Панелка или тухлен апартамент

• 100 663
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 525
Циганите, задръстванията и лошите улици са повсеместен проблем. Напоследък и мигрантите. Това, че някои хора с деца в градинска възраст, са намерили за момента рая на земята в лицето на Младост- град в града, и си седят там и не помръдват, не значи че проблемите на целия град не трябва да се решават. Тия цигани не си седят само в гетата, ами ходят да ви крадат в мола и да ви разбиват колите и мазетата в хубавите квартали, пък вие се успокоявайте че сте далече от гетото  Tired
Изобщо, София от край до край е една голяма кочина...

# 526
Това, че някои хора с деца в градинска възраст, са намерили за момента рая на земята в лицето на Младост- град в града, и си седят там и не помръдват, не значи че проблемите на целия град не трябва да се решават. Тия цигани не си седят само в гетата, ами ходят да ви крадат в мола и да ви разбиват колите и мазетата в хубавите квартали, пък вие се успокоявайте че сте далече от гетото  Tired

Много мило  newsm78 hahaha
Изобщо не съм твърдяла, че Младост е рая.
Раят за мен е кв. Изгрев, зад Интерпред, блокчетата в близост до Борисовата. Цигани няма, чисто е, ухае на гора, красиви сгради, улици, хора. Ама няма скоро да живея там, за съжаление.  Cry
Вярно е, че цигани има и в Младост, но не се виждат, поне там, където съм аз.
Докато всичко, що е на север от Лъвов мост, започва яко да циганее, най-малкото като присъствие по улиците. Не ми казайте, че не сте го забелязали.

# 527
То щото "Вкусове разни" е много мило  Tired
Да, циганее почти целия град, с изключение на някои малки каренца от по няколкостотин метра  Tired Ма човек не може да се кльофне там, и да не помръдне никъде из града.  
За мен това е големият проблем- целият град е зле, а това че гетото уж е далече, е илюзия за съжаление . В този смисъл, да, за непредубеден човек и Младост, и Люлин, и Надежда са все тая. Иначе кой където си е свикнал- просто сантиментална стойност и навик, нищо повече.

# 528
Вярно е, че цигани има и в Младост, но не се виждат, поне там, където съм аз.
И в 90% западните е така.

Иначе раят е относително понятие, но за мен започва с по-светлия цвят на тази карта. Пробвах в по-тъмните, не е за мен...

# 529
  • SF
Абсолютно вярно е това, че има скъпи и привлекателни, добре уредени райони и много по-грозни такива. Както казахте - всичко на север от Лъвов мост е много по-зле от южните райони.
Това са бивши села, които и до ден днешен са пълни със съборетини - стари неподдържани къщи, със занемарени дворове и огради. Наследниците живеят далече, бабичките едва смогват, за строителите районът е трудно продаваем и не се хвърлят много да строят там и да се заселва с младо работещо население.

Циганите сноват навсякъде, ще ги видиш и в центъра на Милано и на Мюнхен, но никъде по света не е все едно дали живеят в апартамента до вас и над вас или пътуват от друго място, за да тарашат кофите и да събират стари фотьойли.

Освен вида на панелните блокове и постройката на Кауфланд, които били еднакви навсякъде, значение има и инфраструктурата - училища, детски градини, здравни заведения, условия за спорт и комуникация с центъра на града и другите райони, където ти е местоработата или работата с приятели, молове/кина и други занимания. Цените на жилища и офиси говорят за нивото и търсенето на даден район - важи не само за София, а за цяла България.
Апартамент в София струва повече, отколкото абсолютно същия като квадратура и изложение, но в Лом например.

Имам една позната, която живее в квартал "Свобода" - е, не ми се стъпва там! Не знам по какви причини, но не е мястото, където искам да си изкарвам свободното време. Нито Северният парк ме интересува да го гледам, нито Кауфланда или Била там ме привличат с нещо.

