Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-7

• 109 317
  • 824
  •   1
Отговори
# 375
На прага съм на сделка за тристайно жилище в центъра на София. Почва да ме хваща параноя по много показатели. В началото цената ми се стори изгодна, но почвам да се разколебавам. Как да разбера дали е такава? Цялата статистика е на база офертни цени или е остаряла - тази, която намирам в интернет. Жилището съм го намерила без брокер, т.е. плащам комисион, но брокерът е на продавача. Те естествено ме убеждават, че цената е изгодна. Някакви идеи какво мога да направя?

Цената в пазарната икономика е мястото, където се срещат мераците на продавача с възможностите на купувача. Ако Вие се занимавате с покупко-продажба на жилища е едно, но ако искате да купите имот за ползване това, което трябва да гледате е съвсем различно.
Актуалната на цена на подобно на Вашето жилище може да го каже само Звездоброеца. Причината - сделките се изповядват на занижени, близки до данъчната оценка цени и статистиката не може да отговори на Вашия въпрос. Няма агенция или брокер, който да има всеобхватна пазарна информация, още повече в момента когато пазарът се променя - расте.
Тъй като подозирам, че искате да купите имот за ползване, гледайте следните неща:
1. Дали имотът Ви устройва като местоположение, етаж, разпределение. Вземете предвид и навиците си. Например ако при Вас живее възрастен човек, високата етажност е потенциален проблем при отказ на асансьора. Малките асансьори ограничават избора на количка за бебе с размерите си. И какво ли още не. Обмислете възможно повече фактори.
2. Дали можете да си позволите исканата цена.
3. Дали няма уловки.
4. Цената е много лесно да проверите със сходни или по цена имоти, или описаните в т.1 характеристики. Това няма да ви даде глобална информация, а просто да сте сигурна, че няма да се "минете". Вие не правите бизнес с имоти, а искате просто да не олекнете при бъдеща криза, нали така?
Ако минете през горните точки, тогава няма причина да не купите желаният от Вас имот. Моят съвет е да ползвате юридически гръб - адвокат. На цената от 100 до 400 лева (зависи дали искате само преглед на договора или участие в преговори) ще бъдете защитена от бъдещи проблеми. Ако имотът струва 100 000, тези пари са смешните 1 - 3 промила от цената и си заслужават отвсякъде.

Последна редакция: пт, 18 мар 2016, 08:30 от bachkator

# 376
Не разбирам защо трябва да има разлика?
  Няма да има смяна на предназначението, най - малкото. Интересува ме като фирма или частно лице имам по - голяма изгода да купя имот, че ми се върти една идея, дето не е узряла.
При положение,че не занам каква е "идеята",изключвайки и ДДС-то,категорично като часто лице е по-добре Peace

# 377
  • София, Bulgaria
ОТВАРЯМ ТЕМА ЗА ДИСКУСИЯ: Подценяват ли Купувачите и Продавачите сделките си с недвижим имот? Проблем ли да си вземем 1 ден отпуска и да го отделим за сделката си с "риск" да ни останат по-малко дни за третото ходене до Гърция тази година?  Или ще продаваме имот и се оставяме "пазарът" да покажел  newsm78 какво и как се случва? И още и още в този дух...

# 378
Вчера мина на второ четене промяната в ЗЕТ, според която се забранява остъкляването и санирането на парче. Как мислите ще се отрази това на цените на имотите? Предполагам на новото строителство ще се повиши повече, а на старите ще спре да расте, защото ще е по-трудно да се ремонтират и преустройват жилищата, които са купени на по-ниска цена с цел тотален ремонт  newsm78

# 379
И без да преустройва старото е с 1 стая повече, така че винаги ще си има търсене.
Освен това има много по-нормални начини за преустройство, които по никакъв начин не засягат фасадата, нито изискват разрешително.

# 380
  • Сф
ОТВАРЯМ ТЕМА ЗА ДИСКУСИЯ: Подценяват ли Купувачите и Продавачите сделките си с недвижим имот? Проблем ли да си вземем 1 ден отпуска и да го отделим за сделката си с "риск" да ни останат по-малко дни за третото ходене до Гърция тази година?  Или ще продаваме имот и се оставяме "пазарът" да покажел  newsm78 какво и как се случва? И още и още в този дух...

Томева, 1 ден за къде да стигне? За изповядване на сделката, мисля, че всички намират въпросния ден. Но обикновено ваденето на всички останали документи преди да се стигне до изповядването, не става за 1 ден. Там е проблемът. Че не контролираме всички процеси и хора, въвлечени в едно купува/ продаване.
Купувачи/ продавачи не подценяват, те просто не знаят.

# 381
  • София
Аз все още съм на етап търсене. Огледите искам да ми се случват в извънработно време. Често те са загуба на времето и на двете страни (некоректа обява и продавач) и не смятам да отсъствам от работа за това.
Виж след като намеря "нашето" жилище - тогава морето слабо ще ме интересува. И аз смятам, че само ден няма да е достатъчен. Приоритет ще са ми чисто жилище и изрядна сделка и ще заложа на това.

