Песен за огън и лед 23 - Never give the enemy his wish

• 45 111
  • 739
  •   1
Отговори
# 60
Просто дадох пример с Бран  Wink

# 61
  • Варна
Просто дадох пример с Бран  Wink
Бран е дете. Бенджен докато е бил сам, не е забременил две-три девойки, нито му се е налагало да му организират специален турнир, че хеле да стане рицар. Rolling Eyes

# 62
Не съм си давала сметка,че има толкова прилики между Санса в книгите и в сериала - вероятно заради абсурда да се омъжи за Болтън,и то за откачен садист.
Наистина имаме две Миранди,които демонстрират подозрителна симпатия и мотив да я мразят.
Имаме двама кофти мъжки образа - естествено Рамзи е недостижим. Sick
Имаме Кутрето архитект на брака и в книгата,и в сериала,преследвайки свои цели.
Имаме негови 2 реплики - Санса да направи мъжа си "свой",да го накара да се влюби в нея.
Имаме и репликата,че вдовството би й отивало.В сериала Кутрето й каза да се надява на Станис,но така или иначе Рамзи като герой вече е изчерпан и ще мре.  Mr. Green
Излиза,че можем да очакваме Санса да елиминира Миранда и Хари.

Интересно ми е дали Санса ще развие варгски умения и дали това ще бъде важно за положението й.Има сънища,в които още усеща присъствието на Лейди.Някои фенове предполагат,че се е варгнала в кучето,което я спаси от домогванията на онзи нахален певец.И повтарящият се мотив малко птиче - би могла да влиза в кожата на птици,което си е висш шпионаж.  Twisted Evil

# 63
  • Варна
Интересно ми е дали Санса ще развие варгски умения и дали това ще бъде важно за положението й.Има сънища,в които още усеща присъствието на Лейди.Някои фенове предполагат,че се е варгнала в кучето,което я спаси от домогванията на онзи нахален певец.И повтарящият се мотив малко птиче - би могла да влиза в кожата на птици,което си е висш шпионаж.  Twisted Evil

Не я спаси кучето, а Лотор Брун. Онова куче беше болно и старо, не че нямаше желание да я спасява.
Малкото птиче, все ми напомня герба на Кутрето -  присмехулника. В момента тя е малко птиче -повтаря каквото и кажат.
Аз се надявам да стане вълчица с крила. Grinning

# 64
  • Вестерос
И аз се чудя защо малко коментари има , вие нова тема сте почнали  Whistling

Хексе  bouquet

# 65
Ровичках из нета пак и попаднах на разсъждения за отношенията Санса-Джон,които ми сториха много интересни,особено детайлът с нара.
Скрит текст:
Санса и Джон са единствените деца Старк,които никога не си взаимодействат в настоящето. Всеки присъства в живота на другия, но само в миналото, никога в настоящето.
 В началото на поредицата Джон и Санса са на абсолютно противоположни позиции в рамките на 6-те деца Старк,имат най-малко допирни точки,почти никакви.
Санса  е „най-южното” дете,с  най-много Тъли в нея,почита Седемте,увлечена е от южняшките рицарски маниери.Докато у Джон се съдържа най-много Северът,физически е абсолютен Старк. Силно е свързан със страрите богове,дори вълчището му прилича на тях.От момчетата Джон изглежда най като Нед, а от момичетата Санса прилича най-много на Кейтлин.
Същевременно двете деца принадлежат на съвсем различни светове,които не биха могли да се срещнат – Санса обича музиката,танците,шиенето;Джон обича битките и в началото трудно общува с хора,които не умеят да се сражават (Тирион,новобранците в Нощния страж).
В света на  Санса няма никакво място за човек със статута на Джон.Въпреки,че Джон й е брат ,също е с благороден произход и тя няма никакви конфликти с него,в нейния свят той е копеле и не е на нейното ниво.
Въпреки това във Вестерос има копелета,които са успели да се издигнат много високо – като член на кралската гвардия,като Ръка на краля,като член на Малкия съвет,обучаващи се в Цитаделата ит.н.
Интересното е,че с развитието на действието Мартин поставя Джон и Санса на мястото на другия.
1.Санса наивно вярваше  добротата и рицарството и тази вяра и надежди бяха разбити по възможно най-жестокия начин. Джон мислеше, че Нощният страж е братство на смели,почетени и добри мъже и също му се наложи да се прости с илюзиите си.
2.Джон получи власт,ставайки лорд-командир, докато Санса се превърна  в "копеле".
3.Джон е живото въплъщение на любовта на Нед към друга жена и затова е мразен от Кейтлин; Санса се мести в Орлово гнездо и сестрата на Кейлин не след дълго започва да я мрази,ревнувайки я от Кутрето.
4.Джон отхвърля плановете на Боуен Марш, Стария нар, за Стражата, и Санса отказва да изяде предложения й нар от Кутрето.
Петир разряза на две един нар с камата си и поднесе половината на Санса.
— Трябва да се опитате да хапнете, милейди.
— Благодаря ви, милорд.
Семената на нара толкова цапаха… Санса си избра една круша и гризна от нея лекичко и много деликатно.