# 530
...значение има и инфраструктурата - училища, детски градини, здравни заведения, условия за спорт и комуникация с центъра на града и другите райони, където ти е местоработата или работата с приятели, молове/кина и други занимания. Цените на жилища и офиси говорят за нивото и търсенето на даден район - важи не само за София, а за цяла България...
Много точно казано  Peace
Иначе има китни местенца, но без инфраструктура или с градини, които ще паднат всеки момент.
Цената също е показателна, има места в западните квартали с цени като в южните и не е случайно.

# 531
Училищата и детските градини също са строени по типов проект.
Младост и Дървеница също са бивши села.
Преди това и Лозенец е бил вилната зона на София.
Няма как да е иначе - градчето е било малко при обявяване за столица.
Постепенно се е  разширявало  заради прииждащите.

# 532
Факт е, че южните и източните райони са по-предпочитани и то не само за живеене, много повече работни места физически се намират в тези квартали. В резултат обаче се заражда и основния недостатък на тези райони - усилено продължават да се презастрояват, напоследък все повече, явно живна строителството. Чудя се след време като стане твърде презастроено дали няма да се напълнят и северните и западните квартали, но май е по-вероятно селата и поляните на юг да се оползотворят, отколкото първото  Rolling Eyes

# 533
То щото "Вкусове разни" е много мило  Tired
Да, циганее почти целия град, с изключение на някои малки каренца от по няколкостотин метра  Tired Ма човек не може да се кльофне там, и да не помръдне никъде из града.  
За мен това е големият проблем- целият град е зле, а това че гетото уж е далече, е илюзия за съжаление . В този смисъл, да, за непредубеден човек и Младост, и Люлин, и Надежда са все тая. Иначе кой където си е свикнал- просто сантиментална стойност и навик, нищо повече.

Верно е!

П.П. За добро или за лошо, обаче, във всяко наше действие има доза емоция. Дори доза снобарство-да не ни е срам да поканим гости, да можем с гордост на маса да кажем къде сме взели(да не сме бежанци та да се заточим в Люлин 5 или Надежда 8, ние заслужаваме повече)... Да няма цигани, защото ние сме нещо ПОВЕЧЕ(си мислим) от циганите, както "бизнесмена" се има за ПОВЕЧЕ от продавачката или кофражиста. Ама не ни пукала какво ще кажат другите, не сме плащали данък обществено мнение-ооо, напротив всеки един от нас под една или друга форма го плаща този данък, само дето за някои той е непосилен, а други го понасят по леко.

Последна редакция: чт, 05 май 2016, 10:37 от potrebitel7777

# 534
Ох, ама темата е за панелките и тухлите, не за данъка обществено мнение, захласнахте се нещо... newsm78
Определено е важно да не живеем близо до цигани, не защото сме сноби, а защото животът близо до тях носи неприятности: мръсотия, шум, неплащане на общи сметки, опасност от кражби. Това да не е малко?

Отделно, човек държи да му е приятно там където живее, а определено когато Витоша е по-близо, кварталът изглежда по-добре. Вари го, печи го, това е положението, София се дели на по-приятния и качествен юг, последван от изтока. Северът и западът са втора ръка като обстановка, сгради, дори чистота. Ходили сме всички, знаем. Няма защо живеещите в Люлин и Надежда да се засягат сега, те си го знаят също, а и това не е лична нападка към тях.
Панелките са грозни навсякъде, да, но пак ако е в южен квартал панелката е доста по-скъпа от тази в северен, с все метрото, удобните магазини и близостта до центъра. Тя и централна гара е в центъра на София, ама около нея аз лично имот няма да купя никога - ново, старо, луксозно или не. Само ако ми го дадат без пари ще го взема и то, за да го продам и осребря на мига.

# 535
JASMIN82, какво става? Избрахте ли вече Simple Smile
Скрит текст:
Vrabcho_, нещата са много промени през последните 15 г., за преди това съм съгласна. Но в момента не мисля, че е така.
Работата ми изисква да познавам кварталите, и понеже не съм от София съвсем обективно ги гледах, въпреки това заради предразсъдъците на другите и имах подобни предубеждения. Но поживях и в южните, и в източните, и видях, че не отговарят на изискванията ми. Запад го избрахме съвсем съзнателно и не мога да се съглася, че е по-лош от тези, в които живяхме преди. Разбира се има места, които са по-занемарени, но това го има във всеки квартал, не е нужно да вземем точно в тях или да слагаме 10 квартала под един знаменател.
Мисълта ми е, че изборът на квартал е следствие от много фактори, които при всеки човек са различни, и това, че аз или някой друг казва своите аргумент не е от обида Peace
М/у другото тук хич не е евтино, цените са като в някои южни. И определено държа на съвременна градина и училище с нормални деца, както и на район, който се поддържа чист и има нормален вид.
Планини не харесвам, потискащи са ми, но от тях не можах да избягам, гледам някаква през прозореца си, не знам коя е точно.
Скрит текст:

