Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-7

• 109 444
  • 824
  •   1
Отговори
# 315
Gabriele07 , благодаря за описаната ситуация.
Чака ни подобно "упражнение" лятото и от сега се подготвям. Но мисля да избера само 1 брокер(надежден) и да работим само с него.

# 316
Gabriele07 , благодаря за описаната ситуация.
Чака ни подобно "упражнение" лятото и от сега се подготвям. Но мисля да избера само 1 брокер(надежден) и да работим само с него.

Точно затова реших да опиша нещата как стоят при мен!!! Всичко е игра на нерви и извиване на ръце за пари! Проверете си добре брокерът, защото при мен идваха едни от най-големите и пак нищо!!! И друго не мога да разбера, защо хората се страхуват от "частно лице"?! Като нищо не е скрито и може да се провери веднага.А младите семейства купуват с банка. Една банка те разчеква от проверки и документи ( и продавачът и купувачът)! И ако има дори съвсем малка нередност ( за продавания имот), няма как да ти отпусне кредит!!!

# 317
Gabriele07,

Интересна история. Да споделя моето мнение- не мисля, че купувачите се страхуват от предлагани имоти от частни лица, дори търсят такива. Проблемът във вашия случай, според мен е, че вашата обява се губи сред морето от свои дубликати с различни параметри и един купувач трябва да отдели много време и сили, за да стигне до нея и да я забележни, и да я оцени. Според мен, не е трябвало да разрешавате на брокерите да ви снимат и публикуват обявата, така купувачът е още по-затруднен да види вашата обява, защото си мисли, че след като агенцията е била вътре и е снимала, значи, има разрешение, значи, имотът се предлага чрез нея.

Някой беше питал собствениците, които продават сами  "какво ви пречи да ви обявяват имота И агенции?" - това пречи, че един потенциален купувач трудно може да стигне до обявата на собственика, ако е "размножена" в 20 екземпляра с огромни описания на това колко е "мега, ултра, супер изгодно, прекрасно, удобно, луксозно, престижно" и каквито още прилагателни са измъкнали от синонимния речник. Затова и има обяви от собственци с възклицания с 5 удивителни "моля, без агенции" - хората са разбрали тази елементарна истина за предлагането.

Отделна графа са собственици, които не са наясно с потенциалната цена, която могат да вземат на своя имот.

П.С видях, че си писала - не, не се страхуват, просто нямат време и нерви да изровят  целия боклук от копирани и откровено фалшиви обяви, за да стигнат до твоята. Сложи си обявата в големите сайтове за имоти - във всички, направи дълго и подробно писание и сложи най-отдолу "Моля, без агенции!". Ще трябва да разчиташ, че купувачите ще я видят измежду океана от нейни двойници от агенции, след като вече си им разрешила да снимат. Но и да не беше, те свалят и крадат и снимки, така че пак нямаше да се получи (обаче крадените снимки са с по-лошо качество обикновено и се разпознават). Но мисля, че акоо продаваш добър имот на премерена цена, би трябвало да се получи с известно търпение.

Последна редакция: ср, 16 мар 2016, 10:26 от Анонимен

# 318
Gabriele07, Poppea е много права. Аз също, след като видя снимки на един имот, не влизам да гледам и останалите обяви за него. А точно това може да е обявата от собственик. И според мен, не позволявай на брокери да снимат апартамента. Като искат, нека ти водят клиенти, но без да правят снимки.
Две неща ми хрумват. Едното да я пуснеш в olx (ако не си го направила), защото там има филтър за частни и бизнес обяви. Другото е обявата да започне с "От собственик", така че да се вижда и в първоначалния кратък текст (който излиза в списъка с обяви, за които купувачът е задал търсене).

Успех Simple Smile

# 319
Ей, хора аз не искам да споря с никой , за нищо!Тук всеки си има мнение, аз просто си разказах историята. Аз не съм оценител и не работя в банка, за да оценявам имота. Цената му е , такава, за каквато е купен от строител! Но с още вложения от моя страна (направена баня и т.н), защото е взет на шпакловка и замазка. А за обявата си  много права. Обявата ми е с подчертано "не работя с агенции", но те си звънят и "водят клиенти"! Аз как да знам дали наистина водят или не водят??? Нали все пак продавам и чакам клиенти?! Омагьосан кръг е цялата работа!

# 320
Габриеле, не става въпрс да спориш, няма и за какво. Аз споделям своето мнение на база своя опит.

Да, разбирам, нека водят, но не е трябвало да снимат.

