Панелка или тухлен апартамент

• 100 771
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Излиза, че ако вземете тухленото жилище, ще сте трима човека в две стаи без възможности за следващо преустройство. Не ми звучи много комфортно.

# 61
  • София
Зависи от локацията. И за мен 1 - стаен в "Изток" е за предпочитане пред 3 - стаен в "Обеля 2"

# 62
И аз съм фен на локацията. Направих компромис с вида строителство, за сметка на района. Повече от доволна съм.

# 63
  • От Луната
От както има метро, някак Обеля не ми е толкова откъсната. Аз бих избрала 3стаен в Обеля, пред 1стаен в Изток, а много харесвам квартала. Там съм учила, спокойно е, има много добро училище и ДГ, но теснотията няма как да я преживея.
Бих предпочела жилище в непосредствена близост до метро, до което има достъп без транспорт, но е достатъчно далеч, че да не го чувам.

# 64
Ако ще метрото в хола да ми влиза, не бих избрала Обеля, като опция Stop

# 65
Има много квартали, за всеки вкус. Не е нужно човек да се ограничава в 2 (в случая аз пък не бих избрала нито един от тях Joy).

# 66
Кварталите ги посочих на случаен принцип. Просто пример !

# 67
Да идва авторката да каже къде търси апартамент и каква сума е определила. Мисля, че няколко човека в  темата имат какво да предложат. Така ще спести таксите(да ми прости Човечето  Hug)

# 68
Няма проблем затова, тя ако знае какво иска със сигурност ще ги намери  Simple Smile първо да й помогнем да реши какво ще купува, офертите са ясни, седят и чакат Simple Smile

# 69
  • München, Deutschland
Аз лично, като си търсих апартамент, държах да е тухла и то старо строителство (под "старо" разбирам преди 1990г)  Peace За новото и пари да ми дават няма да взема...
Не гледам с добро око на новото строителство, да е тухла е хубаво, но да е от по - старите.
Съвет - стой далеч от новото строителство! Много далеч! Twisted Evil

Подбрах няколко аналогични мнения, които общо взето всички са против новото строителство. Защо? Интересно ми е просто...

Аз държах да е ново строителство. Това беше моята аргументация:
- Старите сгради не са така енергийно ефективни - много, много по-високи суми за парно
- По-съвременно разпределение, например кухнята в хола, но дори и да не харесваш този вариант - пълна свобода при разпределението на помещенията, т.е. може и отделна кухня да си направиш ако искаш, старото строителство е вече разпределено, т.е. стаите си ги има и трябва тепърва да къртиш и да викаш майстори за някакви промени
- по-добро ниво на оборудване - скъпи настилки се слагат обикновено на нови жилища, в старите, дори когато биват санирани, никой не се хвърля на най-скъпите марки, а така взимаш скъпи плочки на цената на евтини такива, защото се купуват от тази скъпа фирма за целия блок
- подово вместо радиатори - също допринася за енергийната ефективност, най-малко защото топлината идва равномерно от цялата стая, а не от едно отоплително тяло (радиатор) в ъгъла й ил ина стената
- околоблоково пространство - всичко се изгражда наново, тъй като не е имало нищо до този момент - прави се отново по съвременни стандарти, изглежда по-добре
- нови инсталации навсякъде
- гаранция за всички инсталации за определен брой години, различни, в зависимост от случая
- по-ниски разходи за поддръжка на сградата, тук няма да навлизам в детайли
- външен вид - това нарочно на последно място - сградата, като току-що построена, все пак ще изглежда по-чистичка и спретната от някоя по-стара, особено пък както рядко съм виждала да се чистят фасади в Бг

Спирам дотук, имах и други аргументи при избора, но мисля, че насоката стана повече от ясна.

Та наистина, освен цената, но тя тук би била сходна за двата упоменати апартамента, защо човек би купил старо строителство? Единствената аргументация за мен би била локацията, но в случая авторката казва, че новото строителство би било с по-добра такава...

По скоро тухления е на хубаво място.

# 70
Аз лично не бих си взела ново строителство поради следните причини:

- квадратурите не са реални и плащаш за 90кв, а ползваш 60
- в повечето случаи стените са от "картон" и се чува всичко от съседите
- много често има застояла влага и се образува мухъл
- обзавеждане (вкл и настилки) може да си направиш каквото искаш в какъвто и да е апартамент (ние си направихме основен ремонт с подмяна на всички инсталации и настилки)
 - външния вид - не всички стари сгради изглеждат ужасно; понякога новите са доста по "странни" (или може би "артистични")
- държах да имам отделна кухня, не ми допада новия тип строителство с кухненски бокс
- за околоблоковото пространство - точно до нас имам 3 примера за това как до новопостроен блок изниква втори (на 2м буквално)... та гаранция никаква; докато покрай нашия блок има други стари блокове и си има достатъчно пространство (от споменатите нови блокове ни дели улица и огромен тротоар с градинка)
- цената в случая не е критерий, защото в момента цените на ново и старо строителство в някои квартали е еднаква (че дори понякога старите са по-скъпи)

# 71
- Старите сгради не са така енергийно ефективни - много, много по-високи суми за парно ...
Това е много относително. По-скоро може да се поиска изравнителната сметка за предния сезон, за да се прецени. Огледи зимата, особено ако там не се живее също могат да разкажат много.
Но не подхождайте предубедено и не изключвайте жилища, които ви харесват само по този фактор, студени и топли има от всички видове  Peace

# 72
- подово вместо радиатори - също допринася за енергийната ефективност, най-малко защото топлината идва равномерно от цялата стая, а не от едно отоплително тяло (радиатор) в ъгъла й ил ина стената
- околоблоково пространство - всичко се изгражда наново, тъй като не е имало нищо до този момент - прави се отново по съвременни стандарти, изглежда по-добре
По тези две - виждала съм десетки апартаменти н.с., и съм живяла, никога такъв, който да е издаден с вградено подово отопление. В България стандартът продължава да е строене с радиатори, независимо дали апартаментът е топлофициран или газифициран.

Относно пространството -ако не е на околовръстното или зад него, обикновено се строи на малък парцел, какъвто е останал между околните сгради, да се говори за изграждане на околоблоково пространство е смешно.

Иначе естествено новото строителство има и предимства (някои от тях ти си посочила в другите си подточки и съм съгласна), но има и един основен недостатък, а именно:

купувайки ново строителство, плащам 100 квадрата, а получавам 70. Няма да се спираме на причините, поради които мярката квадратен метър се е променила съществено за 30-50 години Grinning

Но освен че са по-малко кв. м, в доста случаи са и по-лошо начертани и разпределени.

# 73
И с много малки и малко прозорци.

# 74
- Старите сгради не са така енергийно ефективни - много, много по-високи суми за парно ...
Това е много относително. По-скоро може да се поиска изравнителната сметка за предния сезон, за да се прецени. Огледи зимата, особено ако там не се живее също могат да разкажат много.
Но не подхождайте предубедено и не изключвайте жилища, които ви харесват само по този фактор, студени и топли има от всички видове  Peace
Най-топлият апартамент, който съм виждала през живота си, беше 40-годишна панелка в Младост - изоставаща по много други жизнени показатели от най-добрите примери, разбира се. Сравнявам и с ново, и със старо тухлено. Въпрос на изложение, разположение на етажа, етаж, съседи, инсталация и още 100 други неща.

Общи условия

Активация на акаунт