Работещи майки - полезна информация и съвети

• 65 403
  • 779
  •   1
Отговори
# 630
КаИна, скоро и аз на твоето дередже и отсега изпитвам малка паника. Виждам, че децата ти ще имат разлика над 3 годинки, което беше и моето желание. Свалям шапка на всички работещи майки с по две деца под 3 години (аз съм в САЩ и няма дълго майчинство тук).

# 631
Елена, аз почти застъпих първото майчинство със сегашния болничен, та не съм за "хвалене". За мен е гордост, че завърших 2-ро висше образование, гледайки първото дете. Сега ще си дам почивка и в идните години започвам докторантура. Живеем далеч от роднини и още сега го мисля как ще е с две деца и работа, но вярвам, че някак ще го измисля... А ти пък съвсем си сама, нали? П.п. Много скептично гледам на това кратко майчинство в чужбина, за мен е много важно децата да са с майка си и в домашна обстановка поне до 3 годинки!

# 632
Да, ние си гледаме детето със съпруга ми без помощ. Аз напуснах предишната си работа и докато тя стана на 20 месеца у дома бях с нея, почти завърших доктурантурата си (която бутах заедно с работа преди тя да се роди). Скоро ми е защитата, а от август започнах нова работа. И за мен беше важно са сме заедно у дома, но моето професионално мнение е, че след 2 вече децата имат нужда и да развиват самостоятелност. Затова аз се върнах на половин работен ден, а останалото е гледачка и ясли. Безценни са първите 2 години на детето с родител, така е. Аз пък това на което гледам с ужас е как бабите масово гледат децата, дори и доката майката е в майчинство у дома. Както има един виц, повечето деца в България са на еднополови двойки: мама и баба. Струва ми се, откровено казано, повече от странно. И доста се чудя жени, особено над 30, как така не могат да се оправят сами. За месец-два-три в началото докато жената се възстанови разбирам, но познавам поне няколко случая, в които бабата се нанася и става перманентна безплатна гледачка. Но, за всеки влак си има пътници.

Последна редакция: сб, 07 яну 2017, 22:10 от elenna

# 633
Браво на теб! Мисля, че чудесно си организирала нещата. След второто майчинство, живот и здраве, ще се стремя и аз към работа на половин работен ден или да е до 3 дни в седмицата. Не искам да съм " отсъстващ родител", а и съм егоист - искам и време за себе си! Simple Smile

# 634
С два броя съм ,едното почти на 10 год , второто на 1,5 год. Аз работя . Отделно готвя, чистя и там безкрайната домакинска работа. Готвенето много ме мори. Тъкмо се навечеряме и почвам да мисля: " ми утре какво ще ядем". Мъжа ми работи по 12 часа на ден и не мога да разчитам на него. Почти съм на ръба на полудяването и макар, че има една жена, която идва  веднъж седмично да изчисти пак едва сколасвам да се справя. На тези майките с малките дечица искам да им кажа, че деца в градинска възраст се гледат мнооого по-лесно от ученик. Към цялата мизерия се добавят водене по спортове , курсове и всякакви други активности , като трябва да погледнем домашните вечерта и направо. Като сложа всички да легнат и оправя цялата кухня и лягам най-рано в 24,00-1,00. Явно трябва да мисля за оптмизации ..

# 635
Кои как се гледат зависи и от самите деца и от това дали има кой да ти помага. Аз не съм имала още ученици, но досега най-трудно ми е било, когато детето беше на година и половина, защото 24/7 беше единствено моя грижа както детето, така и почти всичко вкъщи.