За цената не мога да кажа нищо - твое право си е да си слагаш цена, която си сметнала за разумна. Въпросът е дали купувачите така смятат за тази цена (не конкретно, нямам идея за случая, говоря по принцип!). Но ако не се чувстваш подготвена да оценяваш имота си, може би е добре да извикаш професионален оценител (само мнение, в никакъв случай не е съвет!).

За мен са две нещата при обява от собственик - 1) да определи максимално точно потенциалната пазарна (пазарна не е цената, на която си го купила от строителя+разходите за подобрения, а цената, която някой е съгласен да плати за него сега) цена на имота си (алтернатива, да е склонен на компромис, ако не е успял) и 2) да успее да бъде забелязан сред морето от крадени обяви на своя имот.

Афектирана си, и с право. Може би наистина е добре да направиш пауза и да обмислиш ситуацията, ако нищо не те притиска.

П.С. Съветите на Dr.Who са добри! Успех!

Последна редакция: ср, 16 мар 2016, 10:53 от Анонимен

# 321
  • София
Нашият случай е като на Габриеле07. Сами продаваме апратмент, ясно е писано, че обявата е от частно лице и купувачът не дължи комисионна, както и ако има интерес от агенции да не разчитат да получат комисионна от нас. Не го продава никоя агенция, само ние.
И нашия опит - нито едно частно лице не се обади! Нито едно!!!
Звънят от агенции, първо казват каква е комисионната им. Аз питам - не сте ли прочели текста? Е, да, ама и ние трябва да живеем от нещо  Shocked е отговора. След което дори и да казват, че имат клиент точно за такъв имот не го довеждат за оглед, дори не се обаждат втори път. В такъв случай предпочитат да не вземат нищо, вместо поне комисионната от своя клиент, щом не могат да вземат и от мен.
 Имахме няколко огледа - купувачите изобщо не коментираха цената и започвам да мисля, че след това брокерите ги разубеждават.
В нашия случай разликата е, че апартаментът е завършен и обзаведен. И прекрасен  Simple Smile

# 322
Vayana,

Пак от своя опит - това, че купувачите не са коментирали цената (ако са били наистина купувачи, а не подставени лица) не е задължително да значи, че смятат цената за приемлива. Културните хора няма да ви кажат "абе вие на кой свят живеете с тази цена!" - това по принцип, не за вас, не знам вашия случай. Освен другото, възможно е при конкретните хора причината наистина да не е била цената, а друго в имота. На вас със сигурност ви се струва прекрасен, обаче не е задължително да е такъв и за другата страна - хората са различни, търсят различни неща и оценяват нещата по различен начин.

След което дори и да казват, че имат клиент точно за такъв имот не го довеждат за оглед, дори не се обаждат втори път. В такъв случай предпочитат да не вземат нищо, вместо поне комисионната от своя клиент, щом не могат да вземат и от мен.
 Имахме няколко огледа - купувачите изобщо не коментираха цената и започвам да мисля, че след това брокерите ги разубеждават.

Ами най-вероятно нямат клиент, но трябва да кажат нещо, нали? Ако имаха наистина, със сигурност шяха да препочетат да вземат само неговата комисиона Wink

На тези огледи агенции ли доведоха купувачите (като не се имали обаждане от частни лица) и как знаете, че са били купувачи, а не подставнеи лица? Не мисля, че брокерите ги разубеждават, те са съгласни и само на една комисиона, ако не могат да вземат две.

Къде продавате, в кой квартал?

Последна редакция: ср, 16 мар 2016, 11:06 от Анонимен

# 323
  • София
Vayana,

Пак от своя опит - това, че купувачите не са коментирали цената (ако са били наистина купувачи, а не подставени лица) не е задължително да значи, че смятат цената за приемлива. Културните хора няма да ви кажат "абе вие на кой свят живеете с тази цена!" - това по принцип, не за вас, не знам вашия случай. Освен другото, възможно е при конкретните хора причината наистина да не е била цената, а друго в имота. На вас със сигурност ви се струва прекрасен, обаче не е задължително да е такъв и за другата страна - хората са различни, търсят различни неща и оценяват нещата по различен начин.

Къде продавате, в кой квартал?

Достатъчно умна съм, за да напиша това  Wink Културните хора могат да попитат - какъв коментар на цената сте готови да направите? - например. Не са питали.
А че е прекрасен - техни думи, и лъснали погледи. И оценки на брокери.
В Бояна.

# 324
  • София
Агенции доведоха купувачите. Няма как да разберем дали са били подставени лица, но ако вие, брокерите, така работите - не ви прави чест! И защо изобщо го правите? И защо лъжете?

От написаното от мен изключвам tomeva

# 325

Достатъчно умна съм, за да напиша това  Wink Културните хора могат да попитат - какъв коментар на цената сте готови да направите? - например. Не са питали.
А че е прекрасен - техни думи, и лъснали погледи. И оценки на брокери.
В Бояна.

Не съм намеквала нищо за ума ти, Vayana, говорех по принцип от своя опит. Ако си го разбрала така, извинения!  bouquet

За коментара на купувача - понякога не е лесно да кажеш на другата страна дори и културно, защото се стига до неприятни коментари и разговори, които човек предпочита да си спести. А и в момента на огледа се съобразяват много други неща. Но това е само при положение, че купувачите са били наистина такива, а не подствени лица на агенциите, за да огледат имота и да кажат после "лично съм го виждал и снимал".

Бояна за апартамент е особен случай, това е мое мнение само  Peace Успех ви желая, сигурно ще има купувачи на друго мнение  Peace

Да поясня, все пак, за Бояна - моето мнение е, че при апаратамент най-важни са  инфраструктура и транспортни връзки с града, а при  къща това се компенсира от начина на живот. Но това си е мое мнение Simple Smile

Последна редакция: ср, 16 мар 2016, 11:21 от Анонимен

# 326
Агенции доведоха купувачите. Няма как да разберем дали са били подставени лица, но ако вие, брокерите, така работите - не ви прави чест! И защо изобщо го правите? И защо лъжете?

От написаното от мен изключвам tomeva

Кой сте "вие, брокерите?" Към мен ли се обръщаш? Защото аз съм била и продавач, и купувач, но никога брокер. Нямам нищо общо с тази гилдия.

Ами обърни се към Томева да те представлява, какъв е проблемът, ако й имаш доверие? Успех!  Peace

# 327
  • София
От твоите постове заключението е по-скоро, че си брокер. Ето, аз, Габриеле и др. не пишем като теб. Все едно.
А щом пишеш, че брокерите водят подставени лица на оглед би ли казала защо го правят, какво целят и защо лъжат?

Към tomeva отдавна съм се обърнала - до момента тя няма клиенти за Бояна, за мое съжаление.

# 328
От твоите постове заключението е по-скоро, че си брокер. Ето, аз, Габриеле и др. не пишем като теб. Все едно.
А щом пишеш, че брокерите водят подставени лица на оглед би ли казала защо го правят, какво целят и защо лъжат?

Към tomeva отдавна съм се обърнала - до момента тя няма клиенти за Бояна, за мое съжаление.

Vayana, помисли логично - ако бях брокер, щях ли да съветвам Габриеле как да си обяви имота сама, за да стигне до купувачите?!  Shocked  Напротив, щях да я убеждавам колко незаменими са брокерите и как тя без тях никога няма да продаде - не мислиш ли? Wink Ако и ти, и Габриеле не пишете като мен, това е защото сме различни хора с различен опит и различни приоритети Wink Всъщност, твоя си работа какво мислиш за мен....

Ами аз ти казах - за да ти огледат имота и да го снимат, за да кажат на купувачите, които се обаждат на техния "дубликат" на обявата, че лично са видели и снимали имота, което за купувача значи, че имота се предлага от агенцията. Купувачите също не искат да се занимават с агенции при имот, обявен от собственик, но за тях тези снимки и добре описан имот значи, че агенцията с право го обявява тя и собственика не продава сам. Това вече и Dr. Who го коментира.

Добре е, че сте се намерили с Томева и си имате доверие! Желая успех в продажбата!  Peace

П.С. И да, както си забелязала вече, обикновено разковничето за успешна продажба е в имота (къде е и какъв е), а не в брокера Wink

Последна редакция: ср, 16 мар 2016, 11:36 от Анонимен

# 329
  • София
Ами и аз написах -не са снимали, никои. Така че последващото ти обяснение в моя случай не е валидно. А това, което подчертаваш - съветите на Dr.Who съм се сетила и направила сама  Wink

А че си посъветвала Габриеле сама да продава не е толкова учудващо - аз съм получавала такъв съвет от брокер.
Разковничетата са най-различни - това ми е наблюдението, нищо че не съвпада с твоето  Simple Smile

Благодаря за пожеланието, знам, че ще успея!  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт