Панелка или тухлен апартамент

• 100 645
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 555
Че те всичките нови се строят с такива тухли, в които въздухът е повече от материала. Освен, че се чува, ами представяте ли си и каква устойчивост и какъв "дълъг" живот ще имат. Затова аз хич не харесвам новото строителство и считам, че дори панелите са по-хубави от него. Със сигурност са по-здрави и по-качествено строени, а дето се чува в тях се дължи не на липсата на изолация, а на материала, от който са направени - бетон. Той е по-добър проводник от тухлата както на звуци, така и на топлина, затова и през зимата в панел е по-студено, отколкото в тухла - бетонът не може да задържи топлината така, както тухлата. Само че новите тухли са кухи, има в тях повече въздух, отколкото тухла:)

А южните квартали имат и недостатъци. Презастроиха се, поради което зеленината в тях силно намаля- почти липсва; няма места за паркиране, в часовете пик има големи задръствания - сутрин на излизане от тези квартали, а вечер на влизане; нямат метро. Уж ще имат, ама да видим, и освен това, когато имаш прекачване, метрото става много неудобно - при прекачването на Сердика например се губят може би 15 минути. Има доста вървене между Сердика 1 и Сердика 2 и като сложиш и чакането на следващото влакче, и като сложиш това, че по линията Надежда-Лозенец са през 10 минути, а пък по другата линия за Бизнес парка и за летището са през един, пак ти се вързват 10 минути, ми то за това време и с автобус се стига.
Освен това някои от южните квартали, като например Бъкстон, са направо грозни. Стари панелки, по-грозни от люлинските, и между тях безразборно цвъкнати нови блокове, пълен дармадан. В Стрелбище също е пълно с панелки, но там поне са по-поддържани. В Белите брези не може да се намери място за паркиране и едно дръвче не е останало от презастрояването. Кьорава бреза няма, само името му такова. Да не говорим за недоразумението "Манастирски ливади", там е отвратителен кошмар, кално, тясно, мръсно, досущ циганско гето, само дето блоковете ново строителство и засега боядисани и измазани, но на 2 метра един от друг - гледаш в спалнята на комшията.                                                  

Последна редакция: сб, 07 май 2016, 20:15 от Татко Мецан

# 556
...Той е по-добър проводник от тухлата както на звуци, така и на топлина, затова и през зимата в панел е по-студено, отколкото в тухла...
Това е много индивидуално. Гледайте конкретния имот, не разчитайте, че тухлата е топла. Има големи хладилници сред тях, както и много топли панели.

# 557
Мецане, стига с това "всички", намалява тежестта на иначе аргументираните ти мнения.

Аз съм също на мнението на Човечето да се гледа конкретния имот.
 - Живяла съм в кошмарно студена тухла от 90те - североизточен краен апартамент без изолация с голяма тераса над спалнята, убийствени сметки за ТЕЦ, но никакъв шум от съседи.
 - Живяла съм в чудесна топла източна панелка в Люлин 8 със свалени радиатори - среден апартамент, предпоследен етаж, незасенчен.
 - Живяла съм в югозападен панел на последен етаж без сянка и тераса, свалени радиатори, пуках от жега лятото и от студ зимата, но без шум от съседи.
 - Живяла съм в сталинска тухла в центъра с  дебели стени и високи тавани, но ниски сметки за ТЕЦ, където телевизорът и пералнята на съседите бяха все едно у нас.
 - Сега съм в нова тухла, среден апартамент, висок, но непоследен етаж, югозападно изложение - чудесен топъл и светъл апартамент, шумът от съседите е съизмерим с панелите, демек - свикнала съм.
 - Най-неприятно ми е било ЕПК-то в Младост-3, като в катакомба се чувствах, като влезех да входа, не ме радваше дори гледката от 13тия етаж. И приземния етаж на тухлата в Славия - без изолация, влагата почти ме разболя.

