Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-7

• 109 444
  • 824
  •   1
Отговори
# 285
Не съм от София, не мога да помогна с работещ нотарус.
Щом протокола ще се предоставя на топлинния счетоводител, е важно те какво държат да има вписано вътре като съдържание. Образец не ти трябва, пишеш свободен текст какво точно сте се разбрали със стария собственик...дата....и подписвате пред нотариуса ...
Щом бързаш, избирай едно дружество топлинен счетоводител, питай ги държат ли в този протокол да има вписани точни стойности от замерването, или само период ги устройва...и действай тогава.

Това го пиша с уговорката, че нямам пряк опит с изравнителни сметки и топлофикация, по-скоро за юридическата част се опитвам да помогна.

# 286
По отношение на протокола - идеята му е да се споразумеят продавач и купувам кой да поеме изравнителната сметка.  Само, че аз не знам защо е нужно това и от къде на къде трябва да се разбираме да плащаме чужди задължения. Нали за това се прави междинен отчет. До датата х на отчета консумацията е за сметка на стария собственик, след това - на новия.

# 287
Защото има разминаване , поне така разбрах аз.
Утре ще е засичането, а новия собственик живее от един месец там. Има малко специфика с тези изравнителни сметки, не е като потреблението на ток, което се засича всеки месец.

# 288
Защото за изравнителната се минава 1 път в годината - април-май, като приключи отоплителния сезон. По закон, ако не се разберем с протокол, аз трябва да платя цялата изравнителна (или да получа сума за връщане, което май още никой не е видял от Топлофикация), въпреки че съм хванал 1 месец от този сезон. За мен нотариален акт трябва да върши това, без да се разбираме. Междинния отчет е достатъчен според мен, както и датата на нотариалния акт, защото там си пише от кога съм във владение. Простотиите на топлофикация са това. Разбира се, нотариалната заверка ми струва пари, междинния отчет също (той и регулярния се плаща между впрочем, което пък е просто абсурдно). Все едно софийска вода или ЧЕЗ да ми вземат пари за това, че идват да отчетат. Това, че Топлофикация работи с външна фирма за счетоводство си е техен проблем - да си се разплащат с тях. Брал съм много ядове с тези мизерници, но до сега винаги съм бил на квартира на местата, на които съм ползвал и не съм имал право да завеждам искове срещу тях.

Ще направя сега протокола, ще го заверя утре при някой работещ нотариус и в същия ден ще ми отчетат за да знам, че съм приключил с драмите с тях.

Благодаря на всички Ви за отговорите.  Хубав ден !

# 289
Утре и двамата трябва да сте при нотариуса...да не забравиш да забереш и стария собственик Peace
Успех в начинанието.
Трябва да уводимш и Топлофикация за смяната на собствеността...ако вече не си го направил.

# 290
  • София, Bulgaria
Към купувачите: бъдете много стриктни в обследването на имота, който купувате. Проверявайте в детайли всички предходни сделки с имота. Не забравяйте, че грешки стават постоянно. Нотариуси грешат! Грешат служители в общини! Агенцията по вписване, където  Ви е една от най-важните информации относно  тежестите  върху имота също правят грешки и то фрапиращи. Преди 8 години по погрешка са заличи една ипотека върху имот. В Удостоверението за тежести към днешна дата излиза, че ипотеката е заличена и че имотът няма тежести! Питам се колко хора биха си го купили имота, ако не направят ревизия на преходните действия по имота и то в детайли. И колко хора биха си купили имот с няколко десетки хиляди евро кредит към банка, защото макар и заличена ипотеката, при ревизията се вижда, че е станала фактическа грешка.

# 291
  • Сф
Tomeva, и какво става като се види, че ипотеката е заличена по погрешка?  Собствениците едва ли бият камбаната, че не е така, по - скоро се спотайват.

# 292
  • София, Bulgaria
Tomeva, и какво става като се види, че ипотеката е заличена по погрешка?  Собствениците едва ли бият камбаната, че не е така, по - скоро се спотайват.