Имаме и интересна връзка с гръцката митология: Зевс помолил брат си Хадес да върне Персефона на майка ѝ. Хадес се съгласил, но преди тя да тръгне ѝ дал няколко зрънца от нар – символ на брака.Персефона изяла зърната и никога вече не можела да забрави или изостави Хадес.
Санса отказва нара,Кутрето обаче хапва,а малко преди това й казва,че ще се жени за леля й.
При Джон е интересна връзката с настъпването на зимата – Персефона,обвързвайки се чрез нара с Хадес,всъщност носи зимата,защото в месеците,в които е при него,майка й Деметра силно тъгува за дъщеря си.
5.Като Алайн Санса се превъща в 14 годишно копеле – Джон е на 14г.,когато го вижда за последно.Също Санса смята,че като копеле е длъжна да е смела,копелетата са смели,Джон е смел.
6.Санса също изразява желание да го види отново, когато тя мисли за него по-късно в книгите, и й  е интересно да научи за избирането му за лорд-командир. Когато Станис се опитва да легитимира Джон и да му даде Зимен хребет, Джон говори за Санса и нейното право преди своето,въпреки че знае,че тя е омъжена за Ланистър.
 Grinning

# 66
  • Варна
Това е малко смукано от пръстите.
Санса може да е била лейди, но никога не е имала реална власт, че да се сравнява  с положението на Джон като Лорд -командир.

# 67
Аз го разбирам като позиция,носеща уважение,а не власт.Неговата обществена позиция се променя и му носи уважение,и при нея има промяна - от дама с висш благороден произход й се налага да се представя за копеле.

# 68
  • Варна
Аз го разбирам като позиция,носеща уважение,а не власт.Неговата обществена позиция се променя и му носи уважение,и при нея има промяна - от дама с висш благороден произход й се налага да се представя за копеле.
В такъв смисъл, да. Но така не можем ли да направим и паралел примерно  с Аурейн Водите, който става Надзорник на корабите, а преди това просто копеле Веларион.
Иначе това за Персефона и Хадес е интересно.

# 69
  • Варна
Да, наистина алюзията с Персефона е интересна. Дали означава, че Кутрето няма да я задържи? Или, че той е олицетворение на Хадес  Twisted Evil

# 70
пропуснал съм да се запиша.

# 71
 всичко това е страшно изсмукано от пръстите.
Джон едва ли бихме го сравнявали с Нед, по-скоро с Бенджен. - строг и суров. В него има повече Старковско. Още в началото е казано че Бенджен и Лияна са най-типичните Старки, от старото поколение и че Джон е одрал кожата на Бенджен, а Аря - на Лияна.
Дори физически му прилича. По скоро Роб Старк прилича на Нед - Кроткия вълк. Рикон на Бриндън - Дивия вълк, а Санса на Кейтлин. Бран не прилича на никой от предците си.

