Панелка или тухлен апартамент

• 100 684
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 480
  • München, Deutschland
Това е стандартът тук, в България нямам идея как се строи, но тук, в нашата сграда, е така, пък ако ще да се нарича според Вас бункер или каквото там...

# 481
Изолацията ли е 30см или стената? Защото и нашата стена е толкова - 30-40см (в БГ) Simple Smile  Peace

# 482
  • München, Deutschland
При нас толкова е бетонната плоча между 2 етажа. Стените не съм ги мерила, та не знам.

# 483
Това е стандартът тук, в България нямам идея как се строи, но тук, в нашата сграда, е така, пък ако ще да се нарича според Вас бункер или каквото там...

Не може да има стандарт за дебелина на бетонна плоча. Може да има изисквания за определени параметри, но дебелината според мен се изчислява за всеки конкретен случай от строителни инженери. Понеже съм електро инженер и не разбирам от строителство потърсих в нета и намерих това:

http://uacg.bg/filebank/att_2783.pdf

И да не е точно то пак дава представа как се смята дебелина на плоча. Както гледам може да е всякаква според зависи:-)

# 484
  • Sofia
Трябва да питам съседите отдолу и отстрани дали се чуваме много. У нас винаги е такъв невъобразим шум, освен от 2 до 4, че ако никой не се оплаква значи блокът ни е с перфектната шумоизолация. Аз, разбираемо, абсолютно нищо не чувам нито отгоре, нито отстрани, ако ще и съседът цял ден да кърти горе. Laughing

# 485
  • München, Deutschland
Да, много лошо съм се изразила. Имах предвид, че стандартно за толкова големи сгради като нашата, плочата е толкова. В момента съм в контакт с една фирма, с която това беше една от темите, които обсъждахме и разбрах, че 30см е типична дебелина на плочата за такива нови сгради. На старите били по-тънки, поне те така твърдят. Но разбира се, че се смята, де, напълно си права, просто тази стойност е "популярна" явно.

# 486
Може просто съседите да са търпеливи хора.
Аз никога не бих направила бележка за шум от детска игра.
Силна музика или крясъци на възрастни не прощавам.

# 487
Да, много лошо съм се изразила. Имах предвид, че стандартно за толкова големи сгради като нашата, плочата е толкова. В момента съм в контакт с една фирма, с която това беше една от темите, които обсъждахме и разбрах, че 30см е типична дебелина на плочата за такива нови сгради. На старите били по-тънки, поне те така твърдят. Но разбира се, че се смята, де, напълно си права, просто тази стойност е "популярна" явно.

30 cm плоча айн-цу-цвайн-цу-дрън. Като не разбира човек е по-добре да не се излага...
Това ми е работата и ако не живееш в бункер или стаите ти не са 12 на 12 m, плочата ти не е 30 сантиметра. Не знам какво си гледала и какво си мерила, но мъжът ти е облагодетелстван от разбиранията ти за мерки Simple Smile)))))))))))

П.п. Нарочно не те опровергавам с професионални аргументи, макар че ме сърбят пръстите ... но това все пак е форум на дамите, пък и нека не отнемаме щастието на мъжа ти Wink .

Съмнявам се плочата ти да попада в специфичните ситуации на плочи с отвори в средата на напречното сечение, на худри и подобни, щото и по немско има норми, ограничаващи височината на сградите и е по-изгодно сантиметрите да се ползват за височина на стаите, отколкото за инженерни шукарии.

# 488
А може би става дума за окончателната дебелина - плоча + изолации + замазки?

# 489
  • München, Deutschland
30 cm плоча айн-цу-цвайн-цу-дрън.

За съжаление се наложи да разбера дебелината на плочата по емпиричен път, защото трябваше да се пробива - освен аз, двама майстори мериха поотделно на два пъти, а и сравнихме с бургия с дефинирана дължина. Те (майсторите) първи казаха, че е 30 см, защото мрънкаха колко имало да се пробива и как в старите сгради било друго. Майка ми твърдеше, че това е много, затова след това гледахме и ние. Но така да бъде - не е 30см, колкото кажеш, толкова е.  Laughing Впрочем, майка ми също е строителен инженер и когато й показвах снимки и данни за нашия строеж, тя не можеше да повярва какво е това и как се строи тук. И тя е в бранша от над 25 години иначе...

