Зъбките го мъчат вече, ОКТОМВРИйското човече - еп.2

• 50 123
  • 724
  •   1
Отговори
# 195
  • Whatever our souls are made of, his and mine are the same.
Shiker,по-назад в темата бях разказала за ортопеда.Значи,аз от първия месец настоявах на педи да ми даде направление за ортопед(защото знам от друга тема във форума,че е задължителен,а не препоръчителен) и тя все отлагаше и все казваше,че има време.В третия месец успях да взема направлението и като отидох при ортопеда той беше силно учуден защо идваме чак в 3тия месец,след като по програма детско здравеопазване този преглед е задължителен!?Каза,че при детските кости 4 месеца са като при нас 4 години и е трябвало да отидем по-рано.Обясних му,че джи пи-то не ми е дало и той каза "ами някой трябва да им го обясни,явно не го разбират,че е задължително" . Слава богу,бебчо нямаше проблеми.Ще стискам палци и при вас да е така.А и доколкото знам ако има проблем,то той не може да се види с просто око,затова се прави прегледа с ехограф! Peace

# 196
Благодаря ти за разяснението. Много се ядосвам на тези доктори. На всичкото отгоре нашата не ни даде направление, каза че прегледа не се поема от касата, което не е така, още повече, че се оказа задължителен, както ти каза. Даде ни координатите на един доктор в Стара Загора, днес му звъннах да си запишем час и той започна с това - прави се УЗ да се провери за луксация на тазобедрените стави и при мен този преглед не се поема от касата и е платен - 40лв. Няма да обеднеем, естествено, че всеки иска най-доброто за детето си, но защо подяволите трябва да плащаме за нещо, което по принцип трябва да е безплатно.
Всички доктори си правят каквото искат и ние си мълчим. Още през бременността като си писахме с другите момичета имах чувството, че живеем в различни държави - на една едно се полагаше по каса, другата си го заплащаше...

# 197
Добре, няма ли някъде официална информация кое е задължително и по каса? Носиш им го и им го плясваш в лицето и си искаш направлението. Що за чудо на гърба на бременни и деца да изкарват пари, знаейки, че те са най-чувствителната тема и там човек средства рядко пести...  ooooh!

# 198
Ами лично аз нищо не мога да разбера. В програма детско здравеопазване пише, че още в 1-я месец се прави изследване за луксация на тазобедрените стави, но никъде не е споменато дали този преглед трябва да го извърши личния лекар на детето или от ортопед. Чета за "рискови деца" и по преценка на лекаря, никъде не намирам информация, че личния лекар Е ДЛЪЖЕН да прати бебето при специалист.
И сега търся да видя дали се поема от касата, никъде не намирам инфо, някъде чета, че се поема, но ехографа не а то се прави с ехограф. И аз не знам последно кое как е.
Ако видя черно на бяло, че пише, че се поема от касата и е задължителен още през 1-я месец, на личния лекар ще й хвърчи перушината. Аз може да си трая, но ММ никога не си оставя магарето в калта  Naughty

# 199
Едно е ясно - Хипократовата клетва и илюзия...
Стискам палци най-вече на Дани нищо да и няма, а останалото на първо време не е толкова важно, но е неприятно.

# 200
Благодаря ти! Да кажат, че е здравичка, пък майната им на парите!

# 201
По въпроса за ортопеда, аз лично раждах в Токуда, и там още преди изписване всички бебета минаваха през ортопедичен преглед. Отделно заведох отново малката, когато стана на 1 м. Всичко беше наред, но ни казаха пак да отидем като навърши 6 месеца.

# 202
Нас не са ни пращали. От темата научих, че е задължително, на следващата консултация ще питам, но и да не ми дадат направление ще отидем на частно. Дано не е много късно  Confused но в Русе има само един, който се води детски ортопед и работи в поликлиниката и сега точно при тази грипна епидемия не мога да рискувам да я заведа там! Иначе бих отишла и по - рано...ако не четях тук никога нямаше да разбера, че е толкова важен този преглед... Close

