Работещи майки - полезна информация и съвети

• 65 356
  • 779
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Моята е мъничка, но ужасно обсебваща.
Най-трудно ми е в дните, когато имам конферентни разговори между 17.00 и 19.00 (два пъти седмично, работя от къщи), заради което я взимам по-рано от яслата. След края на разговора винаги рева от изтощение. Опитвам се да слушам, да отговарям, да се включвам - материята е сложна, а тя през цялото време мрънка или ме дърпа или прави поразии.

Но останалото е като при повечето - ставане в 7.30, ясла, в обедната почивка готвя, разтребвам, пускам пералня и сушилня и хапвам нещо на крак. След работа я прибирам от яслата, занимаваме се нещо, вечеря, баня и по леглата. Филм не съм гледала от месец, последната книга четох миналата година.
Домът ми е чист, без храна не са останали, работата ми върви добре, но ми идва да се гръмна от преумора и изтощение.

# 76
Аз в събота гледах филм, не бях гледала скоро. И аз пазарувам повечето ежедневни неща в обедната почивка, а "лесните" за пазаруване неща - хляб, мляко и сирене оставям на мъжа ми след работа от кварталния магазин. На кауфланд ходим горе - долу веднъж седмично за по - голямо пазаруване. Иначе гледам винаги да има супа, като да кажем, че на два - три дни готвя супа, останалите неща за храна също аз приготвям, но гледам повечето да са аламинути - последно готвих пилешки хапки с месо от пилешки гърди и картофена салата, нещо, което става за половин час. Събота или неделя, ако имам настроение правя някакви по - сложни ястия. В помощ са ми и бабите, с които се виждаме за малко тогава и те ни пращат по нещо сготвено за едно хранене.
Най - спокойно ми е, че има кой да гледа детето, ако се рзболее/което за щастие се случва много рядко/. Майка ми почти винаги е на разположение
Благородно завиждам на тези, които пускат по една пералня през седмицата. Ние сме трима човека и не знам какво правим, но пералня пускам почти всеки ден

# 77
  • София
Мдааа, с прането и при нас е сложно, горе-долу през ден пускам пералня, а не мога да си представя с повече от едно дете какви ще са количествата за пране. Спорт предпочитам да е такъв, на който мога и аз да спортувам с нея, сега освен фигурното мисля и аз плуване, но на Спартак например и да взема карта за дете + родител. Голям плюс ми е, че работата ми е на 10 минути от къщи, освен това и двамата с мъж ми сме с коли, ако трябваше да делим една кола не мога да си представя по никакъв начин логистиката като е болна и трябва да я карам по бабите. А като е хубаво времето и тя си е на градина, ходя с колело на работа малко за раздвижване.

# 78
Това с шума по време на конферентните разговори ще отмине с времето. Просто като порастнат започват да разбират колко е важно мама и тати да работят. Аз имах един колега, чийто глас звучеше много грубо и това спираше малката да пее и кряска.

Проблем при мен е кучето ми, което много държи да дремва залепена до мен докато аз работя и нейното хъркане винаги се чува по време на разговор. Обикновено хората го приемат на шега, но не е никак професионално, признавам си. Случвало се е дори моето куче да си полае с кучето на колега, с когото сме на call.  Laughing

Докато чакам по време на кръжок или спорт аз отхвърлям работа през телефона, нямам спокойствието да чета книжка. Peace