По отношение на окомера, бих твърдяла, че е относително точен (поне що се отнася до машинни детайли), но това няма значение за темата със строителството, нито за форумната тема.

Та 30см беше без изолации, имаме и снимки от строежа, разхождахме се и по време на строежа с техн.  ръководител на обекта, който ни обясняваше защо е толкова дебело всичко. Но нищо, не са 30см, по-малко са.  Mr. Green

P.S.
Скрит текст:
Моят приятел каза да заповядаш и ти да измериш, ако не вярваш, че е 30 см плочата. Wink

Последна редакция: ср, 30 мар 2016, 22:52 от chrissy

# 490
  • София
@Crissy
Наистина е абсурдно да е такава дебелината на самата плоча и наистина би било добре да покажеш някоя снимка да ни опровергаеш. Принципно конструкторите няма да сложат повече от двойно стоманобетон, да натоварват излишно конструкцията и разходите, за да направят нещо абсолютно безсмислено. Това е при положение, че в сградата няма огромни полета без шайби и колони, разбира се. Плочата не работи на принципна на топлоизолацията - колкото повече, толкова повече...

# 491
Сигурно си има обяснение, не вярвам някой да пилее пари нахалост и да натоварва конструкцията без нужда. У нас например колоните масово се слагат на около три метра една от друга и затова стаичките са под 3 метра широки и плочите са по около 20 см (специално огледах вчера един строеж до нас). Ако изискванията в чужбина са за стаи по 5 метра респективно и отстоянията между колоните ще трябва да са такива и тогава плочите ще са по-здрави. Освен това у нас масово се строят сгради до 6 етажа, а ако става дума за доста по-голяма сграда пак ще е различно. Сигурно има някакво обяснение.

# 492
Като си електроинженер, да те питам трябва ли непременно да се смени старата ел. инсталация, която е на 50 години с нова:) Поне си завършила силни токове, защото баща ми беше доцент в МЕИ-то и ми е разправял как навремето като завършил и в селото на баща му го питали - я кажи, какво завърши, то тогава хора със средно нямало там, а той - висше; и той казал гордо "слаби токове" и един му казал - пфу, баща ти толкова пари потроши пет години да те изучи в София, не можа ли да завършиш силни токове, пък ти -слаби токове hahaha smile3532 Ти поне си завършила силни токове, не са отишли зян парите на вашите да те изучат Joy

# 493
Сигурно си има обяснение, не вярвам някой да пилее пари нахалост и да натоварва конструкцията без нужда. У нас например колоните масово се слагат на около три метра една от друга и затова стаичките са под 3 метра широки и плочите са по около 20 см (специално огледах вчера един строеж до нас). Ако изискванията в чужбина са за стаи по 5 метра респективно и отстоянията между колоните ще трябва да са такива и тогава плочите ще са по-здрави. Освен това у нас масово се строят сгради до 6 етажа, а ако става дума за доста по-голяма сграда пак ще е различно. Сигурно има някакво обяснение.

Шшшшт! Без повече глупости, моля ...  Оставете това на профитата.
(30 см плоча е безсмислена за жилищно строителство. При 20 см дебелина на плочата колоните могат да са през 6 метра без проблем. При 30 см могат да се ползват някои шукарийки, като облекчаване в някои зони чрез худри и кухини, също спокойно се прилагат системите за предварително напрягане на плочи. И отворите могат да стигнат и 15 метра, което е абсолютно, АБСОЛЮТНО безсмислено за апартаменти от по 100 кв.м. Има смисъл при такива от 1000 кв. м. Разстоянието между колоните не зависи от етажността. Възможно е също да има някои удебелявания, плоски греди, но е малко вероятно. Авторката на мнението за 30 см плоча вероятно бърка нещо, затова исках да видя снимка, да си изясня къде е грешката, така че ако желае, нека покаже снимка. )

Последна редакция: чт, 31 мар 2016, 09:55 от bachkator

# 494
Така или иначе тя живее в Германия, не че не е интересно какво и как се строи там, нито какви са й съседите или данъците и таксите, но е далеч от темата, която е за панелка или тухлен апартамент в България  Tired

Общи условия

Активация на акаунт