Песен за огън и лед 23 - Never give the enemy his wish

• 45 334
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
  • Варна
Нед отива в Звездопад. Носи им меча на мъртвия лорд (който уж е убил). И те толкова мило го посрещат, че даже и дойка му осигуряват.
Що така? Не им е чиста работата...

Не знаем как го посрещат.
 Детето може би вече е било там с дойката и той отива да го вземе.

# 451
Къде се намира тази кула на щастието ? Нещо не мога да се ориентирам newsm78

# 452
  • Варна
Къде се намира тази кула на щастието ? Нещо не мога да се ориентирам newsm78

Намирала се в северната част на Червените планини на Дорн, в близост до Принцовия проход, между Kingsgrave и Nightsong.

# 453
Margery -  във френския има име Маргарит, във испанския и бъллгарския Маргарита. накратко - Марго. за една/две букви тук ще се правим че не е същото име.

а Корин като видях как го изписват на английски щяк да падна, нито общо няма с Корин.ама съъъъъъвсем нищо. преводач сигурно е бил пиян като е превеждал.
Margаery. Губи се в превода таргариенското ае, а говори много.
Марго ми звучи селски.

за кралица Марго чувала ли си? Александър дюма е написалр книгата, страшно популяран и филм има.

не знам как ти звучи селски. Иначи цялото й име е Маргьорит Валоа,ако не ме лйже паметта, женена е за Анри IV, хугенотския водач, крал на Франция по късно, сестра е на Анри III, дъщеря е на  Екатерина Медичи.

чак пък толкоз не говори това ае. Мартин беше казал да го транскрипиба всеки както иска. лечно на мен ми идва ужасно странно Денерис, да е Дани,  не Дени  да речем.много ме дразни, защото Дани го свързвам с Даниела.

Последна редакция: ср, 17 фев 2016, 16:31 от Джон Сняг

# 454
  • Варна
за кралица Марго чувала ли си? Александър дюма е написалр книгата, страшно популяран и филм има.

не знам как ти звучи селски. Иначи цялото й име е Маргьорит Валоа,ако не ме лйже паметта, женена е за Анри IV, хугенотския водач, крал на Франция по късно, сестра е на Анри III, дъщеря е на  Екатерина Медичи.

Чувала съм, но това е било преди няколко века. И ние сме имали царица, която се е казвала Драгана, но името си е селско. Mr. Green

# 455
Може би не помня добре  newsm78, но нещо не ми се връзва  newsm78

Законната съпруга на краля с двете всепризнати наследници са оставени в центъра на събитията (драконов камък) на милостта на противниците.
Жената на Регар и децата му са в столицата на същия хал.
Най-великите рицари обаче защитават бременната метреса (или втора жена на принца) ,на другия край на света(кулата на радостта), където са все техни съюзници.
Не беше ли казано някъде ,че Регар е разрешил Нед да види сестра си ?
Още повече , че до последно Нед има високо мнение за Регар
 #Crazy

# 456
 внимавай да не го кажеш това в Сърбия. там са пълни с Драгани и днес и ще скочат нож. в Сърбия има почти толкова Драгани, колкото у нас Марии, включително има няколко царици от 13 и 14 век с това име. съвсем не е селско, просто не е типично за България. така както Костадин си е много типичон гръцско име, въпреки че ние не го използваме толкова много. Теодор/а също е типично гръцко име. Българсикят аналог е Божидар/а.

ако искаше селски имена - Митра, Пена,  Гюргя... ето това са селски имена. Или  пък Пешо, Страхил и т.н. не се използват често.

Но едно име като Марго...имаме жива ЦАРИЦА  - жената на Симеон II - която се казва Маргарита. имаол е и Френска царица с това име. имало е даже няколок царици. Името си е много аристократично  и се използва и днес.

# 457
имах една позната на майка ми - Маргарита еди коя си...и всички и викаха Марго.
всички които познавам говорят така и за Маргарита Попова - вицепрезидентката - Маргото пак се изказа.

# 458
  • Варна
Може би не помня добре  newsm78, но нещо не ми се връзва  newsm78

Законната съпруга на краля с двете всепризнати наследници са оставени в центъра на събитията (драконов камък) на милостта на противниците.
Най-великите рицари обаче защитават бременната метреса (или втора жена на принца) ,на другия край на света(кулата на радостта), където са все техни съюзници.
 #Crazy
Не, никъде не е споменато, че  Регар е разрешил на Нед да види Ллияна.
Трима рицари са били с Регар, другите четирима са били в столицата. Преди битката при Тризъбеца, трима тръгват на бой - Джон Дари, принц Люин и Баристан. При Ерис остава само Джайм.
Явно много са разчитали, че ще спечелят тази битка.
А иначе тримата рицари заедно с Регар са участвали в заверата му, не само са го пазели. Thinking

И малко извън темата.От известно време се забавлявам, че Бронзовия Йон Ройс и Хрътката си приличат. Дали не е възможно майката на Сандор и Грегор да е била някоя братовчедка Ройс? Thinking
Скрит текст:

Цитат
The Lord of Runestone stood as tall as the Hound. Though his hair was grey and his face lined, Lord Yohn still looked as though he could break most younger men like twigs in those huge gnarled hands.
...
Bronze Yohn had slate-grey eyes, half-hidden beneath the bushiest eyebrows she had ever seen. They crinkled when he looked down at her.
"Do I know you, girl?"