Мисленето на Санса за Джон се промени, когато Миранда я подсети за него тя се замисля колко хубаво би било да го види сега - един човек който познава добре и й е близък, част от миналото й.

Джон не получи тази власт от небето - той се бори за нея. Беше агент под прикритие, за малко да го убият, после води битка на Вала с хората на Манс, отделно учеше другите да се бият, спечели си и приятели. ОСпорваше решенията на Станис.  Съгласен съм че му помогнаха, но все пак и той се бореше за правото си да бъде някой в Стража. Санса се носеше по течението и разчиташе на закрилата на Тирион и Сандор.

съвсем не е вярно и че Джон и Санса са единствените деца Старк които не си взаимодействат. не съм забелязал Санса да си взаимодейства особено с Рикон  например?

ако трябва да търсим взаимодействие то ще се формира така Джон  най много обича Аря, после Роб и Бран поравно, после Рикон и накрая - Санса.
Санса - Най много Роб и Бран, после Рикон, след Това Аря и най-накрая - Джон.
Роб обичаше най-много Джон и Бран, а извън тях - Теон.

Джон е  една година по-голям ог Роб Старк16 години когато Санса  го вижда за последно, пък той е почти на 16 години.  Тя пък тогава е на 13? Не виждам как е могъл Джон да бъде на 14? та той сега вече е на седемнадесет години.

по точка 6 - досега си обяснявал, че не си взаимодействат, а сга обясняваш как тя мисли за него или как той Джон не иска да открадне ЗХ от Санса. няма логиа.

# 72
Наистина май четем различни книги.
Физически Джон и Аря са взели гените на Старките,а останалите деца имат повече Тъли.Колко Джон прилича на Нед и колко на Бенжен,няма значение-той е абсолютен Старк и Кейтлин го ненавижда заради това.
Джон е по-голям от Роб с не повече от 3 месеца и когато започва поредицата,е на 14 г.
Джон и Санса имат сравнително хладни отношения,ако сравним топлите такива с всички други деца.
Никъде не е казано,че Джон е получил наготово признание и уважение.
Цялото това сравнение е по-скоро взаимодействието на двамата на ниво символика.Санса  е откъсната от всички,защото няма вълчище - как да се свързва с другите.Но тя си спомня за тях,а Джон сякаш го беше забравила.
Попаднах случайно на този анализ и търсех за себе си отговор на въпроса дали все пак Джон и Санса ще се видят.И също ще се прибере ли тя някога в Зимен хребет.Вчера пак прочетох главите след бягството й,много внимателно четох сцената със снежния замък и 99.99% съм сигурна,че великанът е Кутрето,а сянката с каменна броня зад Хрътката и Джайм в съня на Бран е пак той.Счупената статуя на плачеща жена в градината на Орлово гнездо пък е Санса- тя няма повече да плаче - така го възприех.Всичко около нея е в бяло и сиво-цветът на Старките.

Последна редакция: пн, 08 фев 2016, 15:15 от irena681

# 73
  • Варна
Ха-ха.. като орел , рак и щука сме.
Аз съм съгласна с теб за фактите, просто не виждам връзката да е голяма.
Все едно да кажа, че Санса има общо с Даарио, защото когато тя яде круша, сока потича по брадичката й, същото се случва и с Даарио, когато яде круша. Даарио става любовник да Денерис после, значи и Санса ще стане любовница на някой крал. Нещо такова ми звучи.
Ама не твърдя, че съм на 100% права, самата идея на противопоставяне на Санса срещу Джон не ми харесва, може би затова не го виждам. Thinking

# 74
Нали имаше някакви тенденции за повтарящите се описания, като сняг в косата = сбогом и т.н.?

Може просто да не знаем какво вещае крушата  Hug

Общи условия

Активация на акаунт