Панелка или тухлен апартамент

• 100 687
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 465
Т.е. всичко опира рано или късно до това каква сума може да се отдели

Лично за мен, това обобщава цялата тема. Ако имам 100к и един милион, различни неща ще търся и очаквам.

Така е, всички знаем кое е хубавото Grinning, но когато се разполага с ограничен бюджет все с нещо трябва да се направи компромис, все от нещо трябва да се "спести и ореже".

# 466
Къде се чува по-малко как тропат комшиите отгоре е малко спекулативна тема Sunglasses Дали говорим за нова тухла, стара тухла или панел плочата все е направена от бетон, а бетонът не изолира шума. Затова какво и колко се чува зависи от допълнителни фактори - ако съседът отгоре си е сложил гранитогрес, че и без подложка, а жена му ходи с твърди подметки ще се чува все едно ви тропат на главата. Но ако същият съсед е сложил дюшеме, под него има подложка, а над него килим и ходят с меки чехли няма да чувате нищо. В новите сгради обаче вече може да се направят подобрения. В това, което аз си купих например, дадохме малко пари и ни сложиха изолация от ударен шум, дето намалявала силата на такъв шум с нам колко децибела. Сега остава да видим ефекта, но факт е, че има начин. За викане и музика пък имало друг вид изолации като разликата е, че тази за шум си я слагате вие на тавана, а онази за ударен шум я слагат на пода на съседа отгоре.

# 467
  • München, Deutschland
Черна станция,

много интересно инфо за изолациите. Как бих могла да ги потърся (с каква дума да търся?)? Бих искала да знам нашата каква е и в тази връзка бих попрочела малко в насока изолации.

# 468
А през 30см? Понеже нашата е точно толкова, но има добри изолации и не се чуват съседите при нормални шумове. Като си окачваха шкафовете на кухнята в носещи стени и разбиваха бетона, тогава чувах, сега вече не. Когато викат или плачат деца, също не чувам, освен ако не са в коридора на сградата.
То и аз дълги години не чувах нищо абсолютно нищо от апартамента до нас, но като се смениха съседите и новите все едно ми влязоха в хола. От хората зависи, не от сградата  Simple Smile

# 469
Черна станция,

много интересно инфо за изолациите. Как бих могла да ги потърся (с каква дума да търся?)? Бих искала да знам нашата каква е и в тази връзка бих попрочела малко в насока изолации.

Не знам, не съм търсила, строителят ги търси, ние само одобрихме разхода. И както ми казаха трудното било да намерят по-тънка такава, за да не се губи височина.

Но при всички случаи като напишеш в Гугъла "изолация от ударен шум" почват да излизат разни неща. Може и с шумоизолация и с каквото ти хрумне.

Същественото обаче е, че най-добър ефект има, ако изолацията се положи у съседа отгоре (върху неговия под). И нали се сещаш, че това може да стане само в ново строителство и то ако е на зелено (за да си го поръчаш като екстра). Е, може в по-скъпите сгради да е стандарт.

Последна редакция: ср, 30 мар 2016, 11:46 от Черна станция

# 470
  • SF
Съседите под нас са много чувствителни на шум. Нищо, че складират храна за прасетата в общото мазе, от където плъзват хлебарки. Хранят прасета в някакво село и събират стар хляб и други отпадъци. Вмирисва се. Но на мен ми правят ЕЖЕДНЕВНИ забележки за това, че местя столове и чистя с машинки.
Заради един теч влизаха у нас и видяха, че имам робот за чистене на пода.  Проявиха интерес какво е. Питаха ме дали не вдига шум и оттогава, вече 2 години, те не могат да спят от машинката.
Истината е, че и аз чувам прахосмукачката на съседката отгоре и какво от това! В момента кърпят улицата пред блока и шумът е отвратителен. И какво от това - трябва да се оправи - ден-два-пет... колкото отнеме.
Говорейаки нагоре за пенсионерите - нямам нищо против тях. Но ето тези неща в поведението им, отношението им и маниерите им изнервят обстановката, когато делим общ вход. Дребни забележчици на всяка крачка, въпросчета, отговорчета, клюкарене, тюхкане, оплакване. Пестят вода и сапун и е неприятно да се возиш с тях или след тях в асансьора. И не искам пред мен да обсъждат съседите. Чувствам се неудобно да им кимам и да се съгласявам с тях, чувствам се неудобно и да им направя забележка. Една ми се оплакваше от кого не е спала и кой й "топуркал из стълбите", после разказвала, че и аз съм се оплакала пред нея от същите хора. Бабата до моя апартамент точно такива си ги измисля и по-лоши.

