Helau!!! 191-ва немска карнавална тема

• 76 850
  • 749
  •   1
Отговори
# 90
Мама Ени,  когато ходих най-първия път в бюрото  просто ме регистрираха и ми дадоха документи които да попълня. Там описвах всичко. Поискаха ми личните данни, дали съм работила някъде, какъв е бил видът на договора ми ако съм работила  и т.н. На втората среща въведохме всичко с консултанта. Прави се профил. В него пише на колко си години, какво си работила, какво търсиш като работа и евентуално връзка с теб. Тук при нас няма какво да ми предложат като курс които да посещавам ( поне това което искам аз). Не знам ти какъв курс искаш да посещаваш.  Всичко това може да се вижда от фирмите които търсят такъв човек. Т.е. може дори и да не си подала документи при тях за определено работно място да те потърсят те. На мен ми обясниха, че ако съответната фирма иска някаква квалификация от теб след като те е назначила, чак тогава бюрото може да заплати този курс. Мисля, че при всеки е различно. Има разлика също дали се регистрираш като безработен или търсещ работа.  След попълване на всичко ти дават име и парола. С тях от вкъщи можеш да преглеждаш обявите за търсене на работа и да правиш курсове. Имат различни.   Ако има нещо друго питай.

# 91
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
мама-Ени, но за курсове, не се ли ходи само в Агенцията за работа, а в Арбайтсамт е когато си безработен.  Naughty Ужас, въобще не са ми ясни, а уж ги бях чела всички ведомства за какво са. newsm78 Трябва да науча най-накрая кое е "джобса", поне да помагам адекватно във фб групите,

Arbeitsamt е Агенцията за работа. ходи се, ако си безработен, съкратен и получаваш обезщетение или ако си търсиш работа (arbeitssuchend).
Job center е когато си трайно неработен и нямаш пари да живееш, тогава подаваш камари документи, и ти поемат част от разходите - наем и прочие, незнам точно какво поемат. Това е Джобса хихихи

за курсовете: след майчинството ме съкратиха Confused и отидах в АА, след като попълних всички документи и споменах, че искам да направя Weiterbildung и ми издадаха един Schein и трябваше да си намеря какво ми пасва. От фирмата, която организира курсовете пратиха Angebot  на АА. Те одобриха и аз почнах курс. Платиха ми всичко. В случая не учих нова професия или нещо подобно, а 2 месеца си опреснявах знанията по софтуера, който ползвам.
Повечето фирми, които предлагат подобно обучение са или с дистанционно обучение с онлайн връзка, или самообучение - дават ти обучаващо видео и ти сам си цъкаш. Доста са скъпи подобни курсове, поне в моята област. около 3000Е бяха  Shocked

# 92
Job center е когато си трайно неработен и нямаш пари да живееш, тогава подаваш камари документи, и ти поемат част от разходите - наем и прочие, незнам точно какво поемат. Това е Джобса хихихи

Стига бе, тази агенция дето раздава помощите не е ли социаламт  Shocked ?
На мен Job center ми звучи като място, където да си потърсиш работа  newsm78 .

# 93
  • На зелено
има курсове, които с удоволствие и сега бих изкарала, но 5100 евро и с учебниците вкъщи да си уча, без присъствие, някак си не ме влече.

# 94
  • HH
Тези курсове са голяма тесла. Ходила съм на 3 в ARD/ZDR Medien Akademie. Винаги тридневни, най-евтният беше 1500Е, даже се чудя работодателите как се навиват да ги плащат. Не че са лоши, но не мога да кажа, че съм научила нещо ново. По скоро са добър вариант за обмяна на опит с колеги от същата сфера.

# 95
Мама-Ени,
да ти кажа за моя опит с Арбайтсамта. Аз не съм работила в Германия, съответно нямам право на обезщетение тук. Курсове не можеха да ми предложат по моята специалност. Такива за езици и компютър, на мен не ми трябват - и английски владея отлично и с компютъра се справям. Исках да си продължа курса по немски след интеграционния, но се оказа, че понеже не съм техническа или медицинска специалност при нас могат да ме пратят на общ такъв и то само следобяд от 13 до 17 часа, защото не съм социална (мъжа ми изкарва достатъчно) и не получавам обезщетение, които ходят сутрин на курс. Отказах, ДГ на сина ми е до 16.30ч., а без работа дъщеря ми не я приемат в занималня при нас следобяд. Отидох на един бевербунг курс, който се оказа пълна боза, просто едни пари се заплащат на една фирма. Този курс ми поеха изцяло, заедно с пътните разноски. Мога да ти кажа следното в крайна сметка:
1. Зависи каква работа търсиш - най-трудно се намира работа почасова само сутрин, поне при нас. Ако можеш да работиш цял ден, има кой да ти гледа децата - супер, при мен това се оказа препъни камъка, на никой не му трябва работник от 8.00 до 15.00 ч. Имат си.
2. Ако имаш занаят, специфична професия, която се търси и с B1 пак ще те вземат, също и ако можеш да работиш събота, неделя, вечер, сутрин рано и т.н.
3.Ако като мен си работила нещо хуманитарно, в офис (ама не в Германия) - трудно се намира.

# 96
  • The QC to be!!!
Deni-meni като прочетох поста ти, се сетих за колега испанец, чиято жена е била в твоите обувки. Та накрая си намерила почасово работа за по 20-25 часа на седмица макс, да преподава английски на безработни или на хора във фирми. Гледала ли са нещо подобно?

