Панелка или тухлен апартамент

• 101 026
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 120
Защо всички отричате първия етаж? И този над магазини ли или само в старото строителство?

# 121
  • София
Не можеш да оставиш отворени прозорци и да излезеш от стаята. Частично решение са решетките, но те не са много приветливи.
Не можеш да оставиш пране или други вещи на балкона, ако не е затворен.
По-шумно е, всеки разговор на минаващите се чува.
Под теб не се отоплява.
Всички минават през твоята стълбищна площадка. Цапа се повече и асансьорът се ползва по-често.
Обикновено първите етажи са по-тъмни.

# 122
Спунк е обобщила. Добавям- ако си над магазин: шум от зареждане с ъс стока  от ранна сутрин, или от бръмчаща денонощно охладителна инсталация, или от поредния ремонт при поредната смяна на предназначението на магазина.

# 123
  • Бургас
В момента сме на първи етаж и наистина е отвратително. Шумно и мръсно, а някои първи етажи са и сумрачни. Лятно време спим на отворена врата и всеки, който мине и говори се чува все едно ми е седнал в края на леглото. Простирам дрехите от към вътрешния двор и пак са целите в прах.
Новото ни жилище не исках да е на първи етаж, но направихме компромис. Надявам се да не е шумно, не сме на оживено място. Имаме остъклени тераси, които малко от малко да спират шума. Ще си взема и сушилня, за да не се налага да простирам навън. Лошото е, че няма как да огранича потока от хора пред вратата ми, където е асансьора. Хубавото е, че абонатната на топлофикация е под апартамента и е много топло. За мен е най-важно да случа на съседи, че не понасям простаци.

# 124
Защо всички отричате първия етаж? И този над магазини ли или само в старото строителство?
Живяла съм в стара тухла 1-ви над магазини. Сутрин като влизаха все едно идваха у нас. Всяка стъпка, всяко звънване на телефона, влачене на столове, чаткане с токчета, както са писали преди мен зареждане със стока, ако е кафе пък да не говорим. Откачихме, буквално.
После пък го направиха на магазин за дрехи и бяха задължили служителите да държат вратата винаги отворена, в големите студове ставаше нещо страшно Crazy
Бих направила компромис за обикновен първи, но за над партер - никога!

Няма да се включвам в дискусията панелки/тухла, защото ще стане дълго. Един съвет към авторката- когато ходите на огледи, ако нямате план на жилището, ходете с рулетка и мерете! Не разчитайте на обявената квадратура, защото наистина разминаванията между старо и ново строителство са огромни (при новото "изчезва" цяла стая)...
А моят съвет е да гледа. Мерките нямат значение, ако не се чувстваш добре в стаята. Понякога и по-малка, но с определена форма и разположение на прозорците може да позволи нормално живеене, в сравнение с друга, която на сантиметри е по-голяма.
Окото най-точно ще й каже дали ще се чувства комфортно в този дом или не.
Преди бяхме в 75 квадрата, сега в 60, този е много по-функционален и приятен за живеене.

# 125
Много ми хареса изказването на Pipilot
Скрит текст:
Няма да се включвам в дискусията панелки/тухла, защото ще стане дълго. Един съвет към авторката- когато ходите на огледи, ако нямате план на жилището, ходете с рулетка и мерете! Не разчитайте на обявената квадратура, защото наистина разминаванията между старо и ново строителство са огромни (при новото "изчезва" цяла стая). Представяйте си къде какви мебели ще разположите. Едно празно жилище изглежда просторно, но има значителна разлика между спалня 10 м2 и такава-14м2. Стаи с неправилна форма или скосявания също ограничават полезната площ. Прозорци от стена до стена могат да направят невъзможно намирането на място за гардероб, например. Избягвайте по възможност първи и последен етаж и неподдържаните входове (индикация за проблеми със съседите). Поинтересувайте се, обаче, и колко е ежемесечната поддръжка- на места може да е значителна сума. Обърнете внимание на изложението- север за кухня е ОК, но ако всички стаи са така-не. Далеч от гетото и от цигани!!! Транспортните връзки и градини и училища- зависи от склонността ви за ежедневно шофиране. Не е без значение и наличието на градинки/парк наблизо, наличието на шумна улица под прозорците ви. Подредете си приоритетите и приемете, че ще се наложи да направите някакви компромиси Wink

# 126
  • София
Гледаш, избираш , не може всичко да прецениш.
Изложението е важно, да не е север, ама по- важно е да не гледаш към улицата, особено ако си 1ви до 3ти етаж. Имахме преди по - хубаво изложение, но към улицата. И като се почне, събирането на боклука сутрин в 6 часа, кучетата на отсрещния двор будят всички. Уж тиха уличка, малка, ама при всяко задръстване на булеварда под прозорците ни ставаше магистрала. Прах, клаксони. ooooh! Хайде след работно време излизат децата на улицата да играят и се почва едно ритане на топка по гаражните врати долу. До полуда. Накрая съседите отсреща си направиха авто гараж за поправки в двора, и се почна едно форсиране на коли + непрекъснат народ при тях, който прерастваше във вечерни купони със скара отпред. На глед уж малка, квартална уличка, стар квартал и нямаше такива изгледи.
Сега сме с по - кофти изложение Запад - север, но гледаме към вътрешен двор на съседи. Съвсем е тихо през деня. Тъй че няма как да прецениш всичко за жалост

# 127
  • оттам, откъдето започва България
Преди бяхме в 75 квадрата, сега в 60, този е много по-функционален и приятен за живеене.
Peace Много точно казано. И при нас се оказа така.

