Обръщение свекърва !

• 12 762
  • 103
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Аз не виждам какво му е неудобното да не се използва обръщение, особено ако не живееш с някого. Честно казано, нямам навика да крещя от стая в стая, ако искам да кажа нещо на някого, просто ставам, отивам и му го казвам. Ъъъкания би имало само ако човек изпитва неудобство.

# 76
Не е приятно, снаха ми беше така без към баща ми и не му беше приятно. Сега и аз съм така към свекъра ми, колкото и да не исках, но пък знам, че на него не му пречи. Уважението не е в обръщението, а в отношението.

# 77
  • София
Въпрос на възприятие, за мен не е неприятно.

# 78
Зои, не съм видяла въпроса ти.  За мен е важно да се разбираме,  а не дали ще ми казва майко, лельо, по име. Не се дразня от липсата на обръщение. Знам, че не е от лоши чувства.

# 79
Аз не виждам какво му е неудобното да не се използва обръщение, особено ако не живееш с някого. Честно казано, нямам навика да крещя от стая в стая, ако искам да кажа нещо на някого, просто ставам, отивам и му го казвам. Ъъъкания би имало само ако човек изпитва неудобство.

Бас държа, че ако някой тенденциозно не използва обръщение към теб ще ти е неприятно. При всички случаи нарочната липса на обръщение към някого е израз на неуважение.. че и невъзпитание, макар че в повечето случаи в тази тема е просто поради някакво неудобство и неуточнени взаимоотношения.

# 80

Бас държа, че ако някой тенденциозно не използва обръщение към теб ще ти е неприятно. При всички случаи нарочната липса на обръщение към някого е израз на неуважение.. че и невъзпитание, макар че в повечето случаи в тази тема е просто поради някакво неудобство и неуточнени взаимоотношения.

По-скоро е липса на близост и контакт. Взаимна. Иначе и двете страни бързо биха инициирали разговор и биха се разбрали. "Снахо, ти се притесняваш да се обръщаш към мен еди как си? Не се притеснявай - наричай ме еди как си!" "Майко, не ми е комфортно да те наричам така, въпреки че си част от моето семейство вече. Притеснявам се да не се обидиш ако те наричам еди как си. Искаш ли да поговорим по темата и да намерим решение?"
Самият факт, че това не се случва, е показателен.
Такъв е и нашият случай. Съзнавам го. Изпуснах момента да се уговорим и затова сега я майкосвам, но с неудоволствие. И то се усеща от тона ми. И води до ексцесии от рода на това, което излях веднъж подире й: "Аз си имах една майка и тя е в гробищата сега."
Но в повечето пъти е студенина и мълчание, освен ако не е необходимост да се каже нещо. И това, заради един непроведен разговор навремето.

# 81
  • Sofia
  При всички случаи нарочната липса на обръщение към някого е израз на неуважение.. че и невъзпитание,   
До някъде е така. Но също така е израз на неуважение към личното пространство и разбирания на човека, да го насилваш да използва обръщение, което не му е комфортно и да се обиждаш, ако не ти вика мамо. Нещата са двустранни.

# 82
Възрастният  е този, който трябва да регламентира: "Ако искаш, казвай ми "майко" (ако предпочита така), но може и......". Така и не намерих обръщение към свекърите, защото не ми идваше да се обръщам на тях по име без изрично разрешение. Получаваше  се "ъ"-кане, най-вече, когато трябваше да кажа нещо за другия: "Излизаме с ???? ", "???каза.....". Беше ми неловко, сигурно и на тях не им е било ОК, но така и не се усмелих да инициирам разговор по темата. На зет си от самото начало казах да се обръща към мен по име. Все още предпочита да е без обръщение, но отвреме навреме му се налага да използва името.