Цитат
The right side of his face was gaunt, with sharp cheekbones and a grey eye beneath a heavy brow. His nose was large and hooked, his hair thin, dark. He wore it long and brushed it sideways, because no hair grew on the other side of that face.
...
"No pretty words for that, girl? "

# 459
Може би не помня добре  newsm78, но нещо не ми се връзва  newsm78

#Crazy
Елия и децата е трябвало да не са в Кралски чертог,но Ерис не ги е пуснал.А Джайм му е трябвал да е там като застраховка срещу Тивин.
За Регар май всички имат високо мнение с изключение на Робърт.
Добре,че кралицата е била на Драконов камък.Ако беше оцеляла при раждането на Денерис,и тя щеше да може да се спаси на Есос (или Дорн).

# 460
  • Варна

И малко извън темата.От известно време се забавлявам, че Бронзовия Йон Ройс и Хрътката си приличат. Дали не е възможно майката на Сандор и Грегор да е била някоя братовчедка Ройс? Thinking

Да ти напомня Хексе, че Ройс са наследници на Първите хора ... Клегейните може също да не са Андали. Wink Дали не се издадох, че започнах да чета  Светът. newsm78

# 461
 Щом си почнал да четеш Светът тогава ето ти една моя теория, над която отдавна разсъждавам.

Щом Диваците имат много общо с Първите хора,  а Старките и останалите северняци са се отделили съвсем малко от еволюционно дърво според мен е нормално за говорим за
Втори хора - Диваците, Денн, каменородните от Скагос  и Ибенците и Трети хора -Северняците и Четвърти хора - Андалите и Ройнарите.

разбира се може и по друг начин - втори хора - Диваци, ибенци, северняци, Дейн, Ройс
- и трети хора - останалите. това второ деление обаче ми се струва много условно

ОСвен това  е много интересно дали Железните няма да се окажат съвсем отделна раса, ако вярваме на майстер Херег.

П.С. предполагам че каменнородените от Скагос са толкова близки роднини на първите хора, че няма смисъл да ги делим от тях. другата възможност е железните да произлизат каменородените - но е трудно за доказване и противоречи на теорията на Херег и септон Барт, че железнородените са отделна раса, за което има много доказателства като например трона на които седят железните крале.

П.П.С. великаланите според мен са "отклонение" по веригата един вид   ако Вторите хора са потомиц на Първите в смисъла в Който Хомо Сапиенс е потомък на кроманьонеца, то великаните ги слагам нещо като Неандерталци да речем - далечни братовчеди по веригата, кой знае защо изостанали в развитието си.
Другият вариант е да са наследници на Ибенците, преждевременно мутирали.
Много бих искал да зная дали има великани на Сотьорос за да проверя някои свои теории, но няма как да знаем - поне не засега. Бог да поживи Мартин и да напише повечко за Сотьорос.

Последна редакция: ср, 17 фев 2016, 21:23 от Джон Сняг

# 462
  • Варна
Не мисля, че има Първи и Втори хора. Както и трети и четвърти. Simple Smile
Не и в смисъла който влагаш. Те не са различни раси, а различни фенотипове. Както испанците са дребни и чернокоси, така да речем поляците са руси и синеоки. Но това не прави едните първи, а другите втори.

# 463
 не говорим за раси, а за етапи на еволюционното развитие /цивилизационно развитие  - ако използвам Дарвин
примерно австралопитек - хомо хабилис   - кроманьонец - хомо сапиенс

в този смисъл Първи хора - - хомо хабилис -
 втори хора диваци и каменородни - кроманонец
трети хора - Северняци - ранен хомо сапиенс
четвърти човек - андали и ройнари - етап на развите на Римската империе.

и разбира се великани - неандарталци

расите са нещо друго друго например - черни хора - бели хора - жълит хора, но всички са хомо сапиенси

тук не става въпрос кой е чернокос и кой не е чернокос, а за ниво на култура

говорим за етно-примитивизъм. Кои народи са останали  на фаза примитивно развитие/дивачество и кои народи са се откъснали най-много от тази фаза на тази база правя делението, а не това кой има черни очи или сини.

диваци - нямат робство
-нямат септони
-нямат лордове /с изключение на Ден/
-няман рицари
-нямат крале, а само военни водачи
-властта не се унаследява
-не съществува палач
-почитат Старите богове и помнят защо ги почитат.
- отвъд Вала няма значение дали е един мъж е копеле
-крадат се жени

северняци
-имат септони, но почитат Старите богове
-нямат рицари
-имат лордове
- имат известна автономия спрямо ЖТ
- властта се унаследява
-характерно за Севера е "правото на Лорда"
 - Старките не използват палач

андалите
-имат рицари
-имат септони
-имат лордове и крал
-властта се унаследява
- премахнато е "правото на лорда" и "кражбите на съпруги"
и т.н.

Последна редакция: ср, 17 фев 2016, 22:24 от Джон Сняг

# 464
eтапи на цивилизационно развите - по Дарвин

1. Първи хора
2. Свободен народ, Ден, диваци в Планите на Долината,
2-.2 скагоси - каменородни
3. Северняци - Старк, Болтън и т.н.
4. Ройс, Каменни Дорнци/Дейн, Блекмонт/  и др
5-Андали
5.2 Ройнари
6.Таргариени /Блекфири, Велариони/
7 нова династиня

.
ето още един възможен етап на цивилизационно развитие
1.ибенци
2. скагоси /каменородени/
3. железнородени.

последното не ми се връзва особено...смятам че железнородените са отделна раса, както твърдят септон Барт и майстер Херег и са дошли от Сотьорос от Острова на Черепите.
но пък от друга страна каменородените отвличат жени също като железнородените, обичат битката като тях и имат "родени" в името си, само че едни саа "камено", а другите "железо" което подсказва за по-стар етап на развитие та скагосите

Последна редакция: ср, 17 фев 2016, 23:25 от Джон Сняг

Общи условия

Активация на акаунт