# 128
За сведение, новите кооперации вече по стандарт се строят с около 10 и повече см. по-ниски тавани от старото строителство, било то панел, тухла или ЕПК. Тоест в панела имам височина 2.30-40 см., а в ново строителство (мерили сме), максимумът е 2.15-2.20.  Има жилища и по 2.10. Ще кажете, е, голяма работа. Ами не е така, създава се чувство на клаустрофобия допълнително, просто в началото човек не усеща откъде идва то. И какво се получава, купувам си спалня 9-10 кв., с 10-15 см. по-нисък таван, как ви звучи? Като пчелна килийка.
Няма тавани 2.20 метра, ако не е със скосяване или ателие!
Панелките са по стандарт 2.70 метра, както и късните соцтухли, новите са 2.50 м обикновено, въпреки че има и нови апартаменти строени 2.70.
На мен и това ми е ниско, но като се преместих от 3.50 (1930 г.) в 3 метра (50-те г.) височина да видиш как по-топло изведнъж стана Grinning

Последният етаж по мое скромно мнение няма съществени недостатъци освен потенциалните разходи и проблеми за поддръжка на покрива. Това не е пренебрежимо, разбира се. Но: най-светло, най-добра гледка, никой не ти тропа отгоре. Ако има и тавани, а не е директно под покрив (което е лошо от топлоизолационна гл. точка), е идеално, а са около 10 хил. евро по-евтини от средните етажи. Също както и 1-ви етаж. Неговите недостатъци вече са описани.
В София не бих взела заради тъмнината и липсата на простор, въпреки че притежавам на 1-ви ет. над партер (дори от едната страна е над гаражи, заради разликата в котите на терена) в голям провинциален град и не притежава нищо от описаните: топъл е, слънчев е и е в малка кооперация без асансьор Simple Smile

# 129
Ами аз под "мерене" нямах предвид да избират по  по-голяма квадратура, а именно да си представят как ще поместят големите задължителни неща.  Имам  опит с жилище, в което поради едни липсващи 50 см в едната посока и хубав прозорец от стена до стена се принудихме да превърнем тоалетната в дрешник- в спалнята  при стандартно легло с достъп от 3 страни няма място за гардероб или скрин. Поне мен празните стаи ме лъжат- изглеждат ми по-просторни, отколкото са в действителност.

# 130
Вярно е за празните пространства. И обратно, ако имаш само една голяма спалня в средата на стаята, ти изглежда, че място за друго няма. А впоследствие се събират много неща.
Със строителството е много относително. Общо взето, ходи се по огледи на най- разнообразни жилища и се събират впечатления и усещане. Като влезеш някъде спокойно, широко ти е и не чуваш тропане от съседите, приятно е за този период от годината и час на деня...значи има потенциал. Живяла съм и в панелка, и в стара тухла, на двете места еднакво добре се чуваше съседите кога отиват до тоалетна. Само че в панелката беше топло. Точно като във вица, дето на първия етаж някой кихнал, от втория му казали "наздраве", а от третия се чуло "пиете без нас". За НС имам най- лоши впечатления, но някои хора предпочитат да им е ново и тухла. Навсякъде живеят хора.

# 131
  • София
Последен етаж, не е добре. Живяла съм в мансарден апартамент в центъра, почти до Витошка, 5-6 години. Много стара тухла, строена от богато еврейско семейство. Е да, романтично, високо, як градеж. Голяма тераса под небето. Но дотук. Лятото е ад. Жега страшна. Само на климатик. Зимата студ. Само камината + Тец- а донякъде ни спасяваха. Сами правихме генерален ремонт на покрива. Никой не се включи, хем имаше богати хора във входа, даваха под наем скъпи луксозни апартаменти или имаха магазини долу.

По темата с височината на таваните, сега в новото строителство в което сме, тавана е към 2.60 м. приблизително.

# 132
  • София - Варна
Първи и последен етаж - никога, поради горепосочените причини! Избягвайте, ако имате възможност.

# 133
Зависи от много,ама много неща..
Аз живея в панелка построена през 2000 година.98 кв.
Моя приятелка живее в тухла от 50-те, 90 кв.
Е,моя апартамент е оценен с около 20 000 евро повече от нейния..
Защото -

Тухла,ама стара неподдържана сграда.
Краен апартамент.Ветрилник.
Малки помещения и непрактично разделение
Края на квартала

Панелката от друга страна е немски преход.Среден западен апартамент с нищожни разходи за отопление.Топ центъра на квартала,в радиус 200 метра,пазар,два големи супермаркета,3 училища,две д.г. ,поликлиника,стадион,парк ..Както и спирки на тролей,трамвай  и няколко автобуса.След 4-5 години ще има и метро..

Та ето две жилища намиращи  на по-малко от 400 м. едно от друго..
И колко разлики,минуси и плюсове..

Успех при избора,но гледайте цялостната картинка,не се впечатлявайте от типа строителство..
Има много мизерни панелки и ЕПК..
Както и има супер некачествени нови тухли..

п.п.И да..Първи и последен етаж,никога..Както и северно изложение..

# 134
Да, забравих да напиша и това, че при новото строителство има недоразумения от типа апартаменти с изцяло северно изложение... Rolling Eyes
Такова нещо при старите сгради, независимо панел, ЕПК или тухла не може да се намери. Може да има една северна стая, но останалите винаги са с друго изложение. Мислено е всичко едно време, не е като сега - строеж на кило и напудрено, колкото да се купи.

Не отричам, че има качествено ново строителство, с високи тавани, добри материали и изрядна документация. Но при него ценовите нива са толкова високи, че попадат във възможностите една съвсем друга категория, която не би задала подобна тема тук.

Общи условия

Активация на акаунт