Изследване на ХОРМОНИ – 12 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 79 694
  • 720
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Здравейте и от мен!
Наскоро разбрах, че явно имам хормонални проблеми... След като бебчо не става и 2 месеца нямах цикъл, ходих на доки засега изписа само дуфастон и този месец Ц дойде. Успях и да си пусна изследвания и общо взето ми се потвърдиха очаквания:
TSH 3,52 - при 0,27-5,50
LH 7,54 ( 1,9 -12,6)
FSH 6,87 ( 2,5-12,5)
Testosteron 0,97 ( 0,29 - 1,67 )
Estradiol 144 ( 46-607)
Prolactin 729 ( 59,3 - 619)
-----------------------------------------
Този месец пак съм с дуфастона и мисля пак да пусна изследвания и пак при доки.......
ТСХ е висок, трябва да е под 2.0, показва Хипофункция на ЩЖ.
Добре е да изследваш ТАТ и МАТ,  Андростендион, Инсулин+ Глюкоза, на гладно
ЛХ е висок, показва ПКЯ
Пролактинът е висок - трябва да е около 300 - той може да потиска О.

bamzi
Извинявай допуснала съм грешка / лапсус калами/
Андростендионът е на горна граница / и може да е причина за по-високите нива на Андростендиона/ трябва да е ЛХ
ПКЯ не е проблем, ако самата тя не създава големи проблеми. С ПКЯ се забременява, тя не е пречка - просто времето, в което това може да се случи, е различно: от 1МЦ до няколко години чакане.

# 106
  • София
bilyanki4ka
Ако при тези хормони,  които ти посочих, няма проблем - причината може да е в Пролактина
Пусни го и на чист ден   Peace

# 107
bilyanki4ka
Ако при тези хормони,  които ти посочих, няма проблем - причината може да е в Пролактина
Пусни го и на чист ден   Peace
Благодаря ти! Другата седмица ги пускам Simple Smile

# 108
Здравейте,

Моля за консултация: изследвах си Анти Мюлеров хормон по собствено желание. Кръвта ми беше взета в произволен ден от цикъла (около 15-ти). На датата, на която трябваше да излезе резултатът (една седмица, след като ми беше взета пробата), от лабораторията ми казаха, че хормонът показва силно отклонение (стойност 16), и поради съмнение за грешка ще правят ново изследване на вече взетата ми преди седмица кръв. И така, две седмици след взимането на пробата, резултатът ми е 7,98. Четох, че това може да са поликистозни яйчници или някакъв тумор.

Допълнителна информация: на 35 години съм; не ми е поставяна диагноза поликистозни яйчници досега, заченах от първи опит две деца, успешни бременности. През есента се установи трета бременност, но през декември направих аборт в третия месец, с кюретаж. Цикълът ми винаги е бил удължен (35-40 дни), често нередовен. Няколко дни преди да ми вземат кръв за изследването бях на преглед, и на видеозона не се установиха растящи фоликули (на десетия ден от цикъла).

Въпросите ми са:
- Възможно ли е да е грешен резултат, при положение, че изследването е правено от взета преди две седмици кръв?
- Възможно ли е изведнъж да съм развила СПКЯ, при положение, че никога не съм имала, и че на ехографския преглед ми казаха, че всичко ми е наред?
- Да си пусна ли ново изследване, или да започнем опити за бебе, както са ни казали лекарите?

Благодаря предварително!

# 109
Здравейте, момичета!
Днес реших да направя изследване за нивата на прогестерон. Седми ден от овулацаята ми е/ засечена чрез тестове за овулация, а и заради характерните болки нямам съмнение, че е минала/.
Резултатът е следния:

Име на теста (изследване)   Резултат   Единици   Референтни стойности
Progesterone ( Прогестерон )   47.83   nmol/l   М: 0.7-4.3; Ж: фол. 0.6-4.7, овул. 2.4-9.4, лут. 5.3-86, мен. до 2.5

Моля за мнение според вас в нормите ли е за тази фаза и трябва ли да ме притеснява нещо?
Благодаря ви!  Hug

# 110
  • София
Здравейте,
Скрит текст:
Моля за консултация: изследвах си Анти Мюлеров хормон по собствено желание. Кръвта ми беше взета в произволен ден от цикъла (около 15-ти). На датата, на която трябваше да излезе резултатът (една седмица, след като ми беше взета пробата), от лабораторията ми казаха, че хормонът показва силно отклонение (стойност 16), и поради съмнение за грешка ще правят ново изследване на вече взетата ми преди седмица кръв. И така, две седмици след взимането на пробата, резултатът ми е 7,98. Четох, че това може да са поликистозни яйчници или някакъв тумор.

