Отговори
# 540
  • София
addicted2U ето тези двата взимаме у дома:
Скрит текст:

Особена разлика между тях не намирам, честно казано, така че, ако няма първия, съм взимала и втория за нас. В по-големите вериги магазини в София ги има, както и в доста "био-магазини".

Аз също съм пила чай с анасон и копър Wink както и още 1-2 вида чай за кърмачки, много ми помагаха да съм спокойна, не знам за кърмата дали са помогнали обаче  Laughing
На малкия вода не съм давала, а той и след захранването я отказваше и си наваксваше течностите с кърмене преди и след всяка друга храна... Чак след годинка и нещо успяхме да се убедим да пропие вода и то защото мама вече не беше налична нон-стоп и му се наложи да се адаптира.

Повечето кърмени бебета инстинктивно отказват да пият водата, затова се налага да се подслажда, за да я приемат изобщо. Кърмата по принцип сладни и бебетата я предпочитат пред водата.
Криси - разликата е, че ние се храним с твърда храна и водата ни е много необходима, а кърмата е основно вода. Количеството вода, което едно бебе приема отнема от количествата кърма, което може да доведе до недостатучно хранене и наддаване. Затова и Световната Здравна Организация дава препоръки на изключително кърмените бебета да не се дава вода, но да се кърмят на поискване - т.е. да имат достъп до кърмата и когато са гладни, но и когато са жадни. За да се гарантира, че получават всичко от което имат нужда. В ден с 40 градуса темепратура, бебето ще суче много по-често, за да си набави вода. Когато храненето е на определн от майката режим нещата се разминават...
Ето сайта на СЗО по темата: http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/
За адаптираните млека вече е друг случая.

# 541
Аз вода предложих един- два пъти, но бебето не пожела да пие. Кърмехме се на поискване.
Вода със захар- НЕ!
За жълтеницата не знаех, че има връзка с кръвната група. Моят син е взел моята кръвна група-Б, и нямаше изобщо жълтеница.

Ани Минкова, а защо ще къпеш бебето с жълтък? Не питам, за да се заяждам, наистина ми е интересно. За химията в козметиката съм съгласна, колкото повече се избягва, толкова по-добре.

Бебешките дрешки ще пера със Персил Сензитив. Което ме подсеща,че май е време да почвам с прането вече, достатъчно се мотах.

Крем за зърна ползвах Лансинох, не съм го измивала преди кърмене. Преди раждането не помня да съм се мазала.

# 542
Намерих една статия за по-старите методи. Не искам да се заяждам, но доста от нещата наистина нямат смисъл в наши дни. http://semeistvo.rozali.com/bebe/osoliavane-na-bebeto-i-drugi-obichai.html

# 543
Здравейте момичета,
И аз съм на мнение че вода трябва да се дава какво като кърмиш то не е казано да изпие един литур а само да си изплакне устата.Пък и си мисля че като ревне цяла нощ не чайове ще варим не копъри ми каквото ни дойде на акъла Simple Smile
Zina относно раждането с упойка и аз така се бях навила и моята лекарка така хубаво ме разубеди че в крайна сметка нищо положително не разбрах да има от нея освен някакво притъпяване на болката. Моя съвет е да говориш  с лекаря ти и какви рискове крие тя особено като ще раждаш в Майчин дом за там сме чували не един и два проблема точно с упойките.

# 544
Megi_d, мнението ти искрено ме разсмя  Joy Като тръгне да реве бебето от девет дола вода, ще му вадим както се казва. Относно упойката, моята лекарка ми каза, че тук била едва ли не задължителна  #Crazy Няма да се правя на героиня, страх ме  е от болката и с ухота ще приема.

# 545
И аз смятам да раждам с упойка и ще го обсъдя на следващия преглед с лекарката ми. Много гинеколози са против упойките, защото когато си с упойка не си толкова мотивирана да напъваш, както когато си без. Както за всяко друго нещо и тук мненията са противоречиви, но не смятам да се съобразявам, защото ще раждам аз, а не някой друг!

# 546
Относно жълтеницата при новородените, много често тя е физиологична( бебето се адаптира) Н

# 547
Относно жълтеницата при новородените, много често тя е физиологична( бебето се адаптира) На някои бебето е по-ясно изразена, на други може да не им личи дори, че са жълтички. Причината може да е както кръвната група, Rh фактора, кърмата, инфекции, генетично заболяване, някои малформации, някои синдроми и др. Но като цяло е нормално едно бебе да мине през тази физиологична Simple Smile . Тя минава и най-бързо. За това се правят и кръвни изследвания на бебето, за да се следят ред показатели, за да се знае как се справя организма на бебето с промените.......( грубо казано).

Може да е доказано,че едно бебе няма нужда от вода в началото, когато е на изкл. кърмене, Но има бебета, които си я искат с рев, за мен е повече да му изплакнеш устата, не толкова да пие вода. Няма да давам вода в началото, но със затоплянето, когато млякото по-бързо вкисва мисля да изплаквам устата( ако и бебето иска вода), за да не остава пресечено мляко в устичката. Че съм виждала майки, които си насилват бебета да сучат по график, дори да ги будят за кърмене и то като му се спи не сучи ефективно, остава мляко в устата и после засъхва,...
При новородените храносмилателната система не е пригодена да приема каквито и да било други храни освен кърма. А после за захранването....пак едно на ум момичета, макар, че всяка си решава за бебето. Не случайно са изготвяни с години тези схеми за захранване, дават се определени храни, според етапът на развитие на храносмилателната система. Ако едно бебе бъде захранено без всякаква мисъл, то ще имате едно "разстроено" бебе, което и като голям ще има проблеми с храносмилането. Знам, че е рано, но може на някой да му интересно. Диетолозите( не тези дето изготвят режими във кварталния фитнес, а хора с дипломи по Хранене и Диететика) още преди години говореха за "генетичното захранване". Най-просто- ние сме предразположени да яден храни, характерни за нашия регион, имаше на времето статии как ако захраниш едно африканче, за което бананите( примерно) са основна част от храната на поколения в рода му ще реагира по друг начин ако го захранват в Скандинавия, където се яде предимно риба... Генетично сме предразположени към определен тип храна съобразен с нашите нужди, Когато вече храносмилателната система е достатъчно зряла опитването на всичко си е просто плюс.Simple Smile  В днешно време можем да намерим много храни, които не са характерни за нашите ширини или са култивирани, но там идва въпроса за ГМО, за това че докато стигнат тези храни от единия до другия край на света се третират с ред химии, за да се запазят свежи и ароматни....

За крема за зърна на Матернеа го дават, че може и преди раждането да се прилага, на мен ми се наложи, когато ми изби "мляко" някъде 5 месец и така ми изсъхнаха рязко зърната, бяха много чувствителни. Почнах да се мажа само след баня, сега като усетя че има нужда.

Така да мразя анасон.....дори само миризмата,надявам се, че ще се справим с коликите преди да сме стигнали до този последен вариант Simple Smile
Знаете ли къде има Банки за майчина кърма в Пловдив? Не съм се търсила инфо, но като говорим за кърма се сетих, че ще е от полза да се знае ако на някой не му стига или му е в излишък кърмата....

# 548
Тази вода на новородени е толкова спорна. Не го мислете от сега, бебето ще си покаже. Аз изхождам от факта, че стомахчето е малко и, ако пие вода ще е за сметка на кърмата. Синът ми не искаше, пропи след 6- ят месец. Изобщо не е задължителна при бебетата на АМ. Те си знаят искат ли.

# 549
  • София
Храненето си е цяла наука...  Rolling Eyes

Не съм предполагала, че може да е толкова сложно и индивидуално. След тежките колики на моя син, подходих към захранването по най-предпазливата и щадяща схема. Захраних на 6 месеца и малко, с оризова каша смесена с кърма. Буквално съм давала храната първи ден 1 лъжичка, втори ден две. Отделях по седмица на всяка нова храна и вървяхме като цяло сууупер плавно и бавно. И пак имахме големи драми. Нередовен стомах ни беше най-тежкото. Хранене така и не успях да заместим, докато не се върнах на работа (беше на година и два месеца) и по неволя се наложи да си замести закуската, защото аз се прибирах на обяд, в първите месеци работех на половин ден. Затова пък сучеше много активно и макар и да не съм го планирала, кърменето си продължаваше. После си дадох сметка, че за детето явно е било важно и си е имало причина, което обаче не му пречеше да си похапва добре и да наддава активно. И сега си е ящен Simple Smile След години правихме тестове за хранителни алергии, но от там не излезе нещо притеснително.
Тази есен си направихме семейно тестове за хранителна нетолерантност (нещо като хранителна алергия с отложен във времето ефект) и там вече излязоха много зайци - при малкия и при мъжа ми много сходни, аз практически нямам. В тази светлина хранителните ни преипетии ги видях в нова светлина. Сега се надявам бебето да вземе повечко от мен, но и се надявам да съобразя захранването с индивидуалните наблюдения на детето по-добре.
Наблягам активно и на пробиотиците, с надеждата с тази бременност да имам по-балансирана чревна флора, която евентуално да подпомогне и бебето - като съставки от моята храна които стигат до него сега, както и до микробиом, който ще му предам по един или друг начин занапред.

# 550
Аз утре мисля да питам АГ-то дали може да ми предпише някакви пробиотици, които да ми помогнат срещу запека. Ти какви пиеш, Абел?

# 551
  • София
Семейно ползваме тези, спряхме се на тях, защото имат 14 различни щама, не съм попадала на други с толкова много, които да се предлагат тук: http://bio-kult.bg/bio-kult
Като забременях не съм ги спирала, моя АГ каза, че може да си ги пия, в средата на бременността само си увеличих дозата. Много се надявам да има реална полза и за бебето от тях.

Zoι - вие на АМ ли сте били? Ако не е пиел вода, как се отнасяха педиатрите към темата?

# 552
zina колко излиза раждането в Майчин дом?Аз вече съм притеснена,чета за Окръжна само как не ти обръщат внимание и отнощението към майките е ужасно и не трябва да имам големи очаквания,та се чудя дали да не се откажа единствено ме спира лекаря,но все пак и там има специалисти newsm78

# 553
  • Варна
Не бих родила естествено без упойка, правила съм го вече  ooooh!
Бих разказала, но не е четиво за бъдещи мами  Confused
Само ще отбележа, че се осакатих в сексуално отношение, доста време ми трябваше да си възвърна нормалният брачен живот.
Аз съм чела само хубави неща за Майчин дом.......късметлийка съм  Grinning
По темите чета, че раждане със секцио с избор на екип е 1140 лв., без избор на екип 980 лв.
в сряда съм напреглед и ще попитам на място.
На малкият съм давала вода докато кърмя, но това беше преди близо 11 години и практиката си беше такава. Също така го кърмих на 3 часа. Сега мисля да е на поискване а за водичката ще видим. Давала съм и много чайчета за колики - от семена на копър. Много обичаше да пие чай и до ден днешен е така, пред него предпочита само вода.
Купих днес козметика Бюбхен, в ДМ нямаше, взехме го от Депо Борсата. Много набързо хвърлих око и на други неща, цените ми се сториха много добри.

# 554
Abel, и аз с храненето бях много внимателна. Късно захранване, лъжичка по лъжичка. Нямаше никакви проблеми, продто аз много влязох в темата. Като бебе ядеше, сега ми къса нервите, че не иска Simple Smile
 Кърмих до към 3-ят месец. Значително ми намаля кърмата там някъде, дохранвах и не си дадох много зор тогава да я увелича. Вода категорично не искаше. Педиатърът тогава ми каза същото за АМ, като за кърмата че то е 90% вода, бебето си я взима. Не съм давала за изплакване на устата, чела съм много ужасии за гъбички и т.н., нищо такова не му се случи.
 Козметиката на бебето беше Мустела, Джонсън е за мен Wink. Сега не знам още. В болницата ще имам много подаръци от различни фирми, ще им пробвам тестерите.
Днес купих с умиление биберони и шишета. Едни розови, захаросани Simple Smile Също и някои дребни неща като ножичка- на Чико е много съм доволна от нея до сега, гребен и четка на Нук за струпеите на главата, кутийки за биберони, четка за шишета, клечки с ограничител и съм готова.

Общи условия

Активация на акаунт