Захранване в 3тия месец....

• 11 754
  • 56
  •   1
Отговори
# 15
Има една много хубава тънка книга "Хранене на бебето" на проф. Лиляна Трифонова. Там е обяснено като за малоумни как и кога се захранва бебето в зависимост дали е на кърма или на АМ. Има и схеми и менюта. Моят син е кърмен година и 4 м. и е захранен на почти 6м, като до този момент дори вода не е пил. Добре е (макар и да прозвучи малко грубо) още докато са бременни жените да четат активно по тези въпроси и да са подготвени за това, което им предстои, вместо само да си галят коремите и да блуждаят в нищото, а след това да задават ...малоумни въпроси и да причиняват на невинните си деца простотии от рода на даване на сокчета и за захранване в третия месец.Успех на авторката и нека приеме, че правя този коментар с най-добро чувство!Дано се вземе в ръце!

# 16
hahaha
Жената иска съвет от майки захранили в трети месец, а от 12 отговора нито една не е захранила в 3 месец .Оспамихте темата на жената.

Joy  Верно си е,ама нали да дадем акъл и ние

Има ли още захранващи в 3 я месец.С второто ми дете не съм попадала на такива.Най-рано започнаха на 4 м и половина
Не ,че е лошо.Ама много ме досмеша.
Все едно да пита за краставици,а всички да и говорят за подземния живот на картофа.
Стига,че ще ни се скарат мама и тате.

# 17
Коя нормално, трезво мислеща майка, ще си захрани бебето на 3мес?!?!  newsm78

# 18
  • Варна
Е, ако някоя майка тук пита "с какво да предложа ракия на 1-годишното си - с прясна салата или с кисело зеле" няма да си замълчим, нали, нищо че нямаме опит по въпроса Laughing Много важно нещо е захранването, а ако си затраем дори и никой да не отговори по същество майката пак може да си захрани на 3 месеца с някой зеленчуков коктейл. А така има шанс да се замисли.

# 19

Хайде една идейка по-лекичко. В крайна сметка каква е целта: детето да се захрани и да се храни добре. Ако това стане със захранване с нещо на 3 мес., какъв е проблемът? Някакви хипотетични алергии някой ден, които и дяволът не може да докаже от какво са предизвикани? Дали е сокът на 3 месеца или всякакви химикали и замърсители в средата, плюс ядене на храна далеч след захранването, която не е много за хора?

С първото дете изчаках до 6 мес., захраних бавно и постепенно, но имаше огромни драми, защото се стигна до период, в който не можеше да яде достатъчно храна, но пък кърмата не го засищаше. Резултат- кисело дете. С второто, о, вселенски ужас, започнах да давам минимални количества сок на около 4 мес. Към 6 мес. вече имаше достатъчно добро храносмилане, че да увеличим количествата и детето да е сито, доволно, растящо и спящо. Тя расте едра, така че съм доволна, че изпреварих събитията, защото едва ли щеше да може да си набави всичко от кърмата и така на практика бих й спряла генетичните заложби, като й ограничавам калориите.

Та- има ползи от разумно, бавно захранване, дори да изправя косите на модерните майки. Не е въпросът на мода, а на резултати.

С третото ще видя, то ще покаже как са нещата, но едва ли като самоцел ще чакам да е по-късно.

Но все пак, повтарям: захранване, не нахранване, не тъпкане на пюре за норматив. Колкото да създаде по-разнообразна бактериална флора и като се увеличат количествата, вече да е по-лесно.

# 20
  Нас нали в трети месец са ни захранили, нищо ни няма. Laughing Бабите едва ли не от първия месец напираха да даваме сокче, все ме питаха кога ще почне с киселото мляко... Времената се менят.

Според съвременните тенденции се смята, че е по-добре да поизчакаш със захранването, авторке. Според мен най-важното е, когато решиш да започнеш, да следваш схема - първо една лъжичка и т.н., да въвеждаш постепенно различните храни и да внимаваш с количествата.
  Познавам и майки, които са захранили първо с млечна каша,а не със зеленчуково пюре, както се прави обикновено у нас.

# 21
  • Плевен
Освен злоядо дете,какво може да постигне със захранване на 3 месеца?Рефлекса за избутване с език не е изчезнал все още и освен изплюване на всичко набутано в устата,не виждам какво ще направи повече.Нерви и набутване на сила в устата от страна на майката,а за детето рев и въртене на главата,в последствие намразване на храната.А и който слуша съветите на педиатъра,а не детето си,започва и заместване на млечно хранене,дори и на сила.Не ми се мисли как ще заместиш млечно хранене на 3 месечно с пюре  newsm78.Освен с натъпкване на сила в устата,не знам как ще го накараш да яде.Поправете ме ако греша

# 22
Интересна представа имаш за захранването. Нали целта е дори да оближе една лъжица- да се запознае и с вкус и текстура. Няма неписан закон садистично да буташ лъжици.

