Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-7

• 109 355
  • 824
  •   1
Отговори
# 600
  • In the shadows of my mind
Aз много добре разбирам от де идва white trash и в какъв контекст се използва.
Просто не виждам как на българската действителност се използват подобни нарицателни, които хич не могат да влязат в нашата реалност. Плюс това не всички в темата са новоизлюпени или не чак толкова ново- бизнесмени. Има (и то доста голяма част) купувачи, които нямат космическите стандарти на Аиша и биха влезли точно в това определение на "семейства с деца и куче", които търсят къща, но не могат да си позволят палат в Бояна.
Абе, като цяло лъхна страшно грозно от самия пост..

# 601
В гражданските правоотношения винаги субектите са на една плоскост, тоест-равнопоставени.
Стара или нова вещ...няма разлика при договор за покупко-продажба.
Отворете ЗЗД, не е дълъг закона. Тънко книжле е...

# 602
Може ли цитат с точния член от ЗЗД, който безусловно казва такива работи? Особено при сделки с "втора ръка" имущество?

Чл. 193. Продавачът отговаря, ако продадената вещ има недостатъци, които съществено намаляват нейната цена или нейната годност за обикновеното или за предвиденото в договора употребление.
Продавачът не отговаря за недостатъците, които са били известни на купувача при продажбата.
Продавачът отговаря и когато не е знаел недостатъка. Съглашението за освобождаване от отговорност е недействително.

Чл. 195. В случаите, в които продавачът отговаря съгласно чл. 193, купувачът може да върне вещта и да иска обратно цената заедно с разноските за продажбата, да задържи вещта и да иска намаляване на цената или да отстрани недостатъците за сметка на продавача.
Той може да иска и обезщетение за вредите съгласно общите правила относно неизпълнението на задълженията.

Чл. 196. Купувачът има правата по предходния член и когато вещта е погинала или е била повредена, ако това е станало поради нейните недостатъци или поради случайно събитие.

Е, това наистина не е во веки веков:
Чл. 197. Исковете на купувача по чл. 195 се погасяват с изтичане на една година при продажбата на недвижими имоти и на шест месеца при продажбите на движими вещи. Ако продавачът съзнателно е премълчал недостатъка, срокът е тригодишен. Срокът може да бъде продължен или съкратен със съгласие на страните.
Срокът тече от предаването на вещта.

----------------
Както виждаш, никъде законът не разграничава нови и втора употреба вещи, но си права, че при стара кола особено се включва посочената от теб клауза. Тя обаче, съгласно последното изречение на чл.193, което съм подчертал и болднал, е недействителна, както виждаш.
Затова съм започнал с "ако се спазваха законите", защото на практика действително е много трудно, да не кажа направо невъзможно наистина да осъдиш някого при скрити недостатъци.

# 603
Цените не са съвсем нереални. Едни от най ниските в Европа са. Например в Румъния за последните 5 години имотите поскъпнаха драстично, особено в столицата. Навсякъде е огромно преимущество да притежаваш недвижим имот. Само ние искаме с трици маймуни да ловим.
Съгласен съм, и относно какво е реална цена, също няма ясни критерии. По-правилно е да кажеш пазарна цена (цена на която реално в момента можеш да купиш/продадеш имот). Пример от реалността - в малък град (около 45,000 жители), продаден тухлен с гараж в центъра, около 100 кв. метра за 30,000 евро.
В София за тези пари ще намериш панелна гарсониера в краен квартал. Това е пазарната цена, макар и да е ясно, че тухленият е по-хубав и по-голям.
А какво се случва с пазарът на недвижими имоти - може би е по-правилно да се коригира какво се случва в София (като гледам коментарите 90% са за столицата). От 2008 год. насам имаше спад на цените, полека падат и лихвите, в момента има ипотечни кредити за 4%, а по депозитите е около 1%. Съответно хората се насочват към някаква по-добра инвестиция или пък вземат по-голям кредит (понеже е по-достъпен). Има засилено търсене в резултат цените се вдигат, а строителите започват нови обекти, където дори и на зелено вече има продажби. Може би това ще е тенденцията през следващите 2-3 години поне, после може да има някакво забавяне. Ако можеше да се предскаже развитието на пазара на имоти, човек би бил милионер Simple Smile

