Ще се промени ли избирателният закон?

• 18 579
  • 273
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
За мен проблемът е, в ниската активност на хората.

Ниска е активността, защото масата не вярва, че нещо зависи от нея. Активната гражданска позиция трябва да се възпитава и тренира. Аз съм "за" у нас да стане като в Швейцария- референдуми за всичко. Примери:

http://profit.bg/news/SHvejtsariya-%E2%80%93-durzhavata-na-refer … te/nid-88367.html

# 196
О, моля те, не сме Швейцария.  Laughing

Нямаме пари за референдуми по важни въпроси като "Неделя без автомобили" и подобни.  Laughing

# 197
  • Варна
Странно, не знам защо си помисли, че казвам, че сме. Rolling Eyes

Да, за "важни" може и да нямаме пари, но за истински важните трябва да намираме. Ето, електонното гласуване ще намали значително разходите. При този нисък рейтинг на доверие в бг политиците е редно да им посочваме верния път по-често. Да не се лутат толкова.  Mr. Green

# 198
  • Пазете Гор
А дали не е разумно инициаторите на референдума да участват във финансирането на провеждането му? Да платят някъде към половината разходи, ако активността в него е по-ниска от 70% от нужната. Така де, не е нужно бюджетът непременно и безропотно да покрива политическите полюции на всеки манипулатор.

Мисля също, че питането за намаляване на броя депутати е недопустимо, в юридическия смисъл на думата. За такава промяна е нужно изменение на конституцията, а пък то става само по строго определен парламентарен ред. То и Славчовите знаят това, ама искат да звучат така малко революционно.

Целият референдум е огледало на грешната идея, че политическите проблеми се решават с промяна на правилата на политическата игра. То е все едно, ако не ти върви във футбола, да разрешиш пипането на топката с ръка, щото ти се струва, че с ръцете си по-сръчен.

# 199
  • Другата България
А дали не е разумно инициаторите на референдума да участват във финансирането на провеждането му? Да платят някъде към половината разходи, ако активността в него е по-ниска от 70% от нужната. Така де, не е нужно бюджетът непременно и безропотно да покрива политическите полюции на всеки манипулатор.
Тоест, това е поредният такъв?
 Thinking
Далеч по - нужно е от бюджета да се отпускат хиляди или милиони за минерална вода и кафе на 240 депутати, да се харчат някакви пари за смяна на личните документи просто щото трябва да се усвоят едни пари от една поръчка на един човек..., да се въвеждат пръстови отпечатъци за намсиквоси /безплатно/, така де, къде-къде по-важни неща има за покриване от бюджета.....

А и доколкото схванах, именно от инициаторите е излязла идеята ако има референдум да е заедно с президентските избори на есен. За да се спестят средства.

Последна редакция: пт, 12 фев 2016, 18:11 от Merri_An

# 200
  • София
Лошото е, Куркума, че Народът вярва и си търси чудото. Колкото по-революционно звучи, толкова по хваща дикиш. И както сам умно отбелязваш, вместо да смени играчите на терена, напира да сменя правилата.

# 201
Мисля също, че питането за намаляване на броя депутати е недопустимо, в юридическия смисъл на думата. За такава промяна е нужно изменение на конституцията, а пък то става само по строго определен парламентарен ред. То и Славчовите знаят това, ама искат да звучат така малко революционно.
Чрез референдум може да се иска промяна в конституцията.

Дали обаче ще има референдум и евентуално какви ще бъдат въпросите, не е ясно.

Иначе от исканията съм "за" задължително гласуване, партиите да са без държавни субсидии. Намаляване броя на депутатите също клоня към "да", но ако може да имат мандат т.е. повече от 3 мандата /примерно/ да не може един и същи човек да бъде народен представител.
За останалите не съм съгласна. Не сме дорасли за електронно гласуване, смесена избирателна система е по добрия вариант, не е наша работа да избираме магистрати, директори и т.н. ръководни хора, в области, в които не сме компетентни.

ПП Любопитно ми е защо в много от мненията, пишещия се дистанцира от народа си. Един вид, подкрепилите Слави са балъци повярвали на поредния манипулатор - популист. Какво биха направили те, за да има някаква промяна обаче, не става ясно.