# 83
По име се обръщам към нея още откакто се познаваме Peace синът й също така я нарича Wink
Още доста преди да й стана снаха сме си говорили общи приказки по темата и е казвала, че майката е една и е неприемливо снаха да се обръща така към свекърва си Peace

Последна редакция: чт, 25 фев 2016, 10:54 от Sunnɣ

# 84
Ама никой ли не се обръща с 'мила свекърво', 'свеки' или подобно?  Grinning

Преди сватбата не можех да намеря обръщение към свекърва ми и ми беше много тъпо. Затова си бях решила след сватбата да си пречупя езика, но да намеря начин да й казвам някак си. Дали по име, дали майко, нещо трябваше да реша. Та реших, че така или иначе аз ще съм тази, която трябва да направи нещо по въпроса, нека поне на нея да й е кеф. Та на сватбата седнах за малко на масата с родителите, свеки търсеше запалка. Извадих и казах "майко заповядай". Тя чак се шашна, а после разплака. От тогава така й казвам.
Иначе ми е казвала, че ѝ е дразнеща думата свекърва. Примерно като казвам - ми свекърва ми е на гости, при свекърва ми сме и т.н. Обясних й, че тя така или иначе ми е свекърва и няма как по друг начин да обясня и точка по въпроса. Явно е очаквала и пред хората да казва - майка ми еди какво си, а не свекърва ми....
Забавното е когато съм с моята майка и с нея. Като кажа майко и двете скачат  Mr. Green

# 85
Възрастният  е този, който трябва да регламентира: "Ако искаш, казвай ми "майко" (ако предпочита така), но може и......". Така и не намерих обръщение към свекърите, защото не ми идваше да се обръщам на тях по име без изрично разрешение. Получаваше  се "ъ"-кане, най-вече, когато трябваше да кажа нещо за другия: "Излизаме с ???? ", "???каза.....". Беше ми неловко, сигурно и на тях не им е било ОК, но така и не се усмелих да инициирам разговор по темата. На зет си от самото начало казах да се обръща към мен по име. Все още предпочита да е без обръщение, но отвреме навреме му се налага да използва името.
Напълно съм съгласнас теб, възрастния е този който трябва да установи начина на обръщение.
При мен тъй като имаме смесен брак и някак си не ми идва на устата да кажа на свекърва ми майко или пък по име. А и тя никак не си помогна с отношението към мен и посрещането ми в семейството. Очевидно, е че дели децата от другия си син и моите, затова нямам обръщение към нея и когато се наложи да и се обадя по телефона ъъъъъкам за ужас на майка ми.
Но точния момент мина и сега вече няма оправяне.

# 86
  • София
От 3-4 години нямам обръщение към свекървата. Невъзпитана съм.

# 87
  • Австрия

Забавното е когато съм с моята майка и с нея. Като кажа майко и двете скачат  Mr. Green

O.. aми, уточнявай тогава: 'Майко Миме, това...'; 'Майко Пепи, онова..'..  Party

Без шега, обръщението 'майко'+името .. не е лош компромис и евентуално решение  Peace Струва ми се  Thinking

Но по-добре отколкото без всякакво  Confused

# 88
  • София

Ей това възпитание, никой не може да се сравнява с вас възпитаните.  Laughing И не, не би ми станало неприятно, ако някой няма обръщение, всъщност дори не се замислям за това. Има толкова много начини човек да покаже отношението си, тази тема е показателна колко свекърви са "майкосвани" или по име наричани, но не са уважавани. За мен няма връзка уважение - обръщение.

И не виждам смисъл да ме убеждаваш колко неприятно би ми било. На когото му е неприятно, да си каже, без значение дали приятел или свекъри.

# 89
Ами да, вкарвам нещо доуточнително винаги. Важното е, че няма сърдити, а се получават забавни ситуации.
И понеже двете майки започват с едни и същи букви, дори и детето понякога ги бърка коя как се казва. То пък си е взело решение - баба къща и баба блок  Mr. Green Или пък бабата с дядото и бабата без дядото. Забавно....

Общи условия

Активация на акаунт