Работа, CV-та, HR-и, съвети - 50-та тем

• 59 483
  • 749
  •   1
Отговори
# 705
  • Другата България
 Grinning Именно пък това казвам аз - че в момента, в който започнеш да си търсиш правата ставаш лош избар, или "лош" такъв именно заради това, че ги търсиш.
И нова е много вероятно.
И след теб идва друг, който е "най-добрия избор".

# 706
Аз път ти казвам от личен опит, че като си потърся правата, си ги получавам и не съм ставала лош избор.

# 707
  • Другата България
И смяташ, че твоето мнение е меродавно, общовалидно или щом ТИ го казваш трябва да наведем  глави и да не мислим повече? newsm78
Няма други мнения и ситуации?
Наистина прекаляваш понякога с опонирането постоянно и непризнаването на чуждото мнение.
Пак да ти припомня - не си коректив.

# 708
  • In the shadows of my mind
Няма такова нещо като "само ти".
Няма един единствен неповторим, незаменим и уникален служител, за който ще се направят всички изключения, за който всички ще треперят и за който всеки ще гледа със страхопочитание.

# 709
  • Другата България
Ама разбира се, че няма.
Е, като изключим Селика...... Mr. Green

# 710
Разбира се, че няма незаменими хора. А това, че са те предпочели при интервю за работа може да е защото има някаква субективна причина да не предпочетат кандидат по-добър от теб (примерно да са предпочели да платят по-малка заплата на теб; да са дискриминирали другия кандидат негласно, разбира се (примерно има деца, което не им допада); да си човек, който повече ще си трае, ако това търсят за екипа и т.н. и т.н. и т.н.) В момента, в който служителят поиска нещо повече, но работодателят няма намерение да прави отстъпки, то отново се прави подбор и се намира нещо подходящо за матрицата, което не значи, че е най-доброто. Т.е. винаги ще се намери кой да се впише в рамките и да замени настоящия служител. Няма незаменими кадри сред неръководните, а понякога и сред ръководните е такова положението.

# 711
Точно това казвам и аз. Само ти си когато са предпочели теб, пред всеки друг, независимо от причината.
Никога не съм твърдяла, че съм незаменима или нещо такова. Има незаменими хора, но те не са обект на нашата тема.
Конкурентоспособен не означава, че си най-най, а че предлагаш най-доброто за най-ниска цена. Или по-скоро, че си най-доброто отношение качесто/цена.

# 712

Конкурентоспособен не означава, че си най-най, а че предлагаш най-доброто за най-ниска цена.

Глупости!!!!
Няма такова нещо като най-доброто за най-ниска цена! Пазарът на труда е като всеки друг - качествените неща струват скъпо! Не можеш да си купиш Мерцедес на цената на Шкода, нали? За някои Шкодата е добра кола, но пък не е с качеството на Мерцедес!

Голямата разлика идва от там, че нито една от страните не знае точно какво е положението преди да се започне работата, но пък затова е изпитателният срок.

Селика, понякога се изказваш доста .....хмммм, прибързано!

# 713
Да, ок, само ти от всички кандидатствали в точно този конкретен момент отговаряш на всички условности, но после нещата могат да се променят, ако потърсиш повече (не става въпрос само за финанси), отколкото работодателят е склонен да отстъпи, т.е. не е малка вероятността да станеш неподходящ. Малко са работодателите, които са склонни да преговарят и обикновено отстъпват за някои дреболии, които така или иначе няма да те задържат във фирмата, ако си неудовлетворен от нещо по-сериозно. И пак стигаме до смяна на фирмата.

# 714
Защо да няма такова нещо? Ако си качествен и се предложиш за 3000 лв, а някой друг като теб се предложи за 4000, няма ли да изберат теб в общия случай?
Не мисля, че са глулости.

В истерес на истината, не ми се е случвало да искам нещо след като съм започнала работа, но ми се е случвало да имам условия за да започна и съм получавала това, което искам... На мен когато не ми харесва нещо, просто си търся друга работа. Не ми се работи на място, където нещо не ми харесва или не ме оценяват достатъчно, за да не ми предоставят добри условия без да си ги искам сама...

# 715
  • In the shadows of my mind
Селика, постовете ти понякога са крайно тенденциозни и не отговарят на реалната картинка на пазара на труда.
Това, че някога, някъде, някак ти си си потърсила "правата" и те са били удовлетворени, в никакъв случай не значи, че си незаменим кадър! Това значи, че в най-общия случай желанието ти не е накърнявало по някакъв генерален начин плановете и удобството на работодателя, и е било по-лесно и безболезнено да ти угодят, отколкото да търсят нов човек, който да обучават. Или нещо подобно. And that's it! Нищо повече. Не са изпълнили желанията ти, защото си уникален кадър, или заради нещо подобно. Просто така е било най-удобно.
Също така, това може да се случи във фирма Х, но няма да се случи във фирма У. Пак поради ред причини и условности. Още повече, ако фирмата е малка и се намира в провинцията, където за едно "добро" място обикновено има десетки кандидати, готови да преглътнат някое от "правата" си и да не претендират много-много.
София не е България. За пореден път. Както и фирмите, в които ти работиш, не са фирмите, в които работят всички.

# 716
На мен когато не ми харесва нещо, просто си търся друга работа. Не ми се работи на място, където нещо не ми харесва или не ме оценяват достатъчно, за да не ми предоставят добри условия без да си ги искам сама...

Е, точно, разбрахме се Simple Smile Човек винаги може да опита да преговаря в рамките на разумното, а не веднага да се предава, но при малко работодатели се получава и затова резултатът е търсене на нова работа.

# 717
Josselin, точно в провинцията ми се случват тези неща.

# 718
  • Другата България
Селика, постовете ти понякога са крайно тенденциозни и не отговарят на реалната картинка на пазара на труда.
Това, че някога, някъде, някак ти си си потърсила "правата" и те са били удовлетворени, в никакъв случай не значи, че си незаменим кадър! Това значи, че в най-общия случай желанието ти не е накърнявало по някакъв генерален начин плановете и удобството на работодателя, и е било по-лесно и безболезнено да ти угодят, отколкото да търсят нов човек, който да обучават. Или нещо подобно. And that's it! Нищо повече. Не са изпълнили желанията ти, защото си уникален кадър, или заради нещо подобно. Просто така е било най-удобно.
Също така, това може да се случи във фирма Х, но няма да се случи във фирма У. Пак поради ред причини и условности. Още повече, ако фирмата е малка и се намира в провинцията, където за едно "добро" място обикновено има десетки кандидати, готови да преглътнат някое от "правата" си и да не претендират много-много.
София не е България. За пореден път. Както и фирмите, в които ти работиш, не са фирмите, в които работят всички.
Препоръчвам ти да се откажеш. Няма смисъл.
Иначе се подписвам под всяка твоя дума.

# 719
Само че в моя случай става въпрос за желанията ми преди да започна, така че за какво ново търсене и обучение говорим....

На мен когато не ми харесва нещо, просто си търся друга работа. Не ми се работи на място, където нещо не ми харесва или не ме оценяват достатъчно, за да не ми предоставят добри условия без да си ги искам сама...

Е, точно, разбрахме се Simple Smile Човек винаги може да опита да преговаря в рамките на разумното, а не веднага да се предава, но при малко работодатели се получава и затова резултатът е търсене на нова работа.
Ама тук не говорим за права... Темата беше за права.... В цитирания случай говоря за други условия. Правата винаги са ми били удовлетворени, защото съм си ги поискала още преди започване на работа и защото си ги спазвам по време на работа.

Реалната картинка на пазара е, че може да си конкурентоспособен или да не си. Аз говоря за всички случаи, а вие говорите само то вашият опит и твърдите, че това е реалната картинка на пазара.
Разберете, че не всичко е такова, катовото ви се случва на вас, дори и 90% от случаите да са такива.

Както казах, не говоря за незаменими кадри, за конкурентоспособност. Никой не е уникален кадър, освен Бил Гейтс, Марк Зукърбърк и още няколко такива...

Цитат
Това значи, че в най-общия случай желанието ти не е накърнявало по някакъв генерален начин плановете и удобството на работодателя, и е било по-лесно и безболезнено да ти угодят, отколкото да търсят нов човек, който да обучават.

Това е валидно в 100% от случаите на удовлетворяване на каквито и да е желания.
Много ясно, че може да не се случи във всяка фирма, но ако не се случи, конкурентоспособният просто няма да попадне там, така че това няма смисъл да се обсъжда. Т.е.. в случая на конкурентоспособност, говорим само за фирмите, при които може да се случи. Другите просто са губещи и никой такъв не ги иска.

Последна редакция: сб, 27 фев 2016, 07:35 от celika

Общи условия

Активация на акаунт