# 203
 Привет,
ShikeR при нас се изписват профилактично гащички, до 3 месец поне бебетата носят такива. Първият ехографски преглед го правят още на 2-3 ден след раждането в болницата, при нас тогава се откри проблема, но това не е практика навсякъде, иначе първия ехографски преглед се прави между 4-6 седмица и е задължителен. Ставата може да се оцени реално само ехографски, мерят се ъгли и формата на ставната ямка.  При нас също така се даваха съвети от педиатрите детето да лежи само по гръб, а не настрани, или леко наклонено настрани, подпряно с навито на ролце одеало. Слагането по корем също не го препоръчваха, защото когато детето се подпирало на коленца, главата на ставата се избутвала назад и можело да има неблагоприятен ефект. Надявам се при вас всичко да е наред bouquet

Последна редакция: пт, 12 фев 2016, 06:14 от Bubbi

# 204
  • Сливен
Според мен докторката на Шикер е имала предвид това, че този лекар не работи по здр. каса. Поне така си мисля аз - защото дори и да даде направление, той като не работи със здр. каса, направлението няма да свърши работа. А в нашия град не знам дали има такъв специалист. А бе сложна работа.

# 205
Нас ни изпратиха на ортопед чак в трети месец и нищо не сме плащали. Ходихме в Горна Баня при д-р Стефанов и въпреки че намерих доста отрицателни коментари за него, останах доволна от прегледа. Не ни се наложи въобще да чакаме, прегледа ни и на ехограф, беше долу-горе любезен. Иначе преди прегледа още попаднах на тази брошура за задължителни прегледи при децата: http://d2lwoed6slg2cc.cloudfront.net/uploads%2FContent%2F2014072 … fa5fc9ff340c3.pdf, та и аз малко се притесних, че педиатърката ни праща чак в трети месец, но и при нас за щастие нямаше проблеми

# 206
Както писах по-назад в темата и ние ходихме след първия месец на ортопед. Позната лекарка ми каза, че бебетата задължително трябва да мине този преглед след първия месец. Попитах личната и тя каза, че има време- до петия месец бебето трябвало да мине на ортопед и не ми даде направление. Водихме го в частния кабинет на лекар от клиниката в Горна Баня. Той препоръча да отидем отново след шести месец, когато бебето започне да сяда.
Вчера бяхме на консултация- 8160 гр и 68 см. Биха ни хепатитната ваксина. От следващия месец започваме с двойните ваксини.
За захранване педиатърката каза от следващия месец, защото си наддава добре на кърма, но аз мисля скоро да го пробвам с пюренце.
Аз също все още използвам за разходка коша за новородено, въпреки че на дължина го изпълва целия. Мисля към края на другия месец да го сменя с летния кош. Кошницата за кола също му е малка, трябва да изберем столче.
За къпането- ние къпем бебчо през ден-два с Биодерма. Косичката му се омазнява понякога, но в последно време все по-рядко.

# 207
Хоп-троп, да се разпиша,че изтървах. Ние бяхме няколко дни на Пампорово и нищо не съм чела. Сега ще наваксам Simple Smile Шикер, не се притеснявай. Всичко ще е наред с Дани. Аз водих Косьо след първия месец. Тогава лекаря ми каза, че луксации се получават по-често при деца, родени секцио. Ортопедични гащички носи дъщеричката на кумата ми, няма никакъв проблем сега.

# 208

Вчера бяхме на консултация- 8160 гр и 68 см. Биха ни хепатитната ваксина. От следващия месец започваме с двойните ваксини.
За захранване педиатърката каза от следващия месец, защото си наддава добре на кърма, но аз мисля скоро да го пробвам с пюренце.
Аз също все още използвам за разходка коша за новородено, въпреки че на дължина го изпълва целия. Мисля към края на другия месец да го сменя с летния кош. Кошницата за кола също му е малка, трябва да изберем столче.
За къпането- ние къпем бебчо през ден-два с Биодерма. Косичката му се омазнява понякога, но в последно време все по-рядко.
[/quote]
Леле Avonita, 8160, 68 см не е ли множко newsm78 На колко месеца сте?

# 209

Леле Avonita, 8160, 68 см не е ли множко newsm78 На колко месеца сте?
[/quote]

Аз се притесних, като го прочетох това... Ние сме само 6 кг и 63 см на 4 месеца... Той вярно, че се роди мъничък, само 2700, ама все пак това е огромна разлика

Общи условия

Активация на акаунт