# 604
Както виждаш, никъде законът не разграничава нови и втора употреба вещи, но си права, че при стара кола особено се включва посочената от теб клауза. Тя обаче, съгласно последното изречение на чл.193, което съм подчертал и болднал, е недействителна, както виждаш.
Затова съм започнал с "ако се спазваха законите", защото на практика действително е много трудно, да не кажа направо невъзможно наистина да осъдиш някого при скрити недостатъци.

Това е голяма дивотия, особено член 196, предвиждащ купувачът да иска разваляне на сделката даже ако стоката е повредена от случайно събитие Shocked Демек ако купя крава и я удари гръм мога да искам продавачът да ми върне парите #Crazy

Обаче член 197 дава възможност за измъкване от отговорност за дефекти:

Чл. 197. Исковете на купувача по чл. 195 се погасяват с изтичане на една година при продажбата на недвижими имоти и на шест месеца при продажбите на движими вещи. Ако продавачът съзнателно е премълчал недостатъка, срокът е тригодишен. Срокът може да бъде продължен или съкратен със съгласие на страните.
Срокът тече от предаването на вещта.

Чиста работа, това е равносилно на предложения от мен текст - уговаряме 10 дена "съкратен" срок и толкоз. Никой не може да живее на тръни цяла година, че нещо няма да му се случи с продадения апартамент.

Може и да се напише, че Купувачът е надлежно запознат със състоянието на имота и го купува с всичките му недостатъци. Т.е. надлежно е запознат с тях.

# 605
Това е голяма дивотия, особено член 196, предвиждащ купувачът да иска разваляне на сделката даже ако стоката е повредена от случайно събитие Shocked Демек ако купя крава и я удари гръм мога да искам продавачът да ми върне парите #Crazy

От случайно събитие, ама ако е имала скрити недостатъци - в чл.196 съюзът "или" не е коректно използван, но все пак се казва, че има правата по предходния член, а той говори за скрити дефекти. Няма правата изобщо при случайно събитие да иска разваляне, а само ако е имало скрити недостатъци.

Т.е. случайно събитие е например земетресение и къщата ти се е съборила, защото е имала скрити дефекти, а ако ги е нямала, нямало е да се събори, само тогава можеш да претендираш обезщетение, но на практика всичко това е всъщност невъзможно за доказване.

За уговорянето на 10-те дни си права, ама никой не го пише, сигурно Айша не го е писала в договора и точно както посочих, оня е можел да има претенциите, изброени в чл.195, включително да си иска парите обратно и разваляне на сделката. Както и да е, тригодишният срок сигурно е минал, така че Айша може да спи спокойно Peace

# 606
  • София
Много сте докачливи тук. И как се припознахте в белия боклук?
Нали в Мамата всички са умятни, имащи, успели.
Някой попита за квартинатни по селата около София.Имам поглед над наематели в Симеоново и Драгалевци. Но не в новите блокчета и къщи. Има доста стари, номенклатурни вили на доизживяване. СТроили ги  като прогимнзии, сега нямат възможност да ги поддържат. Продажбата е трудна заради неуредени документи. Та  там се заселва белия боклук. За мене това са семейства с няколко деца, работи  само бащата по строежи или нещо подобно. . Майката освен да ражда и да люпи семки пред ТВ Планета за друго не я бива. Та за тях писах - често бягат и завличат наемодателите.
Не, не съм потърпевша, нямам имот там.
По другия въпрос - Татко Мецане, спя си съвсем спокойно. Няма кой да развали сделка с мой имот.
Пуяка да е мислил и гледал. Няма как да съм скрила, че апартамента е студен с външни северни стени. При оглед на блока това се вижда и от дете.
Течащия канал над ел. таблото на блока също няма как да маскирам. То е до входната врата на блока, вижда се с просто око. Кривите стени и те се забелязват, не може да се скрият. Той идва много пъти със строители и архитекти да мислят за ремонта. Пусках го в къщи на добра воля, без да съм длъжна преди сделката. Документи за надстроения 4ти етаж също е можел да потърси в съответната служба. от тях щеше да разбере дали строежа е извършен коректно или не. Все пак човек трябва и да мисли като купува. Но щом още живее в номенклатурната кооперация значи му харесва.

# 607
А ако в един момент надстройката падне върху му и го убие пак ли спокойно ще спите. Да му бяхте сложили анонимна бележка в пощата, че има проблем със сградата и могат да опитат да махнат надстройката.

Освен виновна сте и нагла! Да сигурно много хора ще си маскират пукнатината и ще го продадат, но трябва да си особена порода ..., че да се похвалиш така.
Също и коментара, как сме се били припознали видиш ли Simple Smile Хайде отивам да гледам планета и да люпя семки  ooooh!

# 608
  • Sofia
Не забравяй и за секса, че тея деца, кой ще ги ражда? Grinning

# 609
  • Sofia
Семейства с няколко деца - бял боклук???, само бащата работи, на строеж, майката люпи семки по цял ден и ражда???Осъзнаваш ли какво пишеш?! Ти явно нямаш деца и слава Богу!

# 610
  • Сф
А пък вие сте много докачливи, като ощипани моми сте. Сякаш цяла София е образована, културна, със стабилни доходи и живее в Лозенец.
Аиша гледа от нейната си камбанария на продавач, останалите гледаме като купувач. Затова е и толкова "неморална", ама всеки си гледа интереса. Нали знаете приказката за баницата...

# 611
То па Лозенец да не е върхът на сладоледа? Laughing  На майната си е спрямо центъра и вече е така презастроено, че си гледате един друг в прозорците. Никога не съм разбирала тази мания по Лозенец.

# 612
Много страсти, много нещо Simple Smile Мисля, че истината е някъде по средата, както обикновено. Че "бял боклук" не е приложим термин за БГ, съм съгласна, най-малкото заради историческото ни развитие - без африканци, без робство, без разнообразие от етноси, но затова пък с 50 години настойчиво насаждане за идеята за равенство на всички. Лично аз не бих го употребила, което не значи, че когато давам под наем, няма да гледам доходите и заниманията на потенциалните си наематели. Нещо, което е нормална практика навсякъде по света.

За апартамента на Айша има много неизвестни: кога е правена надстройката (преди или след '89-та), как е правена конструктивно, имало ли е тавани или е бил с плосък покрив, как е уреден въпросът с правото ("въздуха") и разни такива. Защото 3-етажно тухлено номенклатурно блокче в общия случай е строено така, че да носи отгоре поне още два етажа - "другарите" не са правили компромиси, когато са си строили за тях. Разбира се, това е обобщение и винаги може да има разлики в някой индивидуален случай, затова казах, че информацията е изключително непълна.

А тя как представя нещата, е отделен въпрос. Мисля, че бях срещала нейно мнение, че са го продали, за да купят две други, за да има и за дъщеря й. Нейна си работа, просто на мен ми изглежда сякаш продаването не е било желано, а по  необходимост, но може и да греша. И си е купила в ЕПК блок в Дианабад, който (естествено) много си харесва Simple Smile Няма лошо, всеки си харесва това, което има.

За Лозенец - той е широко понятие и има всякакви места и случаи (за Лозенец обявяват и Сребърна, и Банат, та чак и Кръстова вада, които може да са в район Лозенец, но не са в кв. Лозенец). Лично аз си го харесвам Simple Smile  

# 613
  • София, Bulgaria
Дава дена не ми се четат коментари за нечие изказване. Да, всеки има право на мнение, но все пак нека се придържаме към темата.

Животът е толкова шарен и хора всякакви, както и мечти и виждания.

# 614
Всъщност наистина е шарен, и не всички купуват тристайни тухлени на среден етаж в Лозенец или Изток Simple Smile
Та всякакви мнения са полезни.

Общи условия

Активация на акаунт