Особености на българския език

• 76 888
  • 882
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Цитат
Например: Всички оферти, подадени чрез посредника, и всички, подготвени от него документи, се оказаха с неточни данни.
Още две поставям, колега, да не е с червено, със синьо Flutter

Ели, примерът е цитат от сайт с информация, проверена от ИБИ на БАН. Не мога да си позволя да правя корекции. Направих копи и пейст.
Оф, така е няма там, щеше да има при обратния словоред "...и всички документи, подготвени от него..." Явно ми дойдоха в повече запетаите, станах разногледа Crazy

# 226
      Прочетох за министърката, в друга тема срещнах: "политичка". Възможно ли е и да съществува тази дума? В он-лайн речника на БАН липсва.

# 227
Какво ще кажете за:
-"Госпожо,бихте ли казалА"...
-"Господине,бихте ли помогнАЛ"...

Масово се говори така:(

Още един пример: говориМе,пееМЕ,седиМЕ

# 228
  • Другата България
Сега ще ти кажат, че след запетаята се поставя интервал. Mr. Green Sunglasses

# 229
А на мен са ми много интересни думи като "прах" и "скреж", например. Заради родовете.
И искам да споделя едно наблюдение върху собственото си ниво на грамотност, което, за моя изненада, спадна през годините. Когато бях ученичка, а и през ранните ми студентски години, пишех без грешки. Буквално винаги знаех как се пише правилно (и то беше правилно). После спрях да ползвам толкова активно българския език, особено писмено, и след десетина години забелязах, че се замислям как се пишат някои думи. Даже понякога направо си ги пиша грешно. Та и по повод по-горната дискусия за съвременните деца и правописа им, се замислих, че езиковата среда, в която аз съм израснала е била много по-хомогенна, в сравнение със съвремието.  Сега децата още от 3-4 годинки започват с първи език, телевизия, компютри, трети, четвърти език... Изложени са, а и им е необходимо да усвоят и използват повече езици. И подобно на моя спад на грамотност, когато спрях да използвам българския активно, се наблюдава тази разлика в нивото на грамотност между поколенията... Убедена съм, че това не е единствената причина, но мисля, че е част от обяснението. Просто необходимостта да си в крак с това по-глобализирано и информационно общество, явно води до по-повърхностно покриване на повече материал, ако мога така да го изразя.
Не оправдавам неграмотността в никакъв случай, напротив. Мисля, че да пишеш грамотно и ясно показва уважение към себе си и другите. Просто се опитвам да си обясня факти от живота Simple Smile

# 230
А на мен са ми много интересни думи като "прах" и "скреж", например. Заради родовете.

Мен ме тормози и "грах". Проверявам го и после забравям кой е верният род.  Embarassed

# 231
  • Пазете Гор
И газ.

Виждал съм тук в един и същи абзац да пишат - природен газ (което е книжовното), а после да членуват - газта.

# 232
Мисля, че грах е от м.р.
 Газ е като прах - може да е и в м.р., и в ж.р., така мисля. Simple Smile
Не съм чувала някой да казва "грахта" , сигурно някои го казват, но съм чувала "песъкта"  Joy .

Последна редакция: ср, 10 фев 2016, 11:38 от Ензим®

# 233
"Шествие в София срещу поскъпването на природния газ" ( m.btvnovinite.bg/article/2007724139-Shestvie_v_Sofia_sreshtu_poskapvaneto_na_prirodniya_gaz.html)

"Догодина битовата газ поскъпва двойно, зареждаме на газстанциите" (bnr.bg)

# 234
От мъжки род е, но понякога се съмнявам в себе си заради начина, по който го членуват околните.
Знам, че пиша и говоря така:

Какво ще кажете за:
-"Госпожо,бихте ли казалА"...
-"Господине,бихте ли помогнАЛ"...

Масово се говори така:(

знам, че не е вярно, но пак не успявам да кажа

-"Госпожо,бихте ли казалИ"...

"песъкта" вече е извращение  Joy

# 235
Аз даже не разбрах! Какво е "песъкта"? Simple Smile

# 236
На мен винаги ми е била интересна думата "прах". Обяснението, което съм си дала, е следното:
- женски род, ако прахта е фина, много прашинки
- мъжки род, ако е едър прах - примерно прах за пране, вулканичен прах

За себе си усещам, че най-голямото предизвикателство за изчистено от грешки писане е хроничната ми логорея. Само във форуми се проявява, в работата си някак умея да предам същността на текста стегнато и професионално. В някои конкретни теми се опитвам в едно мнение да събера и кажа толкова много информация, че изреченията ми стават един километър. И после върви анализирай кое е подчиненото изречение в друго подчиненото изречение и къде трябва да сложа запетая, за да затворя вметната част.  Crazy

Иначе и на мен грамотността ми спада с излизане от гимназията, преди пишех правилно съвсем автоматизирано, а можех и да цитирам всяко правописно правило и изключение, да го обясня етимологически и граматически. Сега ми се налага да се замислям, а всъщност гимназиалните ми години не бяха чак толкова отдавна.

# 237
пясък в женски род

"мАсло" и "маслО" също ми е драма - както и да го кажа, винаги се намира някой да ме поправи

# 238
пясък в женски род

"мАсло" и "маслО" също ми е драма - както и да го кажа, винаги се намира някой да ме поправи
Май са правилни и двете.

# 239
Joy
Това не бях го чувала.Колко съм неграмотна! Joy

МаслО  Peace

Общи условия

Активация на акаунт