# 636
Кои как се гледат зависи и от самите деца и от това дали има кой да ти помага. Аз не съм имала още ученици, но досега най-трудно ми е било, когато детето беше на година и половина, защото 24/7 беше единствено моя грижа както детето, така и почти всичко вкъщи.
Абсолютно! Имам две деца на 4 и12 , готвя,чистя,работя много,спортувам -ее не мога да си представя,че ще слугувам до 24ч  Shocked  ,ми то за какво да живея ,баси,хамстерската въртележка.Нямам високи критерии за чисто и подредено,без да е мизерна кочина  в къщи 24/7  и това много ми спестява,голямата я пращам често при баба и,малкото, обаче почти никога,че но могат да се оправят с характера му Whistling
Гладя инцидентно един-два пъти в месеца bowuu Гледам до 21:00 да съм на диванчето с вдигнати крака и чаша вино  Joy,после някой сериал и така Peace лятото след 5 сме на вилата-скара ,салата ,басейн, прибираме  се 11ч и директно в леглото с филм .Гледам да мисля глобално и да се съхранявам   Naughty а също така не съм слугиня на никой,всеки си има задължения (отвоювах го това с много сражения Twisted Evil )

# 637
На тези майките с малките дечица искам да им кажа, че деца в градинска възраст се гледат мнооого по-лесно от ученик.
+1. А пък като влезе в пубертета, и почне да създава и проблеми става още по-ужасно. Иначе и аз си гледам малкото сама, никаква помощ отникъде, но това е песен в сравнение с каката.

# 638
Аз не само, че си я гледах сама, ами просто тя с никой друг не контактуваше. Дори и баща си не искаше. Не ме пускаше да отида до тоалетна.... А и всичката домакинска работа я вършех само аз + пазаруване. Мъжът ми само миеше банята и чистеше, когато ще имаме гости.

# 639
И аз съм мислила над това с домашните, спорт, училище и т.н., но разчитам, че ще ми е по-лесно, защото сами ще ходят, а като са на ДГ и ние с мъжа ми пътуваме до София, ще е много сложно воденето и взимането. Почти е сигурно, че ще трябва да наема жена за тази дейност, ако не сменя работата. Всяка възраст и дете носи трудности. Мен най-много ме тормози недоспиването и готвенето /държа на домашно приготвена храна/, а искам някога и да спортувам и дишам!  Laughing И аз не мога да "огрея" навсякъде! Пренебрегвам някои дейности, за да свърша основните. Добре, че купихме съдомиялна и сушилня, помагат ми! А пък до сега правих меню с всички неща, които готвя и казах на мъжа ми, че искам като го питам какво да сготвя, да не ми казва "не знам", а да си избира от списъка! Много ми е трудно все да мисля каква манджа да забъркам...

# 640
Ще ходят сами ама след 4 клас, особено пък в София.Чакам с нетърпение деня когато поне за неговите занимания няма да бързам, ама пък ще почнат тийн проблемите.

# 641
Аз не само, че си я гледах сама, ами просто тя с никой друг не контактуваше. Дори и баща си не искаше. Не ме пускаше да отида до тоалетна.... А и всичката домакинска работа я вършех само аз + пазаруване. Мъжът ми само миеше банята и чистеше, когато ще имаме гости.
Е защо мислиш, че другите не са били така, моето също идваше с мен в тоалетната, не можех да се къпя, ако сме сами. Домакинската работа също е била само за мен, моят никога в живота си не е мил баня. За капак работеше тогава на смени, което знаете с колко неудобства е свързано. За капак и не спеше това малкото първите 3 години. И въпреки това с каката ми е било много по-трудно, когато беше голяма вече, че имат голяма разлика в годините.

# 642
Scarlet~, не казвам, че на теб не ти е било трудно, защото няма как да знам. Аз се сравнявам само с моите близки, на които мъжете им все някога са извели сами детето навън до тази възраст и поякога са играли с него.... Все едно беше дали го има или го няма...

# 643
Те просто трудностите са от различно естество.Баткото също сама съм го гледала,таткото не участва много, че работи по много, но сега са две. Влача големия по спортове заедно с малкия,то нервничи, спи му се.Баткото иска помощ за някоя задача , малкото веднага ме дърпа за крачола и то.Без баби и дядовци е трудно.Ама живи и здрави да са ще се справяме някак.Истината е , че не бях се замисляла за тези неща преди да родя малкото.

# 644
То трудно, но пък от друга страна нямаме външни дразнители, и май така е по-лесно. Mr. Green Номерът е да ги научим на самостоятелност, само дето с това малкото за момента не ми се удава  Sad

Общи условия

Активация на акаунт