Особености на българския език

• 76 523
  • 882
  •   1
Отговори
# 165
Ха-ха Simple Smile Глен, за форума няма смисъл да се полагат такива усилия, но прави впечатление, като отвориш някоя книга, и видиш кавичките, поставени в западен стил, или още по-лошо - "Вторник", написано с главна буква.
Поставям ги в синьо, защото наистина имам съмнения. Моите основни колебания са точно в запетаите. Правописът на думите се проверява много по-лесно.
Правилно ли съм поставила интервалите в "по-лесно"? Преди време тук бях срещала мнения, че правилното изписване е "по- лесно", но нещо не им повярвах.

# 166
Той мина, Цеце Simple Smile
Запетайчихме се сега.
Ashia, една излишна запетая пред "и" има; "като отвориш някоя книга, и видиш кавичките" са две равноправни изречения. Блу, пред "като" има запетая, въвежда подчинено изречение.

Последна редакция: вт, 09 фев 2016, 21:28 от Румцайс

# 167
  • Sofia
Правилно, Блу!

# 168
  • София
Блу, запетаите, които си сложила в синьо, са поставени правилно, защото с "като" в случая се въвежда подчинено изречение. Аз по-скоро се колебаех дали не трябва да оградя "още по-лошо" със запетаи в цитираното изречение.  Thinking

Редактирам се - първата синя запетая трябва да остане, а втората трябва да се махне, защото простото изречение, започващо с "като", е последвано от друго такова, започващо с "и". Утре ще се обадя в "Езикови справки" към БАН и ще попитам.

Последна редакция: вт, 09 фев 2016, 21:29 от Ashia

# 169
  • Куциндрел
Той мина, Цеце Simple Smile
Запетайчихме се сега.
Ashia, една излишна запетая пред "и" има "като отвориш някоя книга, и видиш кавичките" са две равноправни изречения. Блу, пред "като" има запетая, въвежда подчинено изречение.
Мернах за нещо за него, но още се чувствам ненаучена.
Запетайката пред и в мнението на Айша не е ли излишна?
Все пак "и" се използва за изброяване и не е нужно да има запетайка. newsm78
Пред "или" също ми се струва излишна запетайката. newsm78
Иначе пред "като" ми се струва правилно, все едно е с " че като отвориш".

# 170
  • София
Запетайката пред и в мнението на Айша не е ли излишна?
Все пак "и" се използва за изброяване и не е нужно да има запетайка. newsm78
Пред "или" също ми се струва излишна запетайката. newsm78
Иначе пред "като" ми се струва правилно, все едно е с " че като отвориш".

Съгласна съм за запетаята пред "и".

Тази пред "или" затваря вмъкнатото "поставени в западен стил" - за нея нямам съмнение.

# 171
  • Другата България
Ха-ха Simple Smile Глен, за форума няма смисъл да се полагат такива усилия, но прави впечатление, като отвориш някоя книга, и видиш кавичките, поставени в западен стил, или още по-лошо - "Вторник", написано с главна буква.
Поставям ги в синьо, защото наистина имам съмнения.
И аз така мисля.
Но пак казвам - това не е толкова важно.
За мен.
По-важно е човекът да е с ясна мисъл.
И точна.
Една запетая повече няма да навреди никому.

Ето, сега не сложих интервали и ми е грозно. Crazy

# 172
Понеже Цеца пак за пълен/кратък член заговори Laughing , та се сетих за един случай, когато осъзнах, че правилото с "той" и "него" невинаги работи безотказно. Помня го, защото се замислих как е правилно (след като го бях написала) . Изречението ми беше нещо такова - "Не натискаш, оставяш триона да реже." Да, автоматично го написах с кратък член, защото "Го" оставяш да реже. Но може да оставиш и "той" да реже. Но смятам, че с непълен член е правилно. Simple Smile

Според Павлина е правилно с кратък, поне в случаи като моя:
https://pavlinav.wordpress.com/2010/06/28/видях-влакавлакът-да-идва/

# 173
  • Sofia
Според мен е правилно с пълен член.

# 174
оставяш го той да реже Simple Smile

# 175
 "Не натискаш, оставяш триона да реже."
Проверка:
 "Не натискаш, оставяш го да реже."
(Ти) оставяш триона (него) да реже.

# 176
Въпреки че поради професионална деформация забелязвам почти винаги правописните и пунктуационни грешки, признавам си, те обичайно не ме дразнят, освен ако не са много и фрапантни. Ужасно ме затрудняват обаче обърканият изказ, неясната мисъл, неспособността за изразяване в писмена форма.
За мое учудване  почти винаги са се намирали потребители, които успяват да открият смисъл и в написаното във въпросните постове.

# 177
Е, това е като пъзел. Имаме други професии, които изискват други умения и друга мотивация Simple Smile.

# 178
Намерих правилото и се съгласих за запетаята пред "като". Peace

Точно липсата или излишъкът от запетаи може да създаде проблем при разбиране на смисъла на написаното.

# 179
  • Другата България
Правилото го има, но никак не е благозвучно.
Една учителка в гимназията на детето ги учеше да слагат запетаите "по усет".
Та и аз така.

Общи условия

Активация на акаунт