# 79
  • София
След работа най-много време ми отнема готвенето.
Децата свършват в пет или в шест училище, тоест се прибираме към пет и половина или шест и половина най-късно. Първата ми работа е да почна да готвя или да купя нещо за яденето което съм набелязала, като започвам да готвя най-рано към 6-7 часа. Или аз съм туткав готвач или не знам какво, но ми отнема доста време, докато приготвя нещата за основното, направя салатата и тн минават 1-2 часа. Целта е като цяло към 8-9 да сме седнали да вечеряме. Следва разтребване на масата, заедно с ръчкане да се къпят, обличат, мият зъби и тн след което си играем или те си четат книги половин час и заспиват.
След това за мен остава да оправя след вечеря, ако не съм го свършила преди това, да подготвя хапването им за сутринта или поне да си подготвя нещата и евентуално малко време и за мен за ровене в нета, гледане на телевизия или четене на книжка.
Сутрин ставаме към 6:30 - 7:00, до 7:30 трябва да сме излезли защото почват училище в 8 и ги искат в осем без десет там. На работа съм по 8 часа с половин или час обедна почивка. Хубавото е че работното време е малко плаващо, трябва да имам 40 часа седмично, като може един от дните да съм била 10 часа, а следващият 6.
Напоследък се налага след училище докато аз готвя те да учат по някой от разказвателните предмети или да си пишат домашното за школата в СМГ. Събота сутринта баща им ги кара на курса в СМГ, след това си пишат домашното по немски и отново преговарят по разказвателните предмети. Разбира се имаме и излизане и игра навън. В неделя са на кънки в зимният дворец, пак игра навън и довършване на останалите евентуално домашни или решаване на някоя състезателна тема по математика.
До миналата година ходеха и на плуване след училище, но много ги натоварваше и сега останаха само на плуване по обяд два пъти седмично в училище. В понеделник ходят на спортна гимнастика в НСА-то от 6 до седем и половина, два от дните през седмицата са в училище от пет до шест вечерта на сръчни ръчички и на йога, така че да може да си направим ние с баща им часовете в работа.
П.П Реално не мога конткретно да опиша кое толкова отнема от времето ми, когато се грижа за трите вкъщи, но определено лятото докато са на лагер или при баба си и дядо си и сме сами с мъжът ми, буквално нямам нищо което да правя. Вкъщи е подредено и почти изцяло чисто, перални се пускат рядко, често ядем салати и готвенето е доста по-малко. Вечер след като се прибера почти няма за какво да бързам, да мисля дали не съм забравила и да планирам.
Когато сме с децата се пускат н-на брой съдомиялни, сушилни, перални, прахосмукачки и прахосмукачка робот, готви се, следят се допълнителни техни ангажименти и домашни и натоварването е значително по-голямо.

Книжка чета основно и аз докато ги чакам от някакво занимание или сутрин докато таткото ни вози към училище и работа или аз се прибирам с метрото или рейс. С киндъл съм и е винаги навсякъде с мен, защото само тогава като цяло имам възможност да чета..

# 80
  • София
Ние сме четирима. Миялна се пуска всеки ден-голяма е и се пълни до горе.
Пералня и сушилня всеки ден-когато съм на работа по една,събота и неделя-няколко, минимум 2. Имаме чудесни сметки за ток. Confused

# 81
  • Sofia
Нашата програма е: татко води на градина аз взимам. Аз водя на тренировки (всеки ден след 17, но понякога и през деня.). Работя и от офиса и от нас. Като съм в нас си помагам с готвене и перални. Измисляне на неща за готвене са ми най-сложното нещо иначе практикувам вакумиране на всичко (вчера вакумирах и миш-маш). Пералните са горе долу през ден. Не си спомням кога съм спала за последно спокойно. Като сложиш боледувания, проблеми с носа и други това недоспиване е най-големия ми проблем. Чувствам се постоянно изморена.
След тренировки трябва и време да правим нещо заедно: някое проектче, рисуване или игра на нещо. Хапване гледам до 19:30 да сме седнали (това е новия график), къпане, четене на книжка и най-късно до 20:30 да е легнала.
Понякога вечер пера или готвя. Най-често сядам да гледам филм и заспивам на дивана Simple Smile
Една жена идва да чисти в нас 1 път в седмицата и пазаруваме 1 седмично. Ако нещо свърши взимаме от кварталното магазинче.
Хубава е идеята за четене на книжка докато детето спортува. Да ми препоръчате някоя интересна? Не съм чела книга от години.
По принцип вече съм свикнала с цялата схема, но недоспиването и липсата на спорт е това което трябва да оправя (като нямам идея как).

# 82
  • Sofia
Какво правите с тези перални?.... Аз с две деца пускам две светли и една тъмна пералня седмично. Пък не ходим с мръсни дрехи...  newsm78
Мечтая си за сушилня обаче и смятам съвсем скоро да си купя, че това простиране и чакане зимата по 5 дни докато изсъхне ми е омръзнало.

