Панелка или тухлен апартамент

• 101 015
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 840

Живял съм е 4-етажен панелен блок и е доста по-голямо спокойствието от 8 етажен кошер. Та ако ще сменям жилището, то ще е в малка кооперация (с гараж).
 Наистина ли е двойно по-скъп? Говорим за първо нанасяне ли?
В зависимост от района може да е и повече от двойно по-скъпо за светла квадратура (без да се включват стените и балконите).
Панелките много изнервят със звукопредаването, например под моята стая има бебе на 1.5г, което си го чувам доста ясно като се разреве. Не знам до кога ще е този период ooooh! В тухлата има ли го това - то пак ще е плоча, но предполагам има някаква звуко и топлоизолация? Или само от страничните съседи не се чува (заради тухлата)?
Зависи от конкретния апартамент. Живея в СС от 50-те, тухла, почти нищо не се чува, но мой приятел в НС от 2005 много се оплаква.
Тристаен 76кв.м (68г) - на колко днешни се равняват (има две изнесени тераси: 2,5+3м2 и мазе ~3-4m2)?
120-130 кв.м НС

Под светла квадратура - включват ли се площта на стените?
 Не.
Средна цена в района ми е 966Е/м2. Същият ап. в съседния блок го продават на 1000Е/м2, 82кв.м обаче..може би с мазето (и той е преходен)
Доколкото разбирам сега е по-добре да продаваш?
Да.
Мислех си да го поремонтирам нещо, но умувах умувах и май само козметично ще е - той е преходен и най-вече голям за мен... иначе квартала е уреден (от старите) - но ЕС не ми допада, няма млади хора почти, старо е (както преди 45г си е било), вехто...и като добавим и фамилната обремененост  ooooh!Има огромна разлика какви предимства виждаш в квартала си с и без деца, Мама Ру доста добре ги е описала.
 Не ми пречи да изляза на квартира за известно време, но да не е години.

Ще ми се да го продам и да се вземе пак нещо в южната или югоизточна част на София, но да не е девет дена път с камили до центъра.
С акт 16 едва ли е разумно да се купува (предвид високите цени в момента)?
По скоро си мисля директно от (проверен) строител, в строеж - каква е разликата в цената? В сегашния момент на зелено или НС от собственик на 10-тина години - почти няма разлика в цената в хубавите квартали, даже на зелено може и да е по-скъпо.
Двустаен мисля че ще съм ОК, за двойка (с идея за дете някой ден...). Двустаен НС по никакъв начин не става за трима.
  Като ориентир (панелно чадо съм, все в крайни и тихи квартали живял) - да има южен изглед, да няма на 20-30м пред мен блок - да не "залязва" слънцето в 16.30ч (а действителното да е в 20ч), без първи етаж и да не е до/под главна улица/булевард. Почти неизпълними изисквания за НС, освен ако не е съвсем на майната си.
За ориентир: спалня под 11-12кв.м е клаустрофобично за мен. "Стандартът" за НС е 13-14 кв.м. за родителска спалня и 10-12 кв.м. за детска. Това важи и за големи квадратури (130-140 кв.м. с общите части).С холокухнята - може и да претръпна (ако има опция да се загради ще е супер), но терас-ите/ата да е поне 1м широка и 2,5-3м дължина. Гараж ще е предимство също.Гаражът е около 12000-18000 евро, паркоместа може и на 3000-5000 В банята да може спокойно вана да се сложи.
В двустаен, по-скоро не.
Сметката на колко набъбна? Laughing

Искам да преценя дали имам шанс за НС (или някаква тухла след 2011-12г)  newsm78
Според вас каква квадратура е минимума и каква оптимална - за 30+ човек с перспектива за семейство? Иска ми се по-скоро да сменя мястото и по-вероятно ще да е нещо 45-50кв.м. Т.е. двама спокойно да живеят. На 30 + с перспектива за семейство, двустаен НС ще бъде абсолютно недостатъчен. Няколко години ще се изтъркалят бързо-бързо. Разходи за брокери, нотариални такси, ипотеки, ремонт, обзавеждане и после да правиш всичко отначало, на мен ми се вижда безсмислено.
Вариант ли е като се роди дете - да се търси по-голям апартамент (отново препродажба..., все пак вече ще сме двама финансово стабилни хора) и какъв апартамент трябва за тричленно семейство newsm78 В момента не виждам как ще взема нещо за трима с моите изисквания. С твоите изисквания е изключително трудно да намериш НС в южен и източен квартал, дори и за 150 000 евро. Двустайни с холокухня 30-35 кв.м и спалня 15-16 кв.м просто не съществуват, освен в затворени комплекси; 45-50 кв.м. "светли" отговарят на около 80 кв.м. с общи части и тераса и обикновено са кутийки със спалня 11-12 кв.м.  

ПП: Нашите сигурно ще ми скочат ако разберат че се глася от тристаен ...да отида на двустаен... но точно за това искам да сложа един път чертата. Stop Затова може би ще взема само една част от сумата (2/3) от продажбата (брат ми също иска да се изнася с приятелката) и останалото ще финансирам от себе си, за да ми чиста съвестта. Въпроса са е да не се забия в кутийка. Ако трябва ще почакам 1-2г (нещо на зелено) Peace 90% от НС са кутийки, другите са в ценови сегмент над 200 000 евро.