Последна редакция: пт, 12 фев 2016, 18:34 от Mama_Nana

# 202
  • Другата България
Защото наистина не им е ясно.
Както се каза многократно - важно е да се плюе и да сме против.

Но пък от друга страна може това да са хора, които сегашното статукво ги устройва.
Няма лошо.
....... вместо да смени играчите на терена, напира да сменя правилата.
С кои да ги смени? То няма читави резерви, това е лошото.

# 203

ред. явно за родата на Марешки говориш, Чек?

Имено. За руската рода.  Wink

Ще ме уморите от смях с тази тайна на безценния ви вот. Сигурна съм, че е измислено как се опазва, но все пак воплите по опазването му са смехотворни. Занимавала съм се няколко пъти с избори и някъде от средата нататък хич не се учудвах, че уж интелигентни хора търсят на кого да си продадат гласа. Не че партиите търсят тях, пълно е с хора, които търсят за кого да гласуват срещу пари, и хич не става дума за цигани и турци. Те са ясни.

# 204
  • София
Не вярвам, че няма. Просто не е угодно да се появят читави играчи. Мафията дотолкова се е сраснала с държавата вече, на всички нива, че всички са навързани като свински черва.

Мери, нали не мислиш сериозно, че аз, Румцайс, Куркума или някой друг списващ тук, който не подкрепя идеите на Слави и го смята за популист, е ''за'' статуквото  Rolling Eyes Недей така, познаваме се доста добре вече.

# 205
  • Другата България
Не вярвам, че няма. Просто не е угодно да се появят читави играчи. Мафията дотолкова се е сраснала с държавата вече, на всички нива, че всички са навързани като свински черва.

Мери, нали не мислиш сериозно, че аз, Румцайс, Куркума или някой друг списващ тук, който не подкрепя идеите на Слави и го смята за популист, е ''за'' статуквото  Rolling Eyes Недей така, познаваме се доста добре вече.
Не знам какво да смятам, Таис.
Някои хора не ги разбирам.
Други не искам.
То не е и задължително де.
Румцайс има доста точни попадения, нея я разбирам. Grinning

# 206

Разчита се имено на това, че масата ще вярва, че така ще се разбие статуквото. Не съм гледала шоуто повече от две години, но помня че и докато го гледах, Слави и сценаристите обясняваха, че имено това са стъпките. Това с началниците на РПУ-тата само не го бях чувала, а е най-голямата смешка. Какво значение има дали ще избереш трън или глог? За да може някой да се кандидатира за началник на РПУ, то значи че е достатъчно високо вече в полицейската йерархия. Оттам нататък не е за коментиране.
Интересно защо не предложи съдии и прокурори да се избират пряко или поне тези на най-висши длъжности. Всъщност не че не разбирам.

# 207
Занимавала съм се няколко пъти с избори и някъде от средата нататък хич не се учудвах, че уж интелигентни хора търсят на кого да си продадат гласа. Не че партиите търсят тях, пълно е с хора, които търсят за кого да гласуват срещу пари, и хич не става дума за цигани и турци. Те са ясни.
Това го потвърждавам, интелигентни хора,  готови да гласуват за пари. Затова подкрепям задължителното гласуване. Няма да се спре купуването на гласове, но поне някои ще си вдигнат задниците до изборните секции, пък ако ще празни бюлетини да пуснат.

Таис, не всеки може да се примири и приеме, че управлението на държавата от мафиоти няма край. Всичко има край, твоя избор е да чакаш търпеливо, на друг не.
Не мога да кажа Слави какъв е /мафиот, популист, идиот/, но определено е упорит и целенасочен. Дали гони лични интереси, не ме вълнува, но ако защити моите, ще го подкрепя.

# 208
  • София
Изобщо не съм казала, че трябва да чакаме търпеливо. Но и не разбирам ''логиката'' в това през равен интервал от време да тръгваме в индианска нишка след поредния Месия. Царя, Бойко, Слави,..дори лозунгите им са еднакви в основата си, не ти ли прави впечатление. На мен ми  Rolling Eyes

# 209
Какво би предложила?
Аз считам, че масата /хората/ имат нужда от водачи - лидери. Това, че много "лидери" злоупотребиха с доверието на хората, не променя тази нужда. Ако хората спрат да вярват, това значи, че са отчаяни и апатични към собствения си живот.

Общи условия

Активация на акаунт