# 83
 Hugаз като баба на повикване ще си позволя да напиша как простирам
Всичко простирам на закачалки
понякога слага  на 1 закачалка горница и долнища  нощнички или дънки и риза
когато е добро време простирам на открит балкон
по лесно ми е прибирането,винаги на закачалки Mr. Green
простирам и на сушилния и на въжета опънати в малкия коридор
включвам и инвентора за обиране на влагата

# 84
  • София
Савина сушилнята е огромно улеснение, аз съм ги сложила една над друга, пералня и сушилня и зимата само местя от пералнята отгоре в сушилнята. След първата зима на каките, когато се връщаха целите мокри от кишата и въргалянето в снега и вече трябва да пускам нова пералня, а старите дрехи не са изсъхнали настоях за сушилня и определено се родих. За съдомиялната изобщо не искам да споменавам, без нея също съм изцяло изгубена. Наскоро не работеше за няколко дни и едвам го преживях.
А иначе при мен общо взето петимата особено зимата като си сложим дрехите за пране и се пълни една пералня, добавям и дрехите от спортната гимнастика, за спорт в училище, от плуването хавлии и тн. Пускам през седмицата 1-2-3 перални и уикенда отново поне 3, бели, цветни и тъмни и още 2 поне със спално бельо. Като пералнята ми е за 8-9 кг, а сушилнята е отделно, тоест побира спокойно цялата пералня.

# 85
И аз се включвам отново в отбора на работещите майки. След 2 години пауза, от 2 месеца съм отново на работа.
Организирането на домашните задължения става лесно. И аз, като повечето тук си правя предварителен план за менюто за седмицата, пазарувам необходимото и приготвям главно по-прости неща. По-сложните манджи ги правя през събота и неделя и то така, че да има до вторник.
Прането и гладенето ми е по-голяма мъка. Перални се пускат около 4-5 на седмица, което означава и доста гладене и време за сушене (нямам сушилня, но много се замислям да си взема).
Най-трудно ми е да намирам време за себе си. Преустановила съм всякакъв спорт и излизане само с мои приятели, защото това би означавало по-малко време с детето, а то много иска внимание и страда, че сме разделени по цял ден. Детето ми в момента не ходи на никакви извънкласни дейности след градината - замислям се да я запиша на нещо така, че през това време и аз да мога да спортувам. Може би със затопляне на времето ще успея да организирам общ спорт за всички, така че хем да сме заедно, хем да се движим и забавляваме.

# 86
Извенете ме за въпроса, но какво точно работите от в къщи или в офис с работно време от 11 до 17 часа или от по-рано, но до 15 часа, както и на плаващо работно време?

# 87
  • Варна
Това с книжката, докато чакате детето от плуване е чудесна идея, за която не се бях сетила bouquet
Дъщеря ми два пъти седмично пее в една вокална група и не винаги има какво да правя, докато децата репетират/около час е репетицията/. Обикновено се разхождам, пазарувам, ако има с кой пия по кафенце, а като е лошо времето седя с две баби, чакащи внучките си. Та идеята за книжката е супер. Още повече, че все не намирам време за четене

За Коледа ми подариха киндъл и направо се родих. Качих си няколкостотин книги и си седи винаги в чантата ми, в специален джоб.  Чета при всяка възможност, особено времето, в което дъщеря ми е на английски и един час седя и я чакам. Голямо удобство е.

# 88
  • София
И аз съм с киндъл от няколко години и това е най-хубавият ми подарък, който съм получавала последните години.
Отскоро тъй като мъкна различни неща на децата се изхитрих и дори не си нося чантата, а всичко тикам в джобовете на якето. Най-важното е ключове, документи и пари, телефон и не на по-следно място киндъла, който се събира в един голям вътрешен джоб  Simple Smile

По отношение на работата аз съм в софтуерна компания и времето е отчасти плаващо, поне доколкото написах. С карти сме и се следи да имаме 40 часа седмично, като всеки ден имо поне 4 часа изработени и не по-вече от 10 мисля.

# 89
  • Пловдив/София
Какво правите с тези перални?.... Аз с две деца пускам две светли и една тъмна пералня седмично. Пък не ходим с мръсни дрехи...  newsm78
Мечтая си за сушилня обаче и смятам съвсем скоро да си купя, че това простиране и чакане зимата по 5 дни докато изсъхне ми е омръзнало.

Ние сме само трима и почти всеки ден или през ден пускам. Детето се преоблича поне 2-3 пъти на ден (полива се, цапа се), като сложиш и по един комплект от нашите долни дрехи с мъж ми и някоя блуза/буловер/дънки и то за ден-два се е събрало. Отделно чаршафи наши и негови, якета, завивки..това за утеха, ако случайно не се напълнят кошовете за пране за един ден Simple Smile))

Сушилнята е манна небесна, направо не искам вече да си спомням времето без нея. И жена за чистене един път седмично някой спомена, също помага много- де факто не миеш бани, прозорци, прахосмукачка- остава само подреждането и дребното чистене.

Общи условия

Активация на акаунт