Особености на българския език

• 76 670
  • 882
  •   2
Отговори
# 615
  • ту тук, ту там
Учтивата форма "Вие" за ед.ч. винаги е била с главна буква, отскоро и в мн.ч. е така. "Вие били ли сте" е правилно.
За "дванайсет" и "дванадесет" Джо вече е казала.

# 616
Цитат
Аз с въпрос за учтивата форма и когато се обръщаш към много хора като множество. Учтивата форма е с главна буква, а в другия случай?

И да попитам и друго. Когато се обръщаш към някого с учтива форма как е правилно да се каже... Например: "Вие бил ли сте там, инженер Георгиев?" или "Вие били ли сте там, инженер Георгиев?"?

"Вие били ли сте там, инженер Георгиев?" е правилно. Съгласува се рода с прилагателните: Вие сте мил/а!

# 617
  • Пазете Гор
Смятате ли, че емотиконите някога ще станат част от правописната норма? Ако да -  колко ли време ни дели от момента? Според мен някъде между 15 и 20 години.

# 618
  • Варна
Едно уточнение за учтивата форма:

Когато глаголните форми завършват на -л, се използва мн.ч.

Г-н Иванов, виждам, че сте дошли навреме.

Глаголните форми на -н и -т, както и прилагателните в състава на учтивата форма се използват в ед.ч.

Г-н Петров, одобрен сте за кредит. Вероятно сте запознат с условията.

Г-жо, много сте мила.

# 619
Смятате ли, че емотиконите някога ще станат част от правописната норма? Ако да -  колко ли време ни дели от момента? Според мен някъде между 15 и 20 години.
А мислите ли, че това обогатява езика? Или пък го заличава?

# 620

Вместо точка - емотикон!
Ще бъде интересно Simple Smile
Ще бъде интересно Sunglasses
Ще бъде интересно Wink
Ще бъде интересно Embarassed
Ще бъде интересно Mr. Green

# 621
  • В Космоса
Смятате ли, че емотиконите някога ще станат част от правописната норма? Ако да -  колко ли време ни дели от момента? Според мен някъде между 15 и 20 години.
А мислите ли, че това обогатява езика? Или пък го заличава?

В началото не ползвах емотикони изобщо. Пишех лаконично. Отказах се. С времето взех да се обяснявам, па да вкарам ту някоя усмивчица, ту някое лудо човече, като подкрепа, че не съм съм сериозна и прочее... Нужно е, убедих се. Макар, че и на уточнителните човечета не биха ти повярвали понякога. Аз наскоро не разпознах настроението на съфорумка, въпреки емотиконата ѝ. Confused

# 622
Емотикони не използвам често. Не мисля, че някога ще станат част от правописните норми. Могат да се използват във форуми и други подобни за да предадат някаква не точно емоция, а по-скоро нюанс. Все пак, когато си общуваш писмено, не винаги можеш само с думи да предадеш това, което иначе показват на събеседника мимиките, тонът.

Изрази от рода на "благодаря за което", не просто ме дразнят, а направо ми бъркат в мозъка. Все едно някой се опитва да ми превежда дума по дума текст от английски, с такова усещане ме оставят. Чувам ги все по-често по радио, телевизия. Такива неща преди 20 години не съм чувала. За мен правилно и стройно подредено е да се каже ".... за което ти благодаря."

# 623
  • вятър в маслините, вятър над хребета
За мен правилно и стройно подредено е да се каже ".... за което ти благодаря."
Или само благодаря.

# 624
  • Canada
Учтивата форма "Вие" за ед.ч. винаги е била с главна буква, отскоро и в мн.ч. е така. "Вие били ли сте" е правилно.
За "дванайсет" и "дванадесет" Джо вече е казала.

Искаш да кажеш, че се изписва ''Вие'', когато е обръщение към група хора, дори и да не е в учтива форма?

# 625
# 626
  • Canada

Благодаря, намерих го на друго място. Simple Smile

# 627
Не, с главна буква е, когато е обръщение в учтива форма, иначе не.

Абе, вие луди ли сте да оставите кранчето отворено, да се наводни апартаментът!

Уважаеми Иванови, надяваме се, че полетът Ви е бил приятен...

Въпросът е, че когато се обръщаш към група хора в писмен вид, в по-големия процент от случаите ще става въпрос за учтива форма.

Куркума е прав за едно - емотиконите може и да не влязат в речниците, но неминуемо ще се създадат конвенции, отчитащи мащабното ново явление, продукт на масовите технологии от 90-те нататък -  писмен разговор.

# 628
  • Canada
Намирам за емпирично обогатяващо разгърналия се в цялата си прелест и всеобхватност ефект на Дънинг-Крюгер.
И продължавам да страдам, че никой не се изказа по отношение на "полуирландката, полу-чероки".

Ирландец е празнувал едновременно Трифон Зарезан и Свети валентин, в компанията на девойка от племето Чероки Simple Smile. И аз не се въздържах  Hug. Иначе нямам идея, защо едното е слято, а другото - не.

Полу и Чероки са с равностойно участие в изграждането на сложното съществително, затова се изписва така. Също като ''съдия-изпълнител''. Т.е. при произнасянето им нямаш едно основно ударение, а ударенията в двете съставки са запазени.

# 629
Ами не, не е същото.  Laughing
Има дума "съдия", има и дума "изпълнител". Комбинацията между две равностойни думи води до полуслято писане.
Самостоятелна дума "полу" няма. Както и "био", "еко" и т.н. Винаги се пишат слято.

Общи условия

Активация на акаунт