Допълнителна информация: на 35 години съм; не ми е поставяна диагноза поликистозни яйчници досега, заченах от първи опит две деца, успешни бременности. През есента се установи трета бременност, но през декември направих аборт в третия месец, с кюретаж. Цикълът ми винаги е бил удължен (35-40 дни), често нередовен. Няколко дни преди да ми вземат кръв за изследването бях на преглед, и на видеозона не се установиха растящи фоликули (на десетия ден от цикъла).

Въпросите ми са:
- Възможно ли е да е грешен резултат, при положение, че изследването е правено от взета преди две седмици кръв?
- Възможно ли е изведнъж да съм развила СПКЯ, при положение, че никога не съм имала, и че на ехографския преглед ми казаха, че всичко ми е наред?
- Да си пусна ли ново изследване, или да започнем опити за бебе, както са ни казали лекарите?

Благодаря предварително!
Всичко е възможно, но преди това, трябва да си сигурна в изследванията и докато това не се случи, не бързай да се притесняваш и да гадаеш какво е и какво може да е.
Пусни:
ЛХ, ФСХ и Е2 на 3 ден от МЦ
АМХ и Инхибин В - на 3 ден от МЦ
На 2-3 ден от МЦ, отиди да те видят на УЗ - за преброяване на антрални фоликули

# 111
  • Сливен
Здравейте ,момичета сега открих тази тема.Моля, за коментар на изследванията ми
http://prikachi.com/images.php?images/117/8659117d.jpg това е прогестерона изследван на 21 ден от цикъла,няма засечена по някакъв начин овулация.
http://prikachi.com/images.php?images/116/8659116W.jpg това са останалите хормони изследвани на 3 ден от цикъла.
Изследванията са от октомври месец,но все пак моля за коментар.
На 39г съм ,от 3 години се опитвам да забременея,неуспешно.2012г ми откриха възел на ЩЖ,имам правена биопсия,туморен маркер,всичко е нормално,само ходя да ми го наблюдват,засега не расте.изледвам си ТСХ,ФТ3,ФТ4,антителата всичко е в норма,не се налага да пия някакви лекарства.
Решихме,че е крайно време да се обърнем към ин витро клиника.Този вторник бях на преглед при д-р Стефанов от Ст.Загора.Каза ми,че съм клинично здрава,но имам намален ячников резерв и това го констатира само на база тези изследвания, и предвид годините ми трябва да правим веднага ин витро,да сме си помислели.В понеделник предстоят изследвания на мъжа ми,а на мен ми пуска само хламидии.

# 112
Здравейте! Може ли коментарче за изследването ми на Пролактин / направено на чист седми ден от началото на МЦ/- 47 ng/ml при реф. стой-т: 1,9-25,0. Имам и секрет от гърдите, който около цикъл сякаш се увеличава. Виждам, че е доста завишен, но все пак... За какъв проблем говори на пръв поглед и какво друго мога да изследвам  /изследвала съм ЛХ,ФСХ и Естрадиол, последния, който е завишен/. Два пъти съм приемала Клостилбегит и еднократно Хориомон, но резултат няма.
Предварително Благодаря Hug

Последна редакция: сб, 27 фев 2016, 21:32 от talito

# 113
  • София
Здравейте ,момичета сега открих тази тема.Моля, за коментар на изследванията ми
http://prikachi.com/images.php?images/117/8659117d.jpg това е прогестерона изследван на 21 ден от цикъла,няма засечена по някакъв начин овулация.
http://prikachi.com/images.php?images/116/8659116W.jpg това са останалите хормони изследвани на 3 ден от цикъла.
Изследванията са от октомври месец,но все пак моля за коментар.
На 39г съм ,от 3 години се опитвам да забременея,неуспешно.2012г ми откриха възел на ЩЖ,имам правена биопсия,туморен маркер,всичко е нормално,само ходя да ми го наблюдват,засега не расте.изледвам си ТСХ,ФТ3,ФТ4,антителата всичко е в норма,не се налага да пия някакви лекарства.
Решихме,че е крайно време да се обърнем към ин витро клиника.Този вторник бях на преглед при д-р Стефанов от Ст.Загора.Каза ми,че съм клинично здрава,но имам намален ячников резерв и това го констатира само на база тези изследвания, и предвид годините ми трябва да правим веднага ин витро,да сме си помислели.В понеделник предстоят изследвания на мъжа ми,а на мен ми пуска само хламидии.