Знам, че може да прозвучи чалнато, но за мен едно от големите предимства на новите сгради е липсата на хлебарки. Нямам проблеми с гризачи и влечуги, но тия гадини са ми върховна гнус и една от причините да се насоча към нова тухла без ТЕЦ. Никога не съм живяла в панел без хлебарки. За някакъв период се справяхме с тях, после пак започваха да се появяват, съседите никога не се навиваха за третиране на всички апартаменти и мазета във входа и беше огромен проблем.

# 558
В нашия панел няма от поне 10 г., но редовно се пръскат мазетата. И това зависи от сградата, ако не се обезпаразитява редовно всяка ще се зарази, даже и без ТЕЦ. Голяма напаст са  Tired

# 559
При родителите ми също се пръска, но те гадините се заселиха на покрива - такова чудо не бях виждала. Сега току намирам умряла на терасата - баща ми пръска.
Чакат саниране до 2-3 месеца и тогава ще обезпаразитят основно, но няма такава напаст.

# 560
  • София
Аз пък преборих хлебарките в 18 ет.ЕПК.
2 пъти годишно викат фирма и уж пръскат общите части - мазе, таван, коридори. И вече който съсед иска си плаща за домашно пръскане.
Но все някой го няма и остават ненапръскани апартаменти. Затова купувам от зоомагазин Пестигон и пръскам навсякъде в къщи.
Като Фронтлайна е, но по-евтин. http://www.zoosviat.net/shop/index.php?main_page=product_info&am … ;products_id=1597
Вече нямаме хлебарки.
Не е шумно, не чувам нищо от съседите.
Преди това живях в тухлен, строен за партийна номенклатура - чуваше се като при Хлебарка.
А уж тухлите преди 40 -50 г. са били по-читави.

# 561
Знам, че може да прозвучи чалнато, но за мен едно от големите предимства на новите сгради е липсата на хлебарки. Нямам проблеми с гризачи и влечуги, но тия гадини са ми върховна гнус и една от причините да се насоча към нова тухла без ТЕЦ. Никога не съм живяла в панел без хлебарки. За някакъв период се справяхме с тях, после пак започваха да се появяват, съседите никога не се навиваха за третиране на всички апартаменти и мазета във входа и беше огромен проблем.

Не е чалнато, това е вярно. Само че и в новите сгради неизменно в един момент ще се появят. Потрисам се от тези гадини и аз, но по принцип в сгради с парно винаги има; живял съм в провинцията в блокове без парно - там за разлика от София 90% от сградите са без парно - и не е имало такава гад. Човечето е права, че има и блокове, където съседите се навиват да пръскат, изчезват за известно време и после пак се появяват.
Тук даже пише една потребителка с такъв ник, хубави са й мненията, но като видя ника и ме втриса и скролвам страницата да не го виждам:) може ли да си избереш такъв ник:(

Стич, ами ти си писала, че студената ти тухла е била от 90-те, тоест ново строителство - ами затова е била студена. "Всички" съм писал, защото наистина на всички нови строителства, които съм виждал в процес на строеж, ми е правило впечатление как изглеждат тухлите - с едни големи дупки, които представляват повече от половината обем на самата тухла - реално повече от половината от стената ти е въздух, представяш ли си. Докато в старото строителство старите тухли четворки са много по-плътни.

# 562
# 563
Че те всичките нови се строят с такива тухли, в които въздухът е повече от материала. Освен, че се чува, ами представяте ли си и каква устойчивост и какъв "дълъг" живот ще имат. Затова аз хич не харесвам новото строителство и считам, че дори панелите са по-хубави от него. Със сигурност са по-здрави и по-качествено строени, а дето се чува в тях се дължи не на липсата на изолация, а на материала, от който са направени - бетон. Той е по-добър проводник от тухлата както на звуци, така и на топлина, затова и през зимата в панел е по-студено, отколкото в тухла - бетонът не може да задържи топлината така, както тухлата. Само че новите тухли са кухи, има в тях повече въздух, отколкото тухла:)

Не, не всички строят с еднакви тухли. Има скапани тухли, има и хубави тухли. В хубавата тухла има въздух, защото въздухът е изолация, а не глината. Но в хубавата тухла въздушните камери са много на брой и с малък размер, като допълнително се запечатват от строителния разтвор. Тези тухли имат много добра термо и звукоизолация и в същото време са здрави. В момента хубавите нови сгради се строят най-вече с тухли Поротерм:

А това, за което ти говориш е класическата "тухла четворка":

Сам виждаш разликата, нали? За вътрешни стени има и тесни тухли Поротерм, които пак се полагат правилно - вертикално, докато при лошото изпълнение се използват тухли четворки, които се редят на тясната страна. И така се получават тези кофти стени с лоша изолация и трудно захващане на дюбели.

Та проблемът с лошата термо и звукоизолация не е в тухлите по принцип, а във вида на тухлите. Старите тухли единички, особено плътните такива от преди сто години, са много по-лоши във всяко отношение от Поротерм. Ако те интересува прочети малко:

http://www.izolacii.eu/php/statiq.html?id=201

# 564

Предполагам, че той си мисли за ето това по-долу. С тази разлика, че за да не се губи площ вътрешните стени с тухли четворки се правят, като тухлите се редят на тясната страна и ефектът е много зле:

А правилното изпълнение на вътрешни стени в хубавите сгради се прави с Поротерм ето така:

# 565
Това с шума е и много субективно, може би. Някои хора, които са доста по-шумни, не се дразнят от чуждия шум. Както обясних, и на мен не ми пречи шума. Пречи но половинката. Много е вероятно, за нашата сграда да има хора, които да кажат, че не чуват шум, ако самите те са източника на шум, а до тях са съседи като нас, които си слагаме едни лепки по краката на столовете, за да не стържат, и като цяло се стараем да не тряскаме врати и прозорци, да си смазваме пантите да не скърцат на всяко отваряне на балконска врата и т.н. Simple Smile Може би е лично това усещане, не знам, не споря. Само сравнявам и за мен почти няма реално разлика в шума между панел и нова тухла Simple Smile.

Скрит текст:
п.с хора, хлебарка е игра на думи - жена, която прави хляб (хлебар/хлебарка), защо приемате нещата толкова буквално, отворете очите си и погледнете отвъд  Wink Wink Wink, малко ала малкия Принц Simple Smile погледнете на нещата Simple Smile

# 566
ЧС, точно това, което си дала като тухла четворка, са тухлите, с които съм виждал да се прави новото строителство. Не съм наясно с терминологията и не знам старите тухли как се наричат, с които са правени кооперациите 60-те, 70-те години на миналия век, мислех си, че те се казват тухли-четворки. Ми виждал съм тухлите на нашия блок, те имат много малки отвори, по-голямата част от обема е тухла.
С такива, които наричаш Поротерм, не съм виждал нови строежи, обаче и те като ги гледам на снимките ти, повече от половината са въздух:) Не съм специалист по строителство, но лично на мен не ми допада това, предпочитам да е по-плътна, пък нека по теория въздухът да прави по-добра изолация. В нашия блок си е много добра изолацията, топло е без да се включва парното и съседите не се чуват. Не се и съмнявам, че твоят блок е с Поротерм.

Ясно е, че х...а /дори не мога да изпиша думата, че ми е гадно/ значи и жена, която прави хляб, но първата асоциация е точно с гадното животно:) за човек бих използвал думата хлебопекарка, например:)

# 567
Стич, ами ти си писала, че студената ти тухла е била от 90-те, тоест ново строителство - ами затова е била студена.
Беше студена заради североизточното изложение, липсата на изолация и огромната тераса отгоре, а не защото е нова тухла. През онази студената зима 2011/2012 ми падна мазилката от тавана на спалнята, заради непочистената камара сняг на терасата отгоре й.
Сегашната ми тухла вече повече от месец е с температура 21-23 градуса вътре само от слънчевото греене. Ама е среден югозападен апартамент на непоследен етаж с 10 см изолация.

Черна станция, мерси за онагледяването, точно и аз се бях разтърсила за тези тухли, не си спомнях как се казват. За пръв път ги бях гледала в "Мисия моят дом", произвеждаха се някъде около София. Спомням си, че с тях се употребява по-малко строителен разтвор, а осигуряват много по-добра топло и шумоизолация, заради множеството малки въздушни камери.

Сега погледнах сградата на Балкан Инженеринг срещу нас - с обикновени четворки е. Любопитно ми стана нашата с какви е, тя е вече 10 годишна, ама не съм я виждала по тухли, че купихме от вторичен пазар.

# 568
ЧС, точно това, което си дала като тухла четворка, са тухлите, с които съм виждал да се прави новото строителство. Не съм наясно с терминологията и не знам старите тухли как се наричат, с които са правени кооперациите 60-те, 70-те години на миналия век, мислех си, че те се казват тухли-четворки.

Масовата тухла от въпросното време е единичната тухла като тази:

Тухлите четворки се появиха по-късно за да се ускори строителството, защото с единичките е много бавно и трудоемки и се правят сложни превръзки.

Както виждаш, тези тухли имат подсилени (с по-голяма плътност) чела. Тези тухли са компромис от всякъде и са нелоши, но качеството им зависи много силно от материала и технологията. Скапани и недопечени тухли няма начин да са добри.

Днешната тухла четворка от най-скапания вид обаче е такава:

Слаба и не държи дюбели. Сигурно се ползва, защото е евтина, но според мен уважаващите себе си строители вече ползват почти изцяло Поротерм. Хубавото на покупката на зелено е, че можеш да видиш как се зида и с какво. А стената от Поротерм си личи:

П.П. И днес има тухли четворки с подсилени чела, но зависи от строителя какво ще сложи, а и пак не са токова добри:

# 569
Аха, разбрах. Ами тогава значи на нашия блок тухлите са единични, според това, което си дала. А третата снимка, на която си писала, че това са днешните тухли четворки от най-скапания вид, са точно тухлите, които имах предвид, като писах, че ВСИЧКИ блокове ново строителство ги правят с тях. Така е, не е трябвало да пиша "ВСИЧКИ". Но наистина всички строителства, които съм виждал, а те са повече от няколко десетки, все с такива тухли съм ги виждал. Ами след като де що съм видял ново строителство, в който и да е квартал, все с такива тухли е било, какво да кажа друго?
А този Поротерм, на собственият ти линк пише, че е излязъл преди 5 години - та значи съвсем отскоро се ползва. И понеже сигурно е по-скъп, и сега вероятно се ползва само за баровски кооперации, каквато без съмнение е твоята:) но пак едва ли е масово, защото строителя гледа да направи максимална печалба при минимален разход.

Но така или иначе, в последните 5 години, точно откакто този Поротерм се е появил, строителството беше замряло, повечето ново строителство е от преди 5 години, така че добре, нека не са всички, но ОГРОМНАТА ЧАСТ от новото строителство е построено точно с такива тухли, каквито си дала на третата си снимка.

Нашият блок значи е с единички - първата снимка. С просто око се вижда, че въздухът в тази тухла е около една четвърт може би от обема, нали? А на третата снимка се вижда, че въздухът е поне 80%.

Ами за това говорех. Така че благодаря много за снимките, точно се изясни какво исках да кажа.
Предпочитам въздухът в тухлите ми е да е 25%, а не 80%.

В Поротема като гледам, въздухът пак хич не е малко и пак е значително повече от тухлите - единички.

Общи условия

Активация на акаунт