Особености на българския език

• 76 554
  • 882
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Аз не се дразня кой знае колко от странни постове във форума, но не разбирам защо трябва да чета три пъти мейл от колега, за да разбера какво иска да ми каже.

# 181
Много хубава тема,браво!Аз също съм забравила много неща и ми е интересно да ви чета.И на мен ми правят впечатления доста неща.Примерно "ноща","променяни" и обръщенията в учтива форма,по- точно сказуемите,които  завършват на "ли",в единствено число винаги се пишат "ъл" или "ла".

# 182
Интересна тема. Чакам да дойде реда на пълния/т член. Много ме мори той.

Преди години, когато все още имаше петъчни теми, в една от тях беше написан следният пост:

Скрит текст:
Цитат
Ако моя ми изневери с мъж, кое точно е изневяра?
По моята логика ако моя го е**т тоест той е пасивния, не е изневяра. Аз в задника му работа нямам.  Naughty
Ако моя е*е другия мъж значи е изневяра.   Crossing Arms Все пак аз ползвам въпросния орган...

Простете вулгарния пост, все пак не съм аз авторът му. Но на по-добра илюстрация защо е важно да е ясно кой е подлогът в последното изречение не съм попадала.  Laughing

Последна редакция: ср, 10 фев 2016, 22:38 от Вещица в чужбина

# 183
  • София
В цитирания от теб пост няма ни един пълен член. Авторката му явно не познава този "феномен" в българския език.  ooooh!

# 184
Няма. А ето, че "кой върши действието" е жизненоважно за семейната хармония.  Laughing

# 185
  • София
Да - логиката на жената за семейната хармония е умопомрачителна, но този ми коментар би бил по-подходящ за друг форум: може би за някоя тема от типа на "забавни постове от най-заблудените" или нещо подобно. Simple Smile

# 186
  • Canada
Бай Ганьо остава! Заглавието на темата се надявам да бъде променено скоро, така че да дава по-голяма свобода на пишещите в темата. Достатъчно е писано за пълни членове и пунктуация из форума, не ми се иска да се изчерпим след още пет страници.

Дотогава - моля, чувствайте се свободни да обсъждате :

Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
...

# 187
Вярно е, че е имало много теми за правопис и пунктуация. За какво ще е тази в новия си вариант?

Единственият ми коментар по Джабъруоки е, че Стефан Гечев е гений.

# 188
  • Куциндрел
Запетайката пред и в мнението на Айша не е ли излишна?
Все пак "и" се използва за изброяване и не е нужно да има запетайка. newsm78
Пред "или" също ми се струва излишна запетайката. newsm78
Иначе пред "като" ми се струва правилно, все едно е с " че като отвориш".

Съгласна съм за запетаята пред "и".

Тази пред "или" затваря вмъкнатото "поставени в западен стил" - за нея нямам съмнение.
Може, трябва да попитам грамотния у дома. Peace

# 189
Аз не се дразня кой знае колко от странни постове във форума, но не разбирам защо трябва да чета три пъти мейл от колега, за да разбера какво иска да ми каже.
Имах и аз такава колежка, никой не й четеше мейлите. Лошото е, че допуска и сега много правописни грешки, яде букви, това О или У за нищо ги няма. Така си праща мейлите и до клиентите им още. Разгеле, забраниха й да праща официални мейли  Mr. Green, от ръководството й забраниха.

# 190
Моята реплика ли е заяждане? Не мисля. Излишните или липсващи интервали също са пунктуационна грешка. Да не говорим, че нарушават четивността на текста и дразнят читателя.
Нали темата беше за обсъждане, а не за фръцкане и сръдни?
Ако е второто – помолете модератор да я заключи, докато е време.
Не мисля че ти си човекът, който ги решава тези неща. И да приемам го точно за заяждане. Аз не се заяждам. Крайно неприятно ми е когато някой изкаже мнение, различно от това на останалите или неволно допусне грешка, а след това автоматично да последват заядливи коментари и изказвания като почерненото. Не мога да разбера защо в 99% от темите се губи добрият тон и всичко прераства във: "вижте ме - аз съм безгрешна, най- компетентна и умна". Хайде, малко толерантност и уважение!
Мен не ме дразни нито интервалът между думите, нито добавени в повече запетайки. Едно е да пишеш в чат през телефон и съвсем друго е на лист хартия.

# 191
  • Mars Hotel
Сменям рязко темата, защото от много време ме тормози следният въпрос. Много често чувам (а и чета) глаголите "сглабям" и "намалям." Според мен са грешни и правилните форми са "сглобявам" и "намалявам," но когато поправя някого, ме гледат изумено. Аз ли съм в грешка и има ли наистина такива форми?

Другото, което ми е непонятно, е "Искаш ли да се люляш?" Чувам го непрекъснато около люлките по детските площадки. Имам чувството, че глаголът "люлея (се)" е изчезнал.  Rolling Eyes

# 192
  • Пазете Гор
Тия глаголи, Светлица, са от същата чарда като преценям, измарям (се), пазаря - според мен не са книжовни.

Аз не съм специалист, де, може и да греша.

# 193
Не мога да разбера защо в 99% от темите се губи добрият тон и всичко прераства във: "вижте ме - аз съм безгрешна, най- компетентна и умна". Хайде, малко толерантност и уважение!
Мен не ме дразни нито интервалът между думите, нито добавени в повече запетайки. Едно е да пишеш в чат през телефон и съвсем друго е на лист хартия.

Малко повече самочувствие веднага ще реши проблема ти с "безгрешните, компетентните и умните", защото такива не съществуват.  Laughing
Хората не могат да носят вина за нечии комплекси.
Това, какво не те дразни теб, е друг въпрос. Тази тема е за обсъждане на граматичните и правописни особености на българския език. Или поне така беше зададена в началото. Някой пита, друг отговаря.
Не бих споменала проблема с излишните интервали, ако нямаше зададен въпрос дали написаното е правилно. Не, не беше и аз ти го посочих. И обясних защо.

За мен най - ужасните думи са буржоазия и въстание. Сигурно пак ги написах грешно. ooooh!

Хем питаш, хем се сърдиш - защо? Касита и тя...
Щях да добавя нещо и за ощипаните булки, ама няма, че и без това отдавна съм извън темата.

ПП Моля авторката да дефинира "особености на българския език", че съвсем се загубихме в превода. И в мисълта ѝ. За какво е темата в крайна сметка?
Не за преброяване на тънкообидните, надявам се.  Laughing

# 194
  • Canada
Вярно е, че е имало много теми за правопис и пунктуация. За какво ще е тази в новия си вариант?

Единственият ми коментар по Джабъруоки е, че Стефан Гечев е гений.

Вещица, ако темата не ти допада, ти предлагам да се пренесеш на по-приятно място!

Мен също не ме дразнят интервалите между думите и препинателните знаци. Виж започването на изречение с малка буква и пропускането на точките в края му, са ужас някакъв.

Пред 'и' може да се постави запетайка, когато е употребен многократно, при изброяване например.

Общи условия

Активация на акаунт