Прогестеронът не е много показателен, след като не е изследван на 7 ден след О. и ако МЦ е бил по-дълъг от 28 дни, напр. 32-34, може и да е имало О.
Само ФСХ не е достатъчен, за да се прецени, какво е моментното състояние на ЯР.
Добре е да изследваш АМХ и Инхибин В на 2-3 ден от МЦ
ТСХ трябва да е под 2.0
Потърси второ мнение в клиника по репр. медицина
Успех!  Peace Дано да нямате сериозни проблеми и бързо да сбъднете мечтата си

Здравейте! Може ли коментарче за изследването ми на Пролактин / направено на чист седми ден от началото на МЦ/- 47 ng/ml при реф. стой-т: 1,9-25,0. Имам и секрет от гърдите, който около цикъл сякаш се увеличава. Виждам, че е доста завишен, но все пак... За какъв проблем говори на пръв поглед и какво друго мога да изследвам  /изследвала съм ЛХ,ФСХ и Естрадиол, последния, който е завишен/.
Предварително Благодаря Hug
Да, пролактинът е висок - консултирай се с Ендокринолог.
Изследвай също ТСХ, Т4, Андростендион, Инсулин + Глюкоза на гладно.
Най-общо, високият пролактин, може да показва СПКЯ

# 114
  • Сливен
Благодаря Denis.Приятелка ни препоръча д-р Димитрова от Виена ин витро клиник,ще гърся мнения и за нея.

# 115
Денис, дали ще излязат грешни резултатите от андростендион ако шофирам 5 часа до лабораторията?  Rolling Eyes Лекаря иска да пусна изследването в София и се чудя как да се вместя в един ден. И още един въпрос не ми обърна никакво внимание на TSH - 2.5 mIU/L [0.3 - 4.0]. Знам от теб, че е високо. Да го пусна ли и него на своя глава пак и да го питам не му ли се вижда високо? Ходя при Коларов. newsm78

# 116
  • София
Денис, дали ще излязат грешни резултатите от андростендион ако шофирам 5 часа до лабораторията?  Rolling Eyes Лекаря иска да пусна изследването в София и се чудя как да се вместя в един ден. И още един въпрос не ми обърна никакво внимание на TSH - 2.5 mIU/L [0.3 - 4.0]. Знам от теб, че е високо. Да го пусна ли и него на своя глава пак и да го питам не му ли се вижда високо? Ходя при Коларов. newsm78
Може да изследваш Андростендион
По принцип, е добре изследванията да се правят сутрин, на гладно
За ТСХ - трябва да е сутрин и да не си приемала нищо с кофеин
ТСХ трябва да е под 2.0 - защото при бременност ще се повиши още, а това е опасно за ембриона

# 117
Благодаря, Денис. Няма да ям и да пия нищо преди да мина през лабораторията.  bouquet

# 118
  • София, Бургас
Денис, имам едно специфично питане за малката. Тя е на 7,5 месеца с уголемени гърдички от раждането си. Понеже докторът ни отдавна го наблюдава,ни изпрати при ендокринолог и той съответно назначи хормони. Днес излязоха резултатите, но няма референтни граници за бебета. Дали ще можеш да дадеш коментар, защото ще се видим с ендокринолога чак след десетина дни..
LH ( Лутеинизиращ Хормон) <0.10   IU/l   М: 1.7-8.6; Ж: фол. 2.4-12.6, овул. 14-96, лут. 1.0-11.4, мен. 7.7-59

FSH ( Фуликул Стим. Хормон ) 6.24 IU/l   М: 1.5-12.4; Ж: фол. 3.5-12.5, овул. 4.7-21.5, лут. 1.7-7.7, мен. 25.8-134.8

Estradiol (Естрадиол) 56.51 pmol/l   М:28-156;Ж: 1-10г.22-99.1,фол. 46-607 овул. 315-1828, лут. 161-774, мен. до201

# 119
  • София
Денис, имам едно специфично питане за малката. Тя е на 7,5 месеца с уголемени гърдички от раждането си. Понеже докторът ни отдавна го наблюдава,ни изпрати при ендокринолог и той съответно назначи хормони. Днес излязоха резултатите, но няма референтни граници за бебета. Дали ще можеш да дадеш коментар, защото ще се видим с ендокринолога чак след десетина дни..
LH ( Лутеинизиращ Хормон) <0.10   IU/l   М: 1.7-8.6; Ж: фол. 2.4-12.6, овул. 14-96, лут. 1.0-11.4, мен. 7.7-59
FSH ( Фуликул Стим. Хормон ) 6.24 IU/l   М: 1.5-12.4; Ж: фол. 3.5-12.5, овул. 4.7-21.5, лут. 1.7-7.7, мен. 25.8-134.8
Estradiol (Естрадиол) 56.51 pmol/l   М:28-156;Ж: 1-10г.22-99.1,фол. 46-607 овул. 315-1828, лут. 161-774, мен. до201
Според мен Е2 и ФСХ са високи. Няма ли рефер. граници за бебета?
Може да е от кърменето или от храненето / храни богати на естроген - пилешко, телешко и т.н./
Лекарят трябва да прецени.
Не се притеснявай - това се случва понякога.
Дано да е нещо инцидентно

Общи условия

Активация на акаунт