Особености на българския език

• 76 757
  • 882
  •   1
Отговори
# 510
  • В Космоса
Правилото за "обаче" ме тормози от известно време и редувам - един път го обграждам със запетаи, друг път, не. Моля, да ми помогнете!

И аз съм зле със запетаите и някой път ми се ще да ги начаткам по усет, но обикновено се въздържам, защото и аз съм на мнение, че е по-добре пропусната, отколкото сложена не на място.

А в първото ми изречение тирето на място ли е? И тук: "друг път, не." правилно ли е или по-скоро "друг път - не"?

# 511
  • ту тук, ту там
Акаша, аз бих написала "друг път - не". Но може и без тире, обаче и без запетая. Другото тире според мен е ОК.

# 512
  • София
Явно и те не са решили още, System Error, бъркат се хората...

Ето и за отсега

Дописала съм в предния коментар за оттук нататък Crazy

# 513
  • В Космоса
Акаша, аз бих написала "друг път - не". Но може и без тире, обаче и без запетая. Другото тире според мен е ОК.

Благодаря, elleni ! И на мен с тире ми дойде първо и ми изглежда по-добре, но не знам защо реших да го напиша със запетая тук... Grinning

# 514
Правилото за "обаче" ме тормози от известно време и редувам - един път го обграждам със запетаи, друг път, не. Моля, да ми помогнете!
Не се отделя със запетаи, ако е употребено като вметната част:
"Той обаче не беше съгласен с мен."
Но ако е употребено като съюз, който свързва прости изречения, се отделя:
"Аз исках да отидем на бар, обаче той беше изморен."
http://kaksepishe.com/zapetaya-obache/

# 515
Питаш за друго, но за мен в това изречение запетаята е излишна. Но нека кажат и другите.
Моля, да ми помогнете!
Или "моля, помогнете".

# 516
  • В Космоса
Не се отделя със запетаи, ако е употребено като вметната част:
"Той обаче не беше съгласен с мен."
Но ако е употребено като съюз, който свързва прости изречения, се отделя:
"Аз исках да отидем на бар, обаче той беше изморен."
http://kaksepishe.com/zapetaya-obache/

Не знам защо съм си измислила, че има правило да се обгради "обаче" и от двете страни със запетаи... ooooh! И понякога така правя.

Питаш за друго, но за мен в това изречение запетаята е излишна. Но нека кажат и другите.
Моля, да ми помогнете!
Или "моля, помогнете".

И за това се замислих. Simple Smile

# 517
Моля, да ми помогнете!
Или "моля, помогнете".
В "Моля, да ми помогнете" не трябва да има запетая.

Явно и те не са решили още, System Error, бъркат се хората...
Ето и за отсега
Да, ама в речника им е "от сега нататък". Simple Smile

# 518
  • волно калдъръмче
Акаша, обаче и други вметнати думи и изрази http://gramatika-bg.com/vmetnati-dumi-i-izrazi-test

Последна редакция: сб, 13 фев 2016, 19:11 от Райчун

# 519
  • В Космоса
Райчун, не работи линкът...

# 520
  • Canada
Явно от студа някои мечки се повреждат граматически.
Неграмотно написан текст издава липси, и, да, за мен пишещият олеква. Пък нека е виден специалист.

Да ви споделя моето недоумение от днес - "По произход тя бе полуирландка, полу-чероки". Как е възможно това?!?!

Коментар?  Laughing

Вещица в чужбина, признавам си грешката. Няма запетая тук ''какво, колко''   Peace

# 521
  • Другата България
За мен също запетаите на Богиня са в повече.
Но пък е напълно възможно и аз да бъркам, не го твърдя със 100% сигурност.

# 522
За мен също запетаите на Богиня са в повече.
Но пък е напълно възможно и аз да бъркам, не го твърдя със 100% сигурност.
Върнах се да видя оригиналния пост. И също намирам поне една запетая за излишна.

# 523
Дори и да има повече запетаи, кое дава право (и самочувствие) на Polar bear да редактира в червено?

# 524
  • Другата България
Дори и да има повече запетаи, кое дава право (и самочувствие) на Polar bear да редактира в червено?

Според мен тя само показва грешките.
То самочувствието на Богиня не е по-малко, пък на, и тя олекна /отдавна/.

Не преставам да се изумявам на хора, смятащи себе си за перфектни, а всъщност са най-обикновени и склонни да допускат грешки персони. Няма безгрешни, затова за толкова години в тоя форум не съм си позволила да критикувам някого за правопис или да коментирам "грешните" какви са. Понякога от престараване най-много се греши.

Общи условия

Активация на акаунт