# 471
Това че те развъждат хлебарки не значи, че друг трябва пък да прави друго нещо. Подайте си жалба за техния проблем, който е сериозен и засяга цялата сграда.
Но никога не съм разбирала защо един стол трябва да се влачи като може да се премести нормално?
В жилищна сграда пък никога не бих си позволила да пусна уред нощем или през деня за цял ден, освен ако не става дума за извънреден ремонт. Едно е да чуваш прахосмукачка 15 мин. и съвсем различно нещо да бръмчи и обикаля цял ден.
Ако всеки спазваше Наредбата за вътрешния ред с разбиране, нямаше да има никакви проблеми.

# 472
Това че те развъждат хлебарки не значи, че друг трябва пък да прави друго нещо. Подайте си жалба за техния проблем, който е сериозен и засяга цялата сграда.
Но никога не съм разбирала защо един стол трябва да се влачи като може да се премести нормално?
В жилищна сграда пък никога не бих си позволила да пусна уред нощем или през деня за цял ден, освен ако не става дума за извънреден ремонт. Едно е да чуваш прахосмукачка 15 мин. и съвсем различно нещо да бръмчи и обикаля цял ден.
Ако всеки спазваше Наредбата за вътрешния ред с разбиране, нямаше да има никакви проблеми.

Що се заяждаш сега? Есме не е писала, че включва машинката посред нощ. Нито пък, че я включва за цял ден. Много добре ми е ясно за какво говори тя, сигурно ти е ясно и на теб, такива пенсионери всички сме виждали.
Пък да подадяла жалба - като че ли някой изобщо ще й отговори на жалбата, все едно не знаеш в каква държава живеем. Никой няма да си мръдне пръстта.
И за стола, едва ли го влачи, просто онези като слухтят за всякакъв шум, и опирането в пода ще им се види влачене.

# 473
Може и моя да е грешката. Помислих, че я включва сутрин като излиза и тя цял ден марширува отгоре.
За столовете - питам по принцип, защото е често срещан проблем и въобще не става дума за нещо инцидентно или опиране в пода.

# 474
  • München, Deutschland
То не може да марширува цял ден - свършват им батериите все някога. Wink Иначе щях да си я пускам да си бръмчи цял ден. Simple Smile

Не се бях сещала, че пенсионерите не участват при ремонти на общи части, инсталации и т.н., просто защото тук ако не платиш, могат да те осъдят, дори има специално разработени бързи процедури, защото случаят е лесен, поне така ни обясняваха на нас. Ако масово отказват наложителни ремонти, тогава разбирам аргументацията да проучваш съседите. Няма ли друг начин да ги накараш да платят?

С миризмите и аз имам проблем - някой през ден готви манджи с чесън и мирише в целия общ коридор, нямам представа защо толк. силно се усеща и тоя човек външната врата отворена ли си държи.  Tired Confused

# 475
Не знам колко е. 15-20 мин. е приемлив шум, ако е повече не бих си позволила да я ползвам в жилищна сграда, освен ако изолацията ми не е от типа "стая в стая", но такава стандартно няма нито в ново, нито в старо строителство.
С една дума - шумът е важен фактор, но не винаги зависи от това панел ли е или тухла  Peace

# 476
То си е казано кога трябва да се пази тишина. През останалото време никой не може да ми държи сметка, че съм пуснала прахосмукачка или пералня, че играя аеробика у дома или съм придърпала някой стол. Може би и секс трябва да се прави с парцал в устата за да не се надърви някой съсед, а? Joy

# 477
И при нас така смятаха в началото, но когато и ние започнахме да не им оставяме минутка тишина изведнъж много рязко си промениха разбиранията  Simple Smile Сега сме в мир и се разбираме прекрасно  Laughing

# 478
Може би и секс трябва да се прави с парцал в устата за да не се надърви някой съсед, а? Joy
Че как, особено това пък е много важно. Дори трябва да се включи специална разпоредба в ПУРНЕСС.

# 479

А през 30см? Понеже нашата е точно толкова, но има добри изолации и не се чуват съседите при нормални шумове. Като си окачваха шкафовете на кухнята в носещи стени и разбиваха бетона, тогава чувах, сега вече не. Когато викат или плачат деца, също не чувам, освен ако не са в коридора на сградата.
Уааау ... айде посмали малко ... да не живееш в бункера на Хитлер?!

Общи условия

Активация на акаунт