Панелка или тухлен апартамент

• 100 777
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 75
  • München, Deutschland
Аз лично не бих си взела ново строителство поради следните причини:

- квадратурите не са реални и плащаш за 90кв, а ползваш 60 - тук е точно обратното, защото мази, тавани и тераси не се смятат за пълна квадратура, а се взимат с 50% или 25%, в зависимост от големината. Откъде би дошла разликата в квадратурата на жилищата, продавани в бг?
- в повечето случаи стените са от "картон" и се чува всичко от съседите - нали има шумоизолации? От преките съседи на етажа не чувам нищо, а с долните и горните ни разделят още повече изолации, бетонна плоча, парно, настилки...
- много често има застояла влага и се образува мухъл - абсурд! Ако проветряваш и ползваш вентилационната система (което може да се проследи) и въпреки това се образува влага или мухъл, това е гаранционен ремонт
- обзавеждане (вкл и настилки) може да си направиш каквото искаш в какъвто и да е апартамент (ние си направихме основен ремонт с подмяна на всички инсталации и настилки) - разбира се, но първо е допълнителна сума, второ е мръсотия, трето е организация и четвърто - ако приемем, че не всеки има приятел в едрия строителен бизнес - моите 20 квадрата плочки, каквито и отстъпки да ми направят, няма да се равняват на това да обзаведеш 3 блока с по 30 апартамента с плочки, кой каквото ще да ми говори
- външния вид - не всички стари сгради изглеждат ужасно; понякога новите са доста по "странни" (или може би "артистични") - тук е субективно, затова поставих външния вид като последен аргумент
- държах да имам отделна кухня, не ми допада новия тип строителство с кухненски бокс - е, това казваш в началото как искаш да бъде и така ти го правят

- за околоблоковото пространство - точно до нас имам 3 примера за това как до новопостроен блок изниква втори (на 2м буквално)... та гаранция никаква; докато покрай нашия блок има други стари блокове и си има достатъчно пространство (от споменатите нови блокове ни дели улица и огромен тротоар с градинка) - а къде е гаранцията, че не могат да се набутат нови блокове между вече съществуващите? Иначе, градоустройствен план си има и той предвижда къде колко зелени площи да има като процент, не може да се застроява до безкрай.
- цената в случая не е критерий, защото в момента цените на ново и старо строителство в някои квартали е еднаква (че дори понякога старите са по-скъпи)

Извини ме, ако ти звучи като заяждане, но явно нещата доста се различават спрямо където живея и ми е интересно да разбера. Пък и да дам друга гледна точка.  Peace

# 76
  • München, Deutschland
Не се сърди човече,
енергийната ефективност на една сграда далеч не е относително понятие, а стойност, която може да се измери и за която се издават съответните документи / сертификати. И не, пасивна къща - старо строителство - такова животно няма. Нека не посочваме сега 1 или 2 евентуално съществуващи изключения, ако изобщо ги има.
Нито пък съм чула масово за къщи с енергийни стойности ≤ 35 kWh/(m²·a), които да са старо строителство - има, наистина, такива единични проекти, правени с дооооста пари, но са наистина единични...

Интересува ме темата, та се опитвам в най-общи граници да следя трендовете.

# 77
chrissy, това за мухъла и тънките стени съм го виждала при познати, които живеят в нови блокове. Не отричам, че може да има и качествено ново строителство Wink

За презастрояването - никога няма гаранция попринцип Simple Smile В нашия случай наистина няма къде да се застрои

За квадратурата не разбрах какво имаш предвид, но имам конкретен пример за моя ап. и този, който един познат си купи тази година - в моя нотариален акт пише "общи части 1.65%", в неговия са близо 16%...има доста голяма разлика.. моят се води 103кв (и са си реални), неговия е 87кв, от които реални са 74кв

Само споделям мнение, не го приемам като заяждане Wink  bouquet

# 78
chrissy, опитваш се да съпоставиш несъпоставимото.
Ако досега не си научила защо на пазара на имоти у нас площта е завишена и всички общи части са на същата цена, както и жилищната площ, мисля, че е трудно да го осъзнаеш.
Не се заяждам, вероятно отдавна не си се интересувала и сега като прочетеш детайли ще се хванеш за главата.
Сравняваш Германия с България, а не бива.  Wink

# 79
  • München, Deutschland
Аха, разбирам, явно в новото строителство пишат повече общи части явно.
Аз имам 2 балкона, което за мен си е реална, ползваема площ - единият е 28 кв.м., а в общата квадратура ми влиза с 25%  - т.е. 7 кв.м., другият балкон е малък - 10-12 кв.м. и влиза в общата квадратура с 50% - т.е. 5-6 кв.м., т.е. аз общоползвам 2 балкона с обща площ 40 кв.м. г.д., а се води, че съм купила 12кв.м. по нотариален договор. Мазата не влиза в квадратурата изобщо (не че е нещо огромно, но са си още 5-6 кв.м. все пак).