В нашия случай, продавачите бяха не по-малко изненадани от нас, защото те коректно бяха информирали своя брокер, че 2007г. са купували имота с кредит и до ден днешен си го изплащат, а и техния брокер беше колега много добър професионалист, който знаеше историята на имота, съдействаше ни и ни представи всички документи показващи десет годишна история. Предоставиха ни и гаранционно писмо от Банката, където се вижда каква е експозицията. Искам да подчертая, че 2/3 от документите, които ние събрахме по сделката не са изискуеми от закона, имала съм сделки при някой нотариуси, който са казвали: "Аз няма да правя проверка на работа на нотариуса преди мен, приемам , че това е което описано е надлежно направено" , за това си мисля, че в някакъв друг вариант, където относно имота се предоставя Нотариален акт и Удостоверение за тежести, от което е видно, че ипотеката е заличена ...сделката си минава от раз, особено ако купувачът си се представлява сам и не в час. В последствие се доказва, че има грешка, нооо....имотът може да излезе на двойна цена. 

# 293
Към купувачите: бъдете много стриктни в обследването на имота, който купувате. Проверявайте в детайли всички предходни сделки с имота. Не забравяйте, че грешки стават постоянно. Нотариуси грешат! Грешат служители в общини! Агенцията по вписване, където  Ви е една от най-важните информации относно  тежестите  върху имота също правят грешки и то фрапиращи. Преди 8 години по погрешка са заличи една ипотека върху имот. В Удостоверението за тежести към днешна дата излиза, че ипотеката е заличена и че имотът няма тежести! Питам се колко хора биха си го купили имота, ако не направят ревизия на преходните действия по имота и то в детайли. И колко хора биха си купили имот с няколко десетки хиляди евро кредит към банка, защото макар и заличена ипотеката, при ревизията се вижда, че е станала фактическа грешка.

Благодаря за признанието, Томева! Потвърждавате думите ми, че поради липсата на регулация във Вашата професия сте се превърнали в разводачи на клиенти по огледи, но при по-сериозни и заплетени казуси (а никой не знае дали неговият не е такъв предварително), клиентът сам трябва да си провери нещата (или с помощта на адвокат).
Някои агенции твърдят че ползват собствени ЮРИСТИ (дълга тема коя е юрист в България) , но за тяхната компетентност ... предпочитам да мълча. Където изобщо ги има де.

# 294
Тъй като купихме на зелено и имота беше обявен от инвеститора без комисиона за продавача, съответно нямаше и брокер. Това беше, както повечето май искат, сделка без посредник - директно от строител. Чела бях доста от темите и все пак наехме собствен брокер да ни представлява. И добре, че го направихме ,защото се оказа , че суперфицията им е неточна и непълна и дори ние щяхме да си купим нещо което не беше записано в нея. Суперфицията им беше с нотариално заверка, заверка от Агенцията и беше грешна. Интересното беше , че преди нас е имало и др. сделки с тези грешни документи. Брокерът ни обследва толкова точно и подробно имота и историята му, че накрая се шегувахме, че трябва инвеститора да й даде бонус.

# 295
  • София, Bulgaria

Благодаря за признанието, Томева! Потвърждавате думите ми, че поради липсата на регулация във Вашата професия сте се превърнали в разводачи на клиенти по огледи, но при по-сериозни и заплетени казуси (а никой не знае дали неговият не е такъв предварително), клиентът сам трябва да си провери нещата (или с помощта на адвокат).
Някои агенции твърдят че ползват собствени ЮРИСТИ (дълга тема коя е юрист в България) , но за тяхната компетентност ... предпочитам да мълча. Където изобщо ги има де.

Нещо не си разбрал правилно, не това е "признанието", което съм направила.