Изводите за мен след няколкоседмично търсене са:
1. Няма добър/лош квартал. Има нужди, начин на живот, критерии на търсещия;
2. за голямо мое съжаление често в обявите се "послъгва". Не разбирам, честно, защо. Имам глава на раменете и и ако искам ръжен хляб в целуфан няма да се вържа на ръчен бял (образно);
3. Повтаряща се обява не гледам - различната цена и предлагането на имота от няколко фирми ми мирише на гнило. От което вероятно страдат и коректни продавачи - както се споменава често;
4. Бих си позволила да коментирам цената само ако съм заинтригувана и бих купила. Останалото е обида и за двете страни.

# 382
3. Повтаряща се обява не гледам - различната цена и предлагането на имота от няколко фирми ми мирише на гнило. От което вероятно страдат и коректни продавачи - както се споменава често;
А често всъщност продавачите обявяват на много фирми, защото смятат, че така ще се продаде по-бързо. С течение на времето решават да намалят цената, но не се сещат за всички фирми, така някои остават на различна. Други пък фирми без знанието на продавача намаляват, за да са най-горе в обявите, случва се и нарочно продавачът да пуска различни цени, обяснението, което съм чувала е "Може пък тези да ми намерят купувач за повече пари".

Друга често срещана причина е когато сами си пуснат обява, има си дежурни агенции, които нападат такива хора и направо им разказват играта на продажбата.

Дано повече от тях прочетат какъв сигнал дават към купувачите Peace

# 383
4. Бих си позволила да коментирам цената само ако съм заинтригувана и бих купила. Останалото е обида и за двете страни.

Много добре написано. Peace
Преди няколко поста ,някой питаше защо при огледите не има коментар от страна на оглеждащия-ето това е точен и хубав отговор!

# 384
За всички, които търсят, недейте да търсите на всяка цена. Ние лично уж нямахме достатъчно пари и не искахме да се заробваме със заеми. Първо търсихме във Витоша, после около Лозенец и накрая изпадна сегашният ни апартамент в Гео Милев. За мен това беше недостижим квартал с доста скъпи имоти, но ето купихме там и сме много доволни, младежите де, защото те са там. Имаме и дворче, беседка, уредихме се с гараж под наем, страхотни съседи. Да ви кажа още не ми се вярва, че мъжът ми го намери, аз се оперирах тогава и даже не го гледах. Направо го купихме. Та не го мислете много вашето жилище ще ви намери, Успех Hug Hug Hug

# 385
  • София
По въпроса на Томева - при всяка сделка съм си вземала колкото трябва дни отпуска за вадене на документи и изповядване на сделката. То при мене няма как да излеза за 2 ч, или да закъснея, ако съм жива. Главната се страхува Биг Бос да не изреве за пари докато ме няма. Колегите не желаят да ме заместват - страхуват се от него.
На огледи ходех преди и след работа, в обедната почивка. Но пък брокерката ми беше близка и хвърчеше с колата да ме води.

# 386
За всички, които търсят, недейте да търсите на всяка цена. Ние лично уж нямахме достатъчно пари и не искахме да се заробваме със заеми. Първо търсихме във Витоша, после около Лозенец и накрая изпадна сегашният ни апартамент в Гео Милев. За мен това беше недостижим квартал с доста скъпи имоти, но ето купихме там и сме много доволни, младежите де, защото те са там. Имаме и дворче, беседка, уредихме се с гараж под наем, страхотни съседи. Да ви кажа още не ми се вярва, че мъжът ми го намери, аз се оперирах тогава и даже не го гледах. Направо го купихме. Та не го мислете много вашето жилище ще ви намери, Успех Hug Hug Hug

Това е стархотен късмет, браво на съпруга Ви със здраве за да де ползва от младежта квартала е наистина на хубаво място за мен по-добрия вариант от гъчканицита прехвалена Лозенец има много повече зеленина и спокойствие с удобен транспорт Simple Smile

Де и на мен да ми се отвори такава оферта, търся  в Изгрев и Дианабад.

# 387
Ние и там гледахме все компромисни, в Дианабад са ново строителство или панелки, а не искахме панелка. Интересно е, че беше стоял доста време на обява, но сега свалиха от цената и си разделихме разходите и се съгласихме, изобщо не съжалявам. Но дадохме още доста пари да го ремонтираме може да има 15 хил, но и вратите сменихме. А уж не беше старо, то всъчшност нито ново, нито старо, 92г. акт 16. Доволни сме, SNUFFX , успех и на тебе. А колкото до Лозенец, ей големи кемизарници видяхме там, ужас беше, мани....

# 388
Какво означава кемизарници  newsm78

# 389
Какво означава кемизарници  newsm78

дупки, бърлоги, мизерни апартаменти и пр. Simple Smile))

Общи условия

Активация на акаунт