартамента си.
ЕПК-то има своите преимущества - просторни стаи с правилна форма. Виждам дървен паркет в 2 от стаите, който може да бъде спасен с изцикляне. Изложението е чудесно - юг и изток. Изолация може да се направи на външните стени. Ако действително входът е поддържан, може би наистина си заслужава. Аз лично не харесвам близостта до ТЕЦ-а и имам страх от височини, но ако нея не я притеснява това, не е проблем. Просто генерално трябва да има предвид при бъдеща продажба, че жилищата на толкова високи етажи се продават по-трудно и на по-ниска цена.

# 46
  • София, Bulgaria
Основният проблем на хората с предстоящи имотни сделки е, че спестяват проучването и подготовката, а направо се впускат в нещо, което много малко познават, дори и тези, който си мислят, че имат някакъв опит.
Аз не съм професионалист, но това изказване ми стана интересно и за това реших да попитам автора следното:
В моя случай, когато там където аз искам няма нито един апартамент, такъв какъвто аз искам или ако има е на цена х1.4 или х1.5 какви проучвания и какви подготовки да правя?
Аз разбирам да имаше примерно 5 имота между, които да избирам тогава да се проучва, но когато няма нито един какво правим?

Основно проучването тече по 2 линии:
1. Пазарът, предлагане, реални сделки. Купувачът, а не само, за да вземе най-правилното за себе си решение се нуждае от информация, но не такава..."чух...че Иван купил"..." Всичко продадоха за ХХХХ Е/кв.м " Който има да решава имотен проблем първото, което трябва да направи е да се информира за реалната ситуация, т.е какъв имот може да купи с неговия бюджет и тази информация няма нищо общо с неговите му мечти. Понякога купувачът има склонност да се самонавива и да се самоубеждава...всъщност много често дори. Единствения, който губи не признавайки реалностите на пазара е той. В повечето случай това са и хора, който не са мотивирани купувачи, за тях не е от такова значение дали ще купи днес или след 2 години. Точна информация на пазара има само при брокерите, само те имат статистика реално на какви нива се сключват сделки по, квартали и по типови жилища. Относно цените на сделките, докато все още се изповядва на данъчна оценка, коректна информация няма от къде другаде  да се вземе.
2. Механизмът на пазара: кой и как продава, какво е това брокер, какви са ползите, трябва ли ми, мога ли без него. Ако не искам брокер, как да намеря частните лица и колко е удачно да го правя. Какво представлява една сделка, през колко и какви етапи се минава. От какви специалисти ще имам нужда...и т.н. Парите ми?: колко са, как ще подсигуря необходимото финансиране, какви са съпровождащите разходи по една сделка...Банка? Коя? Защо? Как да избера коя е подходяща за мен.

Това е само началото, в самия процес излизат още десетки въпроси, на който купувачът трябва да си отговори и да вземе решение.
Така, че за подготовка мога да пиша 3 дена, а за самия процес поне 10.

Хората са казали "с питане и до Цариград се стига", така че ПИТАЙТЕ, срещнете с различни брокери и обсъдете вашето търсене, малко по малко ще навържете нещата и на база на информацията ще вземете решение.  Огледайте се много от вашите познати, роднини, колеги са минали през имотна сделка искайте препоръки, говорете с тези хора.

Последна редакция: чт, 04 фев 2016, 11:22 от tomeva

# 47
  • Сф
апартамент в по-нов ЕПК блок ...

Коя година се водят по- новите ЕПК? Масово са 85-88.

# 48
  • София
Нашият е от 91-ва. Не, че е много нов, но е по-различен от тези от 80-те, в които съм влизала. Има само 1 вход и по 4 апартамента, 2 асансьора и е ОК.

# 49
tomeva, общо взето сте права за всичко, което сте написали, но както казах поне при мен проблемът е, че просто няма имоти отговарящи на моите критерии, а ако случайно има някой то цената му е нереална. Под нереална разбирайте, че ако го купите на тази цена след това няма да можете години на пред да го продадете на същата.
В този случай при мен проблемът е с намирането на имот, а не толкова с банки, брокери и т.н.

# 50
  • София, Bulgaria
Какво показват цифрите!
Покупко-проджаби в София:

2013г.- 19430
2014г.- 20863
2015г.- 24379

Няма имоти!?, а броят на сключените сделки се увеличава.

На който обича цифрите и умее да си прави изводи, ще му бъде интересно...

# 51
  • Sofia
По повод обсъждането на входа, искам само да вметна, че всичко е въпрос на късмет. Аз съм в нов тухлен блок от 2012г., по 6 апартамента на етаж, има и доста наематели, еми много се цапа, никой не пази, всеки ден някой е хвърлил отпадъци или фасове на стълбите, някой нещо е разкъртил и счупил, предимно деца ooooh! Пари за портиер е абсурд да се съберат, за фирма за поддръжка също. Все някой нещо е недоволен и несъгласен, а уж са млади, интелигентни съседи.

# 52
  • In the shadows of my mind
Никога не знаеш на какви хора ще попаднеш, затова е хубаво след оглед на имот да се разходите пеша по стълбите и да огледате както положението там, така и на етажните площадки. Входа, асансьора и т.н. се подразбира, но и останалото е важно. По състоянието на тези неща може да се съди дали съседите пазят, дали се чисти, какви хора живеят (съвсем теоритично, разбира се) - детски колички / колела, шкафове, боклуци, обувки, ненужни вехтории от апартамента складирани "временно" пред вратата и прочие. Преди да купи апартамента си, сестра ми беше ходила до съседите да се запознаят, да ги пита това-онова, в повечето случаи хората си казват Simple Smile

Някой беше писал за блока Селере до Кауфланд в Младост 3. Аз честно казано не бих купила там - ужасно мръсно и претъпкано ми е, улицата е натоварена, предстоящия строеж на Гранд Каньон нещо-си (както и да се казва новото нещо на мястото на старата Деница) предвещават години машини, работници, шум, още повече мърсотия и т.н. И също така, такива 20 и не знам колко етажни блока, ще затъмнят и затворят пространството отзад, според мен ще е гадно.

# 53
  • София
ЕПКто не е за пренебрегване. Да не се повтарям, но едно слизане от огледа пеша ще даде представа какви хора живеят. Щом входа е поддържан със сигурност имат и абонамент за поддръжка на  асансьора.
Има и 1 неспоменавано от никого предимство - никога няма да те ухапе комар на високите етажи. Нямат сила да се качат толкова нависоко.
Аз се качих на 12 ет/от 18/ от третия. Изложението ми е същото - изток и юг. Много съм доволна, топло е, няма вятър. През зимата слънцето е ниско и огрява целите стаи, топли допълнително. А лятно време пече някак си само по външната стена. Не грее в стаите, дано сте ме разбрали. За 13 г. само 2 пъти ми се е случило вечер да не работяти двата асансьора. Бавно и полека се качвам, няма как.
В показания по-горе имот не ми хареса само близостта до ТЕЦа. Да не би да има пушеци и миризми.
Но пък има имот до ТЕЦа в Дружба, нямаме оплаквания.

# 54
  • София
Здравейте. И на моето семейсто предстои "приключението" покупка на жилище. Моля за препоръка за проверен коректен, софийски брокер.

# 55
  • София
miraj*, ако правилно съм разпознала гледката от прозореца на ЕПК-то, става дума за блоковете на УБО.
Преди 15 г. работех там в една фирма, която беше наела 7-8 апартамента в единия блок.

Апартаментите са наистина големи и с хубаво разпределение. Строителството като за '80 е било на топ ниво, не се е пестило и крало, 'щото много отговорни другари живееха там. На етаж са по 4-5 апартамента. Още преди 15 г. имаше охрана на входа, общите части бяха нормално поддържани (чисти  Wink). Какво е състоянието към днешна дата на апартаментите не знам, но цената ми се струва супер за тази квадратура и разпределение. (предполагам, че тези 100 квадрата не са днешните 100).

# 56
  • Сф
Благодаря, rori4. До колкото разбрах са 3 високи ЕПК-та едно до друго, погледнати от далеч изглеждат все едно са между комините на ТЕЦ-а.

# 57
  • София
апартамент в по-нов ЕПК блок ...

Коя година се водят по- новите ЕПК? Масово са 85-88.

Този, който е срещу МОЛ София на ул. Средна гора го строиха  между 2000 и 2005 г. Peace

# 58
Записвам се и аз в темата, за да следя, защото скоро не ми се беше налагало да търся и сега като погледнах показателите, които ме интересуват, ми то аз няма да мога да си позволя такова жилище в тоя си живот. Явно доста са скочили цените, ужас.
Потърсих 3-стаен (в общи линии хол с кухненска част и 2 спални), в центъра на София (плюс Докторски паметник и Яворов), на етаж 2-5 и олеле, мале! Или са някакви пълни дупки, които са за основен ремонт, или са около Мария Луиза и Христо Ботев и около имигрантските зони, което не ме устройва, или са 120 хил - 130 хил евро. Като говоря за 80 - 80 и нещо кв.м, не повече.  ooooh! Две жилища сме купували в идеалния център на София (и едно от тях продадохме) - хубави, поддържани, на комуникативно място и на пешеходно разстояние от всички ключови точки в центъра, все на цена от 1000 и малко над 1000 евро/кв. м. Сега тия, които ми изглеждат прилично в обявите, са към 1300-1500 евра.  #Crazy Има и няколко силно компромисни за около 1000 евро/кв.м., но от снимките не се вижда точно колко голям ремонт ще бъде необходим.
Сериозно ли стоят така нещата, или аз нещо бъркам в търсенето?

# 59
  • София
И аз вече мисля, че няма да успея с покупката на жилището, в което си представям, а именно с 3 спални и хол с кухненска част и обитаем таван в същите райони + част от Лозенец и евентуално Медицинска академия. Цените верно много скочиха и ще трябва да се впуснем в приключението продажба на един апартамент и веднага покупката на друг с доплащане, което ми се струва голямо късане на нерви.

Общи условия

Активация на акаунт