# 536
  • SF
Ох, ама темата е за панелките и тухлите, не за данъка обществено мнение, захласнахте се нещо... newsm78
Определено е важно да не живеем близо до цигани, не защото сме сноби, а защото животът близо до тях носи неприятности: мръсотия, шум, неплащане на общи сметки, опасност от кражби. Това да не е малко?

Отделно, човек държи да му е приятно там където живее, а определено когато Витоша е по-близо, кварталът изглежда по-добре. Вари го, печи го, това е положението, София се дели на по-приятния и качествен юг, последван от изтока. Северът и западът са втора ръка като обстановка, сгради, дори чистота. Ходили сме всички, знаем. Няма защо живеещите в Люлин и Надежда да се засягат сега, те си го знаят също, а и това не е лична нападка към тях.
Панелките са грозни навсякъде, да, но пак ако е в южен квартал панелката е доста по-скъпа от тази в северен, с все метрото, удобните магазини и близостта до центъра. Тя и централна гара е в центъра на София, ама около нея аз лично имот няма да купя никога - ново, старо, луксозно или не. Само ако ми го дадат без пари ще го взема и то, за да го продам и осребря на мига.

Абсолютно е така. Толкова категорично е разграничаването на предпочитани пред непредпочитани райони, че дори, ако някой ми каже за южните "аз не бих живял там", най-вероятно лъже.
Има презастрояване, факт, но и в Люлин, и в Дружба има. Панелките са грозна работа, съгласна съм. Ние не ги поддържаме, всеки санира, когато иска, както може, по личен дизайн... Отвратително е. Също ми е необяснимо сравнително ново блокче, хубаво изглеждащо, вложена някаква архитектурна мисъл, и на него като почнат да му остъкляват балконите - всеки комшия по негов си начин - стъклопакет, гипскартон... Знам, не сме Гърция или Италия. 7 месеца в годината е студ и камелии не виреят тук, но тези зазиждания много загрозяват обстановката.

# 537
Абсолютно е така. Толкова категорично е разграничаването на предпочитани пред непредпочитани райони, че дори, ако някой ми каже за южните "аз не бих живял там", най-вероятно лъже...
Т.е. никой освен вас не може да има право на мнение и вкус? На колко години сте  Simple Smile
Ще се учудите колко хора са живели там и са се преместили, защото наистина не им харесват. Включително такива, които имат апартаменти там, но ги пускат под наем, а за себе си са купили на място, което ги устройва.

# 538
  • SF
Не се учудвам на никого. Всеки има право на лош вкус и да твърди, че това е вкусът му.
Аз чувам непрекъснато, от много мързеливи хора, които познавам именно като такива, да твърдят, че искат да живеят на село, при кравички, да си садят магданоз, да си отглеждат царевица.... Питам ги дали имат представа как се плеви магданоз, за да не се задушава от бурените и да расте. Имали, искали да го правят... Ми, добре!
Ама не е задължително да им вярвам. Най-вероятно са далече от купуването на къща и ферма с кравички и могат да си позволят да плямпат глупости. По същия начин аз мога да твърдя, че моят вкус и цвят е да живея в огромна вила на Луната и бих си купила непременно място там, стига да ги орегулират.

# 539
Това не значи, че лъжат, просто имат друг вкус Peace
Също значи и съобразяване с обстоятелствата. В случая с темата - тя може да иска каменна къща, но на мястото, на което търси сградният фонд предлага по-малко опции и избира оптималното.

Последна редакция: чт, 05 май 2016, 13:27 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт