Работа, CV-та, HR-и, съвети - 50-та тем

• 59 481
  • 749
  •   1
Отговори
# 675
  • SF
Не знам... според мен зависи как искаш да ги свързваш двата края. Аз навремето се справях с много малко пари сама. Купувах си дрехи от втора употреба, например...

Някои неща са подходящи за много млади хора - да нямат кола, да нямат печка, да спят в чужди легла. С напредването на възрастта пазаруване на дрехи втора употреба и яденето на сандвичи и пържени яйца, започва много да тежи. Здравето и поддръжката му, външният вид вече изискват повече грижи и следователно средства.
От друга страна младите хора трябва да имат възможност за пътувания и ваканции с приятели, да излизат навън, да ходят на кино, да се срещат. После пък тези неща стават по-трудни. Не че, на 30 спираме да пътуваме, защото имаме бебе, но... Младите трябва да имат възможността да пътуват. Не говоря за 5-звездни почивки, сьомга и хайвер, може и в хостели, но пак са средства, които за съжаление този стандарт на заплатите в България, трудно позволява дори и седмица море в някое от нашите села.
Иначе често хората разказват, че когато са били много млади и студенти, с мъжа си/жена си са започнали всичко с 2 вилици и 2 чинии и 4 приятели в жилище.
За мене е несериозно да се запозная с 40-45 годишен мъж, който живее в общата квартира, носи  втора употреба, вари си макарони за вечеря, пържи яйца и има 2 вилици.
Ти преди си купувала дрехи втора употреба, но сега не искаш, нали.

# 676
  • Бургас
В инстерес на истината, не познавам хора, които си броят стотинките.

А аз познавам. Особено в малките градчета и селца. Тъжна картинка. Уж работят, а си правят сметка за парите за хляб.

# 677
  • София
И аз познавам, в квартала ми, в София. Да не продължаваме тази тема. Стотици пъти сме установявали, че Форума не е България. Тук всички са доволни и предоволни. А реално не е така.

# 678
  • Другата България
Разбира се, че не е така.
Както и София не е България.

# 679
Пак глупости на тема стандарт се пишат в темата.
Като студентка съм живяла със 150 лв на месец, ама... 4 дни в седмицата, после се прибирам при нашите, готвено, топло... Стига глупости.
Сега съм с ок.700 лв възнаграждение. Само квартира и консумативи ми излиза 300. Ами техниката, защото няма как да си държа сиренето на терасата или да ям само сандвичи, или да оера на ръка? Ами храна в обедната почивка? Ами кафе с приятелки? Една стотинка не съм искала на нашите, откак работя, въпреки че няма да откажат и да поискам 10 лв, ще дадат 50. Пак - стига глупости.
Има много хора, които работят само за цигарите и кафето, защото друг ги храни, топли и облича. И точно те знаят най-много "как се изкарват парите". Да, сигурно.

# 680
  • SF
Кое по темата ти се стори глупост?
В общи линии повтаряш същото, което съм написала и аз. С тази разлика, че аз дадох пример с някаква печка, а ти с пералнята.

# 681
Ама аз нямах предвид теб Simple Smile

# 682
Drahokam, лесно няма. Или си стоиш при мама и тати, или се лишаваш и полагаш усилия за намиране на по-добра заплата.

# 683
  • София /Абсурдистан
За кой ли път се убеждавам, че българинът е беден дори в мечтите си. Не искаме да живеем сега, а утре. Ще се посвием, ще се ограничим от всичко и ще вържем двата края.
Хора, които броят стотинки има и в малките населени места, а в София има също колкото щеш.
То голяма работа да вържеш двата края като се носят дрехи втора ръка, седи се на студено зимата, ограничения от всичко и се живее на филии и със стотинки. Не е като съвсем да не може, ама по-добре да не ти се налага. Както и срамна работа няма, ама по-добре да не ти се налага да стигаш до там. И да не разправя някой, че със запалата 5-600лв в София ще е цъфнал и вързал. А ако трябва да купуваш и лекарства всеки месец за половината от тази сума, както е при мен, така се връзват двата края, че не могат да се развържат  Simple Smile
Добре платена работа има ако имаш някой, който да те подкрепи и да се обади където трябва за теб, или ако имаш супер търсена професия. Иначе работа има бол, ама пари няма.

# 684
  • SF
Много си права... Българинът е беден, дори и в мечтите си.
А и тази прословута реплика "Парите не са всичко! Ти не гледай парите!", която се премята във всеки разговор за работа, любов, семейство или планове за лятото... Някой си бил щастлив човек, защото не го интересували парите. Щастлив, да! - пие евтините чайове и бие лозунги "Аз по молове не ходя!".
Лекарствата са си голямо перо и не се знае кога ще се наложи да се бръкнеш дълбоко за тях. През декември една грешка в изследванията ми струваше 400 лева за лекарства (точно 250 похарчих предколедно) и още 150 за прегледи и правене на нови и нови изследвания, които отричаха предишните.
Когато бях на 20 години точно такива разходи нямах. Плащах образование, но лекарства не купувах. Сега в момента някаква хрема очаквам да ме изръси с поне 30-40 лева в аптеката, без да купувам антибиотици - витаминчета, капки, нещо за смучане, то няма да помогне, после за кашлица... Даже май малка сума съм предвидила.

# 685
Здравейте,ако на интервю за работа ви накарат да опишете идеалната работна среда каво бихте отговрили?

Последна редакция: пт, 26 фев 2016, 14:55 от zv01

# 686
Аз не твърдя, че има лесно. Но ако ти, селика, се свиваш по някакви твои лични причини и смяташ това за общивалидна правилност - за мен не е правилно.
В крайна сметка никой не ти е виновен, че си зарязала кариера, няма нужда да убеждаваш другите колко ок е да се мизерува с години.

# 687
Drahokam, защо смяташ, че се свивам и защо смяташ, че съм зарязала кариера?
(Не очаквам да ми отговориш (както винаги Simple Smile))

Никого в нищо не убеждавам. Казах само, че ако искаш да постигнеш нещо, трябва да се трудиш. Нищо не става лесно. Добрата и платена работа няма да дойде сама при теб.

# 688
Имам близка позната, която работи в Мтел. Като жяла нищо хубаво не е казала - почти постоянно е на работа, високи таргети, малък шанс за достигането на които и съответно за получаване на бонуси. Преди беше в "Хенди" и беше по-доволна.
Celika, всяко второ мнение в темата е твое  ooooh! Ако обичаш  Stop

# 689
......... ако искаш да постигнеш нещо, трябва да се трудиш. Нищо не става лесно. Добрата и платена работа няма да дойде сама при теб.
Това е съвършената истина.
За мен един потресаващ пример е моя позната - доста мързелива, некадърна и не много грамотна дама, която до 48-50 годишната си възраст нищо не постигна, дори един мизерен английски език не успя да научи. Е - като й се наложи - дори тя отиде в Англия камериерка за 850-900 лири на месец заплата.
Преди 15-на години и аз отидох в чужбина, когато ми трябваха повече пари.
Ако на някой заплатата тук не му стига и не може да си намери добре платена работа - защо не отиде в чужбина?
Спомням си ситуацията през 2008г. - в БГ нямаше достатъчно хора за работа и заплатите се вдигаха непрекъснато.

Общи условия

Активация на акаунт