Работещи майки - полезна информация и съвети

• 65 369
  • 779
  •   1
Отговори
# 90
Времето ми за четене е докато пътувам за и от офиса. Ако през уикенда сме си вкъщи, докато детето спи аз спя или чета. Готвенето го делим с мъжът ми, миенето на съдове също. Обаче чистенето държа аз да правя. Тъй като в момента съм много натоварена в работата, чистенето мина на заден план. Но в общи линии разчетът на времето зависи от семейството, работния график и на двамата, занимания на децата.

# 91
  • Sofia
В нашата компания имаме опция да работим от дома и трябва да имаме 8 работни часа (дали от 7-16 или 8-17 е въпрос на договаряне).

Кажете интересна книга за киндъл?

# 92
Извенете ме за въпроса, но какво точно работите от в къщи или в офис с работно време от 11 до 17 часа или от по-рано, но до 15 часа, както и на плаващо работно време?

Аз съм мениджър по няколко проекта като работя с виртуални тимове, т.е. с тях се срещам чрез конферентни разговори и координираме чрез емейл. Планирам времето си според нуждите у дома, което не винаги се получава, логично. Понякога ми се налага да започвам рано в 5ч или да приключвам късно в 21ч, но важното е да съм у дома, така между два разговора пускам прахосмукачка или оправям прането.  Crazy

# 93
Хм, и ние сме 4ма - перални пускам 2 тъмни, 1 светла и 1 чаршафи, кърпи...
2 уикенда и по 1 през 1-2 дни през седмицата.
8 кг е моята
Миялната ни е от малките / 45 см - пускам по 1 на 2-3 дни.
Банята мие мъж ми.. и 1-2 пъти в месеца чисти машинно пода (ламинат е навсякъде).
През другото време санитарно прахосмукирам / прахосъбирам / поподреждам играчки - уж се учим сами да прибират, ама още май аз не мога да се отуча да ги разтребвам  Laughing
Дори се опитвам баткото да включвам с малко повече домашни задължения, надявам се малко по малко и той да започне по-честичко да ми помага Simple Smile Simple Smile
Бяхме с 2 коли, но сега сме с 1 нарочно и спокойно се справяме. Но пак казвам - работим / учат / живеем в радиус 3-4 светофара, така си е доста ОК и за пешеходене.
Даже чакам с нетърпение да се позатопли, за да ходим с колелата - имаме чисто нови вело-алеи как да не ги ползва човек  Mr. Green

За излизане - и двамата не си падаме по нощни изпълнения. Ако излизаме е с децата + приятели с деца също.

# 94
  • München, Deutschland
Извенете ме за въпроса, но какво точно работите от в къщи или в офис с работно време от 11 до 17 часа или от по-рано, но до 15 часа, както и на плаващо работно време?

Не мога да се включа като майка, но в моята фирма, всички са на плаващо работно време, като работниците имат някакви приблизителни смени, с които се съобразяват. Като професии / дейности, това включва:

- всякакви работници в производството - шлайфане, струговане, фрезоване, лакиране, плазмени покрития... да не ги изреждам...
- организация на произв и технолози
- Procurement
- счетоводство и всякакви финанси
- пласмент
- маркетинг
- ПР
- човешки ресурси
- ИТ, като говоря за самите служители на нашата фирма, иначе има някакви външни фирми, които работят на смени, може би, за външните нз как е точно
- фирмена стратегия
- мениджмънт / контрол на качеството

За шофьорите не мога да ти кажа (вътрефирмен транспорт), защото нямам контакт с тях.

Работниците по машините и по складовете се съобразяват със смени, но се разбират с този след тях в 1 ли, в 2 ли да се сменят, не е до минутата точно, ако има някой работа, другият го изчаква. Та общо взето каквато и дейност от един нормален бизнес да погледнеш, всички са на плаващо работно време.

Последна редакция: ср, 10 фев 2016, 14:05 от chrissy

# 95
Плаващото работно време е много хубаво нещо и слава Богу, все повече фирми го практикуват. При нас има неформална такава възможност, както и има възможност да си работиш от вкъщи до определен брой дни в годината. Това е голямо облекчение, когато например ти се разболее детето и няма кой да го гледа  Peace.
Относно плаващото време, тъй като все още съм нова във фирмата, не си поставям ребром изискванията и си стоя до края на работния ден, но имам колеги, които идват рано и си тръгват по-рано. Включително шефът идва в 10;30-11 и си тръгва късно. При нас поне е добре, че не е практика да се работи извънредно. Има доста фирми, при които те гледат с неодобрение ако си тръгнеш на време.

# 96
При нас в офиса (търговия на едро най-общо казано) - работим от 8-9 като начало до 17-18 като край на работния ден - зависи кой кога е дошъл - +1 час обедна. Можем да работим и от вкъщи (ако някое от децата се разболее, шефът е толерантен) - за ден да работим от вкъщи / или ако ще е по-дълго разбира се болнични...
Общо взето кореспондираме с доставчици от Европа и клиенти от България - повечето работа е по мейл и телефон, така че ОК - като имам платформата инсталирана вкъщи - не е проблем да си изпълнявам ежедневностите. Ако ми се налага по-рано да си тръгна - родителска среща, тържество или нещо подобно.. или имам да свърша нещо извънредно само в работно време - също се позволява. Стига да е в разумни граници.
Но всичко зависи от ръководството.

# 97
И при мен е важно работата да е свършена. В офисът вероятността да дойде клиент, без предварително да се е обадил е почти нищожна, но въпреки всичко гледаме да има човек от към 9-9,30 до към 16,30. Иначе ми се е случвало да си доработвам в къщи. На клиентът му е важно като се видим да му дам готовите документи и да му ги обясня, а не кога и къде съм ги правила.
Така че работата ми идеално се съчетава с детето - водене - прибиране от градина, родителски срещи и извънкласни дейности

# 98
  • Варна
Аз работя като преводач от в къщи. Тъй като съм доста търсена, си имам напълно уплътнен работен ден и дори ми се налага като съм достатъчно натоварена да се крия в скайп, за да не ме търсят и да не се изкушавам да поемам повече работа, отколкото физически мога. Но като цяло мога да контролирам горе-долу кога колко работа имам и да си освободя някой ден при нужда. Ако детето се разболее става сложно, защото обикновено имам поети задачи със срокове, а той си иска внимание, та в такива дни работя по време на следобедния му сън и вечер като се върне мъжът ми и го поеме, понякога и нощем. Баби нямаме наблизо. Понякога го пращам да играе в съседката, ако имам много работа или някакъв ангажимент (например сега е болен, а аз утре имам час за лекар, та за да не отменям часа ще го пратя за половин час у тях), също и аз понякога поемам нейното дете при нужда.

И аз правя домашни тренировки (тези на Руми Илиева), книга чета вечер и през почивните дни, или ако чакам/пътувам някъде (е-четецът е винаги с мен).

# 99
  • София
Аз работя в аутсорсинг компания, мендижър по няколко проекта съм. В нашата фирма на тези позиции се търсят резултати и ако аз постигам това, което се очаква от мен и клиентите ми са доволни, никой не се интересува в колко часа съм дошла на работа и в колко съм си тръгнала. Мога да закъснявам (с часове) при нужда или да си тръгвам по-рано; няма нужда да отработвам часовете, трябва просто да си свърша работата. Мога и да изляза от работа за нещо през деня, няма проблем - затова ако се налага да ходя на лекар, си записвам часове в работно време - по-удобно ми е така, вместо да се чудя на кого да оставя детето. Имам и опция да работя от вкъщи - ползвам я, когато малката е болна, за да не взимам болнични.

Перални аз пускам 3 на седмица - 2 перални с дрехи (нейните отдавна не ги пера отделно) и 1 с чаршафи, хавлии и тем подобни. За съжаление нямам още сушилня, но планирам да си купя. Но пък имам парно и през зимата ползвам радиаторите и за сушене, а през останалите сезони изсъхва бързо. Не гладя, освен ако не е крайно наложително.

Съдомиялна също нямам, но чиниите са ми малко, предвид това, че не готвя. Все пак е голяма благинка, де, и ще взема и такъв уред, но сушилнята е приоритет.

# 100
И аз съм в аутсорсинг компания, но в отдела за обслужване на клиенти. При нас работното време е фиксирано и няма опции за работа от вкъщи  Tired

# 101
Записвам се при вас - след близо 5 години вкъщи, прекарани в майчинство, през май месец ми предстои завръщане на работа. От сега мисля как ще се оправям - определено домакинстването не ми е силната страна, та с радост ще приемам и обменям всякакви идеи, хрумки и хитринки, които да облекчат живота и битието ми.

# 102
  • София
Според мен е важно да има организация. /не че винаги върви по план /
Ако съм болнични /както сега/ ,гледам да свърша всичко което не мога през работната седмица, като гледам не ощетявам детето от внимание и грижи.
През работната седмица гледам всичко да е в норма /изчистени,сготвено, изпрано / и отмятам всякаква работа, за да се занимавам с малкия и чат пат да свърша нещо и за себе си /пример, започнах да ходя ба фитнес и наистина ми харесва/. Гледам да правя "важните "дом.неща след като заспи,, защото моето чувство за вина, че не съм достатъчно с него е жестоко.  Въпреки, че през 1-2седмици сме по една седмица болнични.

# 103
  • shumen
Аз не мога да запиша час за лекар през работното ми време,защото никой няма да ме пусне да изляза.

# 104
При нас сутрин детето /на 4 г./ го водим двамата с таткото на детска градина към 8 ч., вечерно време татко й я взима към 17,15ч - 17,30ч /като са останали само 2-3 деца още в групата/. Учителките изрично ни предупредиха, че до 18 ч. трябва да прибираме детето защото имали да подготвят материали за следващия ден. ooooh! Работя от 9 до 17,30 ч., и нямам възможност аз да я прибирам от градина. Почти нямам обедна почивка и през работно време не мога да излизам за да свърша нещо лично. Веднъж отнесох яка караница защото закъснях 5 мин. за работа заради малката.  Вечерта след работа пазарувам за вкъщи само неща които ми трябват за да сготвя вечер, а основния пазар правим през някой от почивните дни. Прибирам се към 18,30 от работа и тогава се почва с готвене на яденето в по голямо количество да стигне за 2-3 дена. Чистя само с парцала пода през седмицата почти всеки ден. Събота и неделя готвя повече и чистя основно, но не се престаравам  Rolling Eyes  Пералня пускам през седмицата 2 и през почивните дни на малката дрехите 1 /пералнята ми е за 9 кг. пране/. Нямам сушилня иначе много исках, но нямам място къде да я сложа. Трудно се организираме за лягане вечерно време защото малката ако не легнем с нея  не иска да заспива и така към 10,30 -11,30 лягаме. Не съм от най организираните доста се шматкам или на мен така ми изглежда защото се опитвам преди сън да свърша много неща. Доста често забравям дребни неща за вършене, та даже и понякога като детето е болно забравям да дам на време лекарствата  Embarassed.   

Общи условия

Активация на акаунт