Хубаво, че повече не могат да ви набутват блокчета между вашите. Simple Smile

За мухъла специално ни предупредиха, че първите 1,5 години трябва много да се проветрява, даже и в студените месеци. И нещо забавно - забраниха ни даже да окачваме хавлии или кърпи на врата в банята, да не сме я били овлажнявали  Laughing Mr. Green Laughing. Имало си отоплително тяло, да сме били слагали там.  Mr. Green

Ух, Мохини, аз не се бях интересувала от пазара на имоти в България, защото принципно не търся да купувам там, а просто ми е интересно, но си права, че стъписването вече започна...

# 80
Аз изобщо не гледах панелни жилища, тъй като финансирах изцяло със заемни средства за дълъг период. Не мога да си позволя при равни други условия цената на имота ми да намалява с времето заради вида конструкция, както се случва с панелните. Трябва ми имот, който ще е ликвиден години наред. Освен това панелните жилища се финансират на по-малък процент от стойността с ипотечен кредит, в сравнение с тухлените.

Избрах двустаен качествено ново строителство, с големи стаи с правилна форма, разпределението го прави подходящ за преустройство при нужда. Проучих строителя предварително, именно заради страховете, които имам от новото строителство. Предпочетох да е сграда, обитаема от поне 5-6 години и имот, в който е живяно, но не е прясно боядисан и ремонтиран, за да мога да огледам за пукнатини, влага и т.н. За мен беше важно и състоянието на входа, наличието на система за достъп, видеофон, портиер - все неща, които в панелните входове трудно се намират.

Най-важните неща са непроменимите неща - локация, изложение, етаж, тип строителство. Нека авторката си прецени с какво може и с какво не може да направи компромис.

# 81
chrissy, на теория е така, на практика...

# 82
ами ние също сме новодомци,но избрахме панелката Money

# 83
Здравейте мили момичета. Вие сте изписали света Simple Smile за което ви благодаря много. Исках по рано да ви отговоря на питанките, но съм на огледи и сега се прибрах. Виждам, че всички сте май от София, а аз съм от Варна и става въпрос за имотите там. Значи този, който бяхме харесали тухлен на хубаво място, ни бяха казали че е с чиста жилищна площ 56 кв. , но снощи мъжа ми като смята квадратурата го изкара около 49. А иначе се води, че е с площ 66.50. Което започна да ни отказва от него.  Днес ходихме да гледаме тухлен тристаен, но на много лошо място. Близко до циганската махала. Тъкмо щяхме да влизаме във входа, когато видяхме как едни цигани влязоха преди нас, носейки пералня. Направо ми стана лошо. Не мога да си представя да живея с цигани. Все пак решихме да го видим. 2 спални по 9 и 10 кв. и всекидневна 17кв. Ами видя ми се супер тясно. И района е много подтискащ. Видях, че повечето държите на локацията, която и за нас е важна. Много сте прави и затова, че при новото строителство плащаш за 100 кв, а всъщност реално са 70.
А що се отнася до панелките, много ми хареса мнението на Дори, че в повечето случаи има проблеми с поддържането на входа, смяна на В и К инсталации, изолации и т.н. Примерно панелките ( хол, спалня и кухня) върят около от 37 000 до 43 000. Но както някой беше написал, от тук нататък започват проблемите. Да направих хола с кухня, а кухнята в детска или спалня. И най - неподдържани са баните ( мухлясали) и изискват ремонт около  4000-5000лв. И излиза, че разходите са много.  

# 84
Не знам как е във Варна, но тук почти всички панели вече си смениха централно ВиК-то.
За банята - дали е мухлясала или не, ремонтът ще е на една и съща цена. Според мен може да се направи за 2000-3000 лв.
Има и панели, които се продават след ремонт, съвсем не всички са мухлясали.
Съветът ми е да не отхвърляте нищо (освен тези при махалата), гледайте всичко, което се предлага до вашите финансови възможности и изберете онова, което най-много ви пасне като влезете в него  Peace

# 85
  • София - Варна
Значи във Варна съм живяла в центъра, в стара къща, и на самия край на "Варненчик", до Мол Варна, в мн малък 35-квадратов апартамент.
Ако можех да избирам, естествено бих избрала нещо средно между старата къща на самия фонтан и малкия апартамент в по-отдалечената част.
За Варна обаче не считам локацията от първостепенна важност както за София. Пак ми е много важна, но не чак толкова. Бих живяла и в по-краен квартал.
Предполагам, че апартаментът, който сте посетили, е близко до Мол Варна.
И двата, които сте гледали, ми се струват малки.
За двама души без дете става, но за трима ми се виждат теснички.
Особено трудно ще ти е като детето е мъничко.
Ние сега се чудим как ще ходим там за лятото с детето, в тия 35 квадрата. Миналото лято малкият изперкваше вътре, бяхме само навънка и добре че ходим там само за лятото... С по-голямо дете е лесно, ама с малко става лудница.
Иначе преди за нас двамата си беше повече от екстра това апартаментче, но с дете става сложно.

# 86
Много ми е интересна темата и до момента само четох какво сте писали.

По отношение на новото строителство, мога да кажа само няколко неща, които са ми споделяли.
Моя приятелка искаше да си купува преди време, ходи с нейна приятелска строителен инженер на много огледи, въпросната жена казала, че нито един апартамент/блок не става.
Мой приятел е строителен инженер, в този бизнес е от 15 години и когато аз все още оглеждах апартаменти, сам ми каза, че би си купел ново строителство само ако той е подписвал актовете или познава човекът, който го е построил и знае как работи.
И накрая, мой приятел беше под наем в нов апартамент в Манастирски ливади, оплакваше се от много влага, мухъл и изобщо не му хареса.

Но... Друг мой приятел си взе апартамент - нов в Иван Вазов, много е доволен. Но строителят е близък с баща му и знаеха какво купуват. Там за тази малка площ, разпределението беше много добро - прави стени, много добро разположение на стаите и много пространство за хол с кухн. бокс и спалня - бяха много широки помещения. Единствено с вентилацията имаше проблем - съседът му като беше в банята, можеше да каже той какво е готвил.

Аз лично се бях спряла на стара тухла, но не много стара. Но... За момента съм преустановила процеса по търсене на жилища.

Никой не каза за ЕПК и ПК  newsm78. И преди съм питала между стара тухла, ЕПК и панел - кое е най-оптимален вариант. При ЕПК не ми харесва, че са по 12-14-16 етажа  ooooh!

# 87
Аfrikancho, единия апартамент е във Възраждане, а другия е във Владиславово. До Гранд мол цените стават по-високи.

# 88
Не знам дали знаете,но срока на панелките отдавна е изтекъл... Преди време се чуваше даже за принудително събаряне на тези които са много зле,но отпадна за сега.../докато не вземат съвсем да се разпадат/ След 10 години не се знае какво ще е, не си струва да влагаш в нещо пари,което само след 5 годин много трудно ще продадеш...на в пъти по-ниска цена.. с неясно бъдеще...
Мислете перспективно...!!!  
Не виждам какъв е проблема да се живее в двустаен апартамент с едно дете. А за мен лично кухненския бокс е много по-удобен от кухнята! Peace
Ние сме в тухлен апартамент с вътрешни изолации и комшиите над и под нас също с изолации, е чува се..въпреки изолациите,не ми се мисли за панелите.... Бях на гости на приятелка,тя живее в панел, от горния етаж се чуваха новините по БТВ ..... Shocked Shocked Shocked Shocked Смятайте,ако има купон или по-тежко стъпващи комшии и високо говорещи... ужас...
Тухлата си е тухла, търсете на първи и последен етаж - по евтини са.. Wink

# 89
А има ли изглед към морето ? Това би определило изборът .
Варна ! Приказно ! Не мога да бъда полезна, но живееш в морската столица,
а където има море, животът тече !
Успех !

Общи условия

Активация на акаунт