БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 69 114
  • 754
  •   1
Отговори
# 435
  • Sofia
джоджен на телешко и спанак newsm78
Много ни е вкусно.  Crazy И на спаначена супа слагам джоджен.
никога не съм слагала,но може и да пробвам....

# 436
  • Sofia
може и да пробвам....
Особенно с подправките...  Simple Smile

# 437
Благодаря! Телешкото е от плешка, от младо теле. Обичаме спанак, та може така да го направя. Моля кажете кога се слага сол при варенето на месото-чувала съм, че има значение...

# 438
  • München, Deutschland
Щом е от младо теленце, може на хапки със зеленчуци, на шницели (телешки) или като "фалшиво филе" - запечено на фурна. Може и да се напълни и опече, но бих посъветвала в йенска тенджера или гювеч.

# 439
Благодаря! Телешкото е от плешка, от младо теле. Обичаме спанак, та може така да го направя. Моля кажете кога се слага сол при варенето на месото-чувала съм, че има значение...

ето такова телешко със спанак харесваме у дома - готви се бързо, не се вари, само внимателно нарязвам месото, както съм посочила.

# 440
Купихме едно парче свински черен дроб. Как да го мариновам/овкуся? Не ми се пържи,ще го печем на скарата.

Нарязвам дроба на филии. Слагам го в купа и добавям прясно мляко, олио, червен пипер, смлян бахар и подправки за скара. Оставям да престои за няколко часа в хладилника.

и 1/2 ч.л. сода, както и 1/2 с.л. оцет или лимоново сок - става мозък
Само частта с млякото направих  Grinning Другият път ще го направя, както казвате. Благодаря Simple Smile

# 441
  • Sofia
Моля кажете кога се слага сол при варенето на месото-чувала съм, че има значение...
След като е посварено посолявам и то не само месото, а и картофи например. Иначе стяга солта и забавя варенето.

# 442
Значи правилно си спомням за солта! Благодаря са съветите! Попаднах на една стара тема от  2007, но в рецептата ме притеснява вегетата.http://m.bg-mamma.com/index.php?topic=237184.0 Подобни на нея подправки и готови бульони не ползвам заради натриевия глутаминат. С него и слама да поръсиш, пак ще е вкусна Simple Smile

# 443
В събота правих крем Брюле. Като гледах рецептата, реших, че няма къде  да сгреша. Обаче схафих. ooooh! Embarassed
Крема ми се пресечв, оцвичи. Пекох го на водна баня , 180  С. Водата като погледнах беше завряла. Може ли това да е причината? newsm78

Е, не че му простихме. Joy Joy Joy

# 444
  • София-Младост
В събота правих крем Брюле. Като гледах рецептата, реших, че няма къде  да сгреша. Обаче схафих. ooooh! Embarassed
Крема ми се пресечв, оцвичи. Пекох го на водна баня , 180  С. Водата като погледнах беше завряла. Може ли това да е причината? newsm78

Другият път на 160 градуса или доливаш студена вода...от завирането е цялата работа.
Значи правилно си спомням за солта! Благодаря са съветите! Попаднах на една стара тема от  2007, но в рецептата ме притеснява вегетата.http://m.bg-mamma.com/index.php?topic=237184.0 Подобни на нея подправки и готови бульони не ползвам заради натриевия глутаминат. С него и слама да поръсиш, пак ще е вкусна Simple Smile
Не ползвай вегета, а сушени зеленчуци само, в които няма добавки.

# 445
  • München, Deutschland
Ябълка,

представям си да се пресече ако при смесване на течната сметана с яйцето, първата е била твърде гореща и е пресякла яйцето...

Иначе, от кофти печене нямам представа може ли да се пресече, но аз попринцип пека на 160, 180 ми се вижда силничко за крем карамел и крем брюле - ще хване силна коричка отгоре... Със сигурност обаче от кофти печене може да се развалиш консистенцията, т.е. да не ти е гладък кремът, а на шупли.

Едит: Ала-Бала ме изпревари, но и тя е написала същото за градусите.  bouquet

# 446
  • София
Захванах се да правя торта, но не бях погледнала, че в рецептата пише самонабухващо брашно. Нямам такова в момента. Мога ли да го заменя с нещо? Например обикновено с бакпулвер? И в какви пропорции? Количеството е 130 грама.

# 447

Другият път на 160 градуса или доливаш студена вода...от завирането е цялата работа.

Благодаря! bouquet

# 448
  • München, Deutschland
Захванах се да правя торта, но не бях погледнала, че в рецептата пише самонабухващо брашно. Нямам такова в момента. Мога ли да го заменя с нещо? Например обикновено с бакпулвер?

Абсолютно.
Винаги така правя. Това самонабухващо съм срещала само в английски и американски рецепти.

# 449
  • София-Младост
Захванах се да правя торта, но не бях погледнала, че в рецептата пише самонабухващо брашно. Нямам такова в момента. Мога ли да го заменя с нещо? Например обикновено с бакпулвер? И в какви пропорции? Количеството е 130 грама.
Да, можеш. Ето две мнения, еднакви, но зависи дали имаш кантар или чаша Simple Smile
1 чаена чаша (150 гр.) универсално брашно
1 ½ чаена лъжица (6 гр.) бакпулвер

На 1ч.ч.(240 мл) брашно се слага 1чаена лъжичка(5гр.) бакпулвер и щипка сол

Общи условия

Активация на акаунт