# 23
  • Sofia

Хайде една идейка по-лекичко. В крайна сметка каква е целта: детето да се захрани и да се храни добре. Ако това стане със захранване с нещо на 3 мес., какъв е проблемът? Някакви хипотетични алергии някой ден, които и дяволът не може да докаже от какво са предизвикани? Дали е сокът на 3 месеца или всякакви химикали и замърсители в средата, плюс ядене на храна далеч след захранването, която не е много за хора?

С първото дете изчаках до 6 мес., захраних бавно и постепенно, но имаше огромни драми, защото се стигна до период, в който не можеше да яде достатъчно храна, но пък кърмата не го засищаше. Резултат- кисело дете. С второто, о, вселенски ужас, започнах да давам минимални количества сок на около 4 мес. Към 6 мес. вече имаше достатъчно добро храносмилане, че да увеличим количествата и детето да е сито, доволно, растящо и спящо. Тя расте едра, така че съм доволна, че изпреварих събитията, защото едва ли щеше да може да си набави всичко от кърмата и така на практика бих й спряла генетичните заложби, като й ограничавам калориите.

Та- има ползи от разумно, бавно захранване, дори да изправя косите на модерните майки. Не е въпросът на мода, а на резултати.

С третото ще видя, то ще покаже как са нещата, но едва ли като самоцел ще чакам да е по-късно.

Но все пак, повтарям: захранване, не нахранване, не тъпкане на пюре за норматив. Колкото да създаде по-разнообразна бактериална флора и като се увеличат количествата, вече да е по-лесно.

За хипотетични алергии може да говори тази, на която не й е дошло на главата ooooh! Тя и майка ми не вярва, че съществуват алергии, въпреки, че аз и внуците й имаме доста.
Викаш - като не знаем какво  точно предизвиква алергията, дай да се напънем сами да я предизвикаме, а?  ooooh!

Майката, дето е пуснала темата, със сигурност няма да даде да се облизва. Щом й минава през ума да дава на 3 месеца храна, сто на сто на 6 м. детето ще е на кухня.

# 24
Ми ако видиш, че има реакция, спираш със захранването, изчакваш и после пак. Никой не е казал, че веднъж като си почнал, трябва да е на пълна газ и така до ядене на кухня.

На 3 мес. може да почнеш с нещо и ако не понесе, да спреш. Обаче на 6 мес. вече трябва да се движиш по график, щото иначе пропускаш прозорците на готовност и ще си имаш друг вид проблеми.

Захранване на 6 мес. е типичната американска схема, заради алергиите там. Само че като четеш американски форуми за майки, почти всички захранват късно, но после на година и половина децата им вече ядат Туинкис и Макдоналдс.

# 25
  • Варна
Дори и в Европа не знам някъде да се препоръчва захранване на 3 месеца, най-рано на 4 навършени са препоръките, и то при изпълнени условия за готовност на детето - да може да седи, да проявява интерес към храната и какво беше там още. На 3 месеца да се препоръчва захранване не съм чела никъде.

# 26

Хайде една идейка по-лекичко. В крайна сметка каква е целта: детето да се захрани и да се храни добре.

Сори, ама ни "по-лекичко", ни с "идейки" Twisted Evil Това са тотални глупости! Няма ни една смислена или логична полза от захранване в 3-и мес!
И ако  "целта" ви е тази, която сте посочили-то уверявам ви, дЯтето ще прояде и ще се храни "добре" и при захранване на 6, 8, 10мес...
И не, не става въпрос за "мода", а за трезво мислене!!!!!!

# 27
  • София
Мисля, че разбрах какво има предвид Сирената. Не става въпрос точно за ЗАХРАНВАНЕ в 3 месец, а за внимателно предлагане в минимални количества (трошички) на различни вкусове. Лично аз не съм го направила, но не съм и против идеята.

# 28
  • Варна
Аз пък съм против, най-малкото не виждам абсолютно никакъв смисъл и полза.

# 29
Смисълът и ползата е, че да кажем може да ти улесни следващата стъпка в 4-5 месец. И, както писах, при деца със склонност да растат бързо и да са гладни, може да изпревариш момента, в който хем не може да яде, хем кърмата не му стига.

Другата логична причина е, че в крайна сметка е решение на родителя кога ще захрани. Той ще си поеме последствията. Така че по-добре да дадеш съвет как да стане оптималната пресечна точка риск/полза.

Трета логична причина: майката може да иска да прекъсне кърменето по-рано. Да, тук ще наскачат как трябва да се кърми до еди-кога си, но все пак майката решава. Може да планира скорошна бременност или да се върне на работа, има още сигурно 20 причини кърменето да е неудобно. Ако пък е на АМ, там вече правилата са други и пак захранването може да се окаже подход към по-здравословна храна, отколкото е АМ.

Но със сигурност прекалено късното захранване може да доведе до пречки, защото захранването не е само тъпчене, а има и момент на научаване, навик и възприемане на храната.

Така че- винаги може да спреш, ако днес си дала лъжичка сок, няма да си повредиш бебето, не е обречено на живот с алергии.

MTV, представи си, че има хора, които са здравомислещи, дори без да споделят мнението ти.

Общи условия

Активация на акаунт