# 296
  • Сф
Скрит текст:

В нашия случай, продавачите бяха не по-малко изненадани от нас, защото те коректно бяха информирали своя брокер, че 2007г. са купували имота с кредит и до ден днешен си го изплащат, а и техния брокер беше колега много добър професионалист, който знаеше историята на имота, съдействаше ни и ни представи всички документи показващи десет годишна история. Предоставиха ни и гаранционно писмо от Банката, където се вижда каква е експозицията. Искам да подчертая, че 2/3 от документите, които ние събрахме по сделката не са изискуеми от закона, имала съм сделки при някой нотариуси, който са казвали: "Аз няма да правя проверка на работа на нотариуса преди мен, приемам , че това е което описано е надлежно направено" , за това си мисля, че в някакъв друг вариант, където относно имота се предоставя Нотариален акт и Удостоверение за тежести, от което е видно, че ипотеката е заличена ...сделката си минава от раз, особено ако купувачът си се представлява сам и не в час. В последствие се доказва, че има грешка, нооо....имотът може да излезе на двойна цена. 

Кой инициира "възвръюането" на ипотеката? Банката? Стана ми интересно подобен казус. Във вашия случай какво стана, кредитът към банката беше ли погасен до края?

# 297
  • София
Скрит текст:

Кой инициира "възвръюането" на ипотеката? Банката? Стана ми интересно подобен казус. Във вашия случай какво стана, кредитът към банката беше ли погасен до края?

Да, интересен казус. Задавам си въпрос, касаещ третото лице - купувач, той купува имота, няма ипотека, заличена е, лицето е добросъвестно и по какъв начин от банката ще го накарат да заплати "двойно" имота? Тук проблемът е по - скоро банка-продавач /ипотекарен длъжник/, като в този случай банката просто е в по - лоша позиция.

# 298
Здравейте, следях до миналата година темата, но сега съм и изпуснала края, а трябва да действаме скоро.
Казусът ни е такъв. Имаме 2-стайно жилище в Лагера, София, съвсем близо до бъдещата нова метростанция на Кр. село. Жилището е ново строителство, последен етаж, обзаведено нормално с всичко необходимо. Идеята ни е да го продадем и да купим или разменим с доплащане за по-голямо в същия или съседен квартал.Обаче нещо не мога да си го представя как точно ще се случи и колко бързо ще намерим купувач за старото и подходящо ново. Не живеем в България в момента и ще можем да действаме през лятото. Има къде да живеем за няколко месеца - буферния период между старо и ново жилище. Обаче, хич не мога да се ориентирам в цените. Опитвам да преценя за колко бихме могли да продадем малкото, за да знам към какви големи да се ориентирам. Но в момента няма предлагане на подобни, т.е., има, но само в Лагера тюлип. Някакви реални наблюдения от квартала и цените имате ли? Благодаря  bouquet

# 299

Нещо не си разбрал правилно, не това е "признанието", което съм направила.

Много точно съм разбрал. Познавам чудесно пазара на недвижими имоти. При това от доста повече гледни точки, отколкото Вие. Не съм взимал комисион от сделки, а лично съм ги осъществявал - купувал и продавал. Което е доста различно от това, което Вие правите. Всъщност, не носейки отговорност и не поемайки рискове освен евентуално да не можете да си покриете режийните. Например в магазин за дрехи, когато дрехата е къса, ти казват че след едно изпиране ще се удължи, но и когато и дълга - че ще се скъси.
При мен ако дрехата не е била наред, щях да ходя гол и бос сега. Защото да се купи и след това продаде, пък и да е на печалба не е най-лесното нещо на света.
И пак ще повторя, това, което се твори от разните там агенции (даже и от най-именити), брокери (изключвам Вас), и подобни, които реално не носят никаква, НИКАКВА отговорност ако нещата се объркат, после става една храна за адвокатите. За съжаление често нещата вече са така оплескани, че не е възможно да се възстановят напълно, а се гонят някакви частични ползи и възвращаемост.
И сте съвсем права, да се обръщате към купувачите да проверяват. Отговорността е тяхна, това са техните пари и трябва да им е ясно, че брокерът не носи отговорност. НИКАКВА. Те си решават колко да задълбаят, дали да се доверяват на сляпо, дали да си потърсят малко допълнителна защита.

Общи условия

Активация на акаунт