Особености на българския език

• 76 663
  • 882
  •   1
Отговори
# 630
  • Canada
Ами не, не е същото.  Laughing
Има дума "съдия", има и дума "изпълнител". Комбинацията между две равностойни думи води до полуслято писане.
Самостоятелна дума "полу" няма. Както и "био", "еко" и т.н. Винаги се пишат слято.

Говорим за равностойно произнасяне, т.е. къде пада ударението и защо се пише с тире.

# 631
Ами не, не е същото.  Laughing
Има дума "съдия", има и дума "изпълнител". Комбинацията между две равностойни думи води до полуслято писане.
Самостоятелна дума "полу" няма. Както и "био", "еко" и т.н. Винаги се пишат слято.
Не си губи времето. Simple Smile

# 632

Говорим за равностойно произнасяне, т.е. къде пада ударението и защо се пише с тире.

Не разбирам за какво говориш, но не се пише с тире.

Добре.  Grinning

# 633
  • Варна
Дънинг-Крюгер, Сийо  Wink

# 634
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Ако при получероки има равностойност, тогава защо няма такава при полуирландка? Явно черокито е или по-нисша, или по-висша категория от ирландката, понеже полу- си е все същата константа.

# 635
  • Canada
А защо не казваш тя е черочка или тя е черока, например? Ако имаше такива сложни съществителни, получерока си е в реда на нещата.

Възможно е да греша, но нека не превръщаме дискусията в лични нападки. Да се придържаме към добрия тон и конструктивизъм, а?

Богиня, или се включи по темата или коментирай пердета. Wink

# 636
Думите с "полу" се пишат слято.

Колкото до "съдия-изпълнител", "заместник-председател", "храм-паметник" и пр., тук си има правило, което сравнително лесно се прилага: при членуване, при образуване на мн. ч. или при определяне на рода тук се променя само втората част. Щом само втората част се променя, значи се пишат полуслято:
съдия-изпълнителят, заместник-председателят, храм-паметникът

Ако само първата дума се членува, значи се пише разделно:
майстор зидар (майсторът зидар), художник модернист, съчинение разсъждение.

Тук поне има лесно приложимо правило (проверка с членуване), не е абстрактно като при съчетанието на предлог и наречие (отгоре).

# 637
  • Canada
Благодаря!

# 638
  • Варна
Моля за помощ.

Как да напиша Паропропускливо водонепропускливо фолио - с тире или без.

# 639
Мисля, че се пишат слято, както си ги написала.

# 640
Мисля, че се пишат слято, както си ги написала.

Няма ли тиренце между двете дълги думи? Нещо като обществено-опасен индивид.

# 641
  • Другата България
Моля за помощ.

Как да напиша Паропропускливо водонепропускливо фолио - с тире или без.
Аз мисля, че си ги написала правилно.
Без тире.

# 642
# 643
Софи, аз мисля, че обществено опасен е без тире, но в момента безкрайно ме мързи да проверявам.  Laughing Утре ще хвърля един поглед.

Последна редакция: чт, 25 фев 2016, 22:21 от Вещица в чужбина

# 644
 Аз разбрах въпроса като как да се свържат двете дълги думи. Аз бих сложила 'и' между тях.

Общи условия

Активация на акаунт