# 97
Много благодаря на всички, които се включиха със съвети и личен опит  Hug Hug Hug !

Аз за момента не търся работа. След интеграционния курс искам да уча следващо ниво немски и може би нещо като вайтербилдунг. Две дами, на които Арбайтсамта им плащаше интегр.курс сега получават ваучери за професионално-ориентиран курс ниво В2, който включва и практикум. Това с практикума ми се видя особено привлекателно. Обаче на тези курсове не можеш да се запишеш и да си плащаш сам. Вече попитах. Тях можеш да посещаваш само с ваучер от АА, какъвто обаче аз вероятно няма да получа, защото не съм внасяла никога соц.осигуровки в ДЕ....
Омагьосан кръг, за излизането от който нямам кого да помоля за съвет. Затова си споделям тук с вас.
На това отгоре часът ми за среща с бератер в АА с другата сряда. А В2 курсът, който бих могла да посещавам и да си заплащам сама, започва в понеделник. Ако чакам до термина в АА - изпускам курса. Ако си завърша сама В2 курс, то после вероятно АА няма да ме прати на професионално ориентиран В2 курс+практикум...
Не знам колко нощи вече не съм се наспивала. Много трудно се взимат решения, когато човек не познава системата.

п.п. С икономическо образование съм, имам над 10 г. стаж в счетоводна къща в БГ. Правила съм всичко - заплати, осигуровки, ДДС и данъчни декларации... Харесвам тази работа, работя я с удоволствие и съм добра в нея. Нещо подобно бих искала да работя и тук.

Последна редакция: ср, 17 фев 2016, 11:35 от мама-Ени

# 98
Мама  - ени  Да ти кажа за този курс Б2 с практика или т.нар. berufsbezogener Kurs. Нямаме право на този курс. Миналата година по това време след моя Б1 курс ходих на няколко пъти да питам и да се записвам безуспешно. Нямах право на курса. Този курс се организирал от Jobcenter и за него имали право само тези, които получават социална помощ харц ли и и аз не знам точно каква.  Затова се записах на интензивен курс Б2. Изкарах всъщност два курса по 200 часа всеки Б2.1 и Б2.2. В момента уча С1, но вечерен и не е интензивен. Аз също обмислям Weiterbildung или Umschulung. По отношение на berufsbezogener Kurs   - от познатите, които го караха - почти не се учи немски. В началото им казаха, че на всеки според професията му и квалификацията ще му намерят място за практикум за 1 месец, но в последствие ги караха да си търдят сами. Но на някои от курса все пак им хамериха такова място и трима дори го наеха след практикума. Аз се натисках за този курс най-вече заради практикума, но уви не стана.

# 99
  • Germany
Здравейте,
Някой да има идея от къде мога да си купя така нареченият работен календар /за стена, разделен на 3, като текущият месец е по средата и има прозорче, което се мести по датите/? Гледах в Мюлер, но там има само от тези с картинки или тези, които са, като планер само с текущият месец. Миналата година мъжът ми донесе от офиса, но тази година изпуснал срока да си заяви...

# 100
Jomista  bouquet, много благодаря за информацията! Малко по малко започна да се сглобява картинката в главата ми.

Мони, подобен тип календари са често срещани в БГ. Няма ли кой да ти изпрати?

Последна редакция: чт, 18 фев 2016, 03:50 от мама-Ени

# 101
  • HH
И тук ги има под дърво и камък тези календари. В някой бюхърляден или шрайбваренладен няма как да няма. Ето и първите два подобни, които ми излязоха в амазон.

http://www.amazon.de/Herlitz-11436870-4-Monats-Wandkalender-2016 … wandkalender+2016

http://www.amazon.de/3-Monats-Wandkalender-Br%C3%BCcke-Officekal … wandkalender+2016

# 102
  • Germany
Катя, много благодаря!

# 103
Здравейте : ) Моля за съвет... Трудовият ми договор приключи на 31.12.2015 и понеже нямам достатъчно стаж за Арбайтзамт ме прехвърлиха към Джобцентър. Бременна съм и май месец ми е термина. В Джобцентъра кандидатствах за допълнителна помощ за раждането на детето- дрехи за мен, дрехи за него, оборудване за детска стая. Проблемът е, че с мъжа ми живеем в жилище стая и половина (48кв.м.) и от Джобцентъра ми искат скица на апартамента, за да преценят дали да ми отпускат пари за детска стая. Имаме място за легло и шкафче, обаче май си вкарах автогол... Отидох при хаусмайстора и му обясних ( умрях от срам, че разбра за Джобцентъра, но както и да е ) и ми обясни че трябва да се свържа с централата на фирмата, която отдава жилищата под наем. Каза ми, обаче че това жилище е за двама и му отговорих, че знам, но какво можем да направим... Не му разбирам много много на немския и викам окей ще се свържа с централата. Обаче сега се чудя дали да се свързвам въобще, за да не ми кажат - айде изнасяй се, нямаш право да живеете тук трима човека... Много ме е страх... Моля по- запознатите за съвет.. Благодаря предварително! : )

# 104
Beyonc3 аз не съм вече сигурна дали темата е за взаимопомощ и споделяне или за експертни мнения . Понеже не съм сигурна , а не съм експерт по всичко бях решила да не се занимавам. На въпроса обаче ще ти отговоря каквото аз знам  , надявам се да помогне : На човек 12 кв. м . жилищтна площ, на бебето на половина  Peace Поне докато е бебе, след това и на него 12 . Това е минимума според моята информация.

Друг е въпроса , че на псоледък стандарта е по 45 квадрата на човек. И за семейство с дете според общественото мнение ви трябва поне 110 .

Общи условия

Активация на акаунт