Панелка или тухлен апартамент

• 101 009
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 105
  • SF
Simple Smile Ами, да. Simple Smile

# 106
  • София - Варна
Аз говорех за Варна, иначе София е ясна.

# 107
Аfrikancho, на кое казваш свети Иван Рилски?

# 108
  • София - Варна
Скрит текст:
Ох, не съм ли написала... ooooh! Ами на квартала. Ако погледнеш в bgmaps, стига чак до Лидл. То там май се води и район Младост, хич не съм наясно.
Като поръчвам нещо за вкъщи, съм забелязала, че го водят просто бул. "Вл. Варненчик" и искат номер на блока, не искат да се уточнява квартал.
Ние сме до Лидл и мястото е прилично, както вече писах.
Сетих се и за Аспарухово, там имат мн хубав парк и магазини, дори и мол, имат си всичко, но и цигани.

Последна редакция: ср, 17 фев 2016, 00:04 от afrikancho

# 109
  • София, България
Да се включа и аз!
Досега съм живяла в тухлен апартамент, строен преди 1990та - нищо не се чува от съседите, но може да е до късмет.
Преди 2 месеца и половина започнах едно епично търсене на квартира, по време на което се нагледах на невъобразими неща. Изуми ме това ново строителство, ходих в един блок - 488, Младост 4, двустаен с размерите на кукленска къща, хвана ме клаустрофобията вътре, а съм 1.67. За сметка на това, коридорите до апартамента бяха толкова огромни, че буквално могат да се разминат 2 коли! Лудост!

Сега сме в панел, много ни хареса, докато не преспахме 1 нощ - не само чувам какво си говорят съседите, а чувам щракането на ключа на лампата в помещението до спалнята ни!!!  #Crazy
Ще се местим пак... (ММ твърди, че са му се удължили ръцете от местене на багаж  hahaha)  и започваме да търсим да си купим нещо, но вече и аз не знам какво да търся... преди време живеехме в стар немски панел в Хаджи Димитър, не се чуваше ни-щич-ко! Сега сме в нов панел в Дружба 2 - такъв кошмар е с жилището, че не се живее! ( а ние работим по нощите в кол център, можете да си преставите колко спим)

# 110
Интересно как живее семейство с дете в едностаен тухлен, за любителите на локацията. Предвид, че повечето такива са по 35кв.
 Някъде, където не мога да вляза и да се размина с друг човек още в коридора, не бих живяла, ако ще да е топ лукс. А всъщност най- големият лукс е да можеш да избираш, ако нямаш финанси- добре да прецениш кое ти пасва като пространство и поддръжка.
Ако купувам за живеене, няма да ме интересува дали ще е ликвидно след 10 години, а да ми е топло, широко и комфортно. Няма да споделям лични впечатление, защото ще стане дълго, но в крайна сметка си е до усещане.

# 111
Парите, инвестирани от младо семейство за 2 стаен апартамент, са най-лошо похарчените пари.
Двустайните жилища са за не повече от двама души. Малки, нефункционални и скъпи, за квадратурата, която предлагат.

# 112
Средствата инвестирани от младо семейство за двустаен апартамент са инвестиция, дори изборът им да е бил панелка. От години се говори как цените на панелките падат и не са ликвидни, и от години наблюдаваме покачването на пазарната им цена правопропорционално на останалите жилища.
Според мен е много по-разумно да закупиш двустайна панелка, отколкото да хвърляш пари на вятъра за наем.

# 113
Парите, инвестирани от младо семейство за 2 стаен апартамент, са най-лошо похарчените пари.
Двустайните жилища са за не повече от двама души. Малки, нефункционални и скъпи, за квадратурата, която предлагат.
Точно на противното мнение съм. Най-предпочитаните апартаменти са двустайните . Съвсем не
виждам в близко бъдеще стандартът на българите, да позволи самостоятелна стая със санитарен възел
към нея, за всеки член на семейството.
Това от позиция относно мястото, локацията и липсата на съседи от "друг" произход.
Задължително асансьор и без първи и последен етаж.
Съседите ми живеят в двустаен апартамен две семейства, с две деца , т.е. в саята са баба и дядо,
а в другата - 2възрастни с две малки деца.
Така, че в един случай е тясно, в друг недостатъчно, всичко е относително и индивидуално.
Важното е да имаш избор.