Последна редакция: сб, 10 мар 2018, 18:57 от TafTaf

# 841
Агент, не отписвай панелките. Последните 30 години живея в панел. В два различни квартала. Има огромна разлика в качеството, нищо че сегашният е дори с три-четири години "по-стар". За сметка на това са спазени нормите при строителството. И няма вибрации, не че е на 100% звукоизолиран, но не е и да чуваш разговорите на съседа и скърцането на леглото вечер. Можех да взема в този квартал и ЕПК, продаваше се и един двустаен, при това без преход, но и с 3000 евро по-евтин и не случайно, като се има предвид състоянието му. Не знам за ЕПК-то , но панелното строителство е по-здраво при земетръс (ако е качествено изпълнено) от тухленото, заради арматурата в панела.

# 842
Аз също съм живяла в панел от 6 годишна до 18 годишнината ми и определено оценявам инженерната мисъл зад всички удобства на този тип строителство, но предпочитам къщите с двор.

# 843
  • София
Не е вярно, че панелното е по-устойчиво на земетръс. Особено след 40-50 години амортизация на връзките между панелите, най-вече от течове и корозия. Да не говорим, че панелната сграда е почти цялата самоносеща конструкция и при 40-120 апартамента в блока не се знае кой какво е рязъл, бутал. Това че вие не го правите, не означава, че други не са го правили. А случаите са ужасно много. При тухлата няма носещи тухлени стени. Има модерни начини за звукоизолация - плаващи замазки и една камара други методи.

# 844
Ох и мен ме блазнят къщите с двор, но да не са лишени и от удобства. Но пък и те се поддържат по-трудно, поне за мен би било по-трудно и скъпо.

# 845
40-50 години течове, ако хората в сградата не я поддържат. В нашия не е имало теч, който да замаца поне малко тавана. Знам, защото милия апартамент не е ремонтиран от самото му построяване. При първия теч (почти 30 години след построяването на блока!, а не като при някои НС, които протичат на втората година) веднага е ремонтиран покрива с пари на входа. Сменили са си щранговете отдавна. Ако сградата е добре поддържана, няма причини панела да не е издръжлив на земетресения.

# 846
Ох и мен ме блазнят къщите с двор, но да не са лишени и от удобства. Но пък и те се поддържат по-трудно, поне за мен би било по-трудно и скъпо.
Зависи.
Аз съм на това мнение, че кефа цена няма и въпреки малко повечето работа си заслужават къщите ако сте с дете/деца.

Определено знам, че в някои панелни апартаменти пак можеш да имаш удобствата на доборото разпределение с броя бани и стаи, но липсата на съседи не е за подценяване.

# 847
Конкретно в моя случай, това означава да купя кола и да изкарам шофьорски курс, плюс главоболията за майстори за всяка дреболия, отдалеченост от магазини, ДГ и училище, за работа да не говорим.
Но съм решила като се пенсионирам някой ден, да си купя къща на село.

# 848
  • Бургас
Това с къщата е малко надценено. Имам приятели, които се преместиха от на широко от къща в краен квартал в малък апартамент в центъра на града. Те са с две деца и никак не им беше удобно да живеят извън града /макар и не много далече от него/. При къщите пак ги има комшийските мизерии- я някой поканил гости в двора си и крякат до късно, я ще косят тревата или ще режат дърва по никое време. Да не говорим за отопляването на дърва - нещо типично за кварталите с къщи. И не на последно място е голямата поддръжка и разходите по стопанисването на къща. Аз лично не бих се чувствала много сигурно и безопасно, живеейки в къща. Имам чувството ,че отвсякъде може да нахълта някой, включително и някоя гадинка. Странното е, че в момента живея на 1 етаж, което е почти все едно съм в къща, но се чувствам една идея повече в безопасност. Може би защото имам съседи в непосредствена близост, знам ли Simple Smile

# 849
Юлка, аз не говоря за къща тип ферма на отстояния с акри земя от съседи, а нормална градска къща с преден и заден двор и отделени една от друга къщи.

Днес примерно цял ден слушам високо музика и излезнах навън да чуя дали преча на някого и навън не се чуваше нищо от бумтящата ми музика.

Същото е с косачки и партита. Затварям си прозореца и не чуваме никого Simple Smile
А в панелният ни апартамент се чуваше една идея по-малко от тухления на баба ни. У тях се чуваше всичко от съседите..

# 850
"нормална градска къща с преден и заден двор и отделени една от друга къщи"

Не че нещо, но нормална градска къща има тоя вид само по някои места. Нормална градска къща в Пловдив в повечето случаи е неприятно местенце, ако и да е нова. Крайградска къща е това, което описваш. Копирка на американския модел, предполагам и канадския.

# 851
Сирен, ето ти нашият квартал Simple Smile с този тип къщи.
Иначе няма такива къщи из Бг...

Изтривам.

Последна редакция: нд, 11 мар 2018, 00:22 от Анонимен

# 852
Е ти пък показа вероятно най-хубавата къща в района. Вижда се, че е пълно и с мизерни къщи. Иначе мястото изглежда приятно.

# 853
Показах къщите около нас.
Има много приятни и страхотни даже, но щом казвате, че нямало то значи няма. И това е.

# 854
Добре, вашето е най-хубаво.

Общи условия

Активация на акаунт