# 114
Аз съм за тухла, нова стара, да е тухла. В панел не съм живяла, но баба ми имат един панелен апартамент, и съм наясно колко са чудесни разпределенията квадратура, маза таван и килер в жилището...
Тухлените жилища не случайно са по скъпи. Според мен са и по качествени, разбира се има изключения. При панела, ако няма парно е адски студ. Блоковете понякога са населени със застаряващо население, събиране на такси за обща собственост става мисия невъзможна, не бай боже покрива да иска ремонт, или други екстри да се появят.
Локацията както казахте е често водеща при избора на дом. Какъвто и ремонт да се направи, ако е майна си Райна и няма комуникации, става непривлекателен.
За случая на авторката обаче, ако стандартен двустаен панел ги устройва като цена, местоположение, разпределение, може би е по добре от нов тухлен двустаен, където няма как да се обособи детска стая.

# 115
При мен
1. Брой ползваеми спални
2. Цена
3. Местоположение

При положение, че чака дете, да се навират в едностаен в 21 век е безсмислено. Холът и кухнята не са стаи Wink
Още нещо. Старото строителство го огледайте добре. Файда от материал и разпределение, ако предите собственици не са го поддържали. Моята квартира е в окаяно състояние точно поради неподдържане. Ремонт на наемно жилище няма да плащам. Вие купувате вашето, внимавайте да не хвърлите луди пари за ремонт.

# 116

Аз държах да е ново строителство. Това беше моята аргументация:
- Старите сгради не са така енергийно ефективни - много, много по-високи суми за парно
- По-съвременно разпределение, например кухнята в хола, но дори и да не харесваш този вариант - пълна свобода при разпределението на помещенията, т.е. може и отделна кухня да си направиш ако искаш, старото строителство е вече разпределено, т.е. стаите си ги има и трябва тепърва да къртиш и да викаш майстори за някакви промени
- по-добро ниво на оборудване - скъпи настилки се слагат обикновено на нови жилища, в старите, дори когато биват санирани, никой не се хвърля на най-скъпите марки, а така взимаш скъпи плочки на цената на евтини такива, защото се купуват от тази скъпа фирма за целия блок
- подово вместо радиатори - също допринася за енергийната ефективност, най-малко защото топлината идва равномерно от цялата стая, а не от едно отоплително тяло (радиатор) в ъгъла й ил ина стената
- околоблоково пространство - всичко се изгражда наново, тъй като не е имало нищо до този момент - прави се отново по съвременни стандарти, изглежда по-добре
- нови инсталации навсякъде
- гаранция за всички инсталации за определен брой години, различни, в зависимост от случая
- по-ниски разходи за поддръжка на сградата, тук няма да навлизам в детайли
- външен вид - това нарочно на последно място - сградата, като току-що построена, все пак ще изглежда по-чистичка и спретната от някоя по-стара, особено пък както рядко съм виждала да се чистят фасади в Бг

Ужасно много сте изписали, впечатлиха ме някои мнения. Горното цитирам, като съм болднала неверните неща за новото строителство в БГ. Разбрах, че авторката пише за Германия, така че е ясно защо има огромно разминаване.
Преди три години обходих де-що апартаменти се предлагат в източни райони в София и имам що-годе актуални впечатления за ново, старо, панелно, тухлено, гредореди и всякакви типове строителство.
Новото строителство е повече от печално като качество за съжаление.
Поддръжката на сградата и таксите които се събират са доста по-високи (особено в комплексите от затворен тип).
Подовите отопления са пълен мираж, от сума ти огледи никога не съм видяла нов апартамент с подово, пуснат така от строителя.
Високото качество на вложените материали също не е факт, даже напротив. Когато се пускат нови апартаменти до ключ, се слагат най-евтините плочки, врати и дограма. Факт, потвърждаван и от строители, но аз също го виждам като ходя на огледи, не съм сляпа.
За стените от гипсокартон между стаите, които също са факт, просто няма какво да се говори. Това на практика не е строителство, а къщичката на трите прасенца  Mr. Green.
Ужасно тесните помещения и ниските тавани също не се нуждаят от коментар. За сведение, новите кооперации вече по стандарт се строят с около 10 и повече см. по-ниски тавани от старото строителство, било то панел, тухла или ЕПК. Тоест в панела имам височина 2.30-40 см., а в ново строителство (мерили сме), максимумът е 2.15-2.20.  Има жилища и по 2.10. Ще кажете, е, голяма работа. Ами не е така, създава се чувство на клаустрофобия допълнително, просто в началото човек не усеща откъде идва то. И какво се получава, купувам си спалня 9-10 кв., с 10-15 см. по-нисък таван, как ви звучи? Като пчелна килийка.
Още много мога да пиша, но да не ставам досадна.

Глупостите, които се твърдят за изтеклия живот на панелките и това, че принудително ще ги събарят изобщо не бива да ги коментираме. Това са, освен тесногръди, също и зловредни мнения, които всяват паника. Как изобщо някой си представя, че ще съборят принудително тези сгради и ще оставят на улицата няколко милиона души? newsm78 ooooh!

Много ми хареса мнението, че ако купувам за живеене, ще гледам да ми е топло, широко и комфортно, а не дали е ново или старо. И, разбира се, мантрата, локация, локация, локация, която всеки трябва да си повтаря.

Относно звукоизолацията: чува се навсякъде. Най-зле е в ЕПК-тата, но съм живяла в стара, масивна тухла до 18-тата си година и там също се чуваше доста. Не знам от какво зависи, може би при строителството да се влагат повече шумоизолиращи материали.

# 117
  • Бургас
В нашия квартал новите кооперации растат като гъби. Имам преки наблюдения как се строи. Кооперациите ги вдигат за няколко месеца, нищо не се чака да изсъхне като хората, маже се директно върху мокрите тухли и накрая резултатът е снимката, която постнах по-горе. 
Огледала съм доста ново строителство и все съм се чудила кой архитект го е измислил това. На един оглед на тристаен апартамент заварих две спални с размерите на килер и то без да преувеличавам. Едната спалня нямаше и 5 квадрата. Първоначално я помислих за килер  Laughing
В София може и да има добри строители. За Бургас не съм чула някой да строи качествено и никога не бих дала пари за ново строителство.

# 118
...Блоковете понякога са населени със застаряващо население, събиране на такси за обща собственост става мисия невъзможна, не бай боже покрива да иска ремонт, или други екстри да се появят...
Това важи повече за старите тухли. Повечето панели са в по-нови квартали и са с млади хора.

За звукоизолацията в ЕПК - в тези, в които съм живяла имаше отвори за колективни антени, от тях имам чувството, че бях в съседите. Но най-много зависи от това какви са те. До нас (сега в панела) 8 г. живяха 2 млади момичета и можех да се закълна, че по хоризонтала нищо не се чува, но като се смени собственикът разбрах в каква голяма грешка съм  Joy добре че замина някъде, че бяхме луднали.

# 119
Няма да се включвам в дискусията панелки/тухла, защото ще стане дълго. Един съвет към авторката- когато ходите на огледи, ако нямате план на жилището, ходете с рулетка и мерете! Не разчитайте на обявената квадратура, защото наистина разминаванията между старо и ново строителство са огромни (при новото "изчезва" цяла стая). Представяйте си къде какви мебели ще разположите. Едно празно жилище изглежда просторно, но има значителна разлика между спалня 10 м2 и такава-14м2. Стаи с неправилна форма или скосявания също ограничават полезната площ. Прозорци от стена до стена могат да направят невъзможно намирането на място за гардероб, например. Избягвайте по възможност първи и последен етаж и неподдържаните входове (индикация за проблеми със съседите). Поинтересувайте се, обаче, и колко е ежемесечната поддръжка- на места може да е значителна сума. Обърнете внимание на изложението- север за кухня е ОК, но ако всички стаи са така-не. Далеч от гетото и от цигани!!! Транспортните връзки и градини и училища- зависи от склонността ви за ежедневно шофиране. Не е без значение и наличието на градинки/парк наблизо, наличието на шумна улица под прозорците ви. Подредете си приоритетите и приемете, че ще се наложи да направите някакви компромиси Wink